• Cel puțin 81 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene asupra Gaza în ultima perioadă de 24 de ore, potrivit oficialilor din domeniul sănătății, în timp ce bombardamentele continuă fără încetare.
  • Mult criticatul debarcader plutitor de ajutor de 230 de milioane de dolari al armatei americane din largul coastei Gaza este închis, la doar două luni de când a devenit operațional.
  • Cel puțin opt școli administrate de ONU care adăpostesc persoane din Fâșie au fost lovite în ultimele 10 zile. În nouă luni de război, 70 % din instalațiile UNRWA au fost bombardate și 539 de persoane adăpostite acolo au fost ucise.

UPDATE 22:00 – CIJ va emite un aviz privind ilegalitatea ocupației israeliene

Curtea Internațională de Justiție va emite un „aviz istoric și autoritar privind problema Palestinei și ilegalitatea ocupației israeliene”, potrivit ambasadorului adjunct al Palestinei la ONU, Majed Bamya.

CIJ a declarat că își va da avizul cu privire la „consecințele juridice care decurg din politicile și practicile Israelului în Teritoriul Palestinian Ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est, mâine, la ora 15.00” (ora locală a Haga).

Unii membri ai corpului diplomatic, ai organizațiilor internaționale, ai publicului și ai mass-media vor fi autorizați să asiste la sesiune.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

CIJ este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite și a fost creată pentru a soluționa litigiile juridice care îi sunt prezentate de către state și pentru a da avize consultative cu privire la chestiunile juridice care îi sunt prezentate de către organele și agențiile ONU.

UPDATE 21:00 – Armata israeliană ia cu asalt orașe din Cisiordania ocupată

Mai multe persoane au suferit de sufocare după ce au fost lansate canistre cu gaze lacrimogene de către armata israeliană în tabăra Jalazone, la nord de Ramallah, a anunțat agenția de presă palestiniană Wafa.

Potrivit unor surse locale, soldații au descins în case palestiniene, ceea ce a dus la izbucnirea unor confruntări violente.

Confruntări au izbucnit și în Asira al-Qibliya, la sud-vest de Nablus, iar un tânăr de 19 ani a fost transportat la spital, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene.

Corespondenții Al Jazeera au raportat, de asemenea, că armata israeliană a luat cu asalt orașul Salem, la est de Nablus.

UPDATE 20:00 – Familii întregi au fost distruse în Gaza pe fondul intensificării atacurilor

Familii întregi sunt distruse în Fâșia Gaza. Bombardamentele intense din ultimele 10 zile au ucis cel puțin 500 de persoane, însă Apărarea civilă se străduiește să scoată cadavrele de sub dărâmături, astfel încât aceasta este o estimare prudentă.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 54 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore, marea majoritate a victimelor fiind femei și copii.

Recenta intensificare a atacurilor s-a concentrat în zona centrală a Fâșiei Gaza. Am văzut un număr șocant de copii care au ajuns aici, la spitalul din Deir el-Balah, grav răniți sau deja morți.

UPDATE 19:00 – ONU confirmă demolarea unor clădiri palestiniene în Jericho

Organizația Națiunilor Unite a confirmat primirea unor rapoarte privind demolarea unor structuri aparținând palestinienilor în Jericho, în Cisiordania ocupată.

Agenția de știri Wafa a citat anterior surse locale care au declarat că patru clădiri au fost demolate în Jericho, iar un aviz de distrugere a unei alte clădiri a fost emis într-un oraș situat la nord de Ierusalim.

Începând din 2009, ONU a înregistrat 11 081 de structuri deținute de palestinieni care au fost demolate de forțele israeliene, provocând strămutarea a peste 17 000 de persoane.

UPDATE 18:00 – Hezbollah vizează echipamentele israeliene de colectare a informațiilor

Hezbollah a lansat două atacuri asupra pozițiilor israeliene până în prezent, după mai multe runde de bombardamente israeliene asupra sudului Libanului.

Gruparea armată libaneză a declarat că a vizat „noul echipament de spionaj instalat pe o macara la Hadab Yarin”, în timp ce luptele de la frontiera cu Israelul continuă.

Gruparea a adăugat că a lovit echipamente de spionaj instalate la un nou centru militar din așezarea Metulla cu ajutorul unei rachete ghidate, obținând o lovitură directă și distrugându-l.

