• Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că cel puțin 32 de persoane au fost ucise și 139 au fost ucise în ultima zi, în timp ce Apărarea Civilă afirmă că Israelul a vizat cinci tabere de persoane strămutate.
  • Atacurile militare israeliene asupra unei case din centrul orașului Khan Younis și a unui cort care adăpostea persoane strămutate în al-Mawasi au ucis și rănit cel puțin șase persoane.
  • Un raid aerian israelian a ucis 10 membri ai familiei șefului Hamas, Ismail Haniyeh, în tabăra de refugiați Shati din nordul Gazei.

UPDATE ORA 22:00 – SUA reiterează sprijinul pentru Israel pe fondul tensiunilor cu Hezbollah și solicită o dezescaladare

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, potrivit unei declarații publicate miercuri de Casa Albă.

„Dl Sullivan a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea Israelului, inclusiv în fața amenințărilor din partea grupurilor teroriste susținute de Iran, precum Hezbollah-ul libanez”, se arată în declarație.

„Au discutat despre eforturile în curs ale SUA de a sprijini dezescaladarea și o soluție diplomatică la ostilitățile în curs din Liban, care ar asigura întoarcerea familiilor israeliene și libaneze la casele lor din regiunile de frontieră”.

Recomandări

BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TREI AERONAVE F-16 AJUNG ÎN RO
UNDE MERGI? CANICULA REVINE ÎN SUDUL EUROPEI
VIKTOR ORBAN RĂMÂNE IZOLAT

UPDATE ORA 21:00 – Germania îndeamnă cetățenii să părăsească urgent Libanul

Ministerul german de Externe și-a actualizat ghidul de călătorie pentru această țară, spunând „Cetățenii germani sunt rugați să părăsească de urgență Libanul”.

„Tensiunile crescute actuale din zona de frontieră cu Israelul ar putea escalada și mai mult în orice moment”, a explicat ministerul.

De asemenea, există un „risc crescut de atacuri teroriste” în Liban, care ar putea fi îndreptate împotriva străinilor occidentali sau a hotelurilor mari, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 20:00 – AFP afirmă că biroul din Gaza a fost probabil lovit de un tir de tanc israelian

O anchetă a AFP și a mai multor media internaționale a constatat că biroul agenției de presă din Gaza a fost probabil lovit de tiruri de tanc israeliene” pe 2 noiembrie, fiind grav avariat.

În cadrul anchetei, au fost intervievați mai mulți experți, care au confirmat că biroul a fost foarte probabil” lovit de tirul tancurilor israeliene.

Coordonatele GPS ale biroului nostru erau cunoscute de autoritățile israeliene”, se arată într-o înregistrare video a AFP.

UPDATE ORA 19:00 – O investigație arată că peste 20 de jurnaliști de la o singură instituție au fost uciși în războiul din Gaza

The Guardian a publicat o investigație privind comportamentul militar israelian care sugerează că anumiți jurnaliști palestinieni sunt priviți ca ținte de atac.

Un înalt oficial israelian, Olivier Rafowicz, a declarat unuia dintre partenerii media ai The Guardian că nu există nicio diferență între a lucra pentru o instituție media afiliată Hamas și a fi un luptător în Brigăzile Qassam.

Acesta a adăugat că nu există nicio diferență între aripa politică și cea militară a Hamas”.

UPDATE ORA 18:00 – Israelul demolează 17 case în Cisiordania ocupată

Numărul structurilor palestiniene pe care forțele israeliene le-au demolat astăzi în întreaga Cisiordania ocupată a crescut la 17, potrivit agenției de știri Wafa.

Acestea includ:

Patru case la est de Jericho
Unsprezece case și alte structuri în comunitatea Masafer Yatta, la sud de Hebron
O casă în satul Beitillu, la vest de Ramallah
o casă în cartierul Silwan din Ierusalimul de Est ocupat

UPDATE ORA 17:00 – 435 de persoane au murit în sudul Libanului de la începutul agresiunii” cu Israelul

Ministerul libanez al Sănătății spune că cel puțin 1.366 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Acesta a adăugat că 35 % dintre aceste persoane au fost rănite de explozii, 44 % de șocuri și 16 % de expunerea la substanțe chimice.

UPDATE ORA 16:00 – La Beirut, Vaticanul îndeamnă părțile să accepte propunerile de pace

Secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, a îndemnat părțile beligerante din Orientul Mijlociu să accepte propuneri de pace”, afirmând că regiunea, inclusiv Libanul, nu are nevoie de război”.

