• Patru soldați israelieni au fost uciși și cinci răniți în cartierul Shujayea din orașul Gaza.
  • Grupări armate palestiniene afirmă că sunt angajate în lupte cu forțele israeliene în zonă.
  • Palestinienii din Gaza sunt obligați să locuiască în clădiri bombardate sau să campeze lângă grămezi uriașe de deșeuri, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Organizației Națiunilor Unite.

UPDATE ORA 21:00 – Un luptător Hezbollah a fost ucis în luptele cu forțele israeliene

Un alt luptător Hezbollah a fost ucis în timpul luptelor cu forțele israeliene în sudul Libanului, potrivit grupării libaneze.

Luptătorul a fost identificat de Hezbollah ca fiind Abbas Atawi, 38 de ani, din orașul Shaqra din sudul Libanului.

Cel puțin 353 de luptători Hezbollah au fost uciși în confruntările cu forțele israeliene începând din octombrie, potrivit Anadolu. Israelul și gruparea armată libaneză au fost angajate în atacuri reciproce de la începutul războiului din Gaza.

Recomandări

EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BOEING?
MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ

UPDATE ORA 20:00 – ONU începe să mute ajutoarele de pe cheiul construit de SUA, după ce lucrările au fost suspendate

Organizația Națiunilor Unite afirmă că lucrătorii au început să mute tone de ajutor umanitar acumulate la un dig construit de SUA în largul coastei Gaza și să le distribuie depozitelor din teritoriul asediat.

Este un pas important, în timp ce Statele Unite analizează posibilitatea de a reconecta digul, a cărui funcționare a fost afectată de mările puternice. Nu este clar când ajutorul ar putea ajunge la palestinienii din Gaza, unde experții au avertizat cu privire la riscul ridicat de foamete în războiul israelian din Gaza.

Milioane de kilograme de ajutoare s-au adunat. Doar în ultima săptămână, peste 10 milioane de lire sterline (4,5 milioane de kilograme) au fost mutate pe țărm, potrivit armatei americane.

Un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial, Abeer Etefa, a declarat pentru The Associated Press că aceasta este o operațiune punctuală până când plaja va fi eliberată de ajutoare și se face pentru a evita deteriorarea acestora. Operațiunile ulterioare ale ONU la chei depind de evaluările de securitate, a adăugat Etefa.

Dacă camioanele PAM reușesc să ducă ajutoarele la depozitele din Gaza, acest lucru ar putea afecta decizia armatei SUA de a reinstala sau nu digul, care a fost îndepărtat vineri din cauza vremii. Oficialii americani au declarat că se gândesc să nu reinstaleze digul din cauza posibilității ca ajutoarele să nu fie preluate.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene fac raiduri în satele din Cisiordania ocupată

Potrivit agenției oficiale de presă Wafa, soldații israelieni au efectuat un raid în Silwad, un oraș situat la est de Ramallah.

De asemenea, în sudul Cisiordaniei ocupate, în satul Qalqas de lângă Hebron, soldații israelieni au reținut cel puțin doi bărbați în urma unui atac armat la un punct de control situat în apropiere.

Un alt raid militar a fost efectuat în satul Qusra, în apropiere de Nablus, dar nu au fost raportate răniți sau rețineri.

UPDATE ORA 18:00 – Demonstranții din Viena cer încetarea focului în Gaza

Zeci de manifestanți pro-Palestina au ieșit pe străzile din capitala Austriei, Viena, pentru a-și exprima sprijinul pentru populația din Gaza și pentru a condamna războiul Israelului împotriva teritoriului asediat și bombardat.

Demonstranții au purtat steaguri palestiniene și pancarte prin care cereau încetarea focului în Gaza, după cum arată imaginile difuzate online de Centrul media palestinian european.

UPDATE ORA 17:00 – UE critică planurile Israelului de a legaliza avanposturile de colonizare

Uniunea Europeană a condamnat anunțul ministrului israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, de a legaliza cinci avanposturi în Cisiordania ocupată, ca fiind „o altă încercare deliberată de subminare a eforturilor de pace”.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al UE a precizat că liderii blocului au condamnat, în cadrul unei reuniuni din această săptămână, deciziile guvernului israelian de a continua extinderea coloniilor ilegale și l-au îndemnat să revină asupra acestora.

„În conformitate cu poziția sa comună de lungă durată și cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, UE nu va recunoaște modificări ale frontierelor din 1967 decât cu acordul părților”, a declarat acesta.

UPDATE ORA 16:00 – Armata israeliană afirmă că proiectile antitanc din Liban au căzut în Misgav Am

Armata israeliană spune că a identificat două proiectile antitanc care treceau din Liban și care au căzut în zona Misgav Am.

Armata a declarat că nu au fost raportate răniți și că a ripostat.

În actualizarea sa, armata a mai spus că trupele „au identificat teroriști care au intrat într-o structură militară Hezbollah în zona Houla [Hula] din sudul Libanului”.

Forțele aeriene au lovit structura și o „structură militară suplimentară a Hezbollah”, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 14:00 – Sursele medicale spun că 31 de palestinieni au fost uciși de dimineață

Surse medicale au declarat că 31 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele israeliene asupra diferitelor zone din Fâșia Gaza încă de dimineață.

