LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 288. Armata israeliană a declarat că a vizat „depozite de muniție” în Tayr Harfa și Beyda, în sudul Libanului

UPDATE 23:00

Rebelii Houthi spun că „orice stat, orice regim arab, orice guvern din regiune care ajută Israelul sau SUA să efectueze atacuri asupra Yemenului va fi întâmpinat cu represalii”, potrivit presei arabe.

UPDATE 22:00

Purtătorul de cuvânt internațional al armatei israeliene, Nadav Shoshani, spune că peste 220 de proiectile au fost trase de Houthi din Yemen asupra Israelului în ultimele nouă luni. Vineri, grupul a reușit să lovească Tel Avivul cu o dronă.

„Astăzi am spus – destul”, a spus purtătorul de cuvânt pe X, după ce a anunțat atacul israelian asupra portului Hodeidah.

UPDATE 20:00

Mohammed Abdulsalam, purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, a numit atacurile aeriene israeliene asupra tancurilor de petrol și a instalației de generare a energiei din portul Hodeidah „o agresiune brutală israeliană împotriva Yemenului, care urmărește să adâncească suferința oamenilor și să preseze Yemenul să nu mai susțină Gaza”.

UPDATE 19:00

Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a declarat că avioanele de luptă israeliene au atacat ținte militare în portul yemenit Hodeidah.

UPDATE 17:00

Armata israeliană a declarat că aproximativ 30 de proiectile au fost lansate din Liban în cursul zilei, adăugând că unele au fost interceptate de apărarea aeriană, iar altele au căzut în zone deschise.

UPDATE ORA 15:00 – Cel puțin trei persoane au murit într-un atac israelian asupra unei case din zona As-Saftawi din nordul Gazei

Cel puțin trei persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian asupra casei familiei Siyam din cartierul As-Saftawi din Gaza de Nord, potrivit presei palestiniene.

Au existat, de asemenea, rapoarte conform cărora armata israeliană a aruncat în aer piețe rezidențiale la vest de Colegiul Universitar din zona Tal al-Hawa, la sud-vest de orașul Gaza.

UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană anunță că operațiunile continuă în Rafah

Armata israeliană spune că trupele sale continuă „activitatea operațională bazată pe informații” în sudul Gazei.

Într-o actualizare situațională, armata a susținut că trupele au „eliminat un număr de teroriști în mai multe întâlniri diferite” în urmă cu o zi.

De asemenea, trupele israeliene au început o operațiune în zona Tal as-Sultan, la vest de Rafah.

În centrul Gazei, armata a declarat că „desfășoară raiduri țintite asupra site-urilor de infrastructură teroristă din zonă”.

„În plus, trupele de la sol, cu sprijin aerian, au eliminat câțiva teroriști care operau într-o structură care reprezenta o amenințare pentru trupele din zonă”, susține actualizarea.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, forțele israeliene au realizat „patru masacre împotriva familiilor” în enclavă, soldate cu 37 de omoruri și 54 de răniți în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 13:00 – Numărul persoanelor ucise în atacurile israeliene se ridică la 38.919

Numărul persoanelor ucise în atacurile israeliene asupra Gaza de la începutul războiului a crescut la cel puțin 38.919, potrivit ultimei actualizări a Ministerului Sănătății în teritoriul asediat și bombardat.

Alți 89.622 au fost răniți, mii fiind și ei dispăruți sub dărâmăturile clădirilor distruse.

UPDATE ORA 12:00 – Cel puțin două persoane au murit în bombardarea israeliană asupra unei case din orașul Gaza

Cel puțin două persoane au fost ucise într-un bombardament israelian care a vizat o casă a familiei al-Sabbagh din zona Zarqa, în nordul orașului Gaza.

Un număr de alți oameni au fost, de asemenea, răniți, au spus aceștia.

Echipele de la sol au raportat, de asemenea, că bombardamentele aeriene și artileria israeliană au vizat zona ad-Dawa, la nord de tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei.

UPDATE ORA 11:00 – Zeci de sud-coreeni își manifestă solidaritatea cu Fâșia Gaza la Incheon

Un activist a distribuit un videoclip pe Facebook în care zeci de demonstranți ies în stradă în orașul sud-coreean Incheon, în solidaritate cu Gaza.

Manifestanții au ridicat bannere în sprijinul Palestinei.

UPDATE ORA 10:00 – Israelul a triplat raidurile în Cisiordania

Există un raid israelian în curs de desfășurare în Nablus, unde cel puțin doi palestinieni au fost reținuți și am văzut o escaladare a acestor raiduri militare în ultimele nouă luni.

Numărul raidurilor zilnice, fie noaptea, fie dimineața, s-au triplat în ultimele luni. De asemenea, am văzut o escaladare a atacurilor din partea israelienilor.

Ieri, în timp ce acea hotărâre a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) era citită împotriva ocupației israeliene, aceștia au atacat palestinienii din zona Nablus din Huwara; au ars case și câmpuri.

Tot în sudul dealurilor Hebron, a avut loc un atac al israelienilor împotriva unei familii. O femeie, care a fost puternic bătută, este acum tratată la spital.

UPDATE ORA 09:00 – O navă ce a fost atacată în Marea Roșie a suferit avarii minore

Operațiunile comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO), care oferă avertismente marinarilor din Orientul Mijlociu, spune că o navă a suferit avarii minore după ce a fost vizată în două atacuri în Marea Roșie.

Se spunea în alerta de pe X că locul atacului se afla la 64 de mile marine nord-vest de al-Makha (Mocha) în Yemen.

„Atât nava, cât și echipajul sunt în siguranță”.

Rebelii Houthi din Yemen au atacat nave comerciale în Marea Roșie pentru a arăta sprijinul pentru grupul armat palestinian Hamas și împotriva războiului Israelului din Gaza.

Acele incidente se concentraseră pe strâmtoarea Bab al-Mandeb, în ​​sud-vestul Peninsulei Arabe.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele israeliene și Hezbollah din Liban fac schimb de atacuri în apropierea graniței

Armata israeliană a lansat un atac aerian asupra orașului Hula din sudul Libanului, susținând că a vizat „cladiri militare” aparținând grupului armat Hezbollah din Liban.

Într-o declarație pe X, armata a mai spus astăzi mai devreme, forțele sale au interceptat cu succes „o țintă aeriană suspectă pe cerul Libanului”.

„Ținta nu a intrat în țară și nicio alertă nu a fost activată conform politicii”, se adaugă în scurta declarație.

Anterior, Hezbollah a anunțat că a vizat o adunare de soldați israelieni în vecinătatea orașului Manara, în nordul Israelului, cu obuze de artilerie, obținând o lovitură directă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata israeliană a declarat că a vizat „depozite de muniție” în Tayr Harfa și Beyda, în sudul Libanului.

Hezbollah a revendicat, de asemenea, o serie de atacuri asupra nordului Israelului, inclusiv în Safed.

Ambele părți au avut un schimb zilnic de atacuri de când Hezbollah a început să atace Israelul în sprijinul Gaza, la 8 octombrie, scrie Al Jazeera.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a decis că politica de colonizare dusă de Israelul în „teritoriile palestiniene ocupate încalcă dreptul internațional”.

Israelul trebuie să pună capăt prezenței ilegale în teritoriul palestinian ocupat cât mai curând posibil și să plătească despăgubiri pentru daune, consideră instanța ONU.

Exit mobile version