• Erdogan afirmă că Turcia este alături de Liban în contextul politicilor „agresive” ale Israelului.
  • Ministrul israelian ordonă reducerea alimentelor pentru prizonierii palestinieni.
  • Apărarea civilă din Gaza afirmă că nivelul de distrugere lăsat în urmă după bombardamentul israelian asupra Beit Lahiya „sfidează imaginația”.

UPDATE ORA 21:00 – CPI permite Regatului Unit să conteste jurisdicția asupra presupuselor crime israeliene din Gaza

Judecătorii de la Curtea Penală Internațională (CPI) au decis că Regatul Unit poate prezenta argumente juridice judecătorilor care analizează cererea procuraturii de emitere a unor mandate de arestare pe numele prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și al ministrului apărării Yoav Gallant.

Documentele Curții făcute publice au arătat că Regatul Unit, stat membru al CPI, a depus o cerere la Curte la începutul acestei luni pentru a furniza observații scrise cu privire la faptul dacă „Curtea poate exercita jurisdicția asupra resortisanților israelieni, în circumstanțe în care Palestina nu poate exercita jurisdicția penală asupra resortisanților israelieni [în temeiul] Acordurilor de la Oslo”.

Admiterea cererii Regatului Unit ar putea întârzia decizia judecătorilor privind mandatele de arestare pentru Netanyahu și Gallant în legătură cu războiul Israelului împotriva Gazei, așa cum a solicitat procurorul CPI Karim Khan în luna mai.

Recomandări

MACRON CERE BARAJ ÎMPOTRIVĂ EXTREMEI DREPTE
TRUMP ARE O FORMĂ DE IMUNITATE
IRINA BEGU PIERDE CU 6-0
JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
ABULGAZIN RESPINGE ACUZAȚIILE
POLIȚIA DE MORAVURI UȘOARE

Khan a anunțat că biroul său are „motive rezonabile” să creadă că Netanyahu și Gallant poartă „responsabilitate penală” pentru „crime de război și crime împotriva umanității”.

UPDATE ORA 20:00 – Canada impune sancțiuni împotriva a 7 coloniști israelieni

Ministerul canadian de Externe a impus sancțiuni împotriva a șapte coloniști israelieni și a cinci entități din Cisiordania ocupată.

„Rămânem profund îngrijorați de violența coloniștilor extremiști din Cisiordania și condamnăm astfel de acte, nu numai pentru impactul semnificativ pe care îl au asupra vieții palestinienilor, ci și pentru impactul coroziv pe care îl au asupra perspectivelor unei păci durabile”, a declarat ministrul de externe Melanie Joly.

Este a doua oară când Ottawa ia o astfel de măsură în puțin peste o lună. Printre cei vizați se numără Ben-Zion Gopstein, fondator și lider al grupului de dreapta Lehava, care se opune asimilării evreilor cu non-evreii.

UPDATE ORA 19:20 – Victime în urma unui atac israelian în nordul Gaza

Mai multe persoane au fost ucise și rănite, inclusiv copii, după ce un raid aerian israelian a lovit un bloc de apartamente din cartierul Tuffah, la est de orașul Gaza.

Anterior, forțele israeliene au efectuat un atac surpriză asupra cartierului Shujayea din orașul Gaza.

UPDATE ORA 18:00 – Un deputat american solicită închiderea digului din Gaza

Un deputat republican american a scris administrației Biden cerând închiderea digului de ajutor din Gaza, numind operațiunea ineficientă, riscantă și o risipă de bani.

„Îndemn administrația să înceteze imediat această operațiune eșuată înainte de producerea unei noi catastrofe și să ia în considerare mijloace alternative de livrare a ajutorului umanitar terestru și aerian”, a scris Mike Rogers, președintele Comitetului pentru servicii armate al Camerei Reprezentanților, într-o scrisoare consultată de Reuters.

Anunțat pentru prima dată de Biden în martie, cheiul plutitor offshore a fost creat pentru a răspunde amenințării foametei din Fâșia Gaza. Pentagonul estimează că primele 90 de zile de funcționare vor costa aproximativ 230 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, marea agitată a deteriorat digul, forțând reparații, iar vremea nefavorabilă a limitat numărul de zile în care digul a fost operațional.

