• Armata israeliană susține că a lovit „ținte militare” ale Houthi ca răspuns la atacurile asupra Israelului.
  • Vineri, un atac cu drone revendicat de Houthi a ucis o persoană în centrul Tel Avivului și a rănit cel puțin 10.
  • Media controlată de Houthi afirmă că atacurile aeriene israeliene au vizat facilități de stocare a petrolului în orașul port Hodeidah din Yemen și că există un număr nespecificat de victime și răniți.

UPDATE ORA 15:00 – Hezbollah anunță uciderea unui membru al grupării

Gruparea Hezbollah din Liban a anunțat uciderea lui Mustafa Hassan Fawaz, cunoscut și sub numele de Fidaa, fără a detalia locul sau ora morții luptătorului.

Bărbatul de 49 de ani era din orașul Dabaal din sudul Libanului, a declarat grupul pe Telegram.

Hezbollah și armata israeliană schimbă zilnic atacuri aeriene mortale, de când războiul din Gaza a escaladat tensiunile în zona de frontieră israeliano-libaneză.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Violența transfrontalieră din octombrie a ucis 516 persoane în Liban, potrivit unui bilanţ AFP. Majoritatea morților au fost luptători, în afară de cei 104 civili.

Pe partea israeliană, 18 soldați și 13 civili au fost uciși, potrivit autorităților.

UPDATE ORA 14:00 – Peste 9.750 de palestinieni arestați în Cisiordania din 7 octombrie

Forțele israeliene au arestat peste 9.750 de palestinieni în Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, începând cu 7 octombrie.

Aceasta este potrivit Societății Prizonierilor Palestinieni și a Comisiei pentru Afaceri ale Deținuților și Foștilor Deținuți.

Ei au spus într-o declarație comună că forțele israeliene au arestat 26 de palestinieni în Cisiordania în ultimele două zile.

UPDATE ORA 13:00 – Portul Eilat din Israel va concedia jumătate din forța de muncă

Portul Eilat din sudul Israelului intenționează să concedieze jumătate din lucrătorii săi săptămâna aceasta din cauza atacurilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie, a declarat directorul său executiv.

„Portul Eilat este poarta de sud a Israelului către Orientul Îndepărtat, Australia și Africa”, a declarat Gideon Golber pentru cotidianul israelian Maariv.

„Toată activitatea s-a oprit deoarece navele nu mai puteau trece în nicio direcție pentru a ajunge în Portul Eilat sau pentru a călători spre Europa prin Canalul Suez. Prin urmare, dacă portul și-a oprit operațiunile și veniturile s-au oprit”, a adăugat el.

Golber a spus că portul va concedia 50% dintre lucrătorii săi săptămâna aceasta din cauza pierderilor economice. În prezent, aproximativ 120 de persoane sunt angajate în port.

Houthii au lansat în mod repetat drone și rachete către Israel și către navele israeliene în Marea Roșie și Golful Aden, într-o demonstrație de sprijin pentru palestinieni pe fondul războiului Israelului împotriva Gaza.

UPDATE ORA 12:00 – Unde își pot găsi palestinienii siguranță?

Școlile conduse de UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, au fost refugii pentru civilii care fug de bombardamentele israeliene din Gaza. Dar un șir de școli conduse de UNRWA care adăpostesc palestinieni strămuți au fost bombardate, iar sediul agenției din orașul Gaza a fost distrus.

UPDATE ORA 11:00 – Numărul jurnaliştilor ucişi ajunge la 162

Biroul de presă al guvernului din Gaza a confirmat că forțele israeliene l-au ucis pe jurnalistul palestinian Mutasim Mahmoud Gharab.

Potrivit unui comunicat, numărul jurnaliştilor ucişi din 7 octombrie a crescut la 162.

Biroul a adăugat că Gharab a lucrat de ani de zile ca jurnalist pentru diverse instituții de presă.

UPDATE ORA 10:00 – Houthi revendică atacul asupra navei din Marea Roșie, confirmă atacul asupra Eilat-ului israelian

Rebelii Houthi din Yemen au emis o declarație, spunând că au lovit nava de marfă Pumba, sub un pavilion Liberia, cu rachete în Marea Roșie.

Grupul armat a confirmat, de asemenea, un atac asupra orașului-port israelian Eilat.

Sistemul de apărare antirachetă Arrow 3 al Israelului a doborât o rachetă trasă din Yemen, potrivit radioului oficial al armatei israeliene, în timp ce sirenele de avertizare sunau la Eilat.

Declarația Houthi spune că atacul efectuat „cu o serie de rachete balistice” a venit în sprijinul poporului palestinian și ca răspuns la atacurile SUA, Regatul Unit și Israelul împotriva Yemenului.

SUA și Marea Britanie au vizat pozițiile Houthi din Yemen de când grupul a început să atace navele din Marea Roșie, în opoziție cu războiul Israelului împotriva Gazei.

Israelul a atacat ieri orașul-port Hodeidah din Yemen, în urma unui atac mortal cu drone asupra Tel Aviv-ului de către Houthi cu o zi mai devreme.

UPDATE ORA 09:00 – Lieberman din Israel cere distrugerea portului Hodeidah din Yemen

Radioul Armatei Israeliene l-a citat pe Avigdor Lieberman, șeful partidului Yisrael Beiteinu, afirmând că Houthii au cauzat „daune economice imense Israelului”.

„Nu trebuie să ne mulțumim cu o lovitură unică; trebuie să distrugem complet portul Hodeidah”, a spus el.

El a adăugat că „eșecul de informații de astăzi împotriva Hezbollah, Siria, Liban și milițiile șiite din Siria este mai mare decât a fost împotriva Hamas în seara de 7 octombrie”.

UPDATE ORA 08:00 – Trupele israeliene trebuie să păstreze controlul zonei de frontieră Gaza-Egipt

Ministrul Energiei, Eli Cohen, s-a opus posibilei retrageri a forțelor israeliene de pe Coridorul Philadelphi , zona de graniță dintre Gaza și Egipt.

Controlul israelian al coridorului „a tăiat artera importantă a contrabandei de arme din Egipt în Gaza”.

Comentariile au venit după ce un raport al ziarul israelian Yedioth Ahronoth a citat surse anonime spunând că Netanyahu urma să se întâlnească astăzi cu echipa israeliană de negocieri înainte de a călători la Washington, DC.

El va decide dacă este de acord cu liniile generale ale axei Philadelphi și Rafah și cu întoarcerea palestinienilor în nordul Gazei, se arată în raport.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Israelul a atacat orașul port Hodeidah din Yemen, în mod specific pozițiile militare ale Houthi, ca răspuns la atacul cu drone al Rebelilor Houthi asupra Tel Avivului de vineri, care s-a soldat cu un deces și mai mulți răniți.

Loviturile israeliene au vizat instalații petroliere și obiective militare. 3 persoane au murit și mai multe sunt rănite.

Rebelii Houthi au jurat „să riposteze” împotriva acestor raiduri aeriene, descriindu-le drept o „agresiune brutală” menită să preseze Yemen să-și înceteze sprijinul pentru Gaza.

Oficialii israelieni au indicat că operațiunea a fost comunicată aliaților în avans și au subliniat necesitatea unei acțiuni internaționale împotriva Iranului, care sprijină Houthi.