• Comitetul Olimpic Palestinian i-a cerut lui Bach excluderea Israelului de la Jocurile Olimpice.
  • Bach a subliniat că cele două Comitete Olimpice Naționale din Israel și Palestina au trăit în coexistență pașnică până acum.
  • „Dacă am intra în discuții politice cu privire la războaie și conflicte, la ceremonia de deschidere de vineri am putea fi în final cu 100 de CNO-uri”.

UPDATE ORA 21:00 – Un raid israelian vizează un turn rezidențial în Nuseirat

Un raid israelian a vizat o clădire rezidențială din zona turnurilor Ain Jalut din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei.

Rețeaua de știri Quds, cu sediul în Palestina, a postat imagini cu momentul în care clădirea, pe care a denumit-o „Turnul 6”, a fost lovită.

Numărul victimelor este neconfirmat.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE ORA 20:00 – Peste 100 de stagiari din Congresul SUA boicotează discursul lui Netanyahu

Stagiarii au declarat că boicotează discursul de astăzi al lui Netanyahu, invocând cererile alegătorilor.

„În calitate de coloană vertebrală a instituțiilor democratice ale națiunii, suntem însărcinați să amplificăm vocile alegătorilor. Cererea covârșitoare este clară: prim-ministrul Netanyahu trebuie să fie tras la răspundere pentru crimele sale împotriva umanității. Este obligația noastră morală să ne asigurăm că aceste voci nu sunt reduse la tăcere”, a afirmat grupul de stagiari într-o declarație.

„Într-un act de protest, mulți dintre noi ne-am angajat să ne dăm astăzi bolnavi. Suntem pe deplin solidari cu victimele acțiunilor lui Netanyahu”.

UPDATE ORA 19:00 – Manifestanții din Washington sunt pregătiți pentru discursul lui Netanyahu

Aproximativ 1.500 de manifestanți s-au adunat deja în Washington DC pentru a protesta împotriva discursului premierului israelian Benjamin Netanyahu în fața Congresului, care va avea loc în aproximativ două ore.

Unul dintre protestatari, Mirim Osman, de la Mișcarea Tineretului Palestinian, a declarat că politicile pro-israeliene neclintite ale guvernului american în timpul războiului din Gaza au provocat o reacție de respingere masivă față de administrația președintelui Joe Biden.

Această frustrare se extinde la vicepreședintele Kamala Harris, pe care Biden a susținut-o pentru a candida la președinție în locul său pentru alegerile din 2024, a declarat Osman. „Când te uiți la palmaresul lui Kamala Harris, ea a fost în spatele lui Biden în fiecare decizie politică și de foarte mult timp sprijină Israelul”, a spus ea.

„Nu cred că se schimbă nimic în ceea ce privește politica”, a adăugat ea, referindu-se la retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială din SUA.

UPDATE ORA 18:00 – Președintele israelian a rămas în avion la Paris din cauza unor probleme de securitate

Președintele israelian Isaac Herzog și delegația sa au fost forțați să rămână în avion după ce au aterizat în Franța din cauza unei presupuse amenințări la adresa securității.

Herzog a sosit în capitala Franței pentru a participa vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Portalul israelian de știri Walla a declarat că măsura a fost luată după ce o persoană a fost văzută pe acoperișul unei clădiri din apropiere în timp ce avionul ateriza.

„Din cauza temerilor privind un incident de securitate pe aeroportul din Paris, președintelui Herzog și delegației care îl însoțea nu li s-a permis să coboare din avion”, a relatat postul public israelian de televiziune KAN. „După aproximativ 40 de minute, președintelui și delegației care îl însoțea li s-a permis să coboare”.

Franța va desfășura mii de ofițeri de poliție pentru a asigura securitatea ceremoniei de deschidere în contextul unor tensiuni geopolitice crescute, inclusiv cu privire la războiul Israelului în Gaza.

UPDATE ORA 17:00 – Ministrul israelian de extremă-dreapta îl susține pe Trump din cauza acțiunilor împotriva Iranului

Itamar Ben-Gvir, ministrul israelian de extremă-dreapta al securității naționale, spune că îl susține pe fostul președinte american Donald Trump în alegerile din noiembrie pentru că acesta va sprijini acțiunile împotriva Iranului.

„Cred că, cu Trump, Israelul va primi sprijin pentru a acționa împotriva Iranului”, a declarat Ben-Gvir pentru Bloomberg News. „Cu Trump, va fi mai clar că dușmanii trebuie să fie înfrânți”.

Ministrul israelian – un colonist și lider al partidului naționalist Puterea Evreiască – a adoptat o linie dură împotriva adversarilor Israelului din Orientul Mijlociu, inclusiv Hezbollah și Hamas, și s-a pronunțat vehement împotriva oricărei încetări a focului pentru oprirea războiului din Gaza.

