• Premierul israelian Netanyahu a criticat administrația Biden pentru refuzul de a furniza arme Israelului.
  • Netanyahu a spus că este gata să sufere atacuri personale dacă Israelul primește muniția necesară.
  • SUA și-au exprimat nemulțumirea față de comentariile lui Netanyahu.

UPDATE ORA 21:00 – Atacuri israeliene vizează orașul libanez Khiam

Agenția națională de presă libaneză de stat raportează că armata israeliană a efectuat două atacuri asupra orașului Khiam din sudul Libanului, care se învecinează cu granița țării cu Israelul.

O înregistrare video verificată de Al Jazeera arată coloane mari de fum ieșind din sat cu puțin timp în urmă.

UPDATE ORA 20:00 – Numărul morților în atacul israelian asupra al-Mawasi crește din nou

Ministerul palestinian al Sănătății a furnizat o actualizare a numărului de morți și răniți în urma unui atac israelian anterior asupra corturilor persoanelor strămutate din al-Mawasi.

Recomandări

MAI DUCE BIDEN UN MANDAT?
PUTINSE LAUDĂ CU RACHETELE BALISTICE
CUM VĂD MAGHIARII ROMÂNIA ȘI ROMÂNII?
LAUGHTER YOGA TE AJUTĂ FIZIC ȘI MENTAL
UNDE MERGI AZI? TOSCANA, DIN ROMÂNIA
IEI OZEMPIC SAU WEGOVY? POȚI ORBI

Ministerul spune că numărul persoanelor ucise se ridică acum la 25, iar numărul răniților a crescut la 50.

UPDATE ORA 19:00 – Crește numărul morților în atacul din Mawasi

Bilanțul atacului israelian asupra corturilor persoanelor strămutate din Mawasi a ajuns la 18 morți și aproape trei duzini de răniți, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene.

UPDATE ORA 18:00 – Îngrijorări cu privire la escaladarea conflictului dintre Israel și Hezbollah

Situația rămâne tensionată la frontiera Liban-Israel. Israelul a declarat că se pregătește pentru un conflict mai amplu.

Există o mare îngrijorare că situația, care este încă în mare parte controlată, s-ar putea extinde și transforma într-un război mult mai mare.

Ceea ce Hezbollah a încercat să facă în ultimele săptămâni este să își dezvăluie treptat noul arsenal și să își arate capacitățile. Aceasta face parte din strategia sa de descurajare. De asemenea, face parte din strategia de a evita o escaladare a acestui război. Hezbollah spune că nu dorește un conflict mai amplu, că a deschis acest front pentru a sprijini Gaza, dar că este pregătit în caz de escaladare.

Secretarul general al Hezbollah s-a lăudat că are un surplus de luptători, un surplus de arme și că, de asemenea, își fabrică propriile drone.

Mass-media americană a citat oficiali americani care au declarat că sunt îngrijorați de faptul că Iron Dome, sistemul de rachete de apărare aeriană al israelienilor, va fi copleșit în cazul unei escaladări și că rachetele și proiectilele mai grele vor putea penetra sistemul Iron Dome din nordul Israelului.

UPDATE ORA 17:00 – Forțele israeliene atacă orașul al-Mawasi, omorând cel puțin opt persoane

După ce au lansat bombe sonore pentru a atrage oamenii în jurul unuia dintre spitalele locale improvizate din al-Mawasi, lângă Rafah, forțele israeliene au tras un obuz exploziv în zonă, ucigând cel puțin opt palestinieni, spun martorii de la fața locului.

O serie de ambulanțe transportă răniții și cadavrele la spitalele de pe teren.

Există, de asemenea, cazuri de strămutare și panică în rândul locuitorilor, întrucât zeci de persoane și-au abandonat bunurile în corturile lor și s-au grăbit să plece în alte zone din Khan Younis.

UPDATE ORA 16:00 – Forțele israeliene confiscă un vehicul după ce ar fi ucis trei persoane în Cisiordania

Anterior, am raportat că cel puțin trei persoane au fost ucise atunci când forțele speciale israeliene ar fi tras asupra unui vehicul în centrul Qalqilya din nordul Cisiordaniei ocupate.

Au apărut două înregistrări video separate, difuzate pe platforme palestiniene locale și verificate de agenția Sanad a Al Jazeera, care arată forțele israeliene îndepărtând cadavrele și confiscând vehiculul.

Imaginile au arătat, de asemenea, impactul sângelui pe strada unde forțele israeliene și-au desfășurat operațiunea militară.

UPDATE ORA 15.00 – Trei palestinieni uciși de forțele israeliene în Cisiordania ocupată

Cel puțin trei persoane au fost ucise după ce forțele speciale israeliene au tras asupra unui vehicul în centrul orașului Qalqilya, în nordul Cisiordaniei ocupate.

De asemenea, forțele israeliene ar fi asediat o clădire din centrul orașului.

UPDATE ORA 14.00 – Până la 800 de pacienți și mii de persoane strămutate înghesuite în spitalul Al-Aqsa

Dr. Bushra Othman, un chirurg care lucrează la spitalul Al-Aqsa din Gaza, a avertizat cu privire la supraaglomerarea extremă și la resursele limitate din departamentul de urgență al spitalului, în special atunci când există atacuri în apropiere.

