• SUA a declarat că dronele au fost distruse într-o zonă controlată de Houthi din Yemen.
  • Dronele reprezentau o „amenințare iminentă pentru SUA”.
  • Grupul a lansat de luni de zile atacuri asupra navelor din apele Yemenului.

UPDATE 22:42

Rafa Salama, comandantul Brigăzii Khan Yunis a Hamas, care s-a numărat printre țintele atacului Israelului de sâmbătă în apropierea orașului Gaza, a fost ucis în atac și va avea o înmormântare rapidă, au declarat surse palestiniene pentru i24NEWS. Moartea lui Deif încă nu e încă confirmată.

UPDATE 21:35

Israelul încearcă să-l omoare pe Deif de 23 de ani. Deif a fost vizat de 7-11 tentative de asasinat.

UPDATE 21:28

Netanyahu: Nu există nicio confirmare cu privire la uciderea liderului militar Hamas Muhammad al-Deif.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE 21:26

A povestit despre divergentele de opinie cu SUA/Biden pe intrarea în Rafah. Și a fost întrebat de ce fi su sta în Miami și ataca Armata. Plus a confirmat ca săptămâna viitoare va fi în congresul SUA

UPDATE 21:24

Netanyahu: Trebuie să așteptăm până la sfârșitul războiului pentru a efectua orice investigație cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie.

UPDATE 21:22

Netanyahu: Statele Unite realizează că asasinatele fac parte din politica noastră de a învinge Hamas. Nu i-am informat înainte, ca să nu se scurgă informații. Nici ei nu informează înainte. I-am informat la timpul potrivit.

UPDATE ORA 21:00 – Netanyahu ține o conferință de presă

După 104 zile de tăcere: premierul Netanyahu va susține o conferință de presă pentru mass-media la ora 21:00 la Kirya.

Netanyahu: Israelul a încercat să-l elimine pe Muhammad Deif și pe adjunctul său. Nu există nicio certitudine că au fost eliminați, dar vă asigur că vom ajunge în întregul vârf al Hamas.

Netanyahu: „Războiul se va încheia doar dacă ne terminăm toate obiectivele”

UPDATE ORA 19:00 – Brigăzile Qassam afirmă că au atacat trupe israeliene în Rafah

Aripa militară a Hamas afirmă că a atacat cu două grenade antipersonal o unitate a armatei israeliene care se refugiase în interiorul unei clădiri din Rafah, omorând și rănind membrii acesteia.

Anterior, gruparea a mai declarat că a detonat un câmp minat care a vizat trupele israeliene din Rafah și a lansat o grenadă propulsată de rachetă asupra soldaților din orașul Gaza.

UPDATE ORA 18:00 – Hamas face apel la palestinienii din Cisiordania să protesteze pentru Gaza

Gruparea a emis o declarație pe Telegram în care face apel la palestinienii din Cisiordania și Ierusalimul de Est ocupat să se „mobilizeze” ca răspuns la greva din Khan Younis’s al-Mawasi.

„Facem apel la toate brigăzile de rezistență să se mobilizeze pentru Gaza și în loialitate față de sângele martirilor”, se arată în declarație.

Aceasta vine ca urmare a uciderii a cel puțin 71 de persoane într-un atac aerian israelian asupra taberei de refugiați al-Mawasi, la vest de Khan Younis.

„Facem apel la masele poporului nostru palestinian din Cisiordania și Ierusalim să iasă în demonstrații masive împotriva ocupației sioniste criminale și a coloniștilor teroriști care fac ravagii în sate și orașe și să se angajeze în ciocniri în apărarea pământului nostru și a dreptului nostru la libertate și independență”, a declarat Hamas.

UPDATE ORA 17:00 – Iordania denunță atacul israelian asupra zonei al-Mawasi

Ministerul de Externe al regatului a condamnat atacul Israelului asupra zonei al-Mawasi.

Într-o declarație, acesta a condamnat atacul asupra „corturilor persoanelor strămutate din Khan Younis, la sud de Fâșia Gaza, într-o zonă pe care Israelul o clasificase anterior ca fiind sigură, care a dus la moartea și rănirea a zeci de palestinieni”.