UPDATE ORA 17:20 – Cabinetul de securitate al Israelului se va reuni în această seară

Cabinetul de securitate al Israelului, principalul organism decizional pentru război după ce Netanyahu a desființat cabinetul de război, se va reuni în această seară, relatează The Times of Israel, citând un oficial din biroul premierului.

Reuniunea are loc după ce armata israeliană a lansat o incursiune surpriză în Shujayea din orașul Gaza și în timp ce tensiunile cresc cu Hezbollah în Liban, pe care Ministrul israelian al Apărării a amenințat că îl va trimite „înapoi în epoca de piatră”.

UPDATE ORA 16:00 – SUA recomandă cetățenilor să evite călătoriile în Liban

SUA au emis o recomandare de călătorie prin care își îndeamnă cetățenii să nu se deplaseze în Liban, în condițiile în care tensiunile cresc la granița cu Israelul.

„Le reamintim cetățenilor americani să reconsidere cu fermitate călătoriile în Liban”, se arată în avizul publicat de Ambasada SUA în Liban. În special, cetățenii americani ar trebui să evite să meargă în sudul Libanului, la granița cu Siria și în coloniile de refugiați, se specifică în aviz.

Avizul precizează că guvernul libanez nu poate garanta siguranța cetățenilor americani în cazul unor „izbucniri bruște de violență și conflict armat”. Avertizarea vine după ce, ieri, Germania și Țările de Jos au emis avertismente similare prin care le cereau cetățenilor lor să părăsească Libanul.

UPDATE ORA 15:00 – Mai mulți uciși în apropierea cartierului Shujayea din orașul Gaza, pe măsură ce operațiunile se intensifică: Raport

Cartierul Shujayea din orașul Gaza, unde cinci persoane au fost ucise mai devreme în atacurile israeliene asupra caselor rezidențiale, a continuat să se confrunte cu bombardamente aeriene puternice, relatează agenția de presă Wafa.

Ultimele lovituri au ucis numeroase persoane, inclusiv femei și copii, în estul cartierului, potrivit Wafa.

UPDATE ORA 14:00 – Numărul morților din Gaza crește

Cel puțin 37.765 de oameni au fost uciși și 86.429 au fost răniți în atacurile militare israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, a declarat Ministerul Sănătății din enclavă.

Dintre aceștia, 47 de palestinieni au fost uciși și 52 au fost răniți în ultimele 24 de ore de raportare, a adăugat ministerul.

UPDATE ORA 13:00 – Misiunile de salvare „se pot opri în orice moment”: Apărarea civilă din Gaza

Apărarea Civilă din Gaza a emis o declarație în care avertizează că rămâne fără combustibil și că misiunile sale de salvare „se pot opri în orice moment”.

Ea a spus pe canalul său Telegram că echipajele de salvare au efectuat mai multe misiuni numai în această dimineață, care au implicat recuperarea cadavrelor și supraviețuitorilor din patru case atacate în cartierul Sabra din orașul Gaza, precum și două case separate din zona Shujayea.

„Echipajele noastre nu pot face față numărului mare de ținte în timp ce rămân fără combustibil”, se arată în comunicatul său.

UPDATE ORA 12:00 – Cel puțin o persoană a murit după ce Israelul a bombardat o casă în apropiere de Bureij din centrul Gazei

Forțele israeliene au lovit o casă cu foc de artilerie în apropierea taberei Bureij din centrul Gazei, ucigând cel puțin o persoană și rănind altele, relatează colegii noștri de la sol.

Vine după ce o serie de atacuri peste noapte pe care le-am raportat în nordul Gazei au ucis nouă persoane.

UPDATE ORA 11:00 – Armata israeliană „suspendă” soldați după arestări în timpul protestelor antiguvernamentale: Raport

Ziarul israelian Haaretz relatează că armata a „suspendat” patru soldați în rezervă după arestările lor în timpul demonstrațiilor antiguvernamentale din ultimele luni.