Într-o conversație cu Hani Mahmoud de la Al Jazeera din interiorul spitalului, Othman a declarat că în departamentul de urgență lucrează doar trei medici.

„Acesta este un spital care, în mod normal, ar avea câteva sute de paturi și nu ajunge neapărat să trateze mulți pacienți. Acum sunt până la 800 de pacienți și mii de persoane strămutate”, a declarat Othman, adăugând că numărul crescut de persoane strămutate face dificilă identificarea pacienților de către medici.

UPDATE ORA 13.00 – Aproape jumătate dintre israelieni susțin alegerile anticipate pentru Knesset

Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul israelian Maariv, 53% din populația israeliană consideră că, din cauza situației politice și de securitate din Israel, alegerile pentru Knesset ar trebui să aibă loc mai devreme.

Optzeci și șapte la sută dintre cei care susțin alegerile anticipate fac parte din blocul de centru-stânga, în timp ce 77 la sută din blocul de dreapta se opun alegerilor anticipate, potrivit sondajului.

UPDATE ORA 12.00 – Armenia recunoaște Palestina ca stat

Armenia a recunoscut oficial un stat palestinian, a anunțat vineri Ministerul armean de Externe într-un comunicat, sfidând Israelul, care se opune unor astfel de demersuri.

Armenia susține o rezoluție a ONU privind o încetare imediată a focului în Gaza și este în favoarea unei soluții cu două state la conflictul palestiniano-israelian, se arată în aceeași declarație.

UPDATE ORA 11.00 – Trei morți la Khan Younis; elicopterul și avioanele de război israeliene aruncă în aer Rafah: Rapoarte

Trei persoane au fost ucise într-un atac israelian la primele ore ale dimineții în estul orașului Khan Younis, relatează agenția de știri a statului palestinian Wafa.

Trupurile celor doi adulți și ale unui copil au fost transportate la Spitalul European din Khan Younis, în sudul Gaza.

De asemenea, două persoane au fost rănite într-un atac israelian asupra a două case din cartierele Tuffah și Shujayea din orașul Gaza, în nordul orașului.

Bombardamentele artileriei israeliene au lovit cartierul Zeitoun din orașul Gaza, tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza și zonele din jurul orașului Deir el-Balah, inclusiv tabăra de refugiați Maghazi, relatează Wafa.

UPDATE ORA 10.00 – Armata israeliană afirmă că a lovit un punct de lansare a rachetelor Jihadului Islamic încorporat într-un adăpost civil

Armata israeliană a declarat că a lovit un punct de lansare de rachete al Jihadului Islamic palestinian încorporat într-un adăpost pentru palestinienii strămutați într-o zonă din Khan Younis desemnată drept „zonă umanitară”.

„Organizațiile teroriste continuă să plaseze IMD [dispozitive explozive improvizate] și infrastructura teroristă în inima populației civile, punând-o în pericol și folosindu-o ca scut uman”, a declarat aceasta într-o postare pe X.

Armata israeliană a adăugat că „au fost depuse multe eforturi pentru a reduce riscul de rănire a celor care nu sunt implicați”.

UPDATE ORA 09.00 – Armata israeliană arestează 8 bărbați în tabăra Jalazone

Armata israeliană a arestat opt bărbați după ce a luat cu asalt tabăra de refugiați Jalazone, la nord de Ramallah, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

Anterior am raportat că armata israeliană a luat cu asalt tabăra și a percheziționat mai multe locuințe. Aceștia s-au retras acum din tabără, potrivit presei locale.

UPDATE ORA 08.00 – Borrell, președintele UE, și ministrul iordanian al afacerilor externe deplâng „catastrofa” din Gaza și „deteriorarea” situației din Cisiordania

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a discutat cu ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, despre „catastrofa în curs de desfășurare” din Gaza, precum și despre deteriorarea situației palestinienilor din Cisiordania ocupată.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Borrell a declarat că el și ministrul sunt foarte îngrijorați de faptul că „accesul umanitar deplin este în continuare refuzat” pentru populația din Gaza, în contextul blocadei israeliene la granița teritoriului palestinian devastat de război.

În ciuda unui ordin obligatoriu – deși neexecutat – al Curții Internaționale de Justiție, Borrell a declarat că luptele nu s-au încheiat în Gaza, că prizonierii israelieni nu au fost eliberați și că propunerea de încetare a focului anunțată de președintele american Joe Biden nu a fost pusă în aplicare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul israelian face aceste comentarii la doar două zile după ce a criticat administrația Biden într-o declarație video pentru că „a refuzat să furnizeze arme” țării sale în ultimele luni, în timp ce aceasta își continuă războiul în Gaza, scrie Al Jazeera.

„Sunt gata să sufăr atacuri personale cu condiția ca Israelul să primească din partea SUA muniția de care are nevoie în războiul pentru existența sa”, a postat el pe X.

Anterior, am relatat că purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA și-au exprimat direct nemulțumirea față de Israel ca răspuns la comentariile lui Netanyahu.

Citește și