• Armata israeliană emite un nou ordin de evacuare pentru palestinienii din mai multe zone ale orașului Gaza, inclusiv cartierele Sabra, Remal, Tal al-Hawa și Daraj.
  • Atacurile israeliene din Gaza au ucis cel puțin 40 de persoane în ultima zi, afirmă Ministerul Sănătății din teritoriul asediat și bombardat.
  • Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au atacat clădiri folosite de Hezbollah în Maroun al-Ras.

UPDATE ORA 22:00 – Cadavrele a 19 palestinieni uciși ajung la Spitalul Nasser

Corpurile a 19 palestinieni uciși au ajuns până acum la Spitalul Nasser, în urma unui atac israelian care a lovit în vecinătatea școlii al-Awda din Abasan, lângă orașul sudic Khan Younis, a declarat Ministerul Sănătății.

Cel puțin 53 de răniți au ajuns și ei la spital, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 21:00 – Hezbollah spune că a lansat un atac cu rachete asupra Înălțimilor Golan ocupate

Grupul Hezbollah din Liban spune că a lansat un baraj de rachete asupra pozițiilor israeliene din Înălțimile Golanului sirian ocupat.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Un corespondent Al Jazeera a raportat că peste 30 de rachete au fost lansate din sudul Libanului către pozițiile israeliene din teritoriu.

Anterior, presa israeliană a raportat că pe înălțimile ocupate Golan s-au auzit sirene de avertizare.

UPDATE ORA 20:00 – Zeci de morți în atacul israelian asupra unei școli din Khan Younis

Zeci de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian care a lovit o școală care adăpostește familii din orașul Khan Younis, din sudul Gazei.

Acesta a citat surse medicale locale care au spus că avioanele de luptă israeliene au vizat intrarea școlii al-Awda din orașul Abasan al-Kabira, la est de Khan Younis. Alți câțiva au fost, de asemenea, răniți.

UPDATE ORA 19:00 – Papa face apel la noi eforturi de pace după ultimele atacuri din Gaza, Kiev

Papa Francisc face apel la noi măsuri concrete pentru a pune capăt războiului din Gaza.

Apelul său a venit după ce Israelul a atacat o școală din enclava de coastă asediată.

În Gaza, o lovitură israeliană săptămâna trecută asupra unei școli care adăpostește palestinieni strămuți a ucis peste 30 de persoane, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății.

UPDATE ORA 18:00 – Israelul critică experții ONU pentru raportul „campaniei de foamete”

Israelul a condamnat raportul care acuza Israelul că a desfășurat o „campanie de foamete direcționată” care a dus la moartea copiilor în Gaza.

Raportul unui grup de experți independenți, inclusiv raportorul special al ONU pentru dreptul la hrană, Michael Fakhri, a insistat că nu se poate neagă că foametea a avut loc în Gaza din cauza campaniei.

UPDATE ORA 17:00 – Avioanele au lovit luptători Hezbollah după lansarea de rachete asupra Israelului

Armata israeliană declară că avioanele sale de război au lovit o clădire din satul Rab el-Thalathine din sudul Libanului, unde doi luptători au fost depistați după ce au lansat mai devreme rachete asupra teritoriului israelian.

Potrivit unui comunicat de la X, mai multe rachete au fost lansate din satul din zona Misgav Am din nordul Israelului, adăugând că majoritatea rachetelor au fost doborâte de apărările aeriene.

UPDATE ORA 16:00 – Egiptul crede că Israelul va părăsi în cele din urmă Gaza

Hussein Haridi, fostul ministru egiptean de externe, a spus că poziția Cairo de pe partea palestiniană a trecerii Rafah și opoziția față de o prezență israeliană permanentă de-a lungul Coridorului Philadelphi (fâșia de pământ din sudul Gazei care se învecinează cu granița cu Egiptul) sunt bune. cunoscut.

„Americanii sunt foarte conștienți de poziția egipteană”, a spus el pentru Al Jazeera, adăugând că SUA încearcă să rezolve diferențele dintre Egipt și Israel în aceste puncte.

„În general vorbind, Egiptul crede și lucrează pentru ca Autoritatea Palestiniană să își exercite controlul deplin asupra Fâșiei Gaza odată ce forțele israeliene se vor retrage complet”, a spus Haridi.

UPDATE ORA 15:00 – Hezbollah revendică un atac asupra unui sit militar din nordul Israelului

Gruparea armată libaneză afirmă că luptătorii săi au atacat un sit militar al Israelului în apropiere de al-Marj, în apropierea frontierei dintre Liban și Israel.

Bombardamentul de artilerie a obținut o „lovitură directă”, a susținut gruparea într-o declarație pe Telegram, fără a detalia rezultatele.

În cursul zilei de astăzi, Hezbollah a publicat un videoclip care prezintă imagini de supraveghere cu dronă ale bazelor militare israeliene din Înălțimile Golan ocupate, inclusiv comandamente militare, poziții de artilerie și platforme și radare Iron Dome.