Anterior, ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că există un „piroman” în guvernul Israelului care „încearcă să aprindă Orientul Mijlociu” – o referire aparentă la Ben-Gvir.

UPDATE ORA 16:00 – Biroul Premierului israelian afirmă că status quo-ul Moscheii Al-Aqsa „nu s-a schimbat”

Biroul prim-ministrului israelian a emis o declarație după ce ministrul securității naționale de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, a declarat că evreii au voie să se roage la Moscheea Al-Aqsa. Ca parte a unui acord de lungă durată, non-musulmanii nu au voie să se roage la complexul Al-Aqsa – al treilea cel mai sfânt loc al islamului.

„Politica Israelului de menținere a status-quo-ului pe Muntele Templului nu s-a schimbat și nu se va schimba”, a afirmat biroul într-o declarație pe X, referindu-se la complexul moscheii ca Muntele Templului.

UPDATE 15:00 – Hezbollah difuzează imagini cu dronă care arată o bază aeriană israeliană

Grupul libanez a difuzat imagini cu drone despre care spune că arată avioane și facilități de depozitare a combustibilului la baza aeriană Ramat David din Israel, la aproape 50 km (30 mile) de teritoriul israelian.

Filmarea, despre care Hezbollah a spus că a fost filmată marți, a fost a treia dintr-o serie de videoclipuri filmate de o dronă de supraveghere pe care Hezbollah a poreclit-o „Hudhud”, în arabă pentru hupă. Primul videoclip a arătat orașul-port israelian Haifa.

UPDATE 14:00 – Trump împărtășește scrisoarea lui Mahmoud Abbas după tentativa de asasinat

Fostul președinte al SUA Donald Trump a publicat o fotografie a unei scrisori trimise lui de către președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în urma tentativei de asasinat de la începutul acestei luni. În scrisoarea din 14 iulie, Abbas a scris „cu mare îngrijorare” că a primit vești despre împușcătură.

„Actele de violență nu trebuie să aibă loc într-o lume a legii și ordinii. Respectul pentru celălalt cu toleranță și prețuirea vieții umane este ceea ce trebuie să prevaleze”, se spune.

„Actele disprețuitoare de tentative de asasinat sau de succes sunt acte de slăbiciune cu o înțelegere nereușită a măsurilor pașnice de rezolvare a conflictelor. Vă doresc putere și siguranță.” Trump i-a trimis scrisoarea înapoi lui Abbas scriind în partea de jos: „Mahmoud – Atât de frumos – Mulțumesc – Totul va fi bine – Cele mai bune urări”.

De asemenea, Trump a anunțat pe platforma sa Truth Social că îl va găzdui pe prim-ministrul israelian Netanyahu la hotelul său Mar-a-Lago din Florida. „Aștept cu nerăbdare să-l văd pe Bibi Netanyahu vineri și chiar mai nerăbdător să ajungem la pacea în Orientul Mijlociu!” Trump a scris.

UPDATE 13:00 – Peste 120 de morți în atacul israelian asupra lui Khan Younis

Cel puțin 121 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost ucise de la începutul atacului israelian asupra zonelor de est din Khan Younis, a anunțat apărarea civilă din Gaza. Într-un comunicat, se spune că echipele lucrează pentru evacuarea multor oameni prinși în orașul Bani Suheila, din estul Khan Younis.

UPDATE 12:00 – Patru palestinieni uciși în Cisiordania ocupată în mai puțin de 12 ore

A fost o noapte destul de violentă la Qalandiya.

Un mare contingent de vehicule blindate și soldați israelieni a intrat în tabăra de refugiați, a impus încetarea focului și apoi a aruncat în aer casa aparținând familiei lui Muhammad Manasra.

Face parte din măsurile de pedeapsă colectivă, așa cum le numesc organizațiile pentru drepturile omului, de a pedepsi familiile palestinienilor acuzați că au comis atacuri împotriva Israelului.

Un tânăr de 16 ani a fost împușcat mort în timpul confruntărilor care au urmat cu soldații israelieni în tabăra de refugiați Qalandiya. Mai multe răniți sunt încă tratați în spitale.

În Tubas, o forță sub acoperire de ocupație israeliană a percheziționat orașul. Nimeni nu știa că era acolo și a tras asupra unui vameș, ucigându-l aproape pe loc. Un tânăr de 23 de ani a fost ucis, iar un coleg de-al său a fost rănit.

Alți doi palestinieni au fost declarați morți din cauza rănilor suferite în urma raidurilor militare israeliene anterioare în zona Tulkarem.

Patru palestinieni au fost uciși în mai puțin de 12 ore și ziua abia începe. Situația este destul de tensionată în Cisiordania ocupată, unde nu există nicio încetinire