• Armata israeliană cere tuturor civililor palestinieni să părăsească orașul Gaza.
  • Ministrul egiptean de externe spune că poartă discuții părțile libaneze și israeliene pentru a evita „alt conflict”.
  • Autoritatea Palestiniană (AP) a cerut diplomaților din Cisiordania să vorbească despre condițiile „inacceptabile” în care se află prizonierii palestinieni în închisorile israeliene.

UPDATE ORA 23:00

Armata israeliană afirmă că a publicat prima sa anchetă privind evenimentele din 7 octombrie, în care recunoaște o serie de eșecuri în misiunea sa de a proteja civilii din țară.

Cu toate acestea, a respins acuzațiile potrivit cărora prizonierii israelieni ținuți într-o casă au fost loviți de focuri de tanc, afirmând că aceștia au fost probabil uciși de luptători Hamas. Supraviețuitorii au declarat că, în timpul unui impas în Kibbutz Be’eri, un tanc israelian a tras asupra unei case în care se aflau prizonierii. Un raport al ziarului israelian Haaretz a constatat că armata israeliană a utilizat Directiva Hannibal în timpul atacului din 7 octombrie, care permite armatei să folosească toată forța necesară pentru a preveni capturarea soldaților, chiar dacă forța respectivă duce la pierderea de vieți civile și militare.

UPDATE ORA 22:00

Palestinienii care trăiesc în străinătate au acuzat compania Microsoft că le-a închis conturile de e-mail fără avertisment, tăindu-le accesul la servicii online esențiale, scrie BBC.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ei spun că decizia i-a împiedicat, de asemenea, să utilizeze platforma video Skype, deținută de Microsoft, pentru a contacta rudele din Gaza.

Microsoft a declarat că utilizatorii în cauză au încălcat termenii săi de serviciu. De asemenea, a negat blocarea utilizatorilor sau a apelurilor în funcție de regiune.

UPDATE ORA 21:00

Statele Unite au impus sancțiuni unui grup israelian de extremă dreaptă și patru avanposturi neautorizate din Cisiordania.

Unul dintre avanposturi este o fermă deținută de Isaschar Manne, care a fost sancționat. Departamentul de Stat a declarat că avanpostul „a fost stabilit pe pășunile care aparțin comunității palestiniene, iar coloniștii din acest avanpost atacă în mod regulat păstorii comunității și le împiedică accesul la pășuni prin acte de violență”.

Alți doi israelieni au fost sancționați pentru că au fost lideri ai Tsav 9, un grup sancționat anterior care a atacat convoaie care transportau ajutor umanitar destinat civililor din Gaza, se arată în comunicat.

Măsura interzice americanilor să facă afaceri cu persoanele și entitățile vizate și îngheață orice active americane deținute de acestea.

UPDATE ORA 20:00

Benjamin Netanyahu a cerut ca Israelul să păstreze controlul asupra unui teritoriu palestinian cheie de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt, una dintre condițiile pe care premierul israelian le-a stabilit pentru a ajunge la un acord de încetare a focului cu Hamas.

Vorbind după întoarcerea negociatorilor israelieni de la discuțiile cu mediatorii din Qatar, Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să împiedice armele să ajungă la Hamas.

Este pentru prima dată când Israelul a insistat să păstreze controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul și asupra așa-numitului coridor Philadelphi de-a lungul frontierei. El nu a spus dacă măsura va fi permanentă.

UPDATE ORA 19:00

În ultimele nouă luni, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reluat aceeași poziție pe care a avut-o de la începutul războiului Israelului împotriva Gazei.

El a reiterat că războiul va continua până când nu va exista ceea ce el numește o victorie absolută asupra Hamas, atât din punct de vedere militar, cât și politic.

El a subliniat, de asemenea, că luptele vor continua până când toate celelalte obiective ale războiului vor fi atinse.

Toate acestea vin în contextul actualelor negocieri de încetare a focului – acestea tocmai s-au încheiat în capitala Qatarului, Doha, și se așteaptă să continue în seara aceasta și mâine în capitala egipteană Cairo.

Dar Netanyahu a confirmat că există mai multe linii roșii pentru Israel, iar în fruntea acestei liste se află garanția că Israelul va putea continua războiul împotriva Gazei, chiar dacă există o pauză în lupte.

UPDATE ORA 18:00

Miniștrii de externe din Grupul celor șapte (G7) democrații majore au denunțat decizia Israelului de a extinde coloniile din Cisiordania ocupată, afirmând că aceasta este „contraproductivă pentru cauza păcii”.

Israelul a anunțat luna trecută că intenționează să legalizeze cinci avanposturi în Cisiordania ocupată, să înființeze trei noi colonii și să acapareze suprafețe uriașe de teren.

G7 – care include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Japonia, Franța, Germania și Italia – a condamnat acest demers și a îndemnat Israelul să revină asupra deciziei sale. „Ne reafirmăm angajamentul pentru o pace durabilă și sustenabilă … pe baza soluției celor două state”, se arată într-o declarație.

