• Apa a devenit rară în Gaza de la începutul războiului, cu peste două treimi din instalațiile sanitare și de alimentare cu apă distruse sau deteriorate.
  • Agenția de apărare civilă din Gaza afirmă că lucrătorii săi au fost loviți de focul unui avion de război israelian.
  • Aceștia își desfășurau „activitatea umanitară”, rezultând în moartea a trei persoane și rănirea altora.

UPDATE ORA 21:00 – SUA vor îndepărta digul de ajutor pentru Gaza din cauza vremii și ar putea să nu îl mai repună la loc, afirmă oficialii

Digul construit de armata americană pentru a aduce ajutoare în Gaza este îndepărtat pentru a-l proteja de condițiile meteorologice potențial dăunătoare, iar SUA se gândesc să nu îl reinstaleze decât dacă ajutoarele încep să curgă din nou către populație, au declarat mai mulți oficiali americani citați de Reuters.

UPDATE ORA 20:00 – Spitalul din nordul Fâșiei Gaza și-ar putea înceta activitatea în următoarele ore

Spitalul Kamal Adwan își va înceta activitatea în următoarele ore dacă nu va fi furnizat combustibilul atât de necesar pentru alimentarea generatoarelor, a declarat directorul spitalului, Hussam Abu Safiya, pentru Anadolu.

El a adăugat că închiderea spitalului ar duce la moartea pacienților, inclusiv a bebelușilor din unitatea de creșă.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

„Îndemnăm instituțiile internaționale și ONU să aducă combustibil pentru spital cât mai curând posibil și înainte de a fi prea târziu”, a spus directorul.

UPDATE ORA 19:00 – Situație „extrem de gravă” din Gaza, afirmă un ofițer UNRWA

Louise Wateridge, ofițer superior de comunicare al UNRWA, afirmă că condițiile de trai din Gaza sunt „extrem de groaznice”, palestinienii fiind nevoiți să locuiască în clădiri bombardate sau să campeze lângă mormane de deșeuri.

„Este cu adevărat insuportabil”, a declarat Wateridge reporterilor prezenți la Geneva prin intermediul unei legături video din centrul Gazei.

„Astăzi, trebuie să fie cel mai rău lucru care a fost vreodată. Nu mă îndoiesc că mâine va fi din nou cel mai rău”, a spus ea.

La întoarcerea în Khan Younis, Wateridge a declarat: „Clădirile sunt schelete, dacă mai sunt. Totul este dărâmături”.

UPDATE ORA 18:00 – Consiliul European anunță sancțiuni pentru legături cu Hamas și Jihadul Islamic

Consiliul European a enumerat șase persoane și trei entități ca fiind responsabile de participarea la finanțarea Hamas și a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ).

Printre cei sancționați se numără Jamil Yusuf Ahmad Aliyan, un oficial al PIJ și lider al Fundației Muhjat AlQuds, Ahmed Sharif Abdallah Odeh, care „conduce activitățile de investiții străine ale Hamas”, potrivit unei declarații.

Zuheir Shamlakh, un facilitator financiar și „schimbător de bani”, și Ismail Barhoum, un membru al Biroului politic al Hamas, au fost, de asemenea, incluși pe listă.

UPDATE ORA 17:00 – Miniștrii de externe din Iran și Germania au discutat la telefon

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a purtat o conversație telefonică cu omologul său iranian interimar, Ali Bagheri Kani.

„O nouă escaladare [în Orientul Mijlociu] trebuie prevenită cu orice preț, iar Iranul trebuie, de asemenea, să contribuie la acest lucru”, i-a spus Baerbock lui Bagheri Kani, potrivit unei declarații a Ministerului german de Externe postată pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 16:00 – Israelul afirmă că proiectilele au traversat dinspre Liban

Armata israeliană afirmă că au fost identificate proiectile care au traversat dinspre Liban spre zona de vest a Galileii.

În Kfar Kila, soldații israelieni „au identificat teroriști care acționau în cadrul unei structuri militare Hezbollah”, iar forțele aeriene „au lovit rapid structura și teroriștii”, a declarat armata.

Armata a adăugat că o structură Hezbollah a fost lovită în zona Chihine din sudul Libanului și că artileria sa a vizat zona Naqoura pentru a elimina o „amenințare”.

UPDATE ORA 15:00 – Șapte cadavre au fost recuperate în Shujayea în urma unui bombardament israelian

Șapte cadavre au fost recuperate de dimineață în cartierul Shujayea din orașul Gaza, în urma unui bombardament israelian.

Doi palestinieni au fost uciși și alți cinci au fost răniți când bombardamentele israeliene au vizat palestinieni din apropierea pieței Shujayea.

UPDATE ORA 14:00 – Israelul urmărește „continuarea războiului de genocid”, afirmă un membru al OEP

Un înalt oficial palestinian a respins planurile de legalizare a avanposturilor din Cisiordania ocupată, afirmând că acestea vizează urmărirea unui „război de genocid” împotriva palestinienilor.

După cum am relatat anterior, ministrul israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, a anunțat planul și a declarat că guvernul va lua, de asemenea, măsuri punitive împotriva Autorității Palestiniene (AP) ca răspuns la acțiunile împotriva Israelului pe plan internațional.

Întrebat despre declarația lui Smotrich, Wasel Abu Youssef, membru al comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a declarat că coloniile sunt „colonii ilegale care încalcă toate rezoluțiile internaționale”.