Unul dintre acești militari, Alon Gruzov, în vârstă de 35 de ani, care face parte din Brigada Nahal din nord, a declarat ziarului că a fost reținut pentru scurt timp în aprilie pentru că a protestat „împotriva neglijenței criminale a răpiților” și a fost surprins luni de un ordin al său. comandant de companie să-l demită și să înghețe este serviciul militar.

Yoni Nussbaum, avocatul acelor rezerviști, a declarat pentru Haaretz că „armata acceptă cererea poliției de a îngheța serviciul de rezervă fără examinarea sau audierea rezerviștilor”.

UPDATE ORA 10:00 – Eșecul de a aborda a doua zi în Gaza ar putea menține Hamas la putere: fostul oficial de securitate al Israelului

Eyal Hulata, fostul șef al Consiliului Național de Securitate al Israelului, a criticat guvernul israelian pentru că nu a reușit să dezvolte un plan postbelic pentru Gaza după aproape nouă luni de lupte.

„Acesta este unul dintre cele mai mari eșecuri, pentru că rezultatul real este revenirea treptată a Hamas pentru a controla Fâșia Gaza”, a declarat Hulata pentru postul public israelian Kan.

UPDATE ORA 09:00 – 21 de copii palestinieni bolnavi de cancer pentru a primi tratament în străinătate: Ministerul Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că o organizație de ajutorare a copiilor din SUA a cooperat cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a coordona ieșirea din enclava asediată a 21 de copii palestinieni bolnavi de cancer.

Peste 25.000 de copii au nevoie de tratament în străinătate, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 03:00 – Cinci persoane au fost rănite în urma unei lovituri israeliene în sudul Libanului

Presa de stat libaneză a anunțat că cinci persoane au fost rănite în urma unui atac israelian asupra unei clădiri cu două etaje din orașul Nabatieh din sudul Libanului.

Lovitura a distrus clădirea în jurul orei locale 22:00 (19:00 GMT), a declarat aceasta, adăugând că cinci persoane care se aflau în apropierea structurii au fost rănite și duse la spital.

Anterior, miercuri, Hezbollah a revendicat șase atacuri împotriva pozițiilor militare israeliene din regiunea de frontieră.

UPDATE ORA 02:00 – Forțele israeliene efectuează raiduri în școli din sudul Gazei

Al Jazeera Arabic raportează că forțele israeliene au lansat șase raiduri asupra unei școli din orașul Abasan, la est de orașul Khan Younis.

Atacurile israeliene au continuat în întreaga Fâșie Gaza, Al Jazeera Arabic relatând anterior despre un atac mortal asupra taberei de refugiați Jabali

UPDATE ORA 01:00 – Forțele israeliene lovesc un alt oraș din sudul Libanului

Platforme libaneze și jurnaliști de pe platforma de socializare X au distribuit imagini cu raidul israelian asupra cartierului Mashaa din orașul Nabatieh.

Videoclipurile, verificate de unitatea de verificare a faptelor Sanad a Al Jazeera, arată coloane de fum care se ridică și pagube cauzate de atac.

Știre inițială

După o întâlnire cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că s-au înregistrat progrese cu privire la „o serie de probleme”, inclusiv subiectul consolidării forțelor și al aprovizionării cu muniții pe care trebuie să le aducem statului Israel”.

În timpul întâlnirilor, am făcut progrese semnificative. Obstacolele au fost eliminate și blocajele au fost abordate”, a declarat Gallant.

Aș dori să mulțumesc administrației americane și publicului american pentru sprijinul lor constant pentru statul Israel”.

În ultimele zile, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat public administrația americană Biden de încetinirea livrărilor de arme către Israel, care se află în război în Gaza din 7 octombrie.

Cu toate acestea, oficialii americani au negat în mod repetat afirmațiile sale și au declarat că țara lor a înghețat doar un singur transport în luna mai din cauza îngrijorărilor legate de victimele civile din Rafah. Acel transport includea bombe grele de 2.000 de livre.