Purtătorul de cuvânt Sufyan al-Qudah a declarat că Iordania denunță încălcarea continuă de către Israel a dreptului internațional și a subliniat necesitatea ca comunitatea internațională să acționeze pentru a pune capăt suferinței palestinienilor.

UPDATE ORA 16:00 – Numărul morților în atacul asupra sălii de rugăciuni din orașul Gaza a crescut la 17

Israelul a lansat un atac asupra unui grup de oameni adunați pentru rugăciunile de prânz în tabăra de refugiați Shati din vestul orașului Gaza. Al Jazeera raportează acum că 17 persoane au fost ucise în acest atac, în creștere de la 15, numărul raportat anterior.

UPDATE ORA 15:00 – Acuzațiile false sunt doar o modalitate de a acoperi amploarea „masacrului îngrozitor”

Declarația completă a Hamas:

„Masacrul Al-Mawasi din Khan Yunis este o continuare a genocidului împotriva poporului nostru. Administrația americană este un partener direct imediat în această crimă.

„Condamnăm în cei mai fermi termeni acest oribil masacru al-Mawasi de la Khan Yunis, care reprezintă o escaladare periculoasă a seriei de crime comise în Fâșia Gaza de către neonaziști. Aceste masacre sunt fără precedent în istoria războaielor.

„Acest masacru atroce comis de armata de ocupație sionistă împotriva zonei al-Mawasi, la vest de orașul Khan Yunis, care a fost clasificată de armata de ocupație drept zonă sigură și în care cetățenii palestinieni au fost rugați de israelieni să se deplaseze. Avioanele de război de ocupație, artileria și dronele au vizat în mod intensiv și succesiv corturile persoanelor strămutate cu diferite tipuri de arme, ucigând sute. Martiri și răniți sunt civili nevinovați și lipsiți de apărare.

„Acuzațiile Israelului cu privire la țintirea liderilor sunt false și nu este prima dată când Israelul pretinde că îi vizează pe lideri palestinieni, unde minciunile lor s-au dovedit false mai târziu. Aceste acuzații false sunt doar o modalitate de a acoperi amploarea oribilului masacru.

„Masacrul al-Mawasi din Khan Yunis a fost comis împotriva unei zone care este aglomerată cu peste optzeci de mii de persoane strămutate. Aceasta este o confirmare evidentă și clară din partea guvernului sionist că își va continua războiul de exterminare împotriva poporului nostru palestinian, prin țintirea în mod repetat și sistematic a civililor strămuți fără apărare în corturi, adăposturi și cartiere rezidențiale. Acesta este un angajament al crimelor lor odioase în curs împotriva civililor, fără a lua în considerare și a acorda atenție vreuneia dintre legile războiului care impun protecția civililor.

„Nerespectarea continuă a legilor și tratatelor internaționale și aceste încălcări pe scară largă împotriva civililor lipsiți de apărare nu ar fi continuat niciodată fără sprijinul oferit de administrația americană guvernului extremist sionist și armatei sale teroriste, prin acoperirea crimelor lor, și oferindu-le toate mijloacele de sprijin politic și militar și paralizând mâna justiției internaționale de a-și îndeplini rolul față de aceste crime, ceea ce face din administrația SUA un partener deplin cu Israelul.”

UPDATE ORA 14:00 – Hamas spune că afirmația israelianului că i-a vizat pe lideri în atacurile al-Mawasi este „falsă”

Hamas a emis o declarație în care susține că afirmația Israelului că i-a vizat pe liderii Hamas în atacurile aeriene asupra al-Mawasi, care au ucis cel puțin 71 de persoane și au rănit sute, este „falsă”.

„Nu este prima dată când Israelul pretinde că țintește liderii palestinieni, pentru ca mai târziu să se demonstreze că este fals”, a spus Hamas.

UPDATE ORA 13:00 – O dronă israeliană vizează o mașină în Liban

Doi cetățeni libanezi au fost uciși după ce o dronă israeliană a țintit o mașină în orașul Khardali, relatează Agenția Națională de Știri din Liban.

