• Agenția națională de știri libaneză de stat raportează că avioane israeliene au lovit zonele Mays al-Jabal, Taybeh și Taloussa.
  • Marți, Israelul a anunțat că planurile operaționale pentru o ofensivă militară împotriva Libanului au fost „aprobate și validate”.
  • Peste 90.000 de israelieni și-au părăsit locuințele din nordul țării de la începutul ostilităților cu Hezbollah, iar cel puțin 90.000 de persoane și-au părăsit locuințele în sudul Libanului din cauza atacurilor israeliene.

UPDATE 22:00

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că zeci de instituții de sănătate au fost avariate în bombardamentele israeliene, în timp ce peste 498 de lucrători din domeniul sănătății și medical au fost uciși și cel puțin 310 au fost arestați.

Ministerul a declarat că 22 din cele 38 de spitale guvernamentale și private și 64 din cele 90 de centre de sănătate sunt în prezent în afara serviciului. Cele rămase funcționează parțial în condiții dificile.

Bombardamentele au dus, de asemenea, la distrugerea a peste 130 de ambulanțe, a precizat ministerul într-o declarație.

Recomandări

MAI DUCE BIDEN UN MANDAT?
PUTIN SE LAUDĂ CU RACHETELE BALISTICE
CUM VĂD MAGHIARII ROMÂNIA ȘI ROMÂNII?
LAUGHTER YOGA TE AJUTĂ FIZIC ȘI MENTAL
UNDE MERGI AZI? TOSCANA, DIN ROMÂNIA
IEI OZEMPIC SAU WEGOVY? POȚI ORBI

De asemenea, acesta a precizat că numărul total de cereri de tratament în străinătate a ajuns la 25 000, în timp ce numărul celor cărora li s-a aprobat călătoria a ajuns la doar 6 645. Dintre aceștia, doar 4 895 au putut călători în afara Fâșiei Gaza.

Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost închis de autoritățile israeliene de la începutul lunii mai.

UPDATE 21:00

Guvernul palestinian a salutat decizia Cubei de a se alătura cazului Africii de Sud care acuză Israelul de genocid la Curtea Internațională de Justiție (CIJ).

„Ministerul afirmă că această decizie exemplifică angajamentul ferm al Cubei față de justiție și statul de drept internațional și subliniază solidaritatea adânc înrădăcinată și prietenia istorică dintre națiunile noastre”, a declarat Ministerul palestinian de Externe într-o postare pe X.

UPDATE 20:00

O afirmație a grupului Houthi din Yemen potrivit căreia forțele sale au atacat portavionul american Dwight D Eisenhower în Marea Roșie este falsă, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.

„Este incorect”, a declarat unul dintre oficiali, vorbind sub rezerva anonimatului.

Houthis au lansat pentru prima dată atacuri cu drone și rachete în această cale navigabilă cheie în noiembrie, în ceea ce ei spun că este solidaritate cu militanții palestinieni din Gaza, unde Israelul a dus un război de peste opt luni.

În peste 70 de atacuri, Houthi au scufundat două nave, au capturat o alta și au ucis cel puțin trei navigatori.

Anterior, gruparea Houthi a declarat că forțele sale au atacat nava Eisenhower în Marea Roșie și că operațiunea și-a atins obiectivele cu succes, fără a oferi detalii. De asemenea, gruparea a declarat că a atacat o navă comercială, Transworld Navigator, în Marea Arabiei. Acesta nu a precizat când au avut loc atacurile.

O declarație a Houthi a afirmat că nava Transworld Navigator a fost lovită direct de o rachetă.

UPDATE 18:30

Josep Borrell, a solicitat o anchetă privind bombardamentele mortale care au avariat un birou al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) din Gaza.

„UE condamnă bombardamentele care au avariat biroul CICR din Gaza și au provocat zeci de victime. Este necesară o anchetă independentă, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere”, a scris Borrell pe X.

