• Apărarea civilă din Gaza a declarat că echipajele sale au recuperat cadavrele a trei persoane după ce armata israeliană a vizat un apartament rezidențial în cartierul al-Tuffah din estul orașului Gaza.
  • Întâlnirea Biden-Netanyahu va avea loc. Associated Press scrie că cei doi lideri se vor întâlni așa cum fusese planificat.
  • Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au lovit un lansator de rachete aparținând Hezbollah.

UPDATE ORA 21:00 – Palestinienii critică proiectul de lege al Knessetului de a eticheta UNRWA drept grup „terorist”

Secretarul general al OEP, Hussein al-Sheikh, a declarat că proiectul de lege care vizează agenția ONU care oferă ajutor palestinienilor arată „disprețul Israelului pentru comunitatea internațională și agențiile sale globale”.

Anterior, am raportat că parlamentul Israelului a adoptat în primă lectură trei proiecte de lege pentru închiderea UNRWA și desemnarea acesteia drept „organizație teroristă”. Proiectele de lege trebuie să treacă de încă două lecturi.

„Ocupația israeliană este cea mai urâtă formă de terorism care este exercitată împotriva poporului palestinian. Iar decizia Knessetului de a viza o organizație umanitară internațională trebuie să fie întâmpinată cu o poziție globală”, a declarat Al-Sheikh.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

El a îndemnat statele să sprijine agenția „din punct de vedere financiar, politic și moral, astfel încât aceasta să poată continua să își îndeplinească rolul umanitar față de oamenii care sunt victime ale ocupației israeliene”.

UPDATE ORA 20:00 – Firmă israeliană de tehnologie obligată să despăgubească angajata concediată pentru că a numit Israelul „stat terorist”

Wix Online Platforms a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare de 38.100 de dolari unei foste angajate irlandeze pe care a concediat-o după ce aceasta a făcut comentarii despre Israel pe rețelele sociale.

Potrivit ziarului The Irish Sun, compania multinațională, care are un birou în Dublin, a acceptat că a concediat-o pe nedrept pe Courtney Carey, șefa echipei de asistență pentru clienți, la 23 octombrie, din cauza comentariilor online pe care aceasta le-a făcut despre războiul israelian din Gaza.

Carey a declarat că a fost efectiv pusă pe lista neagră în sectorul tehnologiei de la incident. În postările și comentariile online, Carey a criticat bombardarea fără discernământ a Gaza de către Israel.

Controversa l-a determinat pe ministrul irlandez al afacerilor externe, Micheal Martin, să intervină în această problemă, afirmând că concedierea lui Carey a fost „inacceptabilă”, deoarece angajaților „ar trebui să li se permită să-și exprime punctul de vedere individual”.

UPDATE ORA 19:00 – Numărul morților crește din nou după atacul israelian asupra Khan Younis

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că cel puțin 70 de cadavre au ajuns la complexul medical Nasser începând din această dimineață, după ce forțele israeliene și-au reluat atacurile asupra orașului din sudul Fâșiei.

Ministerul a adăugat că peste 200 de persoane rănite, inclusiv cazuri grave, au ajuns la unitatea medicală, care se află, de asemenea, în Khan Younis.

UPDATE ORA 18:00 – Hamas denunță atacul israelian asupra Khan Younis

Gruparea afirmă că atacul, care a ucis și rănit zeci de persoane și a strămutat numeroase familii, nu îi va descuraja pe palestinieni să rămână „neclintiți pe pământul lor”.

„Facem apel la comunitatea internațională și la Organizația Națiunilor Unite să intervină de urgență pentru a opri uciderea sionistă sistematică a poporului nostru, care se confruntă cu un genocid”, a afirmat Hamas într-o declarație pe canalul său Telegram.

„Afirmăm că poporul nostru va rămâne neclintit, iar rezistența va rămâne angajată în confruntarea cu acest inamic criminal care încearcă să expulzeze poporul nostru și să șteargă cauza noastră națională.

„Gaza va rămâne de neînduplecat până când ocupația va fi înfrântă pe calea libertății, a întoarcerii și a autodeterminării”, a spus acesta.

