• Agenția ONU pentru refugiați palestinieni afirmă că 70% din școlile sale din Gaza au fost bombardate și că 539 de persoane care se adăposteau în incinta acestora au fost ucise.
  • Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în atacuri aeriene israeliene în Fâșia Gaza, au declarat oficiali din domeniul sănătății.
  • Într-o declarație, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat că militanți Hamas erau prezenți la școală.

UPDATE ORA 22:00 – Israelul dă vina pe Iran pentru războaiele din Orientul Mijlociu la Consiliul de Securitate al ONU

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Iranul este de vină pentru războaiele din Orientul Mijlociu și a acuzat Consiliul de Securitate că nu a acționat în legătură cu această amenințare, concentrându-se în schimb pe acțiunile Israelului.

„Iranul este cea mai mare amenințare la adresa stabilității globale”, a spus el adresându-se Consiliului. „Continuați să vă îngropați capul în nisip în timp ce vă concentrați pe noi. De ce?”

Erdan s-a referit apoi la Gaza – unde Israelul a ucis aproape 39 000 de palestinieni – spunând că 120 de prizonieri sunt ținuți de „organizații teroriste sprijinite și inspirate de Iran”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE ORA 21:00 – Gallant spune că ofensiva din Liban poate fi lansată „într-o clipă”

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a lansat un nou avertisment pentru Hezbollah, afirmând că armata israeliană poate începe „într-o clipă” o ofensivă în Liban.

El a declarat că Israelul este pe punctul de a lua o decizie cu privire la o operațiune militară care va fi „rapidă, surprinzătoare și tăioasă”, potrivit presei israeliene.

Vorbind la Brigada Oded din nordul Israelului, ministrul a spus că încă se poate ajunge la un acord dacă Hezbollah se retrage din zona de frontieră de dincolo de râul Litani.

În timp ce Hezbollah a declarat de mai multe ori că își va opri atacurile doar dacă se ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, Gallant a declarat că se poate ajunge la un acord cu Hezbollah „în timp ce se luptă cu Hamas”.

UPDATE ORA 20:00 – Uniunea Națională a Jurnaliștilor condamnă uciderea jurnaliștilor palestinieni în Gaza

Sindicatul cu sediul în Marea Britanie a mai declarat că solicită eliberarea tuturor prizonierilor, încetarea reciprocă a violenței și o încetare permanentă a focului în enclava de coastă asediată.

NUJ este un afiliat al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ), care a înregistrat uciderea a cel puțin 117 lucrători din mass-media în Gaza începând cu 7 octombrie.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor estimează numărul acestora la 108.

„Lucrătorii media din zonele de conflict armat trebuie să fie tratați și protejați ca civili și să li se permită să își desfășoare activitatea fără interferențe”, a declarat Anthony Bellanger, secretarul general al IFJ.

UPDATE ORA 19:00 – Delegația israeliană sosește în Egipt pentru a continua discuțiile privind încetarea focului

O echipă de negociatori israelieni a sosit la Cairo pentru discuții privind armistițiul, în timp ce Israelul și Hamas analizează cea mai recentă propunere. Acest lucru este conform a trei oficiali ai aeroportului egiptean care nu au dat detalii, relatează The Associated Press.

Mediatorii internaționali continuă să împingă Israelul și Hamas către un acord etapizat care ar opri luptele și ar elibera aproximativ 120 de prizonieri care se crede că sunt ținuți în Gaza.

Discuțiile s-au blocat din nou după ce Israelul a ucis cel puțin 90 de persoane într-un singur atac asupra unei zone „sigure” pentru palestinienii strămutați.

UPDATE ORA 18:00 – Clădiri israeliene avariate, incendii după tirul de rachete Hezbollah

Pompierii israelieni încearcă să țină sub control incendiile izbucnite în urma unui atac cu rachete dinspre Liban asupra orașelor de peste graniță.

Clădirile rezidențiale din orașul Kiryat Shmona au suferit daune.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că au fost identificate mai mult de 20 de proiectile care au trecut din Liban în Israel în diferite zone, dintre care unele au fost interceptate. Nu au fost raportate răniți.

UPDATE ORA 17:00 – Cel puțin 27 de morți în Gaza în urma atacurilor israeliene de azi

  • Cinci morți după ce o casă a fost lovită în orașul Abasan, la est de Khan Younis.
  • Nouă morți, inclusiv trei copii, în urma unui bombardament israelian în apropierea Școlii Cairo din cartierul al-Remal, la vest de orașul Gaza.
  • Doi morți în urma unui bombardament israelian în zona al-Shakoush, la nord-vest de Rafah.
  • Opt palestinieni uciși în tabăra de refugiați Nuseirat.
  • Doi palestinieni au fost uciși într-un atac asupra unei moschei din Nuseirat, în timp ce un alt palestinian a fost ucis într-un atac separat în același cartier.