UPDATE 17:30

Examenele pentru anul 2024 au început într-un moment în care peste 800 000 de elevi din Gaza sunt privați de dreptul la educație, a declarat Ministerul Educației din Gaza.

Potrivit ministerului, elevii din Gaza nu mai merg la școală din 7 octombrie 2023. 40 000 de elevi de liceu care nu vor putea susține examenele.

„Aceasta este o încălcare gravă, fără precedent, care le amenință viitorul și le subminează oportunitățile de a se înscrie în universități și colegii locale și străine”, a declarat ministerul.

„De la începutul războiului, Israelul a țintit în mod deliberat copii, femei și alți civili. Zeci de mii au fost uciși, răniți și arestați, inclusiv mii de studenți și lucrători din domeniul educației”, a adăugat ministerul.

„Mai mult de 85 % din unitățile de învățământ au fost scoase din funcțiune ca urmare a țintelor directe și deliberate, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru eforturile de reluare a procesului educațional după încheierea războiului.”

UPDATE 17:00

Forțele israeliene spun că l-au ucis cu o dronă pe Ayman Ghatmeh, care a fost „responsabil pentru furnizarea de arme către Hamas și Grupul Islamic [al-Jamaa al-Islamiya] în Liban”.

„Ghatmeh a fost eliminat din cauza implicării sale în planificarea punerii în aplicare a unui complot terorist împotriva Israelului în perioada imediat următoare”, se arată pe X.

UPDATE ORA 15:40 – Forțele israeliene spun că un libanez care a fost ucis furniza arme Hamas

Un raid israelian care a ucis un libanez în districtul Bekaa de Vest, în estul Libanului.

Forțele israeliene au declarat că l-au ucis cu o dronă pe Ayman Ghatmeh, care „a fost responsabil pentru furnizarea de arme către Hamas și Grupul Islamic [al-Jamaa al-Islamiya] în Liban”.

„Ghatmeh a fost eliminat din cauza implicării sale în planificarea punerii în aplicare a unui complot terorist împotriva Israelului în perioada imediat următoare”, se arată pe X.

UPDATE ORA 15:10 – Hamas denunță țintirea civililor de către forțele israeliene

Hamas a emis o declarație în care afirmă că:

  • Israelul își continuă atacurile brutale împotriva civililor lipsiți de apărare din Gaza și a comis noi masacre în tabăra de refugiați Shati, al-Mawasi și Rafah.
  • Aceste crime necesită o acțiune mai eficientă din partea comunității internaționale pentru a forța ocupația să pună capăt crimelor și încălcărilor sale.
  • Ocupația israeliană va plăti prețul pentru încălcările sale împotriva poporului nostru palestinian, iar aceste crime nu vor înfrânge voința palestinienilor.

UPDATE ORA 14:00 – Viitorul nostru s-a dus. Educația noastră a dispărut

Până la 39.000 de elevi de liceu din Fâșia Gaza ar trebui să susțină în acest moment examene foarte importante, numite „tawjihi”, care le-ar permite să se înscrie în învățământul superior.

Însă, din cauza atacului militar israelian în curs, elevii nu pot decât să spere că războiul se va încheia pentru a se putea întoarce la școală.

De la începutul războiului, în octombrie, majoritatea școlilor și universităților din Gaza au fost distruse.

„Viitorul nostru s-a dus. Educația noastră a dispărut”.

UPDATE ORA 13:00 – Forțele israeliene bombardează tabăra de refugiați Shati

Mass-media locală raportează victime în urma bombardării unor case din tabăra de refugiați Shati, la vest de orașul Gaza.

UPDATE ORA 12:40 – Forțele israeliene au rănit 2 pescari în apropierea portului Gaza

Doi pescari palestinieni au fost răniți după ce forțele israeliene i-au țintit în apropierea portului Gaza.

Bombardamentele artileriei israeliene au vizat, de asemenea, orașul Abasan, la est de Khan Younis.

