LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 282. Rafa Salama, comandantul Brigăzii Khan Yunis a Hamas a fost ucis

UPDATE 21:00 – Coloniștii israelieni lansează atacuri asupra comunităților ocupate din Cisiordania

Agenția de știri Wafa din Palestina a raportat că coloniștii au atacat astăzi, pentru a doua oară, comunitatea arabă Melihat, situată la nord-vest de Jericaho.

Agenția l-a citat pe Hassan Malihat, șeful unei organizații locale de advocacy, care a declarat că un grup de coloniști aflați în vehicule a intrat în proprietatea locuitorilor și a ucis un câine aparținând unui membru al comunității.

La primele ore ale dimineții, un grup de coloniști a atacat comunitatea, jefuind adăposturile de animale și eliberând animalele aparținând rezidenților.

Wafa raportează, de asemenea, că coloniștii atacă mașinile palestinienilor în apropierea satului al-Mughayir, la nord-est de Ramallah, și la intrarea nordică în orașul al-Bireh.

Nu au fost raportate răniți, a declarat Wafa, citând surse de securitate.

UPDATE 20:00 – Ministrul turc de externe îndeamnă la mai multă presiune asupra Israelului

În cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul de externe al Arabiei Saudite, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, Hakan Fidan a îndemnat la mai multă presiune asupra Israelului pentru a pune capăt războiului din Gaza.

Atacurile Israelului asupra Gaza de sâmbătă au arătat că țara nu are nicio intenție de a pune capăt conflictului, a adăugat el.

„Faptul că Hamas acceptă condițiile de încetare a focului este văzut de Israel ca slăbiciune și capitulare, ceea ce este extrem de periculos”, a spus Fidan.

UPDATE 19:00 – Marea Britanie va acorda 7 milioane de dolari organizației UK-Med pentru a sprijini activitatea de ajutorare din Gaza

Ministrul Afacerilor Externe, David Lammy, a anunțat acordarea a 7 milioane de dolari ONG-ului medical umanitar pentru „a sprijini activitatea lor continuă de a oferi asistență umanitară și tratament medical celor din Gaza”.

„Situația din Gaza rămâne disperată și nevoia de ajutor medical este crucială. Acesta este motivul pentru care acești bani sunt atât de importanți. Ajută la salvarea de vieți și la furnizarea de asistență medicală de urgență celor care au cea mai mare nevoie”, a declarat Lammy într-o declarație.

„Această finanțare va fi utilizată pentru a sprijini activitatea continuă a spitalelor lor de teren și a departamentului de urgență de la spitalul Nasser. Va permite medicilor, inclusiv celor din Marea Britanie, să continue să desfășoare o activitate vitală pentru a trata alte mii de pacienți care suferă de boli respiratorii acute, infecții și cazuri de traume provocate de fragmente explozive”.

UPDATE 18:00 – Israelul afirmă că comandantul Hamas a fost ucis în atacul de ieri asupra „zonei sigure” al-Mawasi

Armata afirmă că Rafi Salama, comandantul grupării Hamas Khan Younis Bridage, a fost ucis ieri, când a atacat o zonă situată la vest de sudul orașului Gaza, numită al-Mawasi.

Atacul a ucis cel puțin 90 de persoane, a declarat ieri Ministerul Sănătății palestinian. Armata israeliană desemnase anterior al-Mawasi drept o „zonă sigură” umanitară.

Hamas nu a comentat încă soarta lui Salama, dar a declarat ieri că afirmațiile israeliene privind țintirea liderilor grupului sunt false și vizează justificarea atacului.

UPDATE 17:00 – 14 morți, 70 de răniți într-un nou atac asupra unei școli UNRWA

Anterior am raportat despre un alt atac israelian asupra unei școli ONU care adăpostește sute de palestinieni strămutați, cel mai recent atac mortal asupra civililor din Gaza.Imaginile de la școala Abu Oraiban arată copii răniți care zac pe jos, cu părți ale corpului împrăștiate.

Cel puțin 14 persoane au fost ucise și 70 au fost rănite în tabăra de refugiați Nuseirat, în centrul Gaza, au declarat surse medicale pentru Al Jazeera.Sâmbătă, aviația israeliană a atacat zona „umanitară” din sudul Gaza, omorând cel puțin 90 de persoane strămutate și rănind alte 300.

UPDATE 16:00 – Hezbollah lansează un atac cu drone asupra noii baze a armatei israeliene

Hezbollah spune că a desfășurat drone pentru a ataca cartierul general al nou-createi divizii israeliene 91 din Illit, susținând că a provocat victime.

Într-o declarație, Hezbollah a afirmat că a vizat cu rachete o desfășurare de soldați israelieni din apropierea sitului Hadab Yarin.

În ultimele săptămâni au crescut temerile privind un război la scară largă între gruparea libaneză și Israel, după luni de lupte limitate în mare parte la regiunea de frontieră. Israelul a declarat că nu dorește un război cu Libanul, dar ar putea trimite vecinul său „înapoi în Epoca de Piatră” dacă acesta izbucnește.

UPDATE 15:00 – Hamas neagă rapoartele privind retragerea din negocierile pentru armistițiu

Izzat al-Risheq, membru al biroului politic al Hamas, neagă informațiile potrivit cărora gruparea s-ar fi retras din negocierile de încetare a focului.

„Nu există niciun adevăr în ceea ce a fost raportat de mass-media cu privire la oprirea negocierilor de către mișcare”, a afirmat al-Risheq într-o declarație.

Comentariile au fost făcute după ce un „înalt oficial Hamas” anonim ar fi declarat pentru AFP că gruparea se retrage din discuțiile privind armistițiul din cauza „tergiversării” Israelului și a „masacrelor” continue ale civililor din Gaza.

