• Zece experți ONU au tras un semnal de alarmă cu privire la „campania de foamete” a Israelului împotriva Fâșiei Gaza, spunând că nu se poate nega că acolo are loc foamete.
  • Cel puțin nouă persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra taberei de refugiați Bureij din Gaza, inclusiv cinci copii, care se jucau în stradă.
  • Corpurile a 19 palestinieni uciși au ajuns până acum la Spitalul Nasser, în urma unui atac israelian care a lovit în vecinătatea școlii al-Awda din Abasan, lângă orașul sudic Khan Younis, a declarat Ministerul Sănătății.

UPDATE ORA 23:00

Autoritatea Palestiniană (AP) a cerut diplomaților din Cisiordania să vorbească despre condițiile „inacceptabile” în care se află prizonierii palestinieni în închisorile israeliene.

Varsen Aghabekian Shahin, ministrul de stat palestinian pentru afaceri externe, a invitat majoritatea diplomaților europeni, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, pentru a le prezenta un videoclip de trei minute care conține mărturii ale palestinienilor deținuți de Israel în ultimele luni.

Filmările și interviurile indică rele tratamente în închisorile israeliene și acuzații de tortură, pe care autoritățile israeliene le neagă.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 22:00

Armata israeliană cere tuturor civililor palestinieni să părăsească orașul Gaza. Sediul UNRWA din Gaza a fost atacat, la o zi după ce cel puțin 27 de persoane au fost ucise și 53 rănite într-un atac israelian asupra unei școli care adăpostește civili strămutați în Khan Younis.

UPDATE ORA 21:00

Ministrul egiptean de externe afirmă că poartă discuții părțile libaneze și israeliene pentru a evita „angajarea în confruntări atotcuprinzătoare”.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său iordanian, ministrul egiptean de externe, Badr Abdelatty, a declarat că recentele reuniuni vizează stoparea acestui „scenariu grav” pe frontul libanez.

Hezbollah și Israelul își fac schimb de focuri mai ales la frontieră începând cu 7 octombrie.

Zeci de mii de israelieni și libanezi au fost nevoiți să evacueze zona din jurul graniței dintre cele două țări, iar observatorii internaționali au avertizat în ultimele săptămâni cu privire la riscul tot mai mare al unui conflict mai amplu.

UPDATE ORA 20:00

Hamasa emis un bilanț al numărului de persoane ucise și rănite, printre alte statistici, reiterând un raport anterior al Ministerului Sănătății din Gaza, care a declarat că numărul morților din Fâșia Gaza de la 7 octombrie se ridică la 38 295 până în prezent.

  • Peste 10 000 de palestinieni sunt încă sub dărâmăturile caselor distruse, inclusiv peste 5 000 de copii.
  • În total, 34 de copii din Fâșia Gaza, în special din zonele nordice, au murit ca urmare a malnutriției și deshidratării.
  • Biroul de presă al guvernului a declarat la 1 mai că pierderile și distrugerile provocate de atacul israelian asupra Gaza depășesc 33 de miliarde de dolari.
  • Aproximativ 140 de gropi comune au fost descoperite în întreaga Fâșie Gaza, potrivit grupului EuroMed Rights. În trei spitale au fost descoperite șapte gropi comune care conțineau peste 520 de cadavre, inclusiv copii și femei, potrivit Ministerului Sănătății.

UPDATE ORA 19:00

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat pe X că două treimi din școlile pe care le administrează în Fâșia Gaza, care au servit drept adăposturi pentru palestinienii strămutați de la începutul războiului, au fost lovite, omorând 524 de persoane.

„Structurile ONU, școlile și adăposturile nu sunt o țintă”, se spune.

Ieri, armata israeliană a atacat o astfel de școală UNRWA la est de Khan Younis, în sudul Gazei, ucigând zeci de persoane.

UPDATE ORA 18:00-Forțele israeliene au reținut 12 palestinieni din Cisiordania peste noapte

Potrivit Societății prizonierilor palestinieni și Comisiei pentru problemele deținuților, numărul include o studentă din Ierusalimul de Est ocupat, pe lângă deținuții eliberați anterior.

Reținerile au avut loc în Bethlehem, Ierusalim, Nablus, Ierihon și Hebron, au declarat grupurile, adăugând că peste 9 610 persoane au fost reținute din 7 octombrie.

UPDATE ORA 17:00- Hezbollah lovește o poziție a armatei israeliene în Golan Heights

Gruparea afirmă într-un comunicat că acest atac a fost un răspuns la bombardamentele Israelului din Valea Bekaa din Liban de aseară.

