• Coloniștii au atacat pentru a doua oară comunitatea arabă Melihat, situată la nord-vest de Jericho, conform agenției de știri Wafa.
  • În timpul atacului, coloniștii au intrat în proprietatea locuitorilor, au ucis un câine și au jefuit adăposturile de animale, eliberând animalele rezidenților.
  • Coloniștii au atacat și mașinile palestinienilor în apropierea satului al-Mughayir și la intrarea nordică în orașul al-Bireh; nu au fost raportate răniți, conform surselor de securitate citate de Wafa.

UPDATE ORA 19:45 – O altă navă vizată în largul coastelor Yemenului

Organizația UK’s Maritime Trade Operations (UKMTO) raportează pentru a treia oară în ultimele 24 de ore că o navă a fost atacată de Houthis în apropiere de Yemen, dar de data aceasta pentru un atac de acum câteva zile.

Organizația a declarat că o navă a fost vizată joi la 15 mile marine (27 km) sud-vest de al-Makha (Mocha), Yemen.

Două explozii au fost raportate în apropierea navei la aproximativ o oră distanță, dar acestea nu au provocat pagube, iar echipajul este în siguranță.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Armata SUA continuă să ia măsuri împotriva Houthis din Yemen, care afirmă că efectuează aceste atacuri asupra navelor în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza. Duminică, Comandamentul central al armatei SUA a declarat că a distrus mai multe vehicule aeriene și maritime anonime aparținând Houthis în Marea Roșie.

UPDATE ORA 19:00 – Patru morți și răniți într-un bombardament israelian în tabăra de refugiați Maghazi

Patru persoane au fost ucise și rănite într-un bombardament israelian asupra unei case din tabăra de refugiați Maghazi din centrul Gazei.

Peste noapte, forțele israeliene au lovit o casă rezidențială din tabără, ucigând cel puțin cinci palestinieni, inclusiv trei copii.

UPDATE ORA 17:00 – Forțele israeliene strămută o familie de 50 de persoane în timp ce casele sunt demolate

Canalele palestiniene de pe Telegram au distribuit înregistrări video ale distrugerilor provocate de demolarea de către forțele israeliene a patru case ale familiei al-Araj din orașul al-Walaja, la sud de Ierusalimul de Est ocupat.

Imaginile arată aproximativ 50 de membri ai familiei stând în aer liber, uitându-se la resturile caselor lor distruse.

UPDATE ORA 16:00 – Raidul aerian israelian vizează Marwahin, în sudul Libanului

Raidurile aeriene israeliene au vizat orașul Marwahin din sudul Libanului. Hezbollah a anunțat ulterior că a bombardat cu rachete ghidate echipamentele de spionaj israeliene de la situl Raheb.

În ultimele săptămâni, înalți oficiali israelieni s-au angajat să intensifice luptele cu Hezbollah dacă nu se ajunge la o soluție diplomatică și dacă forțele grupării armate se retrag departe de graniță.

Cel puțin 543 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene asupra sudului Libanului începând din octombrie, în timp ce atacurile Hezbollah și ale altor grupuri armate din Liban au ucis cel puțin 21 de persoane în Israel. Zeci de mii de civili israelieni și libanezi au fost evacuați din orașele de frontieră de pe ambele părți.

UPDATE ORA 15.00 – Ministerul Sănătății din Gaza a actualizat duminică numărul morților în urma unui atac aerian israelian asupra unei școli din centrul Gazei, spunând că a crescut de la 15 la 22

Școala Abu Araban a fost condusă de agenția ONU pentru refugiații palestinieni, Unrwa, și a găzduit „mii de persoane strămutate”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției de apărare civilă Mahmud Bassal pentru Agenția France-Presse (AFP). A fost cea de-a cincea lovitură israeliană asupra unei școli care este folosită pentru a adăposti palestinienii strămuți în opt zile.

Atacurile aeriene de duminică s-au adăugat la ceea ce a fost deja una dintre cele mai mortale săptămâni de atacuri aeriene israeliene asupra Gaza de la izbucnirea războiului în urmă cu nouă luni.

UPDATE ORA 14.00 – Cel puțin 80 de palestinieni uciși în ultimele 24 de ore: Ministerul Sănătății din Gaza

Cel puțin 38.664 de palestinieni au fost uciși și 89.097 au fost răniți în războiul Israelului din Gaza din 7 octombrie, spune ministerul.