El a declarat că OEP și AP vor continua să facă presiuni pentru ca Israelul să fie adus în fața instanțelor internaționale și pedepsit pentru „crimele împotriva poporului nostru, în special în Fâșia Gaza”. Comentariile lui Smotrich nu au fost încă confirmate de Netanyahu.

UPDATE ORA 13:00 – Grupurile pentru drepturile omului dau din nou în judecată Țările de Jos în legătură cu furnizarea de piese F-35 Israelului

Un trio de grupuri de apărare a drepturilor a acționat din nou în instanță guvernul olandez, susținând că interdicția de a furniza Israelului piese pentru avioanele de luptă F-35 nu este respectată în practică.

Într-un verdict istoric pronunțat în februarie, o curte de apel a ordonat Țărilor de Jos să nu mai livreze piese pentru avioanele de luptă utilizate de Israel în ofensiva sa din Fâșia Gaza.

Instanța a declarat la momentul respectiv că exista un „risc clar” ca avioanele să fie implicate în încălcarea dreptului umanitar internațional.

Dar grupurile pentru drepturile omului se întorc în instanță, afirmând că interdicția nu a împiedicat ca piesele să ajungă în avioanele israeliene.

UPDATE ORA 12:00 – Bombardamentele israeliene continuă în Shujayea

Luptele continuă între luptătorii palestinieni și forțele israeliene în cartierul Shujayea din orașul Gaza.

Echipele de apărare civilă nu pot ajunge la răniții din cartier din cauza bombardamentelor israeliene continue.

UPDATE ORA 11:30 – Forțele israeliene au împiedicat apărarea civilă să răspundă la 23 de apeluri SOS

Mohammed al-Moghayyar, directorul departamentului de aprovizionare al apărării civile din Gaza, spune că forțele israeliene continuă să țintească în mod deliberat echipele lor din întreaga fâșie pentru a le împiedica să furnizeze asistență umanitară.

„De asemenea, ni se refuză accesul în multe dintre zonele devastate, pur și simplu pentru că suntem înconjurați de tancurile israeliene, precum și pentru că deschid focul asupra echipelor noastre”.

Noaptea trecută, au primit 23 de apeluri SOS din cartierul al-Shakoush, dar nu au putut ajuta pe nimeni deoarece forțele israeliene le-au interzis accesul. Din cauza lipsei de combustibil, apărarea civilă și-a pierdut mai mult de 80 % din capacități, a adăugat al-Moghayyar.

UPDATE ORA 10:00 – Cel puțin 11 morți în ultimele ore: Oficial medical

Coordonatorul spitalelor de campanie din Gaza, Marwan al-Hams, a confirmat că cel puțin 11 palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți în ultimele ore din cauza bombardamentelor israeliene.

El a declarat că echipele medicale furnizează servicii cu dificultate din cauza închiderii continue a punctului de trecere a frontierei Rafah de la 7 mai.

UPDATE ORA 09:00 – Șeful OMS salută evacuarea copiilor bolnavi din Gaza

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat evacuarea medicală din Gaza a 21 de copii bolnavi de cancer, dar a subliniat că mai există încă 10 000 de pacienți care au nevoie de același tratament.

Evacuarea celor 21 de copii joi, prima de când Israelul a închis punctul de trecere Rafah în mai, a fost efectuată în coordonare cu OMS și trei organizații caritabile americane.

„Facem apel pentru facilitarea evacuării medicale prin toate rutele posibile, inclusiv Rafah și Karem Shalom, către Egipt, Cisiordania, Ierusalimul de Est și de acolo către alte țări, atunci când este necesar”, a declarat Tedros într-o postare pe X.

UPDATE ORA 08:00 – Israelul afirmă că avioane de luptă au bombardat sudul Libanului peste noapte

Avioanele de luptă israeliene au atacat două locații din sudul Libanului în timpul nopții, distrugând așa-numitele „clădiri militare” și „o structură militară” în apropierea orașului Khiam și a satului Odaisseh.

Imaginile video aeriene ale atacurilor nocturne au arătat cel puțin patru lovituri aeriene asupra unor locații despre care armata israeliană a declarat că au legătură cu Hezbollah.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Agenția de apărare civilă din Gaza afirmă că lucrătorii săi au fost loviți de focul unui avion de război israelian în timp ce își desfășurau „activitatea umanitară”. Agenția „anunță martiriul a trei dintre cadrele sale și rănirea unui număr de alte persoane, care lucrau în centrul Bureij”, a postat organizația pe X.

Bureij și primii respondenți din Gaza au fost atacați în mod repetat de la începutul războiului. Forțele israeliene au lansat la începutul acestui an o ofensivă de mai multe săptămâni în Bureij și în alte câteva tabere de refugiați din apropiere, în centrul Gazei.

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii afirmă că Israelul a fost de acord să restabilească alimentarea cu energie electrică a unei instalații cheie de desalinizare din sudul Gazei.

Astăzi, „UNICEF confirmă că s-a ajuns la un acord pentru restabilirea liniei electrice de alimentare de medie tensiune pentru uzina de desalinizare din sudul Gazei”, a declarat purtătorul de cuvânt Jonathan Crickx.

Apa a devenit rară pentru cei 2,4 milioane de locuitori ai teritoriului palestinian de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape nouă luni. Mai mult de două treimi din instalațiile sanitare și de alimentare cu apă din Gaza au fost distruse sau deteriorate și doar o cantitate intermitentă de apă îmbuteliată a fost permisă de când Israelul a impus un asediu punitiv asupra teritoriului.

„Aceasta este o etapă importantă și suntem foarte nerăbdători să o vedem pusă în aplicare”.

Citește și