• Benjamin Netanyahu a cerut ca Israelul să păstreze controlul asupra unui teritoriu palestinian cheie de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt.
  • Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, solicită înființarea „unei comisii de anchetă obiective de stat”.
  • Statele Unite au impus sancțiuni unui grup israelian de extremă dreaptă și patru avanposturi neautorizate din Cisiordania.

UPDATE ORA 22:00 – Un luptător Hezbollah a fost ucis în sudul Libanului

Gruparea libaneză l-a identificat pe luptătorul ucis drept Ali Nahleh, care s-a născut în 1998.

Israelul și Hezbollah au fost implicați în ciocniri aproape zilnice de la izbucnirea războiului din Gaza.

Hezbollah îi elogiază pe luptătorii uciși în război ca fiind „martiri pe drumul spre Ierusalim”, într-un semn de sprijin pentru palestinieni.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?
LIAM PAYNE A MURIT

UPDATE ORA 21:00 – Grupurile musulmane din SUA lansează un fond pentru a sprijini studenții care pledează pentru Fâșia Gaza

Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) și A Continuous Charity (ACC) au lansat un nou fond care va sprijini „studenții vizați pentru advocacy pro-Palestina în campusurile universitare”.

Protestele din campusurile universitare împotriva războiului Israelului din Gaza au cuprins SUA la începutul acestui an, iar mulți studenți s-au confruntat cu arestări sau sancțiuni academice din cauza activismului lor.

În mai, raportorul special al ONU pentru dreptul la educație, Farida Shaheed, a declarat că „protestatarii pro-palestinieni sunt afectați în mod disproporționat de răspunsul dur”, care a inclus suspendări, expulzări, evacuări din locuințe universitare și anularea programelor de sprijin alimentar.

CAIR și ACC au spus că 70% din toate donațiile pentru noul fond vor fi direcționate către furnizarea de împrumuturi educaționale fără dobândă studenților, în timp ce 30% vor merge către „studenții care și-au pierdut bursele, locuințele sau altele”.

UPDATE ORA 20:00 – Katz critică comentariile lui Erdogan cu privire la cooperarea NATO-ului cu Israelul

Ministrul israelian de externe Israel Katz l-a atacat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru că a respins cooperarea NATO cu Israelul.

„În primul rând, Erdogan, nu decideți nimic”, a spus Katz la X, adăugând că o țară care sprijină Hamas și „axa iraniană a răului” nu ar trebui să fie membră a alianței occidentale.

Erdogan a declarat anterior, într-o conferință de presă la Summit-ul NATO de la Washington, că „până când nu se va stabili o pace cuprinzătoare și durabilă în Palestina, încercările de cooperare cu Israelul în cadrul NATO nu vor fi aprobate de Turcia”.

Deciziile la NATO trebuie să fie aprobate în unanimitate de toți membrii, astfel încât Turcia să poată bloca un impuls al NATO de a coopera cu Israelul.

UPDATE ORA 19:00 – Fumul se ridică după bombardarea israeliană asupra Rashaya al-Fakhar, în sudul Libanului

S-a putut vedea fum în vecinătatea orașului Rashaya al-Fakhar, din sudul Libanului, în urma bombardamentelor de artilerie israeliană, potrivit presei locale.

Incendiul a izbucnit după ce forțele israeliene au vizat zona, au spus surse locale.

UPDATE ORA 18:00 – Sunt cifrele lui Biden cu adevărat mai bune în Israel decât în ​​SUA?

La o conferință de presă de joi, Biden și-a apărat politicile privind Gaza, sugerând că este mai popular în Israel decât acasă.

„Apropo, uită-te la cifrele din Israel. Adică, cifrele mele sunt mai bune în Israel decât aici”, a spus Biden.

Sondajele recente par să susțină această afirmație. Un sondaj al Centrului de Cercetare Pew la începutul acestui an a constatat că 57% dintre respondenții din Israel au încredere în Biden pentru a face ceea ce trebuie în privința afacerilor mondiale.