Radiodifuzorul israelian Kan, citând un „diplomat familiarizat cu discuțiile”, a raportat că negocierile sunt încă planificate pentru această săptămână la Doha, Qatar.

UPDATE 14:00 – Orașele din Cisiordania fac grevă generală după atacuri

Orașele din Cisiordania ocupată fac o grevă generală pentru a denunța atacurile israeliene asupra Gazei. Cel mai recent a fost cel din al-Mawasi, lângă Khan Younis, și tabăra de refugiați Shati.

Conturile locale de rețele sociale palestiniene au distribuit videoclipuri cu magazine care își închid ușile în această dimineață în Jenin, tabăra de refugiați Dheisheh din Betleem și în Tulkarem, ca răspuns la solicitările de grevă generală.

UPDATE 13:00 – Comandantul Hamas, Mohammed Deif, este „bine” după atacul israelian

Un oficial Hamas spune că liderul militar al grupului, Mohammed Deif, este „bine” în ciuda unei aparente încercări israeliene de a-l ucide într-un atac.

„Comandantul Mohammed Deif supraveghează bine și în mod direct” operațiunile militare împotriva forțelor israeliene, a declarat oficialul Hamas pentru AFP.

Sâmbătă, un raid aerian israelian a ucis cel puțin 90 de palestinieni într-o zonă desemnată „umanitară” din Gaza, a declarat Ministerul Sănătății. Atacul a fost cel mai mortal din Gaza de câteva săptămâni.

Israelul a spus că lovitura a încercat să-l omoare pe Deif. Hamas a spus că afirmațiile Israelului că i-a vizat pe liderii săi sunt false și vizează justificarea atacului.

UPDATE 12:00 – Atacul israelian asupra orașului Gaza a ucis 10 oameni, iar alți 27 au fost răniți

Forțele israeliene au atacat un turn rezidențial din orașul Gaza mai devreme dimineață, ucigând cel puțin 10 palestinieni și rănind alți 27.

UPDATE 11:00 – Forțele israeliene demolează casele palestinienilor de lângă Ierihon

Un grup palestinian și un fotograf au postat videoclipuri cu forțele israeliene care demolează case palestiniene în orașul al-Duyuk, la vest de orașul Ierihon din Cisiordania.

Videoclipurile au fost verificate de agenția Sanad. Aceasta, citând surse locale, a spus că forțele israeliene au distrus două case și un gard după ce au luat cu asalt orașul dimineața devreme.

UPDATE 10:00 – Cel puțin 17 palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene peste noapte

Oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii spun că cel puţin 17 persoane au fost ucise şi 50 au fost rănite în atacurile israeliene ce au avut loc noaptea trecută asupra oraşului Gaza.

Au avut loc mai multe atacuri israeliene asupra orașului Gaza peste noapte, inclusiv în cartierul Sheikh Radwan, de unde salvatorii au preluat trei cadavre.

Wafa a mai raportat că patru persoane au fost ucise într-un atac asupra unei case din apropierea stadionului Yarmouk din orașul Gaza și că o alta a fost ucisă în Nuseirat, în centrul Gazei.

Atacurile de peste noapte urmează bombardamentelor care au ucis ieri 22 de persoane în tabăra de refugiați Shati din orașul Gaza și cel puțin 90 de persoane în al-Mawasi, în sud.

UPDATE 09:00 – Malaezia promite 1 milion de dolari către UNRWA

Malaezia a promis un alt milion de dolari UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat Ministerul său de Externe într-un comunicat.

Angajamentul unic se adaugă celor 5,2 milioane de dolari pe care Malaezia i-a acordat UNRWA din noiembrie 2023, precum și celor 200.000 de dolari pe care Malaezia s-a angajat să îi acorde în fiecare an din 2021 până în 2025, a adăugat ministerul.

Săptămâna trecută, UNRWA a făcut un apel pentru 1,2 miliarde de dolari pentru a „acoperi nevoile umanitare critice până la sfârșitul anului”, deoarece agenția continuă să ofere asistență milioanelor de palestinieni din Gaza, Cisiordania ocupată și țările învecinate.

Deficitul a fost agravat de SUA care și-au retras finanțarea către UNRWA. Cu toate acestea, săptămâna trecută, 118 țări au semnat o scrisoare prin care își exprimă angajamentul comun de a sprijini agenția atât financiar, cât și politic.

UPDATE 08:00 – Un mort și patru copii răniți într-un atac israelian asupra orașului Gaza

Un palestinian a fost ucis și patru copii au fost răniți într-un atac asupra unei case din cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza.

Atacul vine după ce cel puțin 24 de palestinieni au fost uciși în orașul Gaza în ultimele 24 de ore, inclusiv 20 de persoane ucise în timp ce se rugau în fața unei moschei ruinate din tabăra de refugiați Shati, care se află și în orașul Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rafa Salama, comandantul Brigăzii Khan Yunis a Hamas, care s-a numărat printre țintele atacului Israelului de sâmbătă în apropierea orașului Gaza, a fost ucis în atac și va avea o înmormântare rapidă, au declarat surse palestiniene pentru i24NEWS.

Moartea lui Deif încă nu e încă confirmată.

Mai devreme în cursul zilei, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat că l-au vizat pe Salama împreună cu Muhammad Deif, șeful Hamas mai proeminent. Soarta lui Deif, un terorist înrăit care a orchestrat numeroase atacuri mortale împotriva israelienilor începând din anii 1990, nu a putut fi confirmată.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că bilanțul atacului a fost de peste 90 de persoane, cu mult mai mulți răniți; acest lucru nu a putut fi confirmat în mod independent. Mulți observatori internaționali au subliniat că bilanțul raportat de Hamas – o grupare teroristă jihadistă și antisemită feroce – a fost exagerat și inexact.

Exit mobile version