Un corespondent Al Jazeera a raportat că trupurile a 13 persoane au fost recuperate în orașul Rafah din această dimineață.

UPDATE ORA 13:00 – Un bombardament israelian ucide două persoane în Rafah

Cel puțin două persoane au fost ucise într-un bombardament israelian lângă moscheea al-Istiqama din cartierul al-Jeneina, la est de Rafah.

Alți alții au fost răniți când forțele israeliene au deschis focul în apropierea sensului giratoriu al-Alam, la vest de Rafah.

UPDATE ORA 12:00 – Numărul morților din Gaza crește

Cel puțin 37.834 de persoane au fost ucise și 86.858 au fost rănite în atacurile militare israeliene asupra Gazei din 7 octombrie, a anunțat Ministerul Sănătății din enclavă.

Dintre aceștia, 40 de palestinieni au fost uciși și 224 au fost răniți în ultimele 24 de ore de raportare, a adăugat Ministerul.

UPDATE ORA 11:00 – Cinci membri ai familiei au murit în timp ce adunau apă

În ultima oră, forțele israeliene au vizat un grup de palestinieni care încercau să-și umple recipientele cu apă într-unul dintre punctele de distribuție a apei. Cinci palestinieni din aceeași familie, familia al-Ghazi, au fost uciși în acest bombardament. Printre ei era și un copil.

UPDATE ORA 10:00 – Un atentat israelian a ucis cinci persoane în centrul orașului Gaza

Cinci palestinieni au fost uciși într-un bombardament israelian care a vizat o adunare în parcul municipal din centrul orașului Gaza

UPDATE ORA 09:00 – Nu există o zonă sigură în Gaza

Al-Mawasi este o zonă desemnată sigură, așa cum este clasificată de forțele israeliene. Armata nu trebuia să ținteze acest loc pentru că toți palestinienii strămuți au ales să evacueze în acea zonă – pentru că au crezut că vor fi în siguranță.

Potrivit martorilor, palestinienii strămuți nu știau unde să meargă, deoarece forțele israeliene bombardau violent și erau muniții nesfârșite în corturi.

Știm că cel puțin 11 palestinieni au fost uciși în ultimele 24 de ore. Nu există spitale în Rafah și a fost foarte greu pentru paramedici și echipele medicale să-i salveze pe acei palestinieni.

După ce forțele israeliene s-au mutat în părțile vestice ale Rafah, au tras cadavrele a cinci palestinieni în zona al-Shakoush. Dar palestinienii care sunt strămutați în al-Mawasi spun că nu există un loc sigur.

Și au încercat să se mute, dar toate locurile sunt copleșite.

Loviturile aeriene israeliene, împușcăturile și bombardamentele de artilerie continuă să-i ținteze oriunde ar merge.

UPDATE ORA 08:00 – Debarcaderul de ajutor din Gaza al armatei americane a fost remorcat către Israel în timp ce Pentagonul își sondajează „eficacitatea”

Digul de ajutor din Gaza , în valoare de 230 de milioane de dolari, predispus la probleme, a fost îndepărtat din nou de pe coasta teritoriului palestinian din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și în timp ce Departamentul de Apărare al SUA (DoD) investighează eficacitatea acestuia.

Îndepărtarea debarcaderului „din cauza mării libere” marchează a treia oară când este detașat de țărm de la instalarea sa inițială, la mijlocul lunii mai, și facilitarea unui modest ajutor alimentar de 6.800 de tone care ajunge în Gaza de atunci.

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat vineri jurnaliştilor că debarcaderul a fost remorcat înapoi la Ashdod, în Israel, şi că nu are o dată pentru reinstalarea lui.

Biroul Inspectorului General al Departamentului Apărării și USAID au lansat „proiecte coordonate și independente de supraveghere” privind livrarea și distribuirea ajutorului umanitar al SUA prin „coridorul maritim Gaza”, a declarat joi Pentagonul într-o declarație.

„Evaluarea va evalua eficacitatea eforturilor DoD de a facilita livrarea de ajutor umanitar către Gaza prin coridorul maritim”, se adaugă declarația.

Grupurile internaționale de ajutor au avertizat înainte de lansarea sa că debarcaderul american va fi o modalitate ineficientă de a livra ajutoare Gaza și că nu ar putea înlocui deschiderea rutelor terestre pentru ajutor, care fuseseră blocate sau restricționate sever de forțele militare israeliene.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Curtea Internațională de Justiție a anunțat că Spania a solicitat să se alăture cauzei depuse de Africa de Sud la Curtea Mondială, care acuză Israelul de încălcarea obligațiilor sale în temeiul Convenției privind genocidul în războiul său asupra Fâșiei Gaza.

Africa de Sud a înaintat cauza împotriva Israelului la sfârșitul lunii decembrie, acuzându-l de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor din teritoriul asediat.

Spania a anunțat că se alătură cauzei la începutul acestei luni, la scurt timp după ce Turcia a anunțat că se va alătura și ea.

Citește și