Miniștrii de externe ai G7 au solicitat, de asemenea, Israelului să elibereze toate veniturile fiscale reținute rămase către Autoritatea Palestiniană, afirmând că menținerea stabilității economice în Cisiordania este „esențială pentru securitatea regională”.

UPDATE ORA 17:00

Statele Unite au anunțat că oferă un ajutor suplimentar de 100 de milioane de dolari pentru palestinienii din Fâșia Gaza și Cisiordania, afectate de război.

O declarație a USAID a precizat că finanțarea va sprijini Programul alimentar mondial al ONU.

Prin intermediul acestei finanțări, se va oferi „sprijin logistic pentru livrarea sigură și eficientă a ajutoarelor umanitare vitale în Gaza”, a precizat USAID fără a oferi detalii.

Agențiile umanitare s-au plâns că bunurile nu ajung la populația din Gaza din cauza restricțiilor israeliene, a situației de securitate periculoase și a creșterii anarhiei care complică livrarea ajutoarelor.

O declarație a agenției americane pentru ajutor umanitar a afirmat că finanțarea suplimentară ridică contribuțiile SUA pentru palestinieni de la începutul războiului la peste 774 de milioane de dolari.

UPDATE ORA 16:00

O echipă de negociere israeliană este în drum spre Cairo pentru a purta noi discuții privind încetarea focului în Gaza, afirmă biroul premierului Benjamin Netanyahu.

„O delegație condusă de șeful Shin Bet [serviciul de securitate internă], împreună cu reprezentanți ai [armatei israeliene], este programată să plece la Cairo în această seară pentru a continua discuțiile”, se arată într-un comunicat.

Netanyahu s-a întâlnit pe tot parcursul zilei cu negociatorii care s-au întors de la Doha după negocierile pentru armistițiu, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 15:00 – Gallant se întâlnește cu emisarul SUA pe fondul unei dispute cu Netanyahu

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit cu emisarul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, în Israel, pentru a discuta despre războiul din Gaza.

Biroul său a afirmat într-o declarație că cei doi au discutat despre progresele înregistrate în ceea ce privește acordul de încetare a focului, „cu accent pe măsurile de securitate necesare pentru a preveni contrabanda cu arme în Gaza”.

Acesta a afirmat că cei doi au discutat despre livrarea de muniție critică, dintre care unele vor fi trimise Israelului în zilele următoare. Biroul lui Gallant a caracterizat întâlnirea drept o continuare a celei de la Washington, DC, de la sfârșitul lunii iunie.

Acest lucru vine în contextul în care presa israeliană raportează că prim-ministrul Benjamin Netanyahu intenționează să îl îndepărteze pe Gallant din guvernul său, pe fondul unor dezacorduri cu privire la chestiuni precum recrutarea evreilor ultraortodocși pentru serviciul militar.

UPDTAE ORA 13:00 – Armata israeliană afirmă că a interceptat mai multe drone provenite din Liban

Armata israeliană afirmă că a interceptat o serie de ținte aeriene suspecte și mai multe drone care zburau din Liban și care au căzut în nordul Israelului.

Mass-media israeliană a raportat că o persoană a fost grav rănită. Hezbollah a intensificat atacurile cu drone asupra Israelului pe măsură ce războiul din Gaza a intrat în cea de-a 10-a lună.

Schimburile de focuri dintre Hezbollah și Israel au devenit aproape zilnice de când Israelul a lansat războiul împotriva Gaza în octombrie. În timp ce atacurile transfrontaliere au continuat timp de luni de zile, provocând strămutarea a mii de persoane de ambele părți, amploarea și intensitatea atacurilor au crescut în ultimele săptămâni, stârnind temeri legate de un conflict mai amplu.

UPDATE ORA 12:00 – Autoritățile sanitare repornesc două spitale din orașul Gaza

Biroul de presă al guvernului din Gaza afirmă că autoritățile sanitare au reluat joi operațiunile parțiale la două unități medicale din orașul Gaza, în partea de nord a enclavei, după ce atacurile militare israeliene le-au scos din funcțiune.

Spitalul arab al-Ahli și Spitalul de servicii generale primesc din nou palestinieni bolnavi sau răniți, se arată într-o declarație.

UPDATE ORA 11:00 – Cele trei probleme principale discutate astăzi în cadrul negocierilor de la Doha

Există trei probleme principale astăzi, în a doua zi de discuții din Qatar.

Prima este numele prizonierilor palestinieni și al prizonierilor israelieni care vor fi eliberați în prima fază a acestui plan în trei faze prezentat de președintele american Joe Biden în luna mai și care este susținut de ONU.

A doua implică securitatea și prezența militară israeliană în sudul Gazei, de-a lungul graniței cu Egiptul.

A treia și, fără îndoială, cea mai dificilă problemă discutată astăzi este tranziția de la prima fază la o posibilă încetare permanentă a focului în Fâșia Gaza. Acest lucru este și mai dificil în urma comentariilor făcute de prim-ministrul israelian în urmă cu câteva zile. Acesta a declarat că, deși este angajat față de acord, există anumite elemente nenegociabile pe care le dorește garantate, inclusiv capacitatea Israelului de a continua lupta în Gaza pentru a distruge Hamas.