UPDATE 17:00 – Forțele israeliene demolează clădiri palestiniene în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a demolat patru structuri aparținând unui rezident palestinian din orașul Ierihon din Cisiordania ocupată.

Agenția de știri Wafa a citat surse locale care au declarat că vilele erau folosite pentru a găzdui turiști și au fost demolate sub pretextul unei construcții „neautorizate”.

De asemenea, autoritățile israeliene au emis o notificare de demolare a unei clădiri rezidențiale în orașul Kafr Aqab, la nord de Ierusalim. Se pare că clădirea era încă în construcție.

Forțele israeliene au distrus 318 structuri în Cisiordania în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu 313 structuri demolate pe parcursul anului 2023, potrivit datelor Autorității de rezistență la ziduri și colonii, citate de Wafa.

UPDATE 16:00 – Armata israeliană afirmă că a ucis 20 de luptători palestinieni

Printre morți se numără un lunetist acuzat că a împușcat mortal mai mulți soldați israelieni și Ismail Shakshak, despre care armata a declarat că a luat parte la atacul din 7 octombrie.

Armata israeliană afirmă în mod repetat că vizează doar luptătorii palestinieni din Fâșie, însă organizațiile pentru drepturile omului, martorii și agențiile ONU o acuză de o utilizare disproporționată a forței, fără a ține cont de viețile civililor.

Săptămâna trecută, Israelul a ucis cel puțin 90 de persoane și a rănit mai mult de 300 într-un atac în zona sigură desemnată al-Mawasi, unde palestinienii au fost instruiți de autoritățile israeliene să se adăpostească. Israelul afirmă că a vizat șeful militar al Hamas, Mohammed Deif.

UPDATE 15:00 – Blocada de combustibil a Israelului îi lasă pe palestinieni „înecați” în deșeuri umane

Un raport publicat de un grup activist european spune că Fâșia Gaza „se îneacă” în sute de mii de tone de deșeuri umane necolectate.

Pax, un grup activist olandez, a declarat într-un nou studiu că „luni de bombardamente continue și blocada de combustibil a Israelului au decimat” sistemul de colectare a deșeurilor învechit din Gaza.

„Autoritățile locale raportează că [forțele] israeliene împiedică accesul la cele trei gropi de gunoi oficiale din Gaza”, a spus grupul.

UPDATE 14:00 – Armata israeliană spune că a ucis 20 de luptători palestinieni

Printre morți se numără un lunetist acuzat că a împușcat mai mulți soldați israelieni și Ismail Shakshak, despre care armata a spus că a participat la atacul din 7 octombrie.

Armata israeliană spune în mod repetat că vizează doar luptătorii palestinieni din Fâșie, dar organizațiile pentru drepturile omului, martorii și agențiile ONU o acuză de folosirea disproporționată a forței în timp ce nu ține cont de viețile civililor.

UPDATE 13:00 – Doar 10 din cele 26 de centre medicale ale ONU sunt operaționale în Gaza

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) afirmă că doar 10 din cele 26 de centre de sănătate ale sale sunt în prezent operaționale în Fâșia Gaza, pe fondul atacurilor israeliene susținute asupra facilităților medicale din enclavă.

Organizația Mondială a Sănătății a documentat mai mult de 1 000 de atacuri asupra facilităților de asistență medicală începând cu 7 octombrie.

UPDATE 12:00 – Prizonierii eliberați din Gaza plănuiesc un protest împotriva lui Netanyahu la Tel Aviv

Israelienii eliberați din captivitate în Fâșia Gaza plănuiesc un protest împotriva călătoriei programate a lui Netanyahu în SUA pentru a se adresa Congresului.

Ei spun că vor face o „declarație specială” în cursul zilei de astăzi în piața din Tel Aviv, unde s-au adunat de la începutul războiului protestatarii care cer eliberarea prizonierilor și organizarea de noi alegeri.

UPDATE 11:00 – Activiștii israelieni organizează proteste la casele miniștrilor, cerând alegeri anticipate

Un mic grup de demonstranți antiguvernamentali care solicită alegeri anticipate au amplasat urne de vot în fața casei ministrului economiei Nir Barkat din Ierusalim, potrivit rapoartelor mass-media israeliene.