Acesta a precizat că atacul a vizat pozițiile de artilerie israeliene din Zaoura, pe Golan Heights, o zonă ocupată de Israel în Siria, cu „zeci de rachete Katyusha”.

UPDATE ORA 16:00

Tancuri și artilerie israeliene au lovit ținte ale armatei siriene în Golan Heights, la o zi după ce un cuplu israelian a fost ucis de un atac cu rachete Hezbollah, afirmă armata israeliană.

„Armata [israeliană] consideră armata siriană responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplă pe teritoriul său și nu va permite încercări de încălcare a acordului de demilitarizare”, a spus armata.

UPDATE ORA 15:00 – Bombardamentele israeliene vizează centrul și vestul Rafah

Bombardamentele artileriei israeliene au vizat taberele Yibna și Shaboura din centrul orașului Rafah.

Elicopterele israeliene au bombardat, de asemenea, cartierul Tal as-Sultan la vest de Rafah.

UPDATE ORA 14:00 – Ministerul Sănătății: Cel puțin 38.295 de morți în războiul Israelului asupra Gazei

Ministerul a publicat un nou raport al victimelor, adăugând că cel puțin 88.241 de persoane au fost rănite de la începutul războiului, la 7 octombrie 2023.

Acesta afirmă că 52 de palestinieni au fost uciși și 208 au fost răniți în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 13:00 – Spitalul indonezian este pe punctul de a se închide din cauza lipsei de combustibil

Directorul Spitalului Indonezian din Beit Lahiya, în nordul Gazei, a avertizat că spitalul va fi închis în câteva ore din cauza lipsei de combustibil.

„Avertizăm că viețile pacienților sunt acum în pericol și facem apel la organizațiile internaționale să intervină pentru a preveni un dezastru”, a afirmat acesta într-o declarație.

UPDATE ORA 12:00 – Buldozerele israeliene demolează o casă palestiniană în Umm Tuba, Ierusalimul de Est ocupat

Platformele locale de pe Telegram au distribuit videoclipuri care arată buldozerele israeliene demolând o casă palestiniană în construcție în orașul Umm Tuba din Ierusalimul de Est ocupat.

În urma războiului devastator al Israelului împotriva Gazei, municipalitatea din Ierusalim a intensificat demolările de case palestiniene din partea de est a orașului, pe care Israelul l-a anexat din Cisiordania ocupată în 1967.

UPDATE ORA 11:00 – Poliția israeliană arestează protestatari care cer un acord de încetare a focului

Poliția israeliană a arestat cel puțin nouă protestatari la Tel Aviv care cereau guvernului să ajungă la un acord pentru eliberarea tuturor prizonierilor din Gaza.

O nouă rundă de discuții pentru a încerca să pună capăt războiului din Gaza urmează să înceapă miercuri în Qatar. După luni de blocaj, gruparea armată Hamas a prezentat noi „idei” mediatorilor din Qatar, Egipt și Turcia cu privire la modalitatea de a ajunge la o încetare a focului și la un acord privind schimbul de prizonieri.

Însă criticii l-au acuzat pe Netanyahu de deraierea discuțiilor după ce biroul său a publicat duminică o listă de condiții nenegociabile. Una dintre acestea include capacitatea Israelului de a relua operațiunile în Gaza până la distrugerea Hamas.

UPDATE ORA 10:00 – Spitalul Nasser se confruntă cu dificultăți din cauza lipsei de materiale medicale

Zeci de persoane au fost transferate la Spitalul Nasser [din Khan Younis], care s-a confruntat cu o lipsă uriașă de materiale medicale și medicamente, deoarece unitatea a funcționat la o capacitate foarte scăzută.

Lipsa materialelor medicale, inclusiv a analgezicelor, face foarte dificilă tratarea pacienților. Unul dintre medicii de la spital a declarat că multe dintre cazurile care ajung la spital sunt tratabile, dar din cauza lipsei acute de materiale medicale, este foarte greu să le vindeci.

Rănile lor încep să se agraveze la câteva ore de la sosire din cauza lipsei de antiseptic și a altor medicamente necesare. Acest lucru contribuie la creșterea numărului de victime.

