• Deputații cer guvernului britanic să oprească vânzările de arme către Israel și să renunțe la contestațiile sale juridice privind decizia Curții Penale Internaționale.
  • Parlamentarii reamintesc modul în care Curtea Internațională de Justiție a descris carnagiul din Gaza drept un „genocid plauzibil”.
  • Experții independenți ai ONU au declarat că foametea a luat amploare în enclavă.

UPDATE ORA 22:00 – Netanyahu promite mai multă presiune asupra Hamas

Prim-ministrul israelian a făcut această declarație după ce ambele părți și-au exprimat speranța, la începutul acestei luni, că reluarea negocierilor de încetare a focului va avea succes.

Aceste discuții par să fi stagnat din nou, dar Hamas a declarat duminică că sunt în curs de desfășurare, în ciuda unui atac asupra unei zone „sigure” din al-Mawasi, în sudul Gazei, despre care Israelul a afirmat că îl viza pe liderul aripii armate a grupării. Atacul a ucis cel puțin 90 de persoane.

„Acesta este exact momentul pentru a crește și mai mult presiunea, pentru a aduce acasă toți ostaticii – vii și morți – și pentru a atinge toate obiectivele de război”, a declarat premierul Netanyahu în cadrul unui eveniment desfășurat astăzi.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 21:00 – Grupurile care blochează ajutoarele pentru Gaza primesc donații deductibile fiscal din partea SUA și Israelului

Statele Unite și Israelul au permis donații deductibile fiscal grupurilor de extremă-dreapta care au blocat livrarea ajutoarelor, au constatat The Associated Press și site-ul israelian de investigații Shomrim.

Raportul a precizat că trei grupuri care au împiedicat ajutorul umanitar să ajungă în Gaza – inclusiv unul acuzat de jefuirea sau distrugerea proviziilor – au strâns peste 200 000 de dolari de la donatori din SUA și Israel.

Criticii spun că stimularea acestor donații prin deductibilitatea lor fiscală contravine angajamentului declarat al SUA și al Israelului de a permite accesul nelimitat al ajutorului în Gaza.

UPDATE ORA 20:00 – Israelul afirmă că jumătate din conducerea aripii armate a Hamas a fost ucisă în Gaza

Armata israeliană spune că a ucis 14.000 de luptători din aripa armată a grupării, Brigăzile Qassam, în timpul războiului.

Aceasta a declarat că printre aceștia se numără șase luptători cu rang de comandant de brigadă, 20 de comandanți de batalion și 150 de comandanți de companie.

Hamas nu a confirmat numărul de luptători uciși în război, dar a respins în mod regulat afirmațiile armatei israeliene.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene rețin 20 de palestinieni peste noapte în Cisiordania ocupată

Printre cei reținuți se află un bărbat rănit, copii și mai mulți foști prizonieri, potrivit Comisiei pentru problemele deținuților și Societății prizonierilor palestinieni.

Arestările au avut loc în principal în Hebron și Ramallah, iar unele au avut loc în timpul raidurilor din Tulkarem, Bethlehem și Nablus.

UPDATE ORA 18:00 – Teheranul rămâne deschis la reluarea negocierilor cu Washingtonul privind restabilirea participării lor la un acord nuclear

Teheranul rămâne deschis la reluarea negocierilor cu Washingtonul privind restabilirea participării lor la un acord nuclear, a declarat ministrul iranian de externe în exercițiu pentru revista Newsweek într-un interviu publicat marți.

Remarcile lui Ali Bagheri Kani vin în timp ce acesta se pregătește să se adreseze Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite la New York.

Statele Unite, sub președinția lui Donald Trump, s-au retras în 2018 din acordul nuclear dintre Iran și șase puteri mondiale, care limita programele nucleare ale Teheranului.

Discuțiile indirecte dintre SUA și Teheran pentru relansarea acordului au eșuat. Iranul face încă parte din acord, dar și-a diminuat angajamentele din cauza sancțiunilor impuse de SUA.

UPDATE ORA 17:00 – Atacurile aeriene israeliene au ucis peste 60 de palestinieni în sudul și centrul Fâșiei Gaza

Atacurile aeriene israeliene au ucis peste 60 de palestinieni în sudul și centrul Fâșiei Gaza, inclusiv unul care a lovit o „zonă sigură” declarată de Israel și populată de mii de persoane strămutate.

Cea mai mortală lovitură a zilei a avut loc marți după-amiază, lovind în apropierea unei stații de combustibil din afara orașului sudic Khan Younis din Muwasi, o regiune de coastă care face parte din „zona sigură” umanitară în care armata israeliană le-a spus palestinienilor să se refugieze pentru a scăpa de ofensivele din alte părți.

Oficialii de la spitalul Nasser din Khan Younis au declarat că 17 persoane au fost ucise. Zonele din apropiere sunt pline de tabere de corturi, a relatat AP.