UPDATE ORA 16:00 – Netanyahu, criticat pentru că a declarat că prizonierii „suferă, dar nu mor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se confruntă cu critici vehemente pentru că a ignorat pericolul la care sunt expuși cei aflați încă în captivitate în Gaza.

Netanyahu ar fi declarat în timpul unei reuniuni a cabinetului că nu există niciun motiv de stres, deoarece „cei răpiți suferă, dar nu sunt pe moarte”.

Familiile celor răpiți i-au cerut premierului să „explice imediat” afirmațiile sale.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană a eliberat un reporter palestinian după 9 luni de detenție

Presa palestiniană raportează că forțele israeliene l-au eliberat pe jurnalistul Imad Abu Awad din închisoarea deșertică Nafha din Negev, după nouă luni de detenție.

Am raportat anterior că armata israeliană a eliberat cel puțin 13 deținuți palestinieni la punctul de control Kissufim din centrul Gazei.

Având în vedere că mii de palestinieni s-au adăugat celor deja deținuți de la începutul războiului din Gaza, la 7 octombrie, se pare că închisorile israeliene sunt pline.

UPDATE ORA 13:00 – Atacurile din Gaza cresc șansele de eliberare a prizonierilor

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, i-a transmis omologului său american că atacurile militare israeliene asupra Fâșiei au permis crearea unor condiții favorabile pentru încheierea unui acord cu Hamas privind eliberarea unor prizonieri.

Gallant a făcut aceste comentarii în timpul unei convorbiri telefonice nocturne cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a precizat biroul său într-o declarație.

Incursiunile armatei israeliene și bombardamentele din Gaza „au condus la crearea condițiilor necesare pentru a ajunge la un acord privind returnarea ostaticilor, care este cel mai înalt imperativ moral în acest moment”, a declarat Gallant.

Având în vedere că numărul morților din Gaza a depășit 38.700, iar populația sa se confruntă cu condiții groaznice, atât Israelul, cât și Hamas sunt supuse unei presiuni internaționale tot mai mari pentru a ajunge la un armistițiu – cel mai recent bazat pe un plan susținut de ONU și prezentat de președintele american Joe Biden în luna mai.

UPDATE ORA 12:00 – Un bombardament israelian ucide încă doi palestinieni în Rafah

Cel puțin doi palestinieni au fost uciși într-un bombardament israelian care a vizat zona Shakoush, la nord-vest de orașul Rafah.

Forțele israeliene au atacat o clădire rezidențială din tabăra de refugiați Nuseirat, unde cel puțin opt palestinieni au fost uciși.

În ultimele ore, cel puțin doi morți și 15 răniți au fost confirmați în urma unui atac israelian asupra unei moschei din centrul Gazei.

UPDATE ORA 11:00 – Palestinienii eliberați din detenția israeliană povestesc despre tortură și umilință

Semiluna Roșie Palestiniană spune că echipele sale au tratat 13 deținuți, inclusiv o femeie în vârstă care a fost eliberată în această dimineață de armata israeliană la punctul de control Kissufim din centrul Gazei.

La sosirea la spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah, unul dintre deținuți – care a refuzat să fie numit – a declarat că un număr de deținuți din închisorile israeliene și-au pierdut simțurile ca urmare a torturii și a șocurilor electrice la care au fost supuși.

Deținutul eliberat Mustafa Fayyad a povestit despre condițiile dificile de detenție din cauza lipsei de somn și de hrană, fiind torturat de mai multe ori. Nader Asaliya, care este orb, a vorbit despre condițiile de detenție spunând: „Ne-au tratat inuman în închisori și ne-au numit câini. Am fost supuși la tot felul de torturi, foamete și umilințe”.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele aeriene israeliene au atacat 25 de „ținte teroriste” în Gaza în ultima zi

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au atacat 25 de „ținte teroriste” în întreaga Fâșie Gaza în ultimele 24 de ore, inclusiv „clădiri militare, infrastructuri teroriste [și] escadrile teroriste”.

Atacurile militare israeliene mortale s-au intensificat în Fâșia Gaza în ultimele zile, cel puțin 25 de persoane fiind ucise marți la o școală administrată de UNRWA în zona Nuseirat din centrul Gaza.

Afișând o defalcare a operațiunilor sale pe X, armata israeliană a declarat că a atacat o zonă din nordul Gaza din care au fost trase trei rachete către Israel, adăugând că un avion a „atacat și distrus”, de asemenea, un „lunetist operativ” al Hamas în nordul Gaza, fără a preciza unde.