UPDATE ORA 14:00 – Bombardamentul artileriei israeliene ucide cel puțin o persoană în Sabra, orașul Gaza

Bombardamentele artileriei israeliene au ucis cel puțin o persoană și au rănit alte câteva în apropierea intersecției Maghribi din cartierul Sabra, în sudul orașului Gaza.

Cu puțin timp în urmă, un atac israelian asupra taberei de refugiați Bureij a ucis cel puțin nouă persoane, inclusiv cinci copii. Anterior, un bombardament israelian a ucis trei civili în cartierul Tal as-Sultan, la vest de Rafah, în sudul Gaza.

De asemenea, elicopterele israeliene Apache au deschis focul asupra zonelor de vest din Rafah, potrivit agenției de presă Wafa.

UPDATE ORA 13:00 – 340 de atacuri ale coloniștilor înregistrate în Cisiordania ocupată

Radioul armatei israeliene raportează că 340 de atacuri ale coloniștilor împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată au fost înregistrate de la începutul anului 2024.

Vestea vine în contextul în care ONG-ul Peace Now a declarat săptămâna trecută că confiscările israeliene de terenuri în Cisiordania ocupată pentru coloniști au atins maximul ultimelor peste trei decenii.

UPDATE ORA 12:00 – Semiluna Roșie afirmă că toate facilitățile sale medicale din Orașul Gaza au fost scoase din funcțiune

Nebal Farsakh, purtătorul de cuvânt al Societății Semiluna Roșie din Palestina, a declarat că ultimele ordine de evacuare ale Israelului în orașul Gaza au scos din funcțiune toate facilitățile medicale afiliate organizației medicale caritabile.

Directiva a strămutat mii de palestinieni în cel mai mare oraș din Fâșia Gaza, determinând Hamas să avertizeze cu privire la „consecințe catastrofale”.

ONU estimează că cel puțin nouă din 10 persoane din Fâșia Gaza au fost strămutate cel puțin o dată de la 7 octombrie.

UPDATE ORA 11:00 – Bombardamentul israelian din Tel al-Sultan ucide trei persoane

Trei persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite într-un bombardament israelian asupra cartierului Tel al-Sultan, la vest de orașul Rafah.

UPDATE ORA 10:00 – Guvernul israelian va furniza noi documente privind eșecurile din 7 octombrie

Guvernul israelian îi va furniza controlorului de stat Matanyahu Englman noi documente legate de deficiențele de securitate care au condus la atacul Hamas din 7 octombrie, a declarat Autoritatea israeliană de radiodifuziune.

Decizia vine după ce Englman l-a criticat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu pentru că nu a cooperat cu ancheta biroului său, se arată în raport. Printre materialele solicitate, se arată în raport, se aflau documente legate de transferul de fonduri din Israel către Hamas.

Ancheta încearcă să afle de ce armata israeliană a fost atât de nepregătită pentru un atac, în ciuda unui avertisment raportat cu un an înainte, și de ce armata a deturnat resurse de la monitorizarea Gaza.

UPDATE ORA 09:00 – Biden se angajează să elibereze restul prizonierilor israelieni în cadrul unei întâlniri cu prizonierul eliberat

Președintele SUA s-a întâlnit luni, la Casa Albă, cu Liat Beinin Atzili, o americancă de origine israeliană care a fost eliberată de Hamas ca parte a unui acord de schimb de prizonieri palestinieni captivi în noiembrie.

Biden a declarat că i-a promis lui Atzili că va continua să depună eforturi pentru a „asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămași deținuți de Hamas”, în timp ce înalți oficiali americani și israelieni ar fi trebuit să se afle marți la Doha pentru a continua negocierile de armistițiu mediate.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană efectuează arestări în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a arestat doi bărbați din orașul Azzun și un bărbat din satul Jinsafut, la est de Qalqilya, în Cisiordania ocupată, informează agenția de presă Wafa.

Forțele israeliene au arestat, de asemenea, un bărbat din satul Husan, la vest de Bethlehem, potrivit Wafa.

De asemenea, armata israeliană a demolat cu buldozerul terenuri plantate cu măslini și struguri în satul Umm Safa, la nord-vest de Ramallah.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, afirmă că atacurile militare ale Israelului în Gaza ar putea face ca negocierile de încetare a focului mediate să se întoarcă la punctul zero, potrivit unei declarații pe canalul Telegram al grupării.

Având în vedere masacrele, uciderile și deplasările pe care le efectuează, Ismail Haniyeh a luat legătura de urgență cu mediatorii, avertizând asupra repercusiunilor dezastruoase, menționând că acest lucru ar întoarce procesul de negociere la punctul zero”, se arată în comunicat.

În cadrul unei convorbiri cu mediatorii, Haniyeh a declarat că îl consideră pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și armata israeliană pe deplin responsabile pentru potențialul eșec al negocierilor, se arată în declarație.

Citește și