UPDATE ORA 17:00 – Spitalul Nasser este copleșit de victime în timp ce bombardamentele israeliene continuă

Oficialii din domeniul sănătății de la spitalul Nasser din Khan Younis au îndemnat locuitorii să doneze sânge din cauza numărului mare de victime care sunt transportate de urgență la unitatea medicală.

„Situația din complexul medical Nasser este scăpată de sub control. Am primit sute de victime și de decese în decurs de trei ore. Situația noastră este foarte gravă. Trebuie să fim sprijiniți cu materiale și instrumente medicale”, a declarat purtătorul de cuvânt Mohammed Sakr.

Sakr a spus că spitalul a primit mai mult de peste 30 de cadavre și două 200 de răniți.

„Cerem tuturor țărilor din lume să forțeze Israelul să deschidă frontierele pentru a transfera pacienții noștri care au nevoie de operații urgente în țările vecine” pentru a primi tratament, a spus el.

UPDATE ORA 16:00 – Bilanțul victimelor din Khan Younis crește la 45

Mohamed Saqer, purtătorul de cuvânt oficial al spitalului Nasser din Khan Younis, afirmă că atacurile israeliene asupra estului Khan Younis au ucis până acum cel puțin 45 de persoane.

Unitatea medicală, care este ultimul spital rămas în sudul Fâșiei Gaza, a primit numărul tot mai mare de victime, inclusiv copii, începând din această dimineață, când forțele israeliene au început atacurile aeriene și terestre, fără a da timp locuitorilor să respecte ordinele de evacuare.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele israeliene susțin că Hamas reține cadavrele celor doi prizonieri

Am raportat mai devreme despre grupul israelian de campanie Hostages and Missing Families Forum, anunțând că încă doi prizonieri deținuți în Gaza au fost uciși.

De atunci, forțele israeliene au declarat pe X că au informat familiile lui Yagev Buchshtab, 35 de ani, și Alex Dancyg, 76 de ani, „că nu mai sunt în viață și că trupurile lor sunt deținute de organizația teroristă Hamas”.

UPDATE ORA 14:00 – Numărul jurnaliştilor ucişi în Gaza a crescut la 163

Biroul de presă al guvernului din Gaza a declarat într-o declarație pe Telegram că un atac israelian l-a ucis pe jurnalistul Haider Ibrahim al-Masdar, fără a da detalii despre locul sau ora crimei.

Moartea sa a ridicat numărul total de jurnalişti din 7 octombrie la 163, a adăugat acesta.

Al-Masdar a lucrat ca cercetător media și specialist în afaceri media, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 13:00 – Hezbollah susține că a atacat situl militar Malkia din nordul Israelului

Gruparea libaneză Hezbollah a susținut că a vizat situl militar al Israelului din apropierea așezării Malkia din nord.

Atacul a fost efectuat cu o dronă care a lovit unul dintre buncărele militare israeliene, dându-i foc și distrugând o parte din acesta, se arată în comunicatul grupului pe Telegram.

Hezbollah a spus frecvent că atacurile sale asupra nordului Israelului vor înceta odată ce Israelul va pune capăt războiului împotriva Gazei.

UPDATE ORA 12:00 – Încă doi prizonieri israelieni au fost uciși în Gaza

Grupul de campanie israelian Hostages and Missing Families Forum a anunțat că alți doi prizonieri deținuți în Gaza au fost uciși în custodia Hamas.

Armata israeliană a spus că încă investighează moartea lui Yagev Buchshtab, un tehnician de sunet în vârstă de 35 de ani, și a lui Alex Dancyg, în vârstă de 76 de ani, istoric, care au fost răpiți din casele lor de lângă granița cu Gaza în timpul conflictului Hamas din 7 octombrie.

„Yagev și Alex au fost luați în viață și ar fi trebuit să se întoarcă în viață la familiile lor și în țara lor”, a spus Forumul într-un comunicat. „Moartea lor în captivitate este o reflectare tragică a consecințelor în ceea ce privește ignoranța negocierilor.”