În sudul Gaza, Divizia 162 a Israelului „a eliminat o echipă teroristă și a distrus un lansator” în zona Rafah. În centrul Gazei, Israelul a declarat că Brigăzile 3 și 8 au fost angajate în „distrugerea clădirilor care servesc drept posturi de observație” pentru luptătorii palestinieni.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană arestează 4 persoane în raiduri în Hebron, Qalqilya

Armata israeliană a arestat trei palestinieni în raiduri în guvernoratul Hebron, relatează agenția de presă Wafa.

Forțele israeliene au luat cu asalt orașul Hebron și au arestat un bărbat, în timp ce au mai arestat un bărbat și o femeie din orașul Surif, la nord-vest de Hebron.

Presa locală relatează, de asemenea, că armata israeliană a arestat-o pe mama unui bărbat căutat în orașul Azzun, la est de Qalqilya, pentru a face presiuni asupra fiului său să se predea.

UPDATE 02:00 – Departamentul de Stat al SUA afirmă că loviturile israeliene nu au ca scop deraierea negocierilor de încetare a focului

Într-o conferință de presă susținută astăzi, purtătorul de cuvânt Matt Miller a fost întrebat cu privire la afirmația Hamas conform căreia recentele lovituri israeliene mortale erau menite să deraieze negocierile pentru armistițiu recent reînnoite.

În ultimele două săptămâni au avut loc atacuri aeriene israeliene asupra a aproximativ șase școli din Gaza, inclusiv atacul de astăzi asupra unei școli administrate de ONU care funcționează ca adăpost pentru persoanele strămutate în Nuseirat, în centrul Gaza. Aceste lovituri au ucis zeci de palestinieni. Puteți citi mai multe despre unele dintre aceste lovituri aici.

„Nu, nu cred că loviturile pe care le efectuează au vreo legătură cu un acord de încetare a focului”, a declarat Miller, care a afirmat că loviturile sunt în conformitate cu obiectivul declarat al Israelului de «a încerca să degradeze și, în cele din urmă, să pună capăt capacității Hamas de a lansa atacuri».

El a adăugat că Israelul le-a spus oficialilor americani „că se angajează să încerce să ajungă la o încetare a focului”.

UPDATE 01:00 – Forțele israeliene fac raiduri în Jenin

Agenția de știri Wafa raportează că soldații au luat cu asalt satele și orașele Yabad, Arrabeh, Faqqua și Jalbun, în guvernoratul Jenin din Cisiordania ocupată.

Surse de securitate au declarat agenției de știri că trupele și-au condus vehiculele prin municipalități, au desfășurat infanterie și au percheziționat cartierele.

Nu au fost raportate arestări în acest moment, dar vă vom ține la curent pe măsură ce vor apărea evoluții.

Știre inițială

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în atacuri aeriene israeliene în Fâșia Gaza, au declarat oficiali din domeniul sănătății, inclusiv într-un atac asupra unei școli care adăpostește persoane strămutate și un altul asupra unei „zone umanitare” desemnate de Israel, în timp ce negocierile de încetare a focului în conflictul vechi de aproape 10 luni par să se blocheze din nou.

Semiluna Roșie a declarat marți că 17 persoane au fost ucise într-un bombardament în apropierea unei benzinării din Mawasi, o zonă de pe țărmul Mediteranei plină cu sute de mii de persoane strămutate pe care Israelul o declarase anterior zonă de evacuare. Alți 16 au fost uciși într-un atac care a vizat școala al-Awda, administrată de ONU, în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza, au declarat medicii de la un spital din apropiere.

Într-o declarație, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat că militanți Hamas erau prezenți la școală. Nu au existat comentarii imediate cu privire la atacul din Mawasi, dar armata a declarat că forțele aeriene au lovit marți aproximativ 40 de ținte din Gaza, inclusiv posturi de lunetiști și de observare, structuri militare și clădiri echipate cu explozibili.

Aripa armată a Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, un aliat al Hamas, au declarat că luptătorii lor au atacat forțele israeliene în mai multe locații cu rachete antitanc și bombe de mortier. Aripa armată a Jihadului Islamic a declarat că a tras rachete spre Sderot, în sudul Israelului, dar nu au fost raportate pagube sau victime.

În ultimele două săptămâni, Israelul a lovit teritoriul palestinian asediat cu unele dintre cele mai violente bombardamente din ultimele luni, dintre care cel mai mortal l-a vizat pe Mohammed Deif, comandantul militar al Hamas, într-un atentat cu bombă la Mawasi sâmbătă, care a ucis peste 90 de persoane. Încă nu este clar dacă Deif, căutat de Israel de zeci de ani, a fost ucis în atac.

Citește și