• Mai multe persoane au suferit de sufocare după ce armata israeliană a lansat gaze lacrimogene în tabăra Jalazone, Ramallah.
  • Confruntări violente au izbucnit în Asira al-Qibliya, unde un tânăr de 19 ani a fost rănit și transportat la spital.
  • Armata israeliană a luat cu asalt orașul Salem, la est de Nablus.

UPDATE 22:00

Cel puțin șase palestinieni au fost uciși în două atacuri separate în tabăra centrală de refugiați din Gaza, potrivit agenției de știri Wafa.

Patru au fost uciși într-un atac asupra unei case din Nuseirat.

Alți doi au fost uciși atunci când un grup de persoane a fost vizat pe strada Al-Rashid, la vest de tabără, potrivit agenției de știri.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE 21:00

Hamas a făcut apel la o acțiune internațională „imediată” ca urmare a hotărârii instanței.

Acesta a declarat că pune „sistemul internațional înaintea imperativului de acțiune imediată pentru a pune capăt ocupației”.

UPDATE 20:00

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacul cu drone asupra Tel Aviv, revendicat de Houthis din Yemen, exprimându-și îngrijorarea cu privire la o posibilă escaladare ulterioară.

„Secretarul general e profund îngrijorat de riscul pe care astfel de acte periculoase îl reprezintă pentru o nouă escaladare în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt Farhan Haq, făcând apel la „reținere”.

Rebelii houthi din Yemen susțin că au folosit o dronă nedetectabilă pentru a lovi o clădire din apropierea biroului ambasadei SUA din Tel Aviv în prima parte a zilei.

UPDATE 19:00

Președinția palestiniană a „salutat călduros” avizul CIJ, numindu-l un „triumf al justiției, care afirmă că ocupația israeliană este ilegală”.

„Președinția a considerat decizia CIJ drept o reafirmare a dreptului poporului palestinian la autodeterminare, la pământul său și la statutul său de stat”, a scris președinția palestiniană pe X.

UPADTE 18:00

Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a reacționat la decizia CIJ, declarându-se „recunoscător” și numind-o „o forță suplimentară… care se adaugă arsenalului pe care îl avem pentru a rezista acestei ocupații ilegale”.

„Poporul nostru vrea să pună capăt acestei ocupații”, a declarat el de la Haga. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un pas semnificativ în direcția încetării ocupației și a obținerii drepturilor inalienabile ale poporului palestinian, inclusiv dreptul acestuia la autodeterminare, la statalitate și dreptul refugiaților de a se întoarce”.

UPDATE 17:00

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a decis că politica de colonizare dusă de Israelul în „teritoriile palestiniene ocupate încalcă dreptul internațional”.

Israelul trebuie să pună capăt prezenței ilegale în teritoriul palestinian ocupat cât mai curând posibil și să plătească despăgubiri pentru daune, consideră instanța ONU.

UPDATE 16:00

Ramura executivă a Uniunii Europene a anunțat că va acorda 400 de milioane de euro (435 de milioane de dolari) sub formă de subvenții și împrumuturi Autorității Palestiniene, în trei tranșe, în perioada iulie-septembrie, pentru continuarea reformelor.

Comisia Europeană a subliniat că finanțarea va fi „condiționată de progresele înregistrate în punerea în aplicare a agendei de reforme” a organizației palestiniene și de progresele înregistrate în direcția „etapelor de reformă convenite”.

„Vor fi necesare, de asemenea, finanțări din partea altor donatori”, a precizat aceasta, adăugând că propune înființarea unei platforme palestiniene de coordonare a donatorilor începând din toamna anului 2024, până la sfârșitul anului 2026.

UPDATE ORA 15.00 – Noul guvern laburist al Marii Britanii va relua finanțarea pentru UNRWA

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat în parlament că este asigurat că agenția ONU pentru refugiați palestinieni a luat măsuri pentru „a se asigura că îndeplinește cele mai înalte standarde de neutralitate”.

Marea Britanie a fost una dintre mai multe țări care și-au întrerupt finanțarea pentru agenția ONU pentru refugiați palestinieni UNRWA în urma acuzațiilor Israelului că o parte din personalul agenției a fost implicată în atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza.

