• Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 40 de palestinieni au fost uciși și 224 au fost răniți în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.
  • Qatarul a denunțat decizia Israelului de a extinde coloniile din Cisiordania ocupată, numind acest pas cea mai recentă dintr-o serie de încălcări continue ale rezoluțiilor privind legitimitatea internațională”.
  • Forțele israeliene au vizat un punct de distribuție a apei din orașul Gaza, ucigând patru membri ai familiei al-Ghazi, inclusiv un copil.

UPDATE ORA 21:00 – Funeralii în masă pentru Saeed Jaber, ucis în timpul unui atac țintit în Nur Shams

Un număr mare de persoane participă la funeraliile lui Saeed Jaber, în vârstă de 24 de ani, care a fost ucis într-un atentat cu bombă care a vizat o casă din tabăra de refugiați Nur Shams, la est de Tulkarm, în Cisiordania ocupată, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare verificate de agenția de verificare a faptelor Sanad a Al Jazeera.

Grupul armat palestinian Jihadul Islamic a declarat ulterior că „liderul martir” era unul dintre comandanții săi, adăugând că acesta „supraviețuise anterior mai multor tentative de asasinat”.

Uciderea lui Jaber „va întări rezistența noastră” împotriva Israelului, a declarat grupul.

Recomandări

ASTĂZI AFLI REZULTATELE LA EN
STAREA LUI BIDEN, PUSĂ SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII
PUTIN A AJUNS ÎN KAZAHSTAN
BERYL SE ÎNDREAPTĂ SPRE JAMAICA
BIDEN A GĂSIT VINOVATUL
TURCIA MERGE ÎN SFERTURI

Brigada Tulkarm, un alt grup palestinian înarmat, a ținut, de asemenea, un discurs în timpul funeraliilor lui Jaber.

Jaber a fost vizat de armata israeliană deoarece a fost acuzat de implicare directă în mai multe „atacuri cu focuri de armă și explozibili împotriva civililor și a forțelor israeliene” în Cisiordania, a declarat armata.

UPDATE ORA 20:00 – Muncitorii turci refuză să realimenteze un avion israelian în timpul aterizării de urgență

Transportatorul național israelian El Al a declarat că zborului său Varșovia – Tel Aviv nu i s-a permis să realimenteze pe aeroportul Antalya din Turcia, după ce a efectuat o aterizare de urgență.

Lucrătorii de la aeroport au refuzat să realimenteze zborul LY5102 înainte ca acesta să poată decola spre Israel, a precizat El Al într-o declarație.

În urma incidentului, avionul a decolat spre Rodos, în Grecia, unde „se va realimenta înainte de a decola spre Israel”, a declarat compania aeriană.

Surse diplomatice turce au confirmat că avionului i s-a permis să efectueze o aterizare de urgență din motive medicale.

„Avionul urma să primească combustibil din considerente umanitare, dar, întrucât procedura respectivă era pe punctul de a fi finalizată, căpitanul a decis să plece din proprie inițiativă”, a declarat o sursă diplomatică turcă, relatează agenția de presă AFP.

Războiul din Gaza a tensionat grav relațiile dintre Turcia și Israel, toate zborurile directe între cele două țări fiind anulate începând cu 7 octombrie.

UPDATE ORA 19:00 – Actualizare privind atacul din tabăra Nur Shams din Cisiordania ocupată

zare privind atacul din tabăra Nur Shams din Cisiordania ocupată
Semiluna Roșie Palestiniană spune că echipele sale tratează două persoane rănite de „șrapnel în urma unui atac asupra unei case din tabăra Nur Shams”.

„Echipele noastre nu au putut intra în casă până acum din cauza focului”, a declarat aceasta.

Anterior, agenția oficială de presă palestiniană Wafa a raportat că o dronă israeliană a tras trei rachete asupra casei, omorând un bărbat și rănind alte cinci persoane. Aceasta l-a identificat pe bărbatul mort ca fiind Saeed Izzat Jaber, în vârstă de 24 de ani.

Atacul a avut loc în apropierea orașului Tulkarem din Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 18:00 – Carnagiul continuă în nordul și sudul Gazei

Bombardamentele continuă în nordul Fâșiei Gaza, în special în cartierul Shujayea, care este o zonă de război activ între luptătorii Hamas și soldații israelieni. Rezidenții care au reușit să fugă ne spun că amploarea distrugerilor este uriașă.