Incidentul a avut loc în aceeași zonă în care oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că peste 90 de palestinieni, inclusiv copii, au fost uciși sâmbătă de un atac despre care Israelul a afirmat că îl viza pe Mohammed Deif, comandantul militar de vârf al Hamas. Starea acestuia a rămas neclară.

UPDATE ORA 16:00 – Bilanțul morților în Khan Younis a crescut la 17

Bilanțul morților a crescut la 17 după un atac aerian israelian asupra zonei Attar din tabăra de refugiați Mawasi din guvernoratul Khan Younis, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Mai mult de 26 de persoane au fost, de asemenea, rănite, a precizat acesta într-o declarație pe Telegram. Anterior, am raportat că raidul israelian a ucis 13 persoane, inclusiv patru copii.

Atacul aerian a lovit în apropierea unei zone de corturi care adăpostește familii strămutate, a declarat ministerul.

UPDATE ORA 15:00 – Raid israelian soldat cu cel puțin 13 morți în Khan Younis din sudul Gazei

Un raid israelian în zona Attar de la periferia vestică a orașului Khan Younis a ucis cel puțin 13 persoane și a rănit 26, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă.

Patru copii se numără printre morți. Atacul aerian a lovit în apropierea unei zone de corturi care adăpostește familii strămutate, a declarat ministerul.

Între timp, directorul spitalului indonezian din Gaza de Nord a declarat că patru cadavre și cinci persoane rănite au ajuns la spital, în urma unui bombardament israelian care a vizat persoane la sensul giratoriu Sheikh Zayed.

UPDATE ORA 14:00 – Ministerul israelian al Apărării înființează un comitet pentru sănătate mintală

Comitetul va fi însărcinat cu tratarea problemelor de sănătate mintală, inclusiv a tulburărilor de stres posttraumatic, potrivit unei declarații a ministerului.

Acesta a declarat că, de la începutul războiului Israelului împotriva Gazei, aproximativ 36% dintre cei 9 400 de răniți au suferit de probleme de sănătate mintală.

Divizia de reabilitare a Ministerului Sănătății din această țară estimează că, până la sfârșitul anului, cel puțin 5 600 de persoane se vor confrunta cu tulburări psihice, a adăugat aceasta.

În Gaza, asediată și bombardată, peste un milion de copii au nevoie de sprijin pentru sănătatea mintală, a declarat UNICEF la începutul acestui an, în timp ce grupurile de ajutor au avertizat că trauma războiului va avea efecte de lungă durată asupra populației din teritoriu.

UPDATE ORA 13:00 – Gallant condamnă atacul împotriva ofițerilor de către manifestanții ultra-ortodocși împotriva conscripției

Zeci de manifestanți israelieni ultraortodocși din orașul central Bnei Brak s-au adunat peste noapte în fața unei case în care doi comandanți superiori ai armatei israeliene s-au întâlnit cu rabinul David Leybel, un susținător al încorporării ultraortodoxe în armată, potrivit rapoartelor mass-media israeliene.

Într-o postare pe X, ministrul apărării Yoav Gallant a condamnat incidentul. „Aceștia sunt ofițeri remarcabili și dedicați, care lucrează pentru a consolida securitatea Israelului într-un moment în care IDF [armata israeliană] are nevoie de mai mulți soldați”, a declarat Gallant pe X.

Întâlnirea dintre cei trei bărbați a avut ca scop discutarea înființării unei brigăzi Haredi în armată, după ce Curtea Supremă a Israelului a decis în iunie că armata trebuie să înceapă recrutarea bărbaților ultra-ortodocși pentru serviciul militar.

Măsura, care a anulat decenii de scutire pentru studenții conservatori, a fost luată în contextul în care armata israeliană încearcă să își sporească forțele, în timp ce războiul din Gaza continuă și tensiunile cu Hezbollah rămân ridicate la granița de nord a țării.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană continuă luptele în Rafah

Armata israeliană că continuă luptele în zona Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde susține că a ucis un număr de luptători și a distrus tuneluri și infrastructură aparținând grupărilor armate.

Raportul militar a mai precizat că soldații israelieni au desfășurat operațiuni militare în centrul Fâșiei, în timp ce forțele aeriene israeliene au atacat aproximativ 40 de ținte, inclusiv posturi de lunetiști și de observație, folosite de luptători.

Armata a declarat în repetate rânduri că atacurile sale vizează ținte ale Hamas. Însă oficialii ONU, grupurile umanitare și martorii susțin că Israelul încalcă în mod constant normele privind evitarea zonelor civile.

UPDATE ORA 11:00 – Netanyahu a ordonat armatei israeliene să oprească înregistrarea reuniunilor după 7 octombrie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei israeliene să oprească sistemul de înregistrare din centrul de comandă al comandamentului militar după începerea războiului, potrivit unui raport din ziarul Haaretz.

Aceasta înseamnă că toate ședințele cabinetului de securitate, care sunt înregistrate în mod obișnuit, nu au fost înregistrate, deoarece armata s-a conformat ordinului, se arată în raportul din ziarul israelian.