Orientul Mijlociu trece printr-un moment critic”, a declarat Parolin la o conferință de presă la Beirut, în timpul unei vizite de câteva zile în Liban.

Sfântul Scaun al Bisericii Romano-Catolice cere ca propunerile de pace să fie bine primite, astfel încât luptele să înceteze de fiecare parte, astfel încât ostaticii din Gaza să fie eliberați, astfel încât ajutorul necesar să ajungă fără obstacole la populația palestiniană”, a spus el.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele israeliene au efectuat un atac mortal asupra unei locuințe din Jabalia, în nordul Gazei

Colegii noștri de pe teren raportează un alt atac mortal în nordul Fâșiei Gaza, de data aceasta în zona centrală a orașului Jabalia.

Atacul a vizat o casă din oraș, omorând și rănind un număr necunoscut de persoane, potrivit raportului lor.

Acesta vine după un atac anterior asupra unei case rezidențiale din apropiere, în Beit Lahiya, care a ucis cel puțin 15 persoane și a rănit alte zeci.

UPDATE ORA 14:00 – Numărul morților din Gaza crește

Atacurile israeliene din Gaza au ucis 60 de persoane și au rănit 140 în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Se crede că mai multe victime sunt încă blocate în zone în care echipele de salvare nu pot ajunge, a adăugat acesta.

Cele mai recente victime ridică bilanțul total al victimelor din Gaza de la 7 octombrie la 37 718, la care se adaugă 86 377 de răniți.

UPDATE ORA 13:00 – Șase camioane cu ajutor medical intră în sudul Gazei

Șase camioane încărcate cu ajutoare medicale extrem de necesare au trecut prin punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom) din Gaza, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS).

Grupul de ajutorare spune că va distribui proviziile, donate de Maroc, spitalelor care suferă de lipsuri grave.

Fluxul de ajutoare către Gaza a scăzut de la închiderea punctului de trecere Rafah la începutul lunii mai, reducând și mai mult rezervele deja reduse de alimente și medicamente.

UPDATE ORA 12:00 – Israelul va impune în această lună un impozit suplimentar asupra salariaților pentru a face față deficitului bugetar

Guvernul Israelului va impune o taxă excepțională salariaților în luna iunie pentru a contribui la reducerea deficitului bugetar cauzat de războiul țării împotriva Gazei, potrivit ziarului Israel Hayom.

Taxa va fi echivalentă cu o zi lucrătoare, dedusă din salariile angajaților din luna iunie, se arată în raport. Evoluția afectează atât lucrătorii din sectorul public, cât și pe cei din sectorul privat.

La începutul acestei luni, Ministerul de Finanțe din Israel a anunțat că deficitul bugetar pentru ultimele 12 luni a crescut la 137,7 miliarde de shekeli (37 miliarde de dolari), echivalentul a 7,2% din produsul intern brut (PIB).

UPDATE ORA 11:00 – Apărarea civilă salvează 13 persoane dintr-o casă bombardată din zona Daraj a orașului Gaza

Apărarea civilă din Gaza anunță că echipajele sale au intervenit la locul unei case bombardate în cartierul Daraj din Gaza City.

Salvatorii au reușit să scoată în viață 13 persoane din locuință, situată pe strada Jaffa, se anunță pe Telegram.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană revendică lovituri asupra posturilor Hezbollah din sudul Libanului

Potrivit armatei israeliene, avioanele sale de război au lovit peste noapte mai multe locații Hezbollah din sudul Libanului, inclusiv un post de observație în zona Matmoura și infrastructură suplimentară în Shebaa.

Într-o postare pe X, armata a difuzat presupuse imagini ale loviturilor.

Atacurile fac parte din escaladarea confruntărilor transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah în timpul războiului din Gaza, care au sporit temerile legate de un război total.

UPDATE ORA 09:00 – Bombardamentele israeliene ucid și rănesc persoane în orașul Gaza: Raport

Forțele israeliene au bombardat mai multe zone din orașul Gaza, ucigând și rănind un număr necunoscut de persoane, informează agenția de presă Wafa.

Atacurile au vizat cartierele Zeitoun, Sabra și Tal al-Hawa.

Spre centrul Fâșiei, artileria israeliană a lovit partea de est a taberei de refugiați Bureij, precum și terenuri agricole la vest de Nuseirat.