Zonele centrale ale orașului Gaza au fost, de asemenea, lovite de focul israelian și se raportează victime. În ultima oră, a fost vizat un apartament rezidențial. Sursele medicale cu care am vorbit spun că cel puțin 15 persoane au fost ucise astăzi în nord, după ce casele oamenilor au fost lovite direct de obuze de artilerie.

Cadavrele sunt pregătite pentru înmormântare la un spital local.

Ceea ce putem vedea în sudul zonei Rafah este o continuare clară a atacurilor israeliene fără discriminare, în timp ce locuitorii fug pentru a-și salva viața. În districtul al-Mawasi – declarat „zonă sigură” de către armata israeliană – au incendiat taberele de corturi improvizate în care s-au adăpostit palestinienii strămutați.

UPDATE ORA 17:00 – Un palestinian a fost ucis, iar alți 5 răniți în atacul de la Nur Shams

Ministerul Sănătății din Cisiordania ocupată raportează că un palestinian a fost ucis și alți cinci au fost răniți într-un atac israelian cu rachete asupra taberei de refugiați de lângă Tulkarem.

O declarație a ministerului a precizat că doi dintre răniți sunt în stare gravă. Atacul israelian a vizat o casă din cartierul al-Manshiyya din Nur Shams, a raportat televiziunea oficială Palestine TV.

Armata israeliană nu a oferit imediat niciun comentariu.

Cel puțin 553 de palestinieni au fost uciși – inclusiv 137 de copii – și aproape 5 300 au fost răniți de focurile armatei israeliene în Cisiordania ocupată, de la începutul războiului Israelului împotriva Gazei, în octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 16:00 – Un atac aerian israelian a lovit o casă din tabăra Nur Shams, rănind 4 persoane

Forțele israeliene au bombardat o casă din tabăra Nur Shams, lângă Tulkarem, în Cisiordania ocupată, informează Wafa.

Cel puțin patru persoane rănite în atac au fost transportate la spitalul guvernamental din Tulkarem, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății. Două au suferit răni grave.

UPDATE ORA 15:00 – Atacurile israeliene asupra sudului Rafah se intensifică

Șase cadavre din familia Zurub au fost transferate la spitalul Nasser din Khan Younis după ce un atac aerian israelian a lovit casa lor din sudul orașului Rafah.

Zeci de rude și-au prezentat condoleanțele înainte ca trupurile, înfășurate în giulgiuri albe, să fie duse la mormintele pregătite.

Rezidenții au declarat că armata israeliană a incendiat moscheea al-Awda din centrul orașului Rafah, una dintre cele mai cunoscute din oraș.

Armata israeliană a declarat că forțele sale au continuat operațiunile „țintite, bazate pe informații” în Rafah, ucigând mai mulți bărbați înarmați în diferite confruntări și demontând tuneluri.

UPDATE ORA 14:00 – Netanyahu spune că victoria nu poate fi înlocuită

Premierul Israelului a promis din nou că își va îndeplini toate obiectivele de război, inclusiv înfrângerea Hamas, aducerea acasă a prizonierilor israelieni din Gaza și restabilirea stabilității în nordul și sudul Israelului.

Netanyahu a abordat, de asemenea, acordul de încetare a focului propus de SUA și aflat pe masă în timpul reuniunii, afirmând că Israelul rămâne angajat față de propunerea formulată de președintele american Biden. El a învinuit Hamas pentru blocarea acordului.

Hamas, care a răspuns la propunerea de încetare a focului la începutul acestei luni, solicitând unele modificări, a declarat că nu a primit încă răspuns, dar rămâne „gata să abordeze pozitiv orice propunere care asigură o încetare permanentă a focului”.

UPDATE ORA 13:00 – Numărul persoanelor ucise în Gaza a crescut la 37 877, iar alte 86 969 au fost rănite

Cel puțin 37.877 de palestinieni au fost uciși în Gaza în timpul războiului Israelului împotriva enclavei de coastă, afirmă Ministerul Sănătății.

Bilanțul include cel puțin 43 de decese în ultimele 24 de ore, se arată într-o declarație a ministerului.

Alte 86 969 de persoane au fost rănite de la începutul conflictului, la 7 octombrie, a adăugat acesta.

Numărul morților este probabil mult mai mare, mii de cadavre fiind îngropate în resturile clădirilor bombardate.

UPDATE ORA 12:00 – Israelul extinde legăturile bancare cu Palestina

Ministrul israelian de finanțe a reînnoit o derogare care permite băncilor israeliene să lucreze cu băncile palestiniene din Cisiordania ocupată, relatează Reuters, citând un purtător de cuvânt al ministerului.

