• Armata israeliană a confirmat moartea unui soldat deținut de Hamas timp de aproape nouă luni.
  • 21 000 de copii sunt dați dispăruți de la începutul războiului, potrivit organizației Salvați Copiii.
  • Secretarul de stat al SUA se va întâlni cu ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant.

UPDATE ORA 22:00 – Trimisul palestinian la ONU îndeamnă la încetarea imediată a focului pentru a submina obiectivele lui Netanyahu

Suntem foarte conștienți de obiectivul mesajelor contradictorii ale liderilor israelieni, în special ale lui Netanyahu însuși, care sugerează că totul este o schemă și că asaltul va continua în orice circumstanțe”, a declarat Riyad Mansour la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Orientul Mijlociu, inclusiv problema palestiniană.

Scopul este de a sabota inițiativa SUA fără a-și asuma vina pentru aceasta, de a sabota eforturile Egiptului și Qatarului și ale comunității internaționale în ansamblu”.

Mansour a declarat că cel mai bun mod de a frustra” obiectivele lui Netanyahu este prin asigurarea unei încetări imediate a focului”.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

UPDATE ORA 21:00 – Hamas afirmă că sprijină toate eforturile de boicotare a Israelului

Gruparea a declarat că îi sprijină, de asemenea, pe cei care desfășoară „boicoturi ale ocupației în cadrul unui plan cuprinzător de rezistență”.

„Consideră că aceste eforturi au obținut realizări semnificative în subminarea economiei entității, izolarea acesteia și delegitimarea sa”, a afirmat Hamas într-o declarație pe canalul său oficial Telegram

UPDATE ORA 20:00 – Liderul Hamas afirmă că orice acord care exclude încetarea focului nu este un acord

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a emis o declarație în urma uciderii recente a surorii sale, afirmând că orice propunere de încetare a focului care nu garantează încetarea ofensivei Israelului în Gaza nu este un acord”.

Dacă inamicul criminal crede că țintirea familiei mele va schimba poziția noastră sau pe cea a rezistenței, atunci delirează”, se arată în declarație.

Mișcarea a oferit toată flexibilitatea posibilă și a fost de acord fără ezitare cu toate proiectele care au fost propuse, cu condiția ca rezultatul să fie încetarea crimelor, sfârșitul agresiunii și retragerea completă din Fâșia Gaza”.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene au vizat cinci tabere de refugiați în mai puțin de 48 de ore: Apărarea civilă

Forțele israeliene au vizat în mod deliberat cinci tabere de strămutați în mai puțin de 48 de ore, a declarat pentru Al Jazeera purtătorul de cuvânt al apărării civile din Gaza, Mahmoud Basal.

Iată alte câteva puncte subliniate de acesta:

  • Forțele israeliene țintesc în mod deliberat personalul Apărării Civile în timp ce lucrează.
  • Forțele israeliene adoptă o nouă politică de țintire intensivă a caselor rezidențiale.
  • Există mai mult de 10 000 de persoane dispărute încă sub dărâmături.
  • Avem nevoie de echipamente avansate pentru a-i recupera pe cei dispăruți sub dărâmături.

UPDATE ORA 18:00 – Mai mult de 20% dintre oamenii din Gaza nu mănâncă zile întregi: UNRWA

Mai mult de 20% dintre oamenii din Gaza nu mănâncă timp de zile întregi, a declarat Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), avertizând că riscul de foamete rămâne ridicat.

Aceasta a declarat pe X că mai mult de jumătate din populația din Gaza nu are alimente stocate.

UPDATE ORA 17:00 – 9.385 de palestinieni deținuți de la 7 octombrie: grup pentru drepturile omului

Potrivit Societății prizonierilor palestinieni, Addameer și Comisiei palestiniene pentru deținuți, numărul include bărbați, femei și copii din Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est.

Acesta include în special:

320 de femei
650 de copii
84 de jurnaliști – dintre care 51 rămân în închisoare; șase sunt femei; 14 sunt din Gaza
7 170 de ordine de detenție administrativă (fără acuzații sau proces)
cel puțin 18 persoane care au murit în închisoare, inclusiv doi medici

UPDATE ORA 16:00 – Pontonul militar american din largul Fâșiei Gaza ar putea fi prelungit dacă SUA și organizațiile umanitare pot face ca ajutorul să curgă din nou către palestinieni

Pontonul militar american din largul Fâșiei Gaza ar putea fi prelungit dacă SUA și organizațiile umanitare pot face ca ajutorul să curgă din nou către palestinieni, a declarat astăzi un înalt oficial american, relatează Reuters.

Deși cheiul a fost autorizat până la 31 iulie, cred că este foarte posibil ca acesta să continue cel puțin încă o lună, dacă nu mai mult”, a declarat Isobel Coleman, administrator adjunct pentru politici și programare la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

UPDATE ORA 15:00 – Un război între Israel și Liban ar avea „consecințe dezastruoase”

Tensiunile crescânde dintre Israel și Liban ar putea declanșa un război cu „consecințe dezastruoase” pentru întregul Orient Mijlociu, a avertizat ministrul german de externe.

Vorbind reporterilor la Ierusalim după întâlnirea sa cu oficialii israelieni, Annalena Baerbock a declarat că situația este „foarte gravă” și ar putea scăpa de sub control.

