• Gruparea Hezbollah din Liban a susținut că a lovit pozițiile armatei israeliene în Kfar Giladi, o așezare din nordul Israelului.
  • Kibbutz-ul era folosit de armata israeliană, deoarece schimburile de foc în desfășurare peste graniță i-au forțat pe rezidenți să evacueze.
  • Hezbollah pare să-și intensifice atacurile transfrontaliere, în contextul în care prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul își va redirecționa în curând concentrarea către Liban.

UPDATE 22:00 – Debarcaderul Gaza rămâne în portul Ashdod, spune Pentagonul

Pentagonul spune că un dig construit de SUA instalat pentru a transfera ajutor în Gaza nu a fost încă reancorat. Debarcaderul va rămâne în portul israelian Ashdod, unde a fost mutat săptămâna trecută, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, Sabrina Singh. Vineri, Comandamentul Central al SUA a scos din nou debarcaderul temporar din poziția sa ancorată în largul coastei Gaza și l-a remorcat înapoi la Ashdod.

„Încă evaluăm când poate fi reancorată când stările mării se calmează puțin”, a spus Singh.

„În ceea ce privește distribuția, ați văzut că unele distribuții au început din nou în weekend. Va dura câteva zile pentru a muta o parte din acel ajutor din zona de triaj care s-a acumulat de-a lungul timpului.”

Recomandări

REZULTATELE EN AU FOST AFIȘATE
STAREA LUI BIDEN, PUSĂ SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII
PUTIN A AJUNS ÎN KAZAHSTAN
GERMANII ȘI FRANCEZII SIMT CĂ NU AU DESTUL TIMP LIBER
UNDE MERGI AZI? ÎN CARAIBE
HUNTER BIDEN SE JUDECĂ CU FOX NEWS

Funcționarea debarcaderului de 230 de milioane de dolari, menit să stimuleze livrările de asistență umanitară extrem de necesară către Gaza, a fost întreruptă de mai multe ori de când a fost construit în mai.

UPDATE 21:00 – Niciun stat din regiune nu se poate simți în siguranță în timp ce atacurile Israelului asupra Gaza continuă, spune Erdogan

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a inclus propria țară în asta, spunând că niciun stat regional nu se poate simți în siguranță atâta timp cât „agresiunea israeliană sub administrația lui Netanyahu nu este oprită”, transmite Anadolu din Turcia.

Erdogan a mai spus că retorica Israelului, precum și atacurile sale asupra Libanului, sunt serios îngrijorătoare pentru viitorul regiunii, a adăugat Anadolu. Vom avea mai multe despre declarațiile lui Erdogan de îndată ce le vom primi.

UPDATE 20:00 – Controlorul de stat israelian încearcă să investigheze eliberarea șefului spitalului al-Shifa

Matanyahu Englman spune că biroul său va examina circumstanțele care au dus la eliberarea lui Muhammad Abu Salmiya, directorul Spitalului al-Shifa din orașul Gaza.

„Eliberarea sa a fost însoțită de schimburi de acuzații între miniștri și între aceștia și înalți oficiali ai apărării”, a declarat Englman, ale cărui atribuții includ revizuirea și auditarea guvernului, a fost citat de presa israeliană.

„Există îngrijorarea că nu toate aspectele eliberării au fost examinate amănunțit”, a spus el.

„Intenționez să solicit primului-ministru investigațiile care vor fi puse pe biroul lui în legătură cu această problemă”.

Eliberarea lui Abu Salmiya de luni de către agenția de securitate internă a Israelului, Shin Bet, a fost întâmpinată cu critici din partea politicienilor israelieni, inclusiv a lui Netanyahu.

Shin Bet a spus că eliberarea sa este necesară „pentru a elibera locuri în centrele de detenție”.

Palestinienii au susținut că eliberarea lui Abu Salmiya neagă narațiunea israeliană conform căreia medicul a avut un rol în capturarea și detenția captivilor israelieni.