Derogarea de patru luni va permite băncilor israeliene să continue să gestioneze tranzacții în shekeli pentru servicii și salarii destinate Autorității Palestiniene, un acord vital pentru economia palestiniană.

În 2023, aproximativ 53 de miliarde de shekeli (14 miliarde de dolari) au fost schimbate la băncile palestiniene.

Ministerul de Finanțe al Israelului, condus de extrema dreaptă Bezalel Smotrich, exercită un control extins asupra economiei Palestinei, ocupându-se chiar și de transferul veniturilor fiscale palestiniene. Israelul a reținut în mod repetat astfel de fonduri în timpul războiului din Gaza, ca tactică de presiune.

UPDATE ORA 11:00 – Avioanele israeliene au bombardat sudul Libanului peste noapte

Armata israeliană afirmă că avioanele sale au bombardat infrastructura operațională a Hezbollah și o structură militară în orașele Taybeh și Rab Thalateen din sudul Libanului.

Atacurile au avut loc în timpul nopții, se arată într-o postare pe X. Hezbollah nu a făcut niciun comentariu imediat.

UPDATE ORA 10:00 – Mikati afirmă că Libanul se află în stare de război și îndeamnă Israelul să înceteze atacurile

Agenția Națională de Știri din Liban relatează că prim-ministrul interimar Najib Mikati a făcut acest apel sâmbătă, în timpul unei vizite la un centru de operațiuni al armatei libaneze din sudul țării.

„Suntem întotdeauna susținători ai păcii, iar alegerea noastră este pacea și punerea în aplicare a Rezoluției 1701. Israelul trebuie să înceteze atacurile sale repetate asupra Libanului și să oprească războiul din Gaza, iar toată lumea trebuie să pună în aplicare Rezoluția internațională nr. 2735”, a declarat el, citat.

Rezoluția 1701 este ordinul Consiliului de Securitate al ONU care a contribuit la încheierea războiului de 34 de zile dintre Israel și Liban în 2006, în timp ce Rezoluția 2735 este cea adoptată de consiliu la începutul acestei luni, îndemnând Israelul și Hamas să pună în aplicare un acord de încetare a focului în trei etape.

UPDATE ORA 09:00 – Israelul ar putea rămâne în Gaza „pentru multe luni”

Armata israeliană intenționează să continue să opereze în Gaza atât timp cât „nu se găsește o altă entitate internațională” care să administreze Fâșia, un proces care se așteaptă să dureze „multe luni”, relatează postul israelian de televiziune Kann.

Postul de televiziune a citat o sursă militară anonimă în raportul său.

Israelianul Netanyahu a promis în repetate rânduri că va continua războiul din Gaza până când Hamas va fi învinsă și înlăturată de la putere, însă guvernul său nu a schițat încă o viziune clară asupra guvernării postbelice a Gazei.

UPDATE ORA 08:00 – O agenție britanică raportează un incident în largul coastelor Yemenului

United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) afirmă că a primit un raport privind un incident la 13 mile marine (24 km) sud-vest de al-Makha (Mocha) din Yemen.

Acesta nu a furnizat detalii suplimentare.

Raportul vine pe fondul atacurilor cu drone și rachete ale rebelilor houthi din Yemen asupra căilor maritime din Marea Arabiei. Houthi, care spun că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii, au scufundat două nave, au capturat o alta și au ucis cel puțin trei navigatori.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Qatarul a denunțat decizia Israelului de a extinde coloniile din Cisiordania ocupată, numind acest pas „cea mai recentă dintr-o serie de încălcări continue ale rezoluțiilor privind legitimitatea internațională”.

Într-o declarație, Ministerul Afacerilor Externe a afirmat că politica Israelului de extindere a coloniilor și de strămutare forțată a palestinienilor, precum și continuarea războiului brutal asupra Fâșiei Gaza, reprezintă obstacole în calea eforturilor de prevenire a extinderii ciclului de violență în regiune și de realizare a unei păci cuprinzătoare și echitabile”.

Qatarul a subliniat necesitatea ca comunitatea internațională să se unească pentru a împinge Israelul să înceteze demersurile sale unilaterale și să respecte rezoluțiile internaționale.

Ministerul reînnoiește poziția fermă și permanentă a Qatarului de susținere a cauzei palestiniene și a fermității poporului său, pe baza rezoluțiilor legitimității internaționale și a soluției celor două state, pentru a asigura crearea unui stat palestinian independent în frontierele din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală”.