UPDATE ORA 14.00 – Hotărârea CIJ privind ocupația Israelului ne-ar putea da „speranță”: ministrul pentru afaceri externe al Autorității Palestiniene

Varsen Aghabekian, ministrul de stat pentru afaceri externe al Autorității Palestiniene, speră că viitoarea hotărâre de astăzi a CIJ privind ocupația de către Israel a teritoriului palestinian va „face dreptate palestinienilor”.

Dacă instanța decide că ocupația Israelului este ilegală, acest lucru va aduce „speranță” palestinienilor, chiar dacă nu există o ușurare imediată, a declarat Aghabekian pentru Al Jazeera.

O astfel de hotărâre ar oferi, de asemenea, autorităților palestiniene mai multă „pârghie” pentru a face presiuni în vederea recunoașterii statalității palestiniene și pentru a solicita sancțiuni împotriva Israelului, a spus ea.

UPDATE ORA 13.00 – Hezbollah îi laudă pe Houthi pentru atacul de la Tel Aviv

Gruparea armată Hezbollah din Liban a calificat atacul mortal cu dronă asupra Tel Aviv, revendicat de rebelii houthi din Yemen, drept „un triumf pentru opresiunea poporului palestinian și a luptătorilor săi”.

Acesta a declarat că luptătorii yemeniți îi susțin pe „eroicii” luptători palestinieni din Gaza care, la rândul lor, apără „toate popoarele și țările națiunilor noastre arabe și islamice”.

UPDATE ORA 12.00 – Armata israeliană vede „tot mai multe semne” că Deif, comandantul Hamas, a fost ucis

Purtătorul de cuvânt militar al Israelului, Daniel Hagari, susține că există „tot mai multe indicii” că comandantul militar al Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-un atac aerian israelian săptămâna trecută.

Deif, care conduce aripa militară a Hamas, a fost ținta unui atac israelian masiv în al-Mawasi la 13 iulie, care a ucis cel puțin 90 de persoane și a rănit mai mult de 300, potrivit armatei israeliene.

UPDATE ORA 11.00 – Abbas va vizita Rusia luna viitoare

Președintele palestinian Mahmoud Abbas plănuiește o călătorie în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, relatează agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, citând o sursă diplomatică.

Călătoria planificată va avea loc în perioada 12-14 august, potrivit RIA.

UPDATE ORA 10.00 – Locuitorii din nordul Gazei „au ajuns să mănânce iarbă”

Penuria de alimente continuă să afecteze palestinienii din nordul Gazei, dintre care mulți depind de grupuri de caritate pentru a primi doar o masă pe zi.

Naif Radwan, un bărbat în vârstă din Jabalia, a declarat pentru Al Jazeera că a fost demoralizat de prețul vertiginos al legumelor, care erau la îndemâna majorității locuitorilor.

UPDATE ORA 09.00 – Opoziția spune că atacul de la Tel Aviv arată că Netanyahu „nu poate oferi securitate” israelienilor

Politicianul de opoziție israeliană Yair Lapid a spus că atacul de astăzi cu dronă în orașul israelian Tel Aviv este „o dovadă în plus că acest guvern nu știe și nu poate oferi securitate cetățenilor Israelului”.

„Cei care pierd descurajarea în nord și sud o pierd și în inima Tel Avivului. Nu există politici, nici planuri, toate relațiile publice și discuții despre ei înșiși. Ei [guvernul] trebuie să plece”, a scris liderul partidului centrist Yesh Atid pe X.

UPDATE ORA 08.00 – Numărul morților din atacul de la Nuseirat crește la opt

După cum am raportat, bombardamentele israeliene peste noapte au vizat o casă din zona Blocului C a taberei de refugiați Nuseirat.

Se confirmă acum că atacul a ucis cel puțin opt persoane, inclusiv copii, potrivit agenției de presă palestiniene Wafa. Cel puțin încă 15 persoane au fost rănite în atac.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mai multe persoane au suferit de sufocare după ce au fost lansate canistre cu gaze lacrimogene de către armata israeliană în tabăra Jalazone, la nord de Ramallah, a anunțat agenția de presă palestiniană Wafa, scrie Al Jazeera.

Potrivit unor surse locale, soldații au descins în case palestiniene, ceea ce a dus la izbucnirea unor confruntări violente.

Confruntări au izbucnit și în Asira al-Qibliya, la sud-vest de Nablus, iar un tânăr de 19 ani a fost transportat la spital, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene.

Corespondenții Al Jazeera au raportat, de asemenea, că armata israeliană a luat cu asalt orașul Salem, la est de Nablus.

Citește și