Un alt grup de protestatari din Tel Aviv a blocat intrarea în casa ministrului Științei, Gila Gamliel, stând încătușați și legați la ochi la intrarea în apartamentul acesteia, potrivit rapoartelor.

UPDATE 10:00 – Vărsarea de sânge din Gaza trebuie să înceteze acum: Șefa UE von der Leyen

Ursula von der Leyen a declarat că „vărsarea de sânge din Gaza trebuie să înceteze acum”, adăugând că prea mulți civili din teritoriul palestinian „și-au pierdut viața ca urmare a răspunsului Israelului la teroarea brutală a Hamas”.

„Poporul din Gaza nu mai poate suporta mai mult, iar umanitatea nu mai poate suporta mai mult”, a declarat ea în fața Parlamentului European la Strasbourg, Franța.

„Avem nevoie de o încetare a focului imediată și durabilă. Avem nevoie de eliberarea ostaticilor israelieni și trebuie să ne pregătim pentru ziua următoare”.

UPDATE 09:00 – Armata israeliană declară că a ucis 2 luptători PIJ

Armata israeliană afirmă că a ucis doi luptători aparținând Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), inclusiv pe șeful forței navale a grupării din Gaza.

Armata l-a numit pe acesta Anas Murad. Al doilea a fost Ahmed al-Masri, despre care armata spune că era asociat cu PIJ și a participat la atacul din 7 octombrie.

UPDATE 08:00 – Patru copii dispăruți în urma unui atac israelian în Bureij

Patru copii sunt în continuare dați dispăruți și șapte persoane au fost rănite în urma unui atac israelian în tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei, informează agenția de presă Wafa.

Anterior, am raportat că cel puțin doi palestinieni au fost uciși în urma atacului asupra unei case la est de strada Salah al-Din din zona Deir el-Balah.

Răniții, printre care se numără copii și o femeie, au fost transferați la spitalul al-Awda din nordul Gazei.

UPDATE 02:00 – Gantz critică SUA pentru sancțiunile impuse israelianului care a ucis un palestinian

Politicianul israelian de opoziție Benny Gantz, care a făcut parte din cabinetul de război al Israelului până la demisia sa de luna trecută, a declarat că Israelul are „un sistem judiciar independent, robust, care este atât capabil, cât și dispus să pedepsească în conformitate cu legea israeliană”.

„Vreau să le transmit prietenilor noștri americani – nu există nicio justificare pentru a interveni în procesele juridice ale Israelului”, a adăugat el.

Azaria a fost filmat în timp ce se apropia de un palestinian rănit, Abdul Fatah al-Sharif, și îl ucidea în 2016. El a fost condamnat la doar 18 luni de către un tribunal israelian, dar în cele din urmă a executat aproape nouă luni înainte de eliberarea sa în 2018.

Știre inițială

Mult criticatul debarcader plutitor al armatei americane, în valoare de 230 de milioane de dolari, în largul coastei Gaza, este închis, la doar două luni de când a devenit operațional.

„Misiunea de intervenție maritimă implicând digul este finalizată, astfel încât nu mai este nevoie să se utilizeze digul”, a declarat viceamiralul Brad Cooper, comandantul adjunct al Comandamentului central al SUA, în cadrul unei conferințe de presă.

Deși digul a adus 8 100 de tone de ajutoare într-o zonă de triaj de pe țărmul Gazei de când a început să funcționeze în mai, digul plutitor de 370 m (1 200 picioare) a trebuit să fie îndepărtat de mai multe ori din cauza vremii nefavorabile. În total, acesta a funcționat doar aproximativ 20 de zile și se află în prezent în portul israelian Ashdod.

Multe grupuri de ajutor au declarat că, deși orice cantitate de alimente pentru Gaza este binevenită, proiectul a fost o distracție costisitoare, iar SUA ar trebui să se concentreze asupra presiunilor asupra Israelului pentru a permite mai mult ajutor prin frontierele terestre, care au fost mult timp considerate cea mai productivă opțiune.

Commenting on the closure of the $230m aid pier, Senator Roger Wicker, the top Republican on the Senate Armed Services Committee, was sharply critical of President Biden.

“This chapter might be over in President Biden’s mind, but the national embarrassment that this project has caused is not,” Wicker said. “The only miracle is that this doomed-from-the-start operation did not cost any American lives.”

Citește și