• Pentagonul a declarat că Eisenhower și-a încheiat misiunea din Marea Roșie și se va repoziționa pentru scurt timp la Marea Mediterană.
  • Măsura vine pe fondul temerilor că războiul din Gaza s-ar putea extinde, antrenând Libanul într-un conflict cu Israelul.
  • Cel puțin 42 de palestinieni au fost uciși de atacurile israeliene asupra taberei de refugiați Shati și a cartierului Tuffah din Gaza, a declarat pentru Al Jazeera șeful Biroului media al guvernului din Gaza.

UPDATE 22:00

Premierul israelian afirmă că faza luptelor intense împotriva Hamas se apropie de sfârșit, dar războiul nu se va opri până când gruparea nu va mai controla Fâșia Gaza.

Odată ce luptele intense se vor încheia în Gaza, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, aceasta va permite Israelului să desfășoare mai multe forțe pe frontul cu Hezbollah din Liban.

UPDATE 21:00

Armata israeliană a publicat o declarație prin care își justifică atacul asupra UNWRA și a centrului de distribuție a ajutoarelor din nordul Fâșiei Gaza, afirmând că, anterior, clădirile sale erau „un scut pentru activitățile teroriste”.

Recomandări

„HARRY NU POATE GARANTA SIGURANȚA FAMILIEI”
CUM AJUNGI LA „PORTALUL SPRE IAD”?
A.I.-UL ADUCE TOT MAI MULTE PROBLEME
BIDEN ASIGURĂ ALEGĂTORII DE CÂȘTIG
CEA MAI MARE TIPOGRAFIE A UCRAINEI A FOST ATACATĂ
ZELENSKI CERE MAI MULTE ARME

Armata israeliană susține că acesta a fost un atac precis care a lovit infrastructura Hamas și a Jihadului Islamic Palestinian, de unde acestea operau. Aceasta susține că, înainte de bombardament, „au fost luate măsuri de precauție pentru a reduce riscul de a afecta civilii”.

193 de angajații UNWRA au fost uciși în atacurile israeliene.

Armata israeliană a susținut că UNRWA este „o organizație teroristă” și trebuie înlocuită în Fâșia Gaza.

UPDATE 20:00

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, va ajunge în curând la Washington, DC, pentru a se întâlni cu omologul său american, Lloyd Austin, și cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Discuțiile lor au loc în timp ce cresc îngrijorările cu privire la deschiderea unui al doilea front în războiul împotriva Gazei din Liban.

„Suntem pregătiți pentru orice acțiune care ar putea fi necesară în Gaza, Liban și în mai multe zone”, a declarat Gallant într-o declarație înainte de plecare.

Unii oficiali israelieni au legat actuala incursiune israeliană în Rafah – zona de sud a Gazei, unde se spune că sunt vizate „ultimele” batalioane Hamas – de o potențială concentrare asupra Libanului. Gallant a părut să facă aceeași legătură în declarația sa.

„Trecerea la faza C în Gaza este de mare importanță. Voi discuta despre această tranziție cu oficialii americani, despre modul în care poate permite lucruri suplimentare și știu că vom obține o cooperare strânsă cu SUA și în această privință”.

UPDATE ORA 19:00

Ministrul libanez al lucrărilor publice și transporturilor, Ali Hamieh, a declarat că țara sa intenționează să intenteze un proces împotriva ziarului britanic The Telegraph pentru „pătarea” reputației aeroportului internațional din Beirut.

Comentariile sale în timpul unei conferințe de presă la Aeroportul Internațional Beirut-Rafic Hariri au venit după ce ziarul a citat surse anonime care au afirmat că aeroportul este folosit de Hezbollah pentru a depozita arme iraniene.

Hamieh a invitat ambasadorii și mass-media la o vizită pe teren a tuturor facilităților din aeroport, afirmând că „armele nu sunt niciodată introduse ilegal prin Aeroportul Internațional Rafic Hariri și tot ceea ce s-a scris în The Telegraph despre acest lucru nu este adevărat”.

UPDATE ORA 18:00

Rezistența Islamică din Irak afirmă că gruparea armată a atacat „o țintă vitală pe coasta Mării Moarte” cu ajutorul dronelor în sprijinul Gaza.

„Rezistența islamică confirmă distrugerea continuă a bastioanelor inamice”, a declarat aceasta, fără a oferi mai multe detalii cu privire la rezultatele atacului.

UPDATE ORA 17:00

Agenția Națională de Știri libaneză de stat, citându-și corespondentul, raportează că forțele israeliene au vizat pădurile din sudul Libanului cu bombe cu fosfor și au provocat incendii.

