• Pentagonul a anunțat că un dig construit de SUA pentru a transfera ajutor în Gaza nu a fost încă reancorat și rămâne în portul israelian Ashdod
  • Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, Sabrina Singh, a declarat că debarcaderul a fost mutat la Ashdod săptămâna trecută
  • Vineri, Comandamentul Central al SUA a remorcat din nou debarcaderul temporar din largul coastei Gaza înapoi la Ashdod.

UPDATE ORA 22.00

Aproximativ nouă din 10 persoane din Fâșia Gaza au fost strămutate cel puțin o dată de la începutul asaltului Israelului asupra enclavei asediate, afirmă agenția umanitară a ONU.

Andrea De Domenico, șeful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), a declarat: „În acest moment, am estimat că nouă din fiecare 10 persoane din Fâșia Gaza au fost strămutate intern cel puțin o dată, dacă nu chiar de 10 ori, din păcate, din octombrie”.

UPDATE ORA 21.00

Politicianul israelian și fostul ministru al Apărării Avigdor Lieberman a declarat că „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” trebuie folosite în confruntarea „dintre Israel și Axis of Evil”.

Recomandări

NOUL FRONT POPULAR CÂȘTIGĂ ALEGERILE
ATTAL DEMISIONEAZĂ
CE SE ALEGE DE FRANȚA?
CE SE ALEGE DE FRANȚA?
CE SE ALEGE DE FRANȚA
PROFITĂ ORBÁN DE SLĂBICIUNEA LUI MACRON?

„Fără înfrângerea Iranului și eliminarea programului său nuclear, nici Hezbollah și nici Hamas nu pot fi înfrânte”, a declarat liderul partidului Yisrael Beiteinu pe X.

El a adăugat că nu va fi posibil să se împiedice Iranul să obțină arme nucleare „prin mijloace convenționale”.

UPDATE ORA 20.00

Israelul studiază răspunsul Hamas la o propunere care ar include un acord de eliberare a prizonierilor și încetarea focului în Gaza, potrivit unei declarații a agenției israeliene de informații Mossad.

„Mediatorii acordului privind eliberarea ostaticilor au dat echipei de negociere răspunsul Hamas la schița acordului privind eliberarea ostaticilor. Israelul examinează răspunsul și va răspunde mediatorilor”, se arată într-o declarație publicată de biroul premierului Benjamin Netanyahu, în numele Mossad.

UPDATE ORA 19.00

Agenția ONU pentru refugiați palestinieni trage din nou un semnal de alarmă cu privire la situația umanitară din Gaza, care se deteriorează și mai mult din cauza bolilor și a blocadei israeliene continue a punctelor de frontieră vitale, care a împiedicat intrarea ajutoarelor în enclavă.

UPDATE ORA 18.00

Israelul a transferat 435 de milioane de shekeli (116 milioane de dolari) din veniturile fiscale reținute către Autoritatea Palestiniană, primul astfel de transfer din aprilie, au declarat ministerele de finanțe israelian și palestinian.

UPDATE ORA 17.00

Un raid asupra unei clădiri cu cinci etaje din apropierea spitalului Nasser din Khan Younis a semănat panică printre palestinienii care se mutaseră în zonă după ce părăsiseră partea de est a orașului în urma unui ordin israelian de evacuare.

UPDATE ORA 15.00 – Israelul a aprobat cea mai mare acaparare de terenuri din ultimele trei decenii: Organizație de supraveghere

Peace Now, un organism de supraveghere împotriva colonizării, afirmă că autoritățile israeliene au aprobat recent confiscarea a 12,7 kilometri pătrați de teren în Cisiordania ocupată – cea mai mare împroprietărire în peste trei decenii.

De la începutul anului, Israelul a declarat 23,7 kilometri pătrați în teritoriul palestinian drept pământ de stat, a declarat acesta.

„Astăzi, este clar pentru toată lumea că acest conflict nu poate fi rezolvat fără o soluționare politică care să stabilească un stat palestinian alături de Israel”, a afirmat Peace Now într-o declarație.

UPDATE ORA 14.00 – 37.953 de palestinieni uciși în Gaza de la 7 octombrie: Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza afirmă că cel puțin 37 953 de palestinieni au fost uciși și 87 266 au fost răniți în războiul Israelului împotriva Gaza începând cu 7 octombrie.