UPDATE 19:00 – Brigăzile Qassam susțin că trupele israeliene au fost ucise în Shujayea

Aripa armată a Hamas spune că luptătorii săi au vizat un grup de 14 soldați în cartierul din estul orașului Gaza. O declarație pe Telegram a spus că trupele au fost baricadate în interiorul unei case, care a fost lovită cu o rachetă TBG (termobară). Grupul a mai spus că a lovit un tanc israelian Merkava 4 folosind o rachetă al-Yassin 105 în același cartier, unde au fost semnalate lupte aprige de câteva zile.

UPDATE 18:00 – Rachete lansate spre Kiryat Shmona din Israel

Mai multe evoluții din nordul Israelului, unde radioul armatei israeliene a raportat că aproximativ 15 rachete au fost lansate spre Kiryat Shmona și împrejurimile sale.

Unele dintre rachete au fost interceptate, se arată în raport. Kiryat Shmona se află chiar peste granița cu Liban și a fost atacată în mod repetat de rachete Hezbollah. Am raportat mai devreme că Hezbollah a revendicat un atac asupra cazărmilor armatei israeliene din Kiryat Shmona.

UPDATE 17:00 – Netanyahu critică raportul care spune că armata dorește armistițiu în Gaza

Premierul israelian, ca răspuns la un raport al New York Times, spune că țara sa va pune capăt războiului numai după ce își va îndeplini toate obiectivele. Raportul a citat surse anonime de securitate spunând că conducerea armatei israeliene vrea un armistițiu în Gaza, chiar dacă menține Hamas la putere pentru moment.

„Nu știu cine sunt acele partide fără nume, dar sunt aici pentru a clarifica fără echivoc: nu se va întâmpla”, a spus Netanyahu într-o declarație publicată de biroul său.

„Vom pune capăt războiului numai după ce vom atinge toate obiectivele, inclusiv eliminarea Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor noștri”. Raportul Times a mai spus că ofițerii militari superiori cred că încetarea focului este „cea mai rapidă cale” de a elibera captivii israelieni rămași în Gaza.

UPDATE 16:00 – Cel puțin o persoană a murit într-un atac aerian israelian asupra orașului Boustane din sudul Libanului

Cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac aerian israelian asupra orașului Boustane din sudul Libanului, potrivit presei locale. Ziarul online Bint Jbeil l-a identificat drept Mohieddin Abu Deli. Agenția Națională de Știri (NNA) din Liban a raportat anterior că avioanele de război israeliene au atacat la periferia orașelor Boustane și Zalloutiyeh.

Nu a fost clar dacă atacul asupra Zalloutiyeh a avut ca rezultat pagube sau victime.

UPDATE 15:00 – Doar trei pacienți au mai rămas în Spitalul European Khan Younis: OMS

Rik Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru teritoriul palestinian ocupat, spune că Spitalul European din Khan Younis este practic gol, personalul și pacienții fugind din unitate după ultimul ordin de evacuare al Israelului.

„Personalul spitalului și pacienții au decis deja să se evacueze singuri”, a declarat Peeperkorn, adăugând că au rămas doar trei pacienți.

UPDATE 14:00 – Armata israeliană justifică restabilirea alimentării cu energie electrică a instalației de desalinizare din Gaza

Ministrul israelian de extremă-dreapta al finanțelor, Bezalel Smotrich, a criticat decizia guvernului israelian de a alimenta cu energie electrică o instalație de desalinizare a apelor uzate și a apei din Gaza.

Armata israeliană a răspuns afirmând că această măsură este esențială pentru combaterea și prevenirea bolilor care pot amenința prizonierii și soldații israelieni.

Aceasta a declarat că uzina de desalinizare va furniza apă potabilă în Deir el-Balah și Khan Younis, unde locuiește în prezent cea mai mare parte a populației din Gaza.

UPDATE 13:00 – Opt palestinieni uciși de atacurile israeliene continue asupra Khan Younis și Rafah

Opt palestinieni au fost uciși și alți zeci au fost răniți după ce forțele israeliene au bombardat din nou mai multe zone din Khan Younis și Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, au declarat oficiali din domeniul sănătății din teritoriu, relatează Reuters.