Un alt studiu realizat de Pew, publicat luna aceasta, a arătat că 39% dintre respondenții americani au încredere în Biden pentru a lua decizii bune de politică externă.

UPDATE ORA 17:00 – Lazzarini mulțumește celor 118 țări pentru declarația de angajament comun față de UNRWA

Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a mulțumit celor 118 țări care au semnat un angajament comun de a consolida sprijinul financiar și politic pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni. Sediul ONU din New York a organizat astăzi o conferință de angajament pentru a asigura sprijinul agenției.

„O demonstrație impresionantă de solidaritate și sprijin”, a spus Lazzarini, care vine într-un „moment critic în care UNRWA suferă atacuri fără precedent și încercări sistematice de a o demonta”.

Inițiativa a fost condusă de Slovenia, Iordania și Kuweit și a fost semnată de toți cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE ORA 16:00 – Hezbollah recunoaște atacul cu rachete asupra soldaților israelieni din apropierea site-ului militar Hanita

Gruparea armată Hezbollah din Liban a susținut că a atacat un grup de soldați israelieni în vecinătatea unui sit militar din colonia Hanita din nordul Israelului.

Atacul a fost efectuat la ora 9:50, în timp ce trupele desfășurau lucrări de fortificare și demolare, a declarat grupul într-un comunicat pe Telegram.

Nu a detaliat rezultatele grevei.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, care a spus în repetate rânduri că atacurile împotriva Israelului sunt în sprijinul Hamas din Fâșia Gaza, a declarat săptămâna aceasta că grupul va opri toate ostilitățile dacă ar exista o încetare a focului în enclava palestiniană.

UPDATE ORA 15:00 – Echipele de salvare au recuperat 30 de cadavre după retragerea israeliană din Tal al-Hawa

„Armata israeliană s-a retras parțial din cartierul Tal al-Hawa din orașul Gaza, iar noi am găsit cadavrele a 30 de martiri din zona străzii al-Sina’a și din zona Tal al-Hawa”, spune Fares Afaneh, un oficial de ambulanță și urgență din nordul Fâșiei Gaza, referindu-se la cei uciși în bombardamentele israeliene.

„Am transferat un număr de persoane rănite, … [dar] există un număr mare de martiri [încă] sub dărâmături”, a adăugat Afaneh.

UPDATE ORA 14:00 – Zona Tal al-Hawa din orașul Gaza este plină de cadavre după retragerea forțelor israeliene

Cadavrele pot fi văzute descompunându-se pe străzile din Tal al-Hawa, în orașul Gaza, după ce forțele israeliene s-au retras din zonă, potrivit unor imagini de pe rețelele de socializare.

Majoritatea persoanelor ucise au fost femei și copii, potrivit unor surse palestiniene locale.

UPDATE ORA 13:00 – Protecția civilă recuperează morți și răniți după atacul israelian asupra orașului Gaza

Organizația de salvare a declarat pe X că a transportat două persoane ucise atunci când armata israeliană a vizat două apartamente din apropierea unui parc municipal din vestul orașului Gaza.

Aceasta a adăugat că cinci persoane au fost rănite în atac.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Liban

Armata israeliană afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Liban, care a căzut într-o zonă deschisă din apropierea comunității nordice Adamit. Nu au fost raportate victime.

Schimburile de focuri dintre Hezbollah și Israel au devenit aproape zilnice de la începutul războiului. Până în prezent, aceste atacuri au fost limitate în mare parte la zonele de frontieră, dar au crescut în amploare și intensitate, stârnind adesea temeri legate de un conflict mai amplu.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah – care a declarat în repetate rânduri că atacurile împotriva Israelului sunt în sprijinul aliatului său Hamas din Fâșia Gaza – a declarat săptămâna aceasta că gruparea va înceta toate ostilitățile dacă va exista o încetare a focului.