UPDATE ORA 09:00 – Netanyahu va renunța la o escală în Europa de teama unui mandat de arestare din partea CPI

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a gândit să facă o escală în Europa în drumul său spre SUA la sfârșitul acestei luni, dar a anulat planul din cauza temerilor că Curtea Penală Internațională (CPI) ar putea emite un mandat de arestare împotriva sa, a declarat Autoritatea israeliană de radiodifuziune.

Procurorul șef al CPI, Kharim Khan, a solicitat în mai emiterea unor mandate de arestare împotriva premierului israelian și a liderilor Hamas pentru presupuse crime de război. De atunci, o echipă de judecători a deliberat dacă există motive valide pentru emiterea mandatelor împotriva lor. În acest caz, cele 124 de țări care sunt membre ale CPI ar avea obligația de a-l aresta pe Netanyahu dacă acesta ar păși pe teritoriul lor.

Ideea unei escale într-o țară europeană prietenoasă cu Israelul, posibil Ungaria sau Cehia, a venit deoarece avionul premierului nu ar fi putut efectua un zbor transatlantic cu prea mulți pasageri de la Tel Aviv la Washington, potrivit raportului.

În locul escalei, a adăugat acesta, Netanyahu va călători în SUA cu un anturaj limitat. Acesta este așteptat să se adreseze Congresului pe 24 iulie.

UPDATE ORA 08:00 – Lupte intense în timp ce ofensiva Israelului din orașul Gaza se extinde în cartierul Tal al-Hawa

Combatanții Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) au tras marți rachete termobarice și mortiere asupra forțelor israeliene și au detonat dispozitive explozive improvizate (IED) în bătălia pentru zona Tal al-Hawa din orașul Gaza.

Grupurile de reflecție din domeniul apărării cu sediul în SUA, Institute for the Study of War (ISW) și Critical Threats Project (CTP), raportează, de asemenea, că forțele aeriene israeliene au continuat marți să lovească ținte din Fâșia Gaza, în ceea ce Israelul a descris drept atacuri asupra „infrastructurii și tunelurilor miliției”.

În timpul luptelor din sudul orașului Rafah, PIJ și luptătorii din Brigăzile Rezistenței Naționale au tras cu mortiere în trupele israeliene și s-au angajat în „lupte la mică distanță”.

UPDATE 02:00 – Armata israeliană afirmă că investighează atacul de la școala Khan Younis

Armata israeliană afirmă că investighează rapoartele conform cărora civilii au fost „răniți” în apropierea școlii al-Awda din Abasan, lângă Khan Younis, după ce a recunoscut că avioanele de luptă israeliene au atacat o locație „în apropierea” școlii care găzduiește civili strămutați.

Într-o postare pe X, armata israeliană a declarat că un avion de luptă israelian a folosit „arme de precizie” pentru a ataca un luptător Hamas, despre care spune că „printre altele” a participat la atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 25 de palestinieni au fost uciși în atacul israelian care a lovit corturile din fața școlii.

Atacul de marți a fost cel de-al patrulea atac al forțelor israeliene asupra școlilor care adăpostesc persoane strămutate din Gaza în tot atâtea zile.

UPDATE 01:00 – PRCS afirmă că echipele nu au putut ajunge în orașul Gaza, invocând bombardamentele intense

Semiluna Roșie Palestiniană (PRCS) spune că echipele sale primesc „zeci de apeluri umanitare de urgență” de la locuitorii din orașul Gaza, dar a declarat că vehiculele sale de ambulanță și medicii nu pot ajunge la ei.

Grupul a citat „pericolul zonelor vizate și intensitatea bombardamentelor” și a declarat că rapoartele pe care le-a primit indică faptul că situația locuitorilor din orașul Gaza este „extrem de gravă”.

„Forțele de ocupație continuă să vizeze blocuri rezidențiale și să deplaseze cetățenii din casele și adăposturile lor”, a declarat PRCS.

Știre inițială

Atac israelian care a lovit vecinătatea școlii al-Awda, care adăpostește familii în orașul Khan Younis din sudul Gazei.

Biroul media al guvernului din Gaza a declarat că cel puțin 29 de palestinieni au fost uciși în atac, majoritatea femei și copii.

„Ultimul masacru are loc după ce armata de ocupație a atacat alte șase tabere de refugiați în zonele centrale [din Gaza], ridicând numărul total de morți la cel puțin 60 în ultimele ore”, a declarat biroul media într-o declarație.

Atacul are loc, de asemenea, în timp ce sectorul sănătății din Gaza continuă să se prăbușească, deoarece forțele israeliene au forțat mai multe spitale să își suspende serviciile, a adăugat acesta.

Citește și