Se spunea că cei doi uciși erau tatăl și unchiul unui luptător Hezbollah care fusese anterior asasinat de forțele israeliene în timpul unui schimb de focuri la graniță.

Un corespondent a adăugat că dronele au fost văzute și înconjurând satele din districtul Tire, în special peste satele Naqoura, al-Habin și Tayr Harfa.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele israeliene în alertă în Cisiordania după masacrul al-Mawasi

Forțele israeliene se așteaptă la tulburări violente și la posibile atacuri pe rutele de trafic, potrivit presei israeliene.

Rapoartele sugerează că armata israeliană este în alertă în mai multe zone din Cisiordania ocupată.

Evoluția vine după un atac israelian pe scară largă asupra civililor palestinieni în zona al-Mawasi din Gaza, care este desemnată de armată drept „zonă sigură”.

Cel puțin 71 de persoane au fost ucise în acest atac.

UPDATE ORA 11:00 – Guvernul Gaza anunță că peste 70.000 de persoane sunt infectate cu hepatită

Biroul de Presă al Guvernului din Gaza spune că 71.338 de persoane au fost infectate cu hepatită virală din cauza strămutării în diferite părți ale Fâșiei Gaza de la începutul războiului din 7 octombrie anul trecut.

Acesta a raportat că peste 1,7 milioane de palestinieni au fost infectați cu boli infecțioase ca urmare a condițiilor dure de strămutare.

Se spune că 350.000 de persoane cu boli cronice din Gaza se confruntă cu riscuri mari din cauza prevenirii de către armata israeliană a introducerii medicamentelor necesare.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană anunță operațiuni în Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat că a efectuat mai multe operațiuni în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, inclusiv:

  • Divizia 162 a armatei israeliene continuă să lupte în zona Rafah din sudul Gazei, unde a distrus mai multe deschideri de tunel și a eliminat un „număr de teroriști”.
  • Divizia 99 continuă să lupte în orașul Gaza din nordul Gazei, unde a ucis un „număr de teroriști” în confruntări față în față.
  • Brigada Nahal a detectat o „celulă teroristă” formată din trei luptători palestinieni care au tras obuze cu grenade propulsate de rachete (RPG) asupra forțelor israeliene. Avioanele de luptă israeliene i-au bombardat și i-au ucis lângă deschiderea unui tunel.
  • Avioane de luptă israeliene au bombardat un depozit de parașute folosit de Hamas în zona Rafah.

UPDATE ORA 09:00 – Cel puțin 7 persoane au fost ucise în Deir el-Balah și Khan Younis din Gaza

Cel puțin cinci persoane, inclusiv copii, au fost ucise într-un atac israelian asupra Deir el-Balah, în centrul Gazei.

În tabăra de refugiați Nuseirat din apropiere, 10 palestinieni au fost răniți după ce o casă rezidențială a fost vizată.

O altă casă rezidențială a fost vizată în orașul din sudul Khan Younis, ucigând cel puțin doi palestinieni.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană arestează tată și fiu lângă Betleem

Armata israeliană a arestat un tată și un fiu în orașul Beit Jala, la vest de Betleem, în Cisiordania ocupată.

Forțele israeliene au arestat și un bărbat în timp ce se întorcea din orașul Beit Fajjar, la sud de Betleem, în timp ce un al patrulea bărbat a fost arestat în suburbia Iktaba, la est de Tulkarem.

Armata israeliană a arestat alți trei bărbați în Iktaba, după ce au luat cu asalt zona

ȘTIREA INIȚIALĂ

Comandamentul Central al SUA a declarat că dronele au fost distruse într-o zonă controlată de Houthi din Yemen în ultimele 24 de ore, scrie Al Jazeera.

Acesta a adăugat că dronele reprezentau o „amenințare iminentă pentru SUA, forțele coaliției și navele comerciale din regiune”, fără a oferi detalii suplimentare.

Anunțul a venit în timp ce houthiții au spus că au vizat de două ori o navă comercială – atât în ​​Marea Roșie, cât și în strâmtoarea Bab al-Mandab – cu o serie de rachete balistice și navale și drone.

Grupul a lansat de luni de zile atacuri asupra navelor din apele Yemenului, în solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Citește și