UPDATE ORA 11:00 – Israelienii desfășoară ritualuri talmudice în complexul Moscheei Al-Aqsa

Israelienii au efectuat ritualuri talmudice în complexul Moscheei Al-Aqsa din Ierusalimul de Est, sub protecția poliției israeliene, potrivit agenției de presă Wafa.

Martorii au spus că zeci de israelieni au intrat în locul sfânt și au efectuat tururi provocatoare, în timp ce poliția israeliană a impus restricții la intrarea credincioșilor palestinieni în moschee, se arată în raport.

Poliția israeliană a crescut, de asemenea, restricțiile la porțile din Orașul Vechi, transformând zona într-o zonă militară.

Conform status quo-ului afirmat în 1967, numai musulmanii se pot ruga în al-Haram al-Sharif, cunoscut și sub numele de complexul Moscheea Al-Aqsa. Non-musulmanii pot vizita, dar nu se pot ruga la locul; aceasta include participarea la ritualuri talmudice.

UPDATE ORA 10:00 – Principalul diplomat al Iordaniei condamnă atacul israelian asupra convoiului ONU din Gaza

L-am citat pe șeful UNRWA spunând că forțele israeliene au împușcat ieri un convoi ONU care se îndrepta spre orașul Gaza, în ciuda faptului că mișcarea a fost coordonată și aprobată de autoritățile israeliene.

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a condamnat atacul, declarând că este „o crimă de război”, cerând protejarea UNRWA și a altor echipe umanitare „de forțele de ocupație israeliene și crime de război”.

„Gaza nu a devenit doar un cimitir pentru copii. A devenit un cimitir pentru dreptul internațional, o pată rușinoasă asupra întregii ordini internaționale”, a adăugat Safadi.

UPDATE ORA 09:00 – Numărul de soldați israelieni care caută sprijin psihologic a crescut de șase ori mai mult

Cotidianul israelian Haaretz relatează că numărul soldaților israelieni care caută sprijin psihologic de la începutul războiului a crescut de șase ori.

Linia de asistență a Ministerului Apărării a observat o creștere dramatică a apelurilor de urgență de la rezerviști și soldați, împreună cu familiile acestora, a raportat Haaretz.

Chiar săptămâna trecută, linia telefonică a primit patru anchete cu caracteristici suicidale care au necesitat intervenția imediată a poliției, se arată în raport.

Potrivit datelor asociației NTL care operează linia de asistență, între octombrie 2022 și iunie 2023, înainte de război, linia de asistență a fost obligată să contacteze poliția de 35 de ori din cauza fricii de sinucidere.

Un an mai târziu, numărul a sărit la 86 – o creștere de 145 la sută. Datele arată că și numărul de referințe a crescut de șase ori și că în ultimele săptămâni numărul de solicitări pe timp de noapte s-a dublat.

UPDATE ORA 08:00 – Numărul morților în Khan Younis crește la 27

Surse medicale au declarat pentru Al Jazeera Arabic că numărul morților a crescut la 27.

O înregistrare video grafică distribuită online și verificată de agenția de verificare a faptelor Al Jazeera, Sanad, a arătat sosirea unui camion încărcat cu cadavre și persoane rănite la Complexul Medical Nasser din Khan Younis.

Între timp, în Deir el-Balah din centrul Gazei, bombardarea israeliană asupra unei case a ucis cel puțin doi palestinieni și a rănit alții, potrivit agenției de presă Wafa.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Apărarea civilă din Gaza a declarat că echipajele sale au recuperat cadavrele a trei persoane și au salvat alte câteva care au fost rănite după ce armata israeliană a vizat un apartament rezidențial în cartierul al-Tuffah din estul orașului Gaza.

Întâlnirea Biden-Netanyahu va avea loc. Associated Press scrie că cei doi lideri se vor întâlni așa cum a fost planificat, în timpul călătoriei premierului israelian la Washington, DC.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au lovit un lansator de rachete aparținând Hezbollah, precum și un post de observație și alte infrastructuri din sudul Libanului, scrie Al Jazeera.