UPDATE ORA 05:00 – Crește numărul morților în urma unei lovituri israeliene în Beit Lahiya

O a patra persoană a fost confirmată ca fiind ucisă de o lovitură aeriană israeliană asupra unei case din Beit Lahiya, în nordul Gazei, potrivit presei locale.

Anterior, am raportat că 12 persoane au fost rănite și că mai multe erau încă dispărute sub dărâmături după ce armata israeliană a bombardat casa aparținând familiei Abu Awad.

UPDATE ORA 04:00 – Armata israeliană efectuează arestări și raiduri în Cisiordania

Armata israeliană a luat cu asalt orașul Qalqilya din Cisiordania ocupată și a arestat o femeie, relatează agenția de presă Wafa.

De asemenea, forțele israeliene au arestat din nou un fost prizonier palestinian în timpul luării cu asalt a orașului Dura, la sud de Hebron.

UPDATE ORA 03:00 – Armata israeliană lovește sudul Gazei

Corespondentul Al Jazeera în Gaza raportează că bombardamentele artileriei israeliene au vizat cartierul Saudi și zonele Tal as-Sultan din zona de vest a orașului Rafah.

UPDATE ORA 02:00 – Qatarul reafirmă sprijinul deplin pentru UNRWA

Reprezentantul Qatarului la ONU, Hind Abdulrahman Al Muftah, a declarat la o reuniune a comisiei consultative a UNRWA că țara sa va continua să sprijine organizația în fața atacurilor continue la adresa credibilității sale.

„UNRWA a fost supusă unor atacuri și polemici numeroase și gratuite care vizează în primul rând subminarea agenției și încetarea operațiunilor sale în vederea lichidării problemei drepturilor palestinienilor și a dreptului acestora de a se întoarce în regiunile și casele lor în temeiul dreptului internațional și al rezoluțiilor relevante ale Organizației Națiunilor Unite”, se arată într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe din Qatar.

La sfârșitul lunii aprilie, o revizuire independentă condusă de un fost ministru de externe francez a constatat că acuzațiile israeliene împotriva UNRWA, conform cărora personalul său a luat parte la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, nu au fost susținute de dovezi credibile.

Numai pe baza acuzațiilor israeliene, 18 țări donatoare, inclusiv principalul donator al UNRWA, Statele Unite, au suspendat finanțarea agenției.

UPDATE ORA 01:00 – Qatar își reafirmă sprijinul deplin pentru UNRWA

Reprezentantul Qatarului la ONU, Hind Abdulrahman Al Muftah, a declarat la o reuniune a comisiei consultative a Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) că țara sa va continua să sprijine organizația în fața atacurilor continue la adresa credibilității sale.

„UNRWA a fost supusă unor atacuri și polemici numeroase și gratuite care vizează în primul rând subminarea agenției și încetarea operațiunilor sale în scopul lichidării problemei drepturilor palestinienilor și a dreptului acestora de a se întoarce în regiunile și casele lor în temeiul dreptului internațional și al rezoluțiilor relevante ale Organizației Națiunilor Unite”, se arată într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe din Qatar.

La sfârșitul lunii aprilie, o revizuire independentă condusă de un fost ministru de externe francez a constatat că acuzațiile israeliene împotriva UNRWA, care acuză personalul său de participare la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, nu au fost susținute de dovezi credibile.

Numai pe baza acuzațiilor israeliene, 18 țări donatoare, inclusiv principalul donator al UNRWA, Statele Unite, au suspendat finanțarea agenției.

Știre inițială

Suntem foarte conștienți de obiectivul mesajelor contradictorii ale liderilor israelieni, în special ale lui Netanyahu însuși, care sugerează că totul este o schemă și că asaltul va continua în orice circumstanțe”, a declarat Riyad Mansour la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Orientul Mijlociu, inclusiv problema palestiniană.

Scopul este de a sabota inițiativa SUA fără a-și asuma vina pentru aceasta, de a sabota eforturile Egiptului și Qatarului și ale comunității internaționale în ansamblu”.

Mansour a declarat că cel mai bun mod de a „zădărnici” obiectivele lui Netanyahu este de a asigura o încetare imediată a focului”.

Obțineți acum o încetare imediată a focului pentru a nu le permite să continue să se joace cu mințile multora dintre voi. Cel mai bun mod de a salva vieți omenești este prin obținerea unei încetări imediate a focului”, a spus el.

Citește și