Se spune că cel puțin 80 de persoane au fost ucise și 216 au fost rănite în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 13.00 – Forțele israeliene arestează 15 palestinieni în Cisiordania ocupată

Societatea Prizonierilor Palestinieni spune că forțele israeliene au arestat 15 palestinieni în Cisiordania ocupată, inclusiv o femeie și foști prizonieri.

Unul din cinci palestinieni a fost arestat și acuzat la un moment dat în teritoriile palestiniene ocupate.

UPDATE ORA 12.00 – Un bombardament israelian ucide 3 palestinieni în nordul Shujayea

Loviturile israeliene au ucis cel puțin trei persoane și au rănit alte câteva pe strada al-Mansoura din cartierul Shujayea din orașul Gaza, relatează colegii noștri de la sol.

Shujayea a fost lăsată în ruine după ce un atac surpriză al forțelor israeliene a început în urmă cu două săptămâni, cu majoritatea clădirilor dărâmate și cadavrele împrăștiate pe străzi.

UPDATE ORA 11.00 – Obuzele de artilerie israeliană au rănit doi în Nuseirat

Doi palestinieni au fost răniți din cauza bombardamentelor de artilerie israeliană în apropierea centralei electrice de la nord de tabăra de refugiați Nuseirat, relatează un corespondent Al Jazeera.

Peste noapte, avioanele de război și dronele israeliene au continuat să bombardeze Fâșia Gaza, cu atacuri mortale raportate în tabăra de refugiați Nuseirat, potrivit agenției de presă Wafa.

UPDATE ORA 10.00 – Se raportează un atac de artilerie asupra taberei de refugiați din centrul Gaza

Atacurile de artilerie israeliene lovesc zonele estice ale taberei de refugiați Bureij din centrul Gaza, transmit colegii noștri de la Al Jazeera Arabic.

Puțin mai devreme au fost raportate atacuri ale elicopterelor israeliene apache la nord-vest de zona Al Zahra, tot în centrul Gaza.

UPDATE ORA 09.00 – Un congresman american laudă posibila achiziție de către Google a unei firme israeliene de tehnologie

Posibila achiziție de către Google a companiei israeliene de tehnologie Wiz este un deget mijlociu de 23 de miliarde de dolari” pentru mișcarea de boicot, dezinvestire și sancționare împotriva Israelului, a declarat reprezentantul american Ritchie Torres într-o postare pe X.

Mișcarea de boicot, dezinvestire și sancționare ar trebui să fie ea însăși boicotată, dezinvestită și sancționată”, a declarat Torres, reprezentant al Partidului Democrat din New York în Congres, în postarea care a fost, de asemenea, distribuită de Ministerul israelian de Externe.

UPDATE ORA 08.00 – Israelul afirmă că marina și forțele aeriene au lovit zeci de ținte în Gaza

Armata israeliană afirmă că marina și aviația sa au atacat ținte în întreaga Fâșie Gaza în cursul zilei precedente, lovind zeci de ținte teroriste”.

Forțele navale au tras asupra zonelor din sudul Gazei în sprijinul trupelor care operează la sol în sud, a declarat armata pe rețelele de socializare. Soldații din centrul Fâșiei Gaza au angajat o echipă de luptători palestinieni, inclusiv unul care a fost eliminat de focul tancurilor”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Agenția de știri Wafa din Palestina a raportat că coloniștii au atacat astăzi, pentru a doua oară, comunitatea arabă Melihat, situată la nord-vest de Jericaho, scrie Al Jazeera.

Agenția l-a citat pe Hassan Malihat, șeful unei organizații locale de advocacy, care a declarat că un grup de coloniști aflați în vehicule a intrat în proprietatea locuitorilor și a ucis un câine aparținând unui membru al comunității.

La primele ore ale dimineții, un grup de coloniști a atacat comunitatea, jefuind adăposturile de animale și eliberând animalele aparținând rezidenților.

Wafa raportează, de asemenea, că coloniștii atacă mașinile palestinienilor în apropierea satului al-Mughayir, la nord-est de Ramallah, și la intrarea nordică în orașul al-Bireh.

Nu au fost raportate răniți, a declarat Wafa, citând surse de securitate.