UPDATE 12:00 – Israelul a anunțat că încă doi dintre soldații săi au fost uciși

În anunț se precizează că ambii „au căzut în timpul unei lupte în centrul Fâșiei Gaza” și că, în incidentul care i-a ucis, alți doi soldați au fost grav răniți. Potrivit IDF, aceștia au fost evacuați din Gaza către spital.

În prezent, IDF afirmă că 320 de soldați au fost uciși în timpul operațiunilor terestre din Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie.

UPDATE 11:00 – Wafa a raportat că un număr de palestinieni au fost uciși și alții au fost răniți luni seară de bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza

Agenția de știri palestiniană Wafa a raportat că „un număr de palestinieni au fost uciși și alții au fost răniți luni seară” de bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza, fără a oferi cifre specifice.

Al Jazeera raportează că o înregistrare video verificată arată „sosirea celor trei cadavre și a șase persoane rănite la spitalul Nasser”. Aceasta raportează că tratamentul răniților a suferit o întârziere suplimentară, deoarece nu au putut utiliza spitalul european cel mai apropiat de ei din cauza ordinelor israeliene de evacuare.

Jurnaliștii nu au avut posibilitatea de a verifica în mod independent cifrele privind numărul victimelor din timpul conflictului.

UPDATE 10:00 – Israelul a confirmat moartea unui alt soldat în timpul operațiunii sale din Fâșia Gaza.

Peste noapte, Israelul a confirmat moartea unui alt soldat în timpul operațiunii sale din Fâșia Gaza. Bilanțul oficial al victimelor a ajuns la 318 morți de la începutul operațiunilor terestre.

Israelul raportează că 4 021 dintre soldații săi au fost răniți de la 7 octombrie. În prezent, 250 de membri ai IDF sunt internați în spitale, 31 dintre aceștia fiind considerați în stare gravă.

Jurnaliștii nu au putut verifica în mod independent cifrele privind numărul victimelor din timpul conflictului.

UPDATE 09:00 – Armata israeliană a lovit ținte în Khan Younis

Armata israeliană a emis două actualizări operaționale pe canalul său oficial Telegram în cursul dimineții, afirmând că a lovit ținte în Khan Younis, de unde au apărut focuri ieri, și că continuă operațiunile în Shejaiya, Rafah și centrul Gaza.

Luni, acesta a declarat că „aproximativ 20 de proiectile au fost lansate din zona Khan Younis către comunitățile israeliene din apropierea Fâșiei Gaza”. FDI afirmă că, în consecință, „a lovit ținte teroriste din zona din care au fost trase proiectilele, inclusiv o instalație de depozitare a armelor, centre operaționale și alte situri de infrastructură teroristă”.

UPDATE 3:00

Armata israeliană a efectuat atacuri mortale în Fâșia Gaza în ultimele ore, relatează Centrul de informare palestinian, o instituție media locală.

O femeie a murit și alte trei persoane au fost rănite după ce armata israeliană a bombardat cartierul Qizan Abu Rashwan, la sud de orașul Khan Younis, în sudul Gazei.

De asemenea, un copil a murit după ce armata israeliană a bombardat o casă din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei.

Centrul de informare palestinian raportează, de asemenea, că a avut loc o ciocnire gravă între forțele israeliene și luptătorii palestinieni la coridorul Netzarim din centrul Gaza, soldată cu morți de ambele părți. Potrivit rapoartelor, doi palestinieni au fost uciși și trei răniți, dintre care doi în stare critică, în timpul incidentului.

De asemenea, doi soldați israelieni au fost uciși și 14 au fost răniți, dintre care opt grav, în același incident, se arată în comunicat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Gruparea Hezbollah din Liban a susținut că a lovit pozițiile armatei israeliene în Kfar Giladi, o așezare din nordul Israelului. Kibbutz-ul era folosit de armata israeliană, deoarece schimburile de foc în desfășurare peste graniță i-au forțat pe rezidenți să evacueze, scrie Al Jazeera.

Hezbollah pare să-și intensifice atacurile transfrontaliere, deoarece prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat săptămâna trecută că Israelul își va redirecționa în curând concentrarea către Liban.

Citește și