UPDATE ORA 10:00 – Palestinienii descriu lunetiști israelieni care trag în civili

O femeie a declarat că a vrut să treacă prin stadionul Yarmouk din cartierul Shujayea din orașul Gaza, dar i s-a spus că pe străzi sunt cadavre de palestinieni care au fost împușcați de lunetiștii israelieni.

„Am venit să cerem ajutorul paramedicilor și pompierilor pentru a lua măcar cadavrele, astfel încât să nu rămână pe stradă. Altfel, cadavrele lor vor fi mâncate de câini dacă nu sunt recuperate de pe drumuri. Trebuie să fie îngropate”. Dar un alt bărbat din zonă a spus că paramedicii nu au putut ajunge la cadavre.

Mai multe persoane au declarat că au văzut un bărbat care mergea pe stradă fiind împușcat în cap de un lunetist. Mai multe persoane au reușit ulterior să recupereze cadavrul.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană efectuează mai multe arestări în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a arestat trei bărbați în guvernoratul Bethlehem din Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

Wafa raportează că un bărbat a fost arestat din centrul orașului Bethlehem, în timp ce un al doilea bărbat a fost arestat din satul Dar Salah, iar un al treilea bărbat a fost arestat din satul Marah Rabah.

De asemenea, un al patrulea bărbat a fost arestat după ce forțele israeliene i-au luat cu asalt casa din satul Rujib, la est de Nablus.

UPDATE ORA 08:00 – Trei împușcați și 5 arestați în timpul raidurilor efectuate de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a împușcat doi palestinieni după ce a luat cu asalt orașul Halhul, la nord de Hebron, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

Un tânăr de 25 de ani și unul de 17 ani au fost împușcați în abdomen, relatează Wafa, în timp ce un al treilea bărbat a fost bătut în cap cu o pușcă. Starea lor nu este cunoscută în prezent.

Forțele israeliene au împușcat, de asemenea, un palestinian în timpul asaltului lor asupra taberei de refugiați Balata, la est de Nablus, în timp ce cinci bărbați au fost, de asemenea, arestați în timpul raidului.

O femeie, un copil de 13 ani și un bărbat de 23 de ani ar fi fost, de asemenea, bătuți de soldații israelieni în timpul asaltului.

UPDATE ORA 02:00 – La summitul NATO, lipsa de discuții despre Gaza este „evidentă”

Mike Hanna de la Al Jazeera, care relatează de la summitul NATO din Washington, DC, spune că lipsa discuțiilor despre Gaza a fost „vizibilă”.

Acest lucru vine în contextul în care SUA au anunțat că vor relua expedierea de bombe de 500 de lire către Israel.

„În luna mai, SUA au suspendat un transport care conținea bombe de 2 000 de lire sterline, împreună cu bombe de 500 de lire sterline, din cauza îngrijorării sale cu privire la victimele civile din Gaza cu bombardamentul israelian în curs de desfășurare”, a declarat Hanna.

El a spus că se pare că bombele de 500 de lire au fost „scoase din acel transport și sunt acum trimise în Israel”.

„Acest lucru este încă de natură să sporească criticile la adresa administrației Biden pentru sprijinul său continuu pentru Israel în războiul său împotriva Gaza”, a adăugat el.

UPDATE ORA 01:00 – Poziția SUA privind Gaza arată „ipocrizie, standarde duble”

Analistul politic senior al Al Jazeera, Marwan Bishara, spune că Statele Unite au fost „foarte complice” cu Israelul în ceea ce privește acțiunile sale din Gaza, tăcând în mijlocul unui număr tot mai mare de morți.

„Aș spune că este o tăcere rușinoasă, poate chiar rușinoasă”, a spus Bishara.

SUA „a continuat să furnizeze arme și continuă să justifice genocidul Israelului în Palestina, în timp ce apără și justifică ceea ce face Ucraina și, în același timp, atacă Rusia în Ucraina”, a spus el.

Bishara a descris acest lucru drept „ipocrizie” și „dublu standard”.

„Acum, a devenit un fel de glumă proastă, dacă vreți … a fost expusă ca ipocrizie, dar ei [SUA] continuă să o repete”, a spus el.

Știre inițială

Armata israeliană cere tuturor civililor palestinieni să părăsească orașul Gaza. Sediul UNRWA din Gaza a fost atacat.

Marți, o lovitură aeriană asupra intrării unei școli devenite adăpost în sudul Gazei a ucis cel puțin 31 de persoane, inclusiv opt copii, potrivit oficialilor de la spitalul Nasser din apropiere, scrie The Guardian.

Ministrul egiptean de externe spune că poartă discuții părțile libaneze și israeliene pentru a evita „alt conflict”.

Autoritatea Palestiniană (AP) a cerut diplomaților din Cisiordania să vorbească despre condițiile „inacceptabile” în care se află prizonierii palestinieni în închisorile israeliene.