• Bombardamentele israeliene continuă în nordul Fâșiei Gaza, în special în cartierul Shujayea, unde se desfășoară lupte intense între luptătorii Hamas și soldații israelieni. Rezidenții care au reușit să fugă descriu distrugeri masive.
  • Zonele centrale ale orașului Gaza au fost, de asemenea, ținta focului israelian, cu raportări de victime.
  • În sudul zonei Rafah, atacurile israeliene continuă intens, forțând locuitorii să fugă pentru a-și salva viața.

UPDATE ORA 21:00 – Armata israeliană lovește orașul Gaza, ucigând palestinieni

Corespondentul Al Jazeera în Fâșia Gaza și surse locale palestiniene raportează că, cu puțin timp în urmă, armata israeliană a bombardat o adunare de oameni în apropierea intersecției Abdel Aal de pe strada al-Jalaa, în vestul orașului Gaza.

Acest atac a provocat moartea a cel puțin două persoane și rănirea a cel puțin alte 10.

UPDATE ORA 20:00 – Lufthansa suspendă zborurile de noapte către și dinspre Liban

Grupul Lufthansa din Germania a oprit zborurile de noapte către și dinspre Beirut până pe 31 iulie din cauza situației de securitate în creștere.

Recomandări

BIDEN A GĂSIT VINOVATUL
TURCIA MERGE ÎN SFERTURI
EDUCAȚIA LA GUNOI
200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
CONDAMNAREA LUI TRUMP SE AMÂNĂ
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA

Purtătorul de cuvânt a spus că schimbarea a început pe 29 iunie și zborurile de zi vor funcționa ca înainte.

Swiss International Air Lines, o filială a Grupului Lufthansa, a mai spus că își va muta zborurile de noapte la Beirut până la sfârșitul lunii iulie „din cauza evoluțiilor politice de la granița dintre Liban și Israel”.

Schimbul de atacuri transfrontaliere dintre luptătorii Hezbollah și forțele israeliene a căpătat un avans mai accentuat în ultimele zile, ambele părți amenințând cu război la scară largă.

UPDATE ORA 19:00 – O persoană a fost ucisă într-un atac lângă Khan Younis

Corespondentul Al Jazeera relatează că o persoană a fost ucisă într-un atac israelian în sudul Gazei.

Se spune că atacul a avut loc în orașul al-Fakhari, la est de orașul Khan Younis.

Nu sunt disponibile informații despre rănile care au rezultat în urma acestui atac în acest moment.

UPDATE ORA 18:00 – Brigăzile Al-Quds spun că au bombardat ținte ale armatei în Karem Abu Salem

Aripa militară a Jihadului Islamic Palestinian spune că luptătorii săi au efectuat un atac asupra bazei militare Amitai, într-o colonie din sudul Israelului, cu rachete de 107 mm. Nu a oferit alte detalii.

Separat, grupul armat a declarat că a vizat un tanc Merkava-4 cu o grenadă propulsată de rachetă și s-a ciocnit cu soldați în sud-vestul orașului Rafah.

UPDATE ORA 17:00 – Un soldat israelian a fost ucis în Rafah, în timp ce luptele aprige continuă

Soldatul a fost ucis în timpul operațiunilor de luptă din orașul din sudul Gazei, a spus armata israeliană. El a fost identificat drept sergentul Ori Itzchak Hadad, în vârstă de 21 de ani, din Beersheba, în sudul Israelului, a declarat armata la X, adăugând că alți nouă soldați au fost răniți într-un atac. S-a întâmplat într-un tunel când un dispozitiv exploziv a fost detonat.

UPDATE ORA 16:00 – Un atentat israelian a ucis unul în Musabbeh, Rafah

Forțele israeliene au ucis un tânăr și au rănit alții care bombardau zona Musabbeh, la nord de orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, relatează un corespondent Al Jazeera.

Cel puțin 23 de palestinieni au fost uciși în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Până acum, cel puțin 37.900 de oameni au fost uciși și 80.060 au fost răniți în războiul Israelului din Gaza din 7 octombrie.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele israeliene bombardează Shujayea în estul orașului Gaza

Regizorul de film Osama al-Ashi a distribuit pe Instagram un videoclip în care se vede cum se ridică un fum gros după bombardamentele artileriei israeliene asupra cartierului Shujayea.

Potrivit unor surse locale, armata israeliană bombardează blocuri rezidențiale din cartierul asediat, care se confruntă cu un atac terestru pentru a cincea zi consecutiv.

UPDATE ORA 14:00 – Brigăzile Qassam: Trupe israeliene ucise într-o casă capcană în Rafah

Aripa armată a Hamas afirmă că luptătorii au atras trupele israeliene într-o casă echipată cu explozibili, folosită recent ca cuib de lunetiști în estul orașului Rafah.

„Imediat după ce soldații au intrat în casă, o bombă a fost detonată, provocând moartea și rănirea membrilor forțelor”, a declarat aceasta pe Telegram.

Separat, grupul armat a declarat că luptătorii au vizat două tancuri Merkava-4 cu două dispozitive explozive Shawaz în cartierul Shujayea, la est de nordul orașului Gaza.