UPDATE ORA 11:00 – Fostul șef al Mossad spune că Netanyahu nu are viziune

Fostul șef al Mossad, Tamir Bardo, a declarat, citat de canalul 12 din Israel, că premierul Netanyahu nu are nicio strategie și nicio viziune pentru viitor.

„Tot ceea ce îi pasă este să rămână la putere, iar el ne conduce spre dezastru. Victoria absolută despre care vorbește va duce la pierderea vieții mai multor soldați.

Netanyahu nu aude, nu vede, nu gândește și îi pasă doar de el însuși și nu se gândește la stat și ne conduce la dezastru. Tot ceea ce contează pentru el este să rămână în fruntea guvernului”.

UPDATE ORA 10:00 – SUA asigură Israelul de sprijin deplin în cazul izbucnirii unui război cu Hezbollah

Washingtonul a asigurat Tel Avivul că va avea sprijinul său deplin în cazul izbucnirii unui război la scară largă cu Hezbollah, potrivit unui raport CNN care citează un oficial de rang înalt al administrației Biden care nu a fost numit.

Promisiunea ar fi fost făcută săptămâna aceasta, când consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-au întâlnit cu consilierul pentru securitate națională al Israelului, Tzachi Hanegbi, și cu ministrul israelian al afacerilor strategice, Ron Dermer, la Washington DC.

Sursa a declarat că SUA vor oferi Israelului asistență militară, dar nu vor desfășura trupe terestre.

Tensiunile cresc între Israel și Hezbollah după luni de intensificare a atacurilor transfrontaliere în sudul Libanului și nordul Israelului. Gruparea armată libaneză a avertizat că nu va exista „nicio reținere, nicio regulă și niciun plafon” dacă izbucnește războiul.

UPDATE ORA 09:00 – Cuba se alătură cazului de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ

Cuba a decis să se alăture cazului Africii de Sud la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) cu privire la presupusul genocid comis de Israel în Fâșia Gaza, a anunțat Ministerul cubanez de Externe într-o declarație.

„Israelul, cu o impunitate totală, protejat de complicitatea guvernului SUA, își ignoră obligațiile de putere ocupantă în conformitate cu cea de-a patra Convenție de la Geneva”, a declarat Ministerul.

Țări precum Chile și Spania s-au alăturat, de asemenea, Africii de Sud în procesul său împotriva Israelului pentru presupusul genocid în războiul său împotriva poporului palestinian din Gaza.

UPDATE ORA 08:45 – SUA ordonă portavionului care conduce misiunea împotriva Houthis să se întoarcă acasă

Oficialii americani ar fi ordonat navei USS Dwight D Eisenhower să se întoarcă acasă, relatează serviciul de presă al Institutului Naval al SUA, citând un oficial anonim.

Un portavion care operează în Pacific urmează să îl înlocuiască pe Eisenhower, care a fost desfășurat în zonă timp de peste opt luni, într-o situație de luptă despre care Marina SUA spune că este cea mai intensă de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Portavionul a condus răspunsul SUA la atacurile Houthis asupra navelor maritime din Marea Roșie.

Gruparea cu sediul în Yemen și-a început campania în noiembrie, afirmând că țintește această cale maritimă vitală pentru a protesta împotriva războiului Israelului împotriva Gazei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Agenția națională de știri libaneză de stat raportează că „avioane inamice [israeliene]” au lovit zonele Mays al-Jabal, Taybeh și Taloussa, scrie Al Jazeera.

Marți, Israelul anunțase că planurile operaționale pentru o ofensivă militară împotriva vecinului său din nord au fost „aprobate și validate”.

Peste 90 000 de israelieni și-au părăsit locuințele din nordul țării de la începutul ostilităților cu Hezbollah, la 8 octombrie, la o zi după începerea conflictului dintre Israel și Hamas în Gaza.

De asemenea, cel puțin 90 000 de persoane și-au părăsit locuințele în sudul Libanului ca urmare a atacurilor israeliene.

Citește și