Netanyahu a insistat, se adaugă în raport, că doar anumite reuniuni ale cabinetului de securitate pe care le dorea vor fi înregistrate sau transcrise de biroul său și nu de armată. Raportul a dezvăluit, de asemenea, că, la scurt timp după 7 octombrie, prim-ministrul a mutat toate reuniunile cabinetului de securitate la biroul său din Tel Aviv.

O sursă a declarat pentru Haaretz că această măsură a avut drept scop organizarea reuniunilor într-un loc pe care Netanyahu îl putea controla, în loc să aibă încredere că armata nu le va înregistra.

UPDATE ORA 10:00 – Un cadavru și două persoane rănite au fost recuperate pe strada al-Nafaq, în orașul Gaza

Un cadavru și două persoane rănite au fost recuperate după ce forțele israeliene au vizat un apartament de pe strada al-Nafaq din orașul Gaza, au anunțat serviciile de ambulanță și de urgență.

Între timp, în centrul Fâșiei Gaza, colegii noștri de pe teren raportează că numărul persoanelor ucise în raidurile israeliene a crescut la 35.

UPDATE ORA 09:00 – Forțele israeliene iau cu asalt un sat la est de Tulkarem

Forțele israeliene au luat cu asalt satul Ramin, la est de Tulkarem, în Cisiordania ocupată, după ce trei coloniști au fost răniți într-un schimb de focuri în apropierea satului.

Site-ul israelian de știri Yedioth Ahronoth a raportat că trei coloniști au fost ușor răniți de focurile de armă trase asupra unei mașini.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană afirmă că teroriștii au tras asupra unui vehicul în Cisiordania

Armata israeliană a declarat că „teroriștii” au fost responsabili pentru un incident armat în apropierea intersecției Ramin din Cisiordania ocupată. Forțele israeliene au închis punctul de control Deir Sharaf de lângă Nablus în urma unor schimburi de focuri în care trei coloniști israelieni au fost răniți.

„Mai mulți civili au fost ușor răniți și evacuați pentru tratament medical. Forțele [israeliene] au început o urmărire a teroriștilor”, a declarat armata israeliană într-o postare pe X.

UPDATE 02:00 – Armata israeliană afirmă că 20 de rachete au fost lansate din Liban

Armata spune într-o actualizare pe X că la 11:30 și 11:39 pm ora locală (20:30, 20:39 GMT), aproximativ 20 de rachete totale au fost lansate în două salvă de pe teritoriul libanez.

Acesta a declarat că majoritatea rachetelor au fost interceptate și că, în ambele cazuri, nu au existat victime.

Anterior, organizația libaneză Hezbollah, care a efectuat schimburi de focuri la frontiera libanezo-israeliană pe durata războiului Israelului împotriva Gazei, a anunțat moartea unuia dintre combatanții săi dintr-un oraș asupra căruia armata israeliană a lansat un atac în această seară.

Hezbollah nu a precizat când și unde a fost ucis acest luptător, dar, de obicei, folosește tiruri de rachete ca represalii pentru astfel de ucideri.

UPDATE 01:00 – Hezbollah confirmă uciderea unui luptător

Gruparea armată libaneză afirmă într-o scurtă declarație că Amer Jamil Dagher, cunoscut și sub numele de Abbas, a fost ucis în luptele de la frontiera cu Israelul.

Hezbollah nu a precizat cum și unde a fost ucis luptătorul său, doar că acesta s-a născut în 1964 și era din orașul Bint Jbeil din sudul Libanului, unde armata israeliană a lansat un atac aerian mortal în urmă cu câteva ore.

Hezbollah a revendicat trei atacuri asupra pozițiilor israeliene astăzi, folosind rachete ghidate și artilerie pentru a lovi mai multe locuri, inclusiv dealurile ocupate Kfarchouba.

Știre inițială

La scurt timp după ce noul Ministru britanic de Externe David Lammy a dat mâna cu Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Israel, un mic grup de parlamentari britanici independenți a trimis o scrisoare în care solicită o schimbare fundamentală în abordarea Regatului Unit.

Jeremy Corbyn și alți patru deputați i-au reamintit lui Lammy modul prin care Curtea Internațională de Justiție a descris carnagiul din Gaza drept un „genocid plauzibil” și că experții independenți ai Organizației Națiunilor Unite au declarat că foametea a luat amploare în enclavă.

Aceștia scriu că guvernul britanic trebuie să oprească vânzările de arme către Israel, să renunțe la contestațiile sale juridice privind decizia Curții Penale Internaționale de a solicita mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și să impună sancțiuni „persoanelor și entităților care incită la genocid împotriva palestinienilor”.

De asemenea, deputații doresc ca guvernul britanic să reia și să majoreze imediat finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) și să depună eforturi pentru obținerea unei încetări a focului.

Citește și