UPDATE ORA 13:00 – Trupele israeliene au arestat 16 palestinieni în întreaga Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au reținut cel puțin 16 palestinieni în întreaga Cisiordania ocupată, relatează agenția de știri Wafa.

Printre cei reținuți se numără o studentă la Universitatea Birzeit, copii, foști prizonieri, precum și cinci civili din Gaza care locuiesc în Cisiordania ocupată, potrivit Comisiei pentru deținuți și foști deținuți și Societății prizonierilor palestinieni.

Cifra îi include pe cei reținuți de la casele lor și la punctele de control militare, pe cei care s-au predat sub presiune și pe cei luați ostatici.

UPDATE ORA 12:00 – Gantz condamnă eliberarea din detenția israeliană a lui Abu Salmiya de la al-Shifa

Benny Gantz, fost membru al cabinetului de război al Israelului, a condamnat eliberarea din detenție a directorului spitalului al-Shifa, Muhammad Abu Salmiya, solicitând demiterea „oricui a luat decizia”.

De asemenea, el i-a cerut lui Netanyahu să „închidă unele birouri guvernamentale pentru a elibera spațiu și buget pentru deținuți”, referindu-se la rapoartele potrivit cărora 55 de deținuți, inclusiv Salmiya, au fost eliberați deoarece închisorile din Israel erau pline.

UPDATE ORA 11:00 – Mii de deținuți palestinieni „trec prin iadul pe pământ” în închisorile israeliene

Mansour Shouman, un jurnalist și umanitar palestinian care a fost martor al războiului Israelului în Rafah și Khan Younis, a declarat că „există alte mii de persoane ca Dr. Muhammad Abu Salmiya care au fost reținute de Israel în mod abuziv în ultimele câteva luni”.

„La fel cum guvernele și organizațiile internaționale au făcut presiuni asupra guvernului israelian pentru eliberarea lui Muhammad Abu Salmiya, le solicităm să depună eforturi și pentru eliberarea miilor de alți deținuți palestinieni care se află acum în aceste centre de detenție”, a adăugat Shouman.

UPDATE ORA 10:00 – Brigăzile Al-Quds revendică un atac asupra a 5 așezări israeliene de lângă Gaza

Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian, Brigăzile al-Quds, a revendicat un atac aerian asupra coloniilor israeliene din apropierea Fâșiei Gaza, inclusiv Kissufim, Third Eye, Nirim, Sufa și Holit.

Aceasta nu a oferit detalii cu privire la rezultatele raidului aerian.

Anunțul a venit după ce presa israeliană a raportat că aproximativ 20 de rachete au fost trase din sudul enclavei palestiniene asediate. Rapoartele au afirmat că nu au existat victime.

Armata israeliană a declarat pe X că unele dintre rachete au fost interceptate. Aceasta nu a precizat dacă altele au provocat pagube.

UPDATE ORA 09:00 – Forțele israeliene arestează nouă palestinieni în Ramallah, Al-Bireh, Nablus

Cel puțin trei palestinieni au fost arestați în orașul Ramallah din Cisiordania ocupată, cinci în orașul Al-Bireh și un altul în orașul Nablus, potrivit agenției de știri Wafa.

Forțele israeliene au efectuat arestările în zori, a precizat raportul, adăugând că cei arestați în Al-Bireh erau din Gaza.

Persoana arestată în Nablus a fost numită Qasim Al-Aklik, un fost prizonier care a petrecut 20 de ani într-o închisoare israeliană.

UPDATE ORA 08:00 – Israelul lansează atacuri în sudul Libanului după ce 18 soldați israelieni au fost răniți

Armata israeliană a lansat o serie de atacuri asupra unor sate din sudul Libanului, inclusiv Kfar Kila și al-Bayyaada, a anunțat Radioul Armatei israeliene într-o postare pe X.

Atacurile ar fi vizat siturile Hezbollah, după ce un atac cu dronă a rănit ieri 18 soldați israelieni, a adăugat Radioul Armatei.

UPDATE 3:00

Mai multe persoane au fost ucise și rănite într-un bombardament israelian asupra cartierului Sabra, la sud de orașul Gaza, relatează agenția de presă Wafa, citând surse locale.

Artileria israeliană a bombardat, de asemenea, cartierul Shaboura și centrul orașului Rafah, relatează Wafa.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bombardamentele continuă în nordul Fâșiei Gaza, în special în cartierul Shujayea, care este o zonă de război activ între luptătorii Hamas și soldații israelieni. Rezidenții care au reușit să fugă ne spun că amploarea distrugerilor este uriașă.

Zonele centrale ale orașului Gaza au fost, de asemenea, lovite de focul israelian și se raportează victime. În ultima oră, a fost vizat un apartament rezidențial. Sursele medicale cu care am vorbit spun că cel puțin 15 persoane au fost ucise astăzi în nord, după ce casele oamenilor au fost lovite direct de obuze de artilerie.

Cadavrele sunt pregătite pentru înmormântare la un spital local.

Ceea ce putem vedea în sudul zonei Rafah este o continuare clară a atacurilor israeliene fără discriminare, în timp ce locuitorii fug pentru a-și salva viața. În districtul al-Mawasi – declarat „zonă sigură” de către armata israeliană – au incendiat taberele de corturi improvizate în care s-au adăpostit palestinienii strămutați.

Citește și