• Premierul israelian spune că faza luptelor intense împotriva Hamas se apropie de sfârșit, dar războiul nu se va opri până când gruparea nu va mai controla Fâșia Gaza.
  • Odată ce luptele se vor încheia în Gaza, a declarat Benjamin Netanyahu, aceasta va permite Israelului să desfășoare mai multe forțe pe frontul cu Hezbollah din Liban.
  • IDF afirmă că continuă să atace țintele Hezbollah din sudul Libanului, pe fondul escaladării tensiunilor la frontieră.

UPDATE 23:00

Armata israeliană a confirmat moartea unui soldat deținut de Hamas timp de aproape nouă luni.

Forumul familiilor ostatecilor și dispăruților a declarat că Mohammad Alatrash a fost ucis în timpul raidului mortal din sudul Israelului, iar trupul său a fost luat de soldații Hamas.

Autoritățile israeliene au confirmat anterior că Alatrash, sergent-major în unitatea de urmărire a beduinilor din armata israeliană, a fost capturat la 7 octombrie.

Recomandări

200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
CÂT DE SAFE E MAREA NEAGRĂ?
134K ELEVI DAU BACUL LA MATEMATICĂ
CÂT DE DEPENDENT EȘTI DE SOCIAL MEDIA?
ORBAN VREA ÎNCETAREA FOCULUI

UPDATE 22:00

La o zi după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va continua să „tundă iarba” în Gaza după încheierea „fazei intense” a conflictului, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că SUA se opun continuării operațiunilor militare în Gaza.

„Aceasta este doar o rețetă pentru conflict continuu, instabilitate continuă și insecuritate continuă pentru Israel”, a declarat Matthew Miller în cadrul unui briefing de presă.

Netanyahu nu a spus explicit cum ar arăta „cositul ierbii”, dar oficialii americani cred că aceasta înseamnă continuarea operațiunilor militare limitate.

„Credem că continuarea acțiunilor militare în Gaza nu face decât să slăbească Israelul, să îngreuneze obținerea unei soluții în nord, să sporească instabilitatea în Cisiordania, să îngreuneze normalizarea relațiilor Israelului cu vecinii săi”, a declarat Miller.

De asemenea, SUA se opun sugestiei lui Netanyahu că Israelul ar putea fi nevoit să mențină „controlul militar” asupra Gazei, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Dorim să vedem o tranziție către un mediu de securitate diferit și, în cele din urmă, o tranziție către o Gaza și Cisiordania reunificate”, a declarat Miller, care a recunoscut că calea către un astfel de rezultat ar trebui să fie elaborată „împreună cu partenerii noștri din regiune și, în cele din urmă, cu guvernul Israelului”.

UPDATE 21:00

Israelul ar fi declarat prin intermediul Qatarului și Egiptului, mediatorii, că se angajează să respecte ultima propunere israeliană de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor susținută de Statele Unite, a declarat luni pentru CNN o sursă israeliană.

„Cuvintele lui Netanyahu de la Knesset au fost o corecție importantă. Până în prezent, el nu a spus public că susține propunerea israeliană. Cuvintele lui Netanyahu mută mingea în terenul Hamasului. Dacă Hamas spune da, va exista un acord. Acum trebuie să insistăm pentru un acord cu tot ce avem”, a declarat pentru CNN sursa israeliană.

UPDATE 20:00

Armata americană a livrat peste 1.000 de tone de ajutoare din Gaza în weekend, a declarat luni Comandamentul Central al SUA într-o postare pe X..

„Pe parcursul weekendului trecut, US CENTCOM a livrat 1 384 de tone metrice (3,04 milioane de lire sterline) de ajutor pe plaja din Gaza”, scrie în postare. „Aceasta include descărcarea a 720 de tone metrice (1,58 milioane de lire sterline) de ajutor duminică, cea mai mare livrare de ajutor într-o singură zi până în prezent”.

UPDATE 19:00

Mai mult de12 kilometri pătrați din sudul Gazei au fost afectați de buldozere sau au suferit distrugeri semnificative prin lovituri militare de la începutul operațiunii terestre a Forțelor de Apărare ale Israelului în Rafah, a arătat o analiză CNN a imaginilor din satelit.

UPDATE 18:00

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a discutat despre trecerea la o nouă fază a războiului din Gaza cu emisarul american și consilierul principal al președintelui SUA, Joe Biden, Amos Hochstein, în cadrul unei întâlniri la Washington.

UPDATE 17:00

21.000 de copii au dispărut în Gaza de la începutul războiului, potrivit organizației Salvați Copiii.

Organizația neguvernamentală a afirmat luni, într-o declarație, că cel puțin 4 000 de copii au fost probabil îngropați sub dărâmăturile clădirilor distruse în timpul luptelor. Se crede că cel puțin 17.000 au fost separați de familiile lor.

„Alții au fost luați cu forța, reținuți și transferați din Gaza, familiile lor neștiind unde se află, pe baza unor rapoarte de maltratare și tortură”, arată declarația Salivați Copiii.

UPDATE ORA 15:45 – O rachetă lansată din Gaza a fost interceptată

Armata israeliană a declarat că apărarea sa aeriană a interceptat o rachetă lansată din Rafah, în sudul Gaza.

O declarație pe X a declarat că alertele au fost activate în zona înconjurătoare înainte ca racheta să fie distrusă.

Avertizarea aeriană, Sirenele au sunat în mai multe așezări din Consiliul Regional Eshkol, potrivit presei israeliene.

UPDATE ORA 13:00 – Cel puțin un civil a fost ucis în bombardamentul israelian asupra orașului Gaza

Cel puțin un civil palestinian a fost ucis într-un bombardament israelian la est de cartierul Zeitoun din orașul Gaza, potrivit agenției de știri Wafa.