„Cu fiecare rachetă lansată peste linia albastră, crește pericolul ca situația să scape de sub control, crește pericolul ca o eroare de calcul să declanșeze un război fierbinte. Prin urmare, toți cei care poartă responsabilitatea trebuie să dea dovadă de cea mai mare reținere și, mai presus de toate, Hezbollah trebuie să înceteze să mai tragă asupra Israelului”, a spus ea.

UPDATE ORA 14:00 – Niciun ajutor nu a intrat în Gaza de aproximativ 50 de zile

Directorul general al Biroului media al guvernului, Ismail al-Thawabta, a declarat pentru Al Jazeera că niciun ajutor nu a intrat în Gaza de aproximativ 50 de zile.

„Ocupația [forțele israeliene] practică o politică de înfometare pentru a obține câștiguri politice”, a spus el.

UPDATE ORA 13:00 – Salvatorii palestinieni transportă de urgență o victimă împușcată la spital

Un echipaj de ambulanță al Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a intervenit la o victimă împușcată în orașul Zahraa, lângă tabăra Nuseirat.

O înregistrare video postată de grupul umanitar arată ambulanța care transportă rănitul pe o targă în spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah, care este foarte aglomerat.

UPDATE ORA 12:00 – Curtea Supremă a Israelului hotărăște că bărbații ultra-ortodocși trebuie să fie recrutați pentru serviciul militar

Hotărârea unanimă a celei mai înalte instanțe din Israel prevede că armata trebuie să înceapă recrutarea bărbaților ultra-ortodocși pentru serviciul militar.

Mișcarea independentă pentru o guvernare de calitate în Israel, care a depus petiția care a condus la acest caz, a îndemnat guvernul să înceapă imediat procesul de recrutare.

„Facem apel la guvern și la ministrul apărării să pună în aplicare decizia fără întârziere, să respecte ordinul Înaltei Curți și să lucreze imediat la recrutarea studenților yeshiva [ultra-ortodocși]”, a afirmat aceasta într-o declarație citată de The Times of Israel.

UPDATE ORA 11:00 – Apărarea civilă din Gaza confirmă că rudele șefului Hamas au fost ucise într-un atac israelian

Apărarea civilă din Gaza a confirmat că un atac aerian israelian a ucis 10 rude ale șefului Hamas, Haniyeh, inclusiv sora acestuia. Armata israeliană nu a comentat încă atacul.

„Există 10 martiri (…) în urma loviturii, inclusiv Zahr Haniyeh, sora șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh”, a declarat Mahmud Basal, purtătorul de cuvânt al apărării civile din Gaza, pentru agenția de presă AFP, care a făcut, de asemenea, referire la „mai mulți” răniți.

UPDATE ORA 10:00 – Israelul confirmă atacurile din timpul nopții, în timp ce loviturile asupra adăposturilor administrate de ONU ucid cel puțin 11 persoane

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de război au efectuat atacuri asupra a două clădiri peste noapte – una în tabăra de refugiați Shati și alta în cartierul Daraj din orașul Gaza – susținând că loviturile au vizat luptători Hamas.

Cel puțin șase persoane au fost ucise în timpul nopții când o școală administrată de ONU care adăpostește persoane strămutate a fost atacată în Daraj și că cel puțin cinci persoane, inclusiv copii, au fost ucise într-un alt atac asupra unui adăpost administrat de ONU în tabăra Shati. De asemenea, cinci persoane ar fi fost ucise în alte atacuri din cursul nopții.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale au atacat locuri unde „teroriștii operau din incinta școlilor”, iar unii dintre cei vizați erau implicați în atacul Hamas din 7 octombrie și „dețineau ostatici”.

Mai recent, au apărut informații potrivit cărora forțele israeliene au bombardat, de asemenea, casa familiei liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în tabăra Shati din nordul Gaza, omorând cel puțin 10 persoane, inclusiv sora acestuia.

UPDATE ORA 09:00 – Un atac aerian israelian ucide trei persoane în apropierea orașului Gaza

Atacul, care a vizat strada al-Wahda, la vest de orașul Gaza, a ucis cel puțin trei persoane și a rănit altele.

Acesta vine după două atacuri anterioare asupra adăposturilor gestionate de UNRWA din oraș, care au ucis cel puțin 11 persoane.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană bombardează casa familiei unui înalt oficial Hamas, ucigând 10 persoane

Armata israeliană a bombardat casa familiei liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în nordul Gazei, omorând cel puțin 10 persoane, inclusiv sora acestuia. Armata israeliană a efectuat un atac în zona taberei Shati din apropierea orașului Gaza.

Presa locală raportează că toți cei uciși în atac sunt membri ai familiei Haniyeh.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul de stat al SUA se va întâlni cu ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant. Cei doi vor discuta despre importanța elaborării de către Israel a unui plan „solid și realist” pentru guvernarea Gazei după încheierea războiului, spune Matthew Miller, citat de Al Jazeera.

În cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că cel mai înalt diplomat american va discuta, de asemenea, cu Gallant – care vizitează Washington DC în această săptămână și se întâlnește cu înalți oficiali americani – despre necesitatea de a evita o nouă escaladare regională a războiului din Gaza și de a îmbunătăți accesul umanitar.

Atât premierul israelian Netanyahu, cât și Gallant au sugerat în ultimele zile o mișcare de desfășurare a mai multor forțe israeliene la granița de nord cu Libanul, în contextul intensificării atacurilor Hezbollah.