Atacul a avut loc în apropierea orașului Kfar Kila, a precizat NNA. De asemenea, forțele israeliene desfășoară „o operațiune de căutare” în apropiere de Kfar Kila de la baza lor din Metula, un oraș din nordul Israelului.

UPDATE ORA 15:45 – Forțele israeliene iau cu asalt un sat din apropierea orașului Nablus din Cisiordania ocupată

Soldații israelieni au luat cu asalt satul Qusra din Cisiordania ocupată, la sud de orașul Nablus, arată imagini difuzate online.

Imaginile, verificate, arată vehicule ale armatei israeliene și forțe de infanterie pe străzi.

UPDATE ORA 15:15 – Incendiile izbucnesc în nordul Israelului din cauza căderilor de proiectile, afirmă armata

Apărarea aeriană israeliană a identificat o serie de amenințări aeriene din Liban, inclusiv o dronă pe care a doborât-o, potrivit armatei israeliene.

Resturile căzute de la proiectile au provocat incendii în mai multe zone din nordul Israelului, pe care pompierii încearcă să le stingă, potrivit armatei.

Radiodifuzorul israelian Kann a declarat că flăcările se aflau pe versantul unui munte de lângă satul Dishon, pădurea Misgav și Ayelet HaShahar, unde Hezbollah susține că a lovit un amplasament militar.

UPDATE ORA 14:10 – Hezbollah susține că a ucis soldați israelieni în nordul Israelului

Gruparea armată Hezbollah din Liban a susținut că a „lovit direct” soldați israelieni într-un atac cu dronă asupra cartierului general al Diviziei 91 din Ayelet HaShahar, în nordul Israelului.

Gruparea libaneză a declarat că atacul i-a lăsat „morți și răniți”.

Într-o declarație publicată pe Telegram, grupul a declarat că atacul a venit ca răspuns la „asasinatul efectuat de inamicul israelian în orașul Al-Khayara” din districtul Bekaa din estul Libanului cu o zi mai devreme.

UPDATE ORA 13:30 – Netanyahu deplânge „scăderea dramatică” a livrărilor de arme din partea SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, într-o declarație oficială publicată de biroul său, că Statele Unite au oferit țării sale „sprijin în spirit și material – cu mijloace de apărare și mijloace de atac” de la începutul războiului Israelului împotriva Gaza.

„Dar, în urmă cu aproximativ patru luni, a existat o scădere dramatică a livrărilor de armament sosite din SUA către Israel”, a spus el.

„Timp de săptămâni, le-am cerut prietenilor noștri americani să accelereze livrările. Am făcut-o de nenumărate ori. Am făcut-o la cele mai înalte niveluri și la toate nivelurile, și vreau să subliniez – am făcut-o în camere private. Am primit tot felul de explicații, dar un singur lucru nu am obținut: situația de bază nu s-a schimbat”, a adăugat Netanyahu.

Ultimele comentarii ale lui Netanyahu au fost făcute în timp ce ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a zburat la Washington pentru a discuta despre războiul din Gaza.

UPDATE ORA 12:30 – Mii de luptători susținuți de Iran se oferă să se alăture Hezbollah în lupta sa împotriva Israelului

Mii de luptători din grupările susținute de Iran în Orientul Mijlociu sunt pregătiți să vină în Liban pentru a se alătura grupării Hezbollah în lupta sa cu Israelul, dacă conflictul care mocnește se transformă într-un război în toată regula, afirmă oficiali ai facțiunilor susținute de Iran și analiști.

Schimburi de focuri aproape zilnice au avut loc de-a lungul frontierei Libanului cu nordul Israelului de când Israelul a lansat un război devastator în Gaza în urma unui atac mortal comis de luptători Hamas în Israel.

Situația s-a înrăutățit luna aceasta după ce un atac aerian israelian a ucis un comandant militar de rang înalt al Hezbollah în sudul Libanului. Hezbollah a răspuns prin lansarea a sute de rachete și drone explozive în nordul Israelului.

UPDATE ORA 11:30 – Houthis susțin că au făcut echipă cu o grupare irakiană pentru a viza nave la Haifa

Houthis din Yemen susțin că au efectuat o operațiune comună cu Rezistența Islamică din Irak împotriva a patru nave ancorate în portul Haifa din Israel.

Într-o declarație, Houthis au afirmat că au tras ieri cu drone asupra a două cisterne de ciment și două nave de marfă din port, acuzându-le că au încălcat interdicția de a intra în „porturile Palestinei ocupate”.

Aceasta a descris operațiunea ca fiind „de succes”, afirmând că au obținut lovituri directe, dar nu a existat nicio confirmare independentă. Armata israeliană nu a răspuns afirmațiilor, dar a declarat într-o postare pe X că a doborât o dronă care se îndrepta spre țară în cursul nopții dinspre est.

Ieri, Houthis au declarat, de asemenea, că au atacat cu succes USS Eisenhower în Marea Roșie, o afirmație pe care Comandamentul Central al SUA a declarat-o „categoric falsă”.

Houthis au promis că vor continua să efectueze atacuri comune cu Rezistența Islamică din Irak „în solidaritate cu Palestina”.

UPDATE ORA 10:30 – Copil palestinian supus la abuzuri în timpul arestării în Hebron: Wafa

Armata israeliană a efectuat o rundă cunoscută de raiduri în Cisiordania ocupată, intrând în case și efectuând arestări, potrivit agenției de știri Wafa. În timpul raidurilor, forțele israeliene au arestat opt persoane, dintre care trei minori, din guvernoratul Hebron, un bărbat din orașul Qalqilya, un bărbat din orașul Nablus.

Unul dintre minorii arestați, Uday Raed Awad, în vârstă de 14 ani, a fost supus la „abuzuri și bătăi severe din partea soldaților”, potrivit Wafa.

UPDATE ORA 09:25 – Mai multe ajutoare ajung în nordul Gazei, dar niciun palestinian nu a putut să se întoarcă din sud: Directorul PAM

Directorul de țară pentru Palestina al PAM, Matthew Hollingworth, a declarat că, deși mai multe camioane cu ajutoare au ajuns în nordul Fâșiei Gaza, palestinienii din sudul Fâșiei Gaza nu s-au putut întoarce în nord.

Hollingworth a declarat că unii palestinieni din zonele învecinate s-au întors în Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, în ciuda pagubelor produse clădirilor și infrastructurii de canalizare și apă de acolo.

„Jabalia s-a schimbat incomensurabil doar în ultima lună, de la ultima dată când am fost acolo, este mult mai distrusă decât era”, a declarat Hollingworth.

„Și totuși, oamenii sunt încă acolo, oamenii s-au întors, de fapt, și trăiesc în cele mai incredibil de dificile circumstanțe în acest moment.”

UPDATE ORA 08:05 – Navă comercială avariată de o dronă în Marea Roșie: Biroul maritim al Regatului Unit

O dronă a avariat o navă comercială aflată la 65 de mile marine (120 km) vest de Hodeidah, Yemen, a raportat Oficiul britanic pentru operațiuni comerciale maritime (UK MTO).

Nava se îndreaptă spre următorul său port de escală și „toți membrii echipajului sunt raportați în siguranță”, a adăugat acesta.

Cel mai recent atac are loc după ce Houthis din Yemen au susținut că au lovit direct o navă comercială cu o rachetă balistică după ce aceasta a folosit un port israelian.

UPDATE ORA 02:00 – Atacul israelian asupra orașului Gaza ucide mai mulți palestinieni

Corespondentul Al Jazeera din Gaza raportează că un atac aerian israelian lângă turnul al-Jawhara din partea centrală a orașului a ucis cel puțin trei persoane și a lăsat pe alții răniți. Greva a vizat o clădire de locuințe.

UPDATE ORA 01:00 – Liderul partidului israelian condamnă violența poliției împotriva protestatarilor

Yair Golan, liderul Partidului Laburist Israelian, s-a adresat X pentru a denunța arestările în masă și brutalitatea aplicate de poliția israeliană asupra demonstranților, care sunt în vigoare în această seară cerând încetarea guvernului prim-ministrului Netanyahu. „Violența din această seară în cadrul demonstrațiilor a trecut toate granițele”, a spus el. „Poliția nu trebuie lăsată să devină un instrument în mâinile guvernului corupt și eșuat al guvernului de distrugere al Israelului”, a adăugat el.

Știre inițială

Pentagonul a declarat că Eisenhower și-a încheiat misiunea din Marea Roșie și se va repoziționa pentru scurt timp la Marea Mediterană, scrie Al Jazeera.

„Grupul de atac al portavioanelor [Eisenhower] a protejat navele care tranzitează Marea Roșie, Bab-el-Mandeb și Golful Aden, a salvat marinari nevinovați împotriva atacurilor ilegale ale Houthis susținuți de Iran și a contribuit la descurajarea agresiunilor viitoare”, a spus Pentagonul.

Pentagonul a anunțat că portavionul american Theodore Roosevelt (CVN-71)va merge spre apele Orientului Mijlociu după ce va încheia un exercițiu în Pacific.

Măsura vine pe fondul temerilor că războiul din Gaza s-ar putea extinde, antrenând Libanul într-un conflict cu Israelul.