UPDATE ORA 11:00 – Armata israeliană instalează un plafon deasupra Moscheii Ibrahimi din Hebron

Un oficial palestinian din orașul Hebron din Cisiordania ocupată a acuzat armata israeliană că încearcă să schimbe caracteristicile Moscheii Ibrahimi prin instalarea unui tavan din tablă deasupra curții sale.

Guvernatorul local Khaled Dodin a calificat această acțiune drept o provocare menită să rănească sentimentele musulmanilor, avertizând că ar putea escalada și mai mult tensiunile din zonă, potrivit raportului.

Gruparea palestiniană Jihadul Islamic a condamnat, de asemenea, atacul, afirmând că face parte din „planul Israelului menit să iudaizeze” complexul religios și să îi schimbe identitatea islamică.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană revendică un atac asupra sudului Siriei

Armata israeliană afirmă că a efectuat un atac aerian asupra unei poziții militare din sudul Siriei. Lovitura a venit ca răspuns la un atac de joi seară îndreptat împotriva pozițiilor israeliene din Înălțimile Golan ocupate, a declarat aceasta.

Nu au existat victime, a adăugat armata.

UPDATE ORA 09:00 – Cel puțin 12 morți în Gaza în ultimele 12 ore

Cel puțin opt persoane au fost ucise în orașul Rafah din sudul Gazei, cadavrele fiind transferate la spitalul Nasser din Khan Younis, potrivit corespondentului nostru Hani Mahmoud din Deir el-Balah.

Printre persoanele decedate se numără o femeie și doi dintre fiii săi în interiorul orașului Rafah și un bărbat și fiul său în cartierul Tal as-Sultan de la periferia vestică a orașului. Cel puțin alte patru persoane au fost ucise în tabăra de refugiați Nuseirat, în centrul Gazei, a raportat Mahmoud.

În sud, a spus el, cel puțin două persoane au fost grav rănite în sud-estul Khan Younis într-un atac al unui quadcopter israelian. Mahmoud a spus că au fost raportate bombardamente constante de artilerie grea în cartierul Remal din centrul orașului Gaza, cu demolări sistematice de case în vestul orașului.

UPDATE ORA 08:00 – COGAT susține că 300 de camioane care transportau ajutoare au putut intra joi în Gaza

Agenția Ministerului israelian al Apărării care supraveghează teritoriul palestinian ocupat a afirmat că 300 de camioane care transportau ajutor umanitar au intrat joi în Gaza.

Coordonarea activităților guvernamentale în teritorii (COGAT) a declarat că 249 de camioane au trecut prin punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom), în timp ce 51 au trecut prin punctul de trecere Beit Hanoon (Erez) din nordul Gaza.

ONU și alte organizații internaționale continuă să raporteze restricții israeliene privind livrarea de ajutoare către Gaza, în timp ce experți independenți ai ONU spun că foametea s-a răspândit în enclava asediată după mai mult de nouă luni de război.

Joi, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, a declarat că doar cinci dintre camioanele agenției ONU care transportau provizii medicale au fost lăsate să intre în Gaza în ultima săptămână.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Benjamin Netanyahu a cerut ca Israelul să păstreze controlul asupra unui teritoriu palestinian cheie de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt, aceasta fiind una dintre condițiile pe care premierul israelian le-a stabilit pentru a ajunge la un acord de încetare a focului cu Hamas, scrie Al Jazeera.

Vorbind după întoarcerea negociatorilor israelieni de la discuțiile cu mediatorii din Qatar, Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să împiedice armele să ajungă la Hamas.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, solicită înființarea „unei comisii de anchetă obiective de stat” care să aprofundeze condițiile care au condus la consolidarea puterii Hamas și la atacul din 7 octombrie.

Palestinienii care locuiesc în străinătate au acuzat compania Microsoft că le-a închis conturile de e-mail fără avertisment, tăindu-le accesul la servicii online esențiale, scrie BBC.