Raportul a citat surse locale care au declarat că echipele de apărare civilă și de salvare au recuperat corpul unui civil din apropierea străzii al-Sikka. De asemenea, raportul a precizat că tancurile și vehiculele militare israeliene au tras asupra civililor pe strada 10, la sud de cartierul Zeitoun, și în zona Sheikh Ajlin, la sud-vest de orașul Gaza.

Nu a fost clar dacă au existat mai multe victime în aceste zone.

UPDATE ORA 12:00 – Trupele israeliene rănesc un tânăr în Tulkarem

Un tânăr a fost rănit după ce forțele israeliene au deschis focul în apropiere de Zeita, Tulkarem, în Cisiordania ocupată.

Surse locale au declarat pentru agenția de știri Wafa că trupele au tras gloanțe grele în apropierea zidului de separare, la vest de Zeita, rănind tânărul.

UPDATE ORA 11:00 – Germania se declară îngrijorată de o escaladare între Hezbollah și Israel

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că situația dintre Israel și Hezbollah este foarte îngrijorătoare și că va călători în Liban în curând.

„O nouă escaladare ar fi o catastrofă pentru oamenii din regiune”, a spus ea.

Gruparea libaneză Hezbollah a intensificat schimburile de focuri cu armata israeliană, despre care gruparea afirmă că vor înceta atunci când Israelul își va încheia campania militară în Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 10:00 – Grecia critică Hezbollah pentru amenințările la adresa Ciprului

Ministrul de externe al Greciei a declarat că este inacceptabil ca gruparea libaneză Hezbollah să adreseze amenințări Republicii Cipru.

Giorgos Gerapetritis a reamintit că Cipru este membru al Uniunii Europene.

Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a amenințat săptămâna trecută că va ataca Cipru, avertizând guvernul de acolo să nu-și deschidă aeroporturile și bazele Israelului.

UPDATE ORA 09:00 – Netanyahu afirmă că războiul va continua chiar dacă se va încheia un armistițiu cu Hamas

Netanyahu a declarat că luptele intense împotriva Hamas în Gaza se apropie de sfârșit.

În primul său interviu cu presa israeliană de la începutul războiului, premierul israelian a vorbit despre desfășurarea de trupe suplimentare la granița cu Libanul și a abordat protestele antiguvernamentale în curs.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele israeliene efectuează arestări în masă și rețin un legislator palestinian

Forțele israeliene au efectuat raiduri în Cisiordania, arestând cel puțin 40 de bărbați și băieți palestinieni în apropiere de Ramallah și pe proeminentul legislator palestinian Azzam Salhab din locuința sa din Hebron.

Arestarea lui Salhab, membru al Consiliului Legislativ Palestinian, are loc la doar câteva zile după ce acesta a fost eliberat din luni de detenție administrativă în Israel, potrivit presei palestiniene.

UPDATE ORA 02:00 – Un atac aerian israelian a ucis 8 persoane în orașul Gaza

Opt persoane au fost ucise duminică într-un raid aerian israelian asupra sediului UNRWA din orașul Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Forțele de apărare israeliene au declarat că au vizat infrastructura Hamas și au luat măsuri pentru a reduce riscul pentru civili.

Martorii au declarat pentru Reuters că sediul era folosit pentru a distribui cupoane pentru ajutoare și pentru a distribui apă. Înregistrarea video arată o clădire distrusă și oameni care îndepărtează cadavrele de sub dărâmături.

UPDATE ORA 01:00 – Biroul premierului israelian afirmă că Hamas, nu Israelul, se opune acordului privind ostaticii

Benjamin Netanyahu cu a declarat că luptele „intense” se apropie de sfârșit în Gaza.

În timpul interviului, acesta a declarat, de asemenea, că este pregătit să accepte un acord parțial care să permită eliberarea unor ostatici, dar a afirmat că Israelul va continua să lupte în Gaza pentru a-și atinge obiectivul de a eradica Hamas.

Comentariile sale păreau a fi în contradicție cu acordul de încetare a focului propus de SUA, care stabilește un plan în trei etape care permite o eventuală „încetare permanentă a ostilităților” în Gaza.

Dar biroul dlui Netanyahu a publicat între timp o declarație în care afirmă că Hamas este cea care se opune acordului, și nu Israelul.

„Prim-ministrul Netanyahu a spus clar că nu vom părăsi Gaza până când nu vom returna toți cei 120 de ostatici ai noștri, vii și decedați”, a declarat acesta.

Știre inițială

Premierul israelian spune că faza luptelor intense împotriva Hamas se apropie de sfârșit, dar războiul nu se va opri până când gruparea nu va mai controla Fâșia Gaza.

Odată ce luptele se vor încheia în Gaza, a declarat Benjamin Netanyahu, aceasta va permite Israelului să desfășoare mai multe forțe pe frontul cu Hezbollah din Liban, scrie Al Jazeera.

„După ce faza luptelor intense se va încheia, vom avea posibilitatea de a deplasa o parte din forțe spre nord. Și vom face acest lucru. În scopuri defensive. Și, în al doilea rând, pentru a aduce acasă locuitorii noștri [evacuați]”, a declarat Netanyahu într-un interviu acordat Channel 14 din Israel.

„Dacă putem, vom face acest lucru pe cale diplomatică. Dacă nu, o vom face în alt mod. Dar îi vom aduce [pe locuitori] acasă”.

IDF afirmă că continuă să atace țintele Hezbollah din sudul Libanului, pe fondul escaladării tensiunilor la frontieră.