Ministerul a adăugat că 28 de palestinieni au fost uciși și 125 răniți de forțele israeliene în ultimele 24 de ore și că un număr de victime sunt încă prinse sub dărâmături sau se află pe drumuri unde echipajele de ambulanță și de protecție civilă nu pot ajunge.

UPDATE ORA 13.00 – Două persoane rănite într-un atac într-un centru comercial din Israel

Două persoane au fost rănite într-un atac cu armă albă într-un centru comercial din zona Karmiel din nordul Israelului, a declarat poliția israeliană.

Poliția a declarat că este vorba despre un presupus atac terorist și că atacatorul a fost „neutralizat”.

Medicii israelieni au declarat că îi tratează pe cei doi bărbați în vârstă de 20 de ani, unul în stare gravă și celălalt pe deplin conștient.

UPDATE ORA 12.00 – 26 de persoane au fost ucise în Gaza în zori

Surse medicale au declarat pentru Al Jazeera că bombardamentele israeliene au ucis cel puțin 26 de persoane din zori în Fâșia Gaza.

Un corespondent Al Jazeera a raportat, de asemenea, că șapte cadavre au fost recuperate în cartierul Tal al-Sultan din Rafah. Cinci dintre aceste cadavre au fost carbonizate în atacurile israeliene.

UPDATE ORA 11.00 – Soldații sunt epuizați după nouă luni de război, spun comandanții israelieni

Citând comandanții a patru brigăzi militare care operează în Fâșia Gaza, Autoritatea israeliană de radiodifuziune a raportat următoarele:

  • Epuizarea persistă în rândul soldaților israelieni din cauza serviciului continuu timp de nouă luni.
  • Distrugerea tunelurilor și a infrastructurii necesită timp.
  • Inegalitatea în suportarea sarcinii serviciului militar de către Haredim (bărbați ultraortodocși) afectează performanța armatei.

UPDATE ORA 10.00 – Doar două sau trei persoane știu unde se află liderul Hamas

Există doar două sau trei persoane care știu unde se află Yahya Sinwar, relatează ziarul Asharq Al-Awsat din Londra, citând surse Hamas.

„Un cerc foarte restrâns, de cel mult două sau trei persoane, îi cunoaște locul și îi asigură diferitele nevoi, precum și comunicarea cu liderii mișcării din interior și din exterior”, a declarat sursa anonimă.

Sursa a continuat spunând că, deși Israelul a încercat să asasineze „mulți dintre liderii de prim și al doilea nivel” ai Hamas, „Sinwar nu se numără printre” cei care au fost vizați cu succes de Israel.

UPDATE ORA 09.00 – Poliția israeliană s-a ciocnit cu coloniștii evrei din Cisiordania ocupată în timp ce demontase un avanpost ilegal al coloniștilor miercuri dimineață

O înregistrare video văzută de Reuters a arătat excavatoare ale poliției distrugând structuri improvizate la avanpost. Coloniștii s-au așezat de-a lungul unui drum mic pentru a bloca accesul poliției, dar ofițerii i-au tras afară din drum.

Haaretz, citând un oficial al administrației civile israeliene, a raportat că aruncarea cu pietre de către coloniști a avariat un vehicul. Acesta a raportat că „coloniștii au incendiat anvelope și vehicule și au aruncat cu pietre în poliție, care a folosit mijloace de dispersare a mulțimii împotriva demonstranților”.

Avanpostul, situat într-o zonă rurală, este ilegal în conformitate cu legislația israeliană și internațională, dar în multe cazuri poliția nu aplică legea.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pentagonul spune că un dig construit de SUA instalat pentru a transfera ajutor în Gaza nu a fost încă reancorat. Debarcaderul va rămâne în portul israelian Ashdod, unde a fost mutat săptămâna trecută, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, Sabrina Singh. Vineri, Comandamentul Central al SUA a scos din nou debarcaderul temporar din poziția sa ancorată în largul coastei Gaza și l-a remorcat înapoi la Ashdod.

„Încă evaluăm când poate fi reancorată când stările mării se calmează puțin”, a spus Singh.

„În ceea ce privește distribuția, ați văzut că unele distribuții au început din nou în weekend. Va dura câteva zile pentru a muta o parte din acel ajutor din zona de triaj care s-a acumulat de-a lungul timpului”.

Funcționarea debarcaderului de 230 de milioane de dolari, menit să stimuleze livrările de asistență umanitară extrem de necesară către Gaza, a fost întreruptă de mai multe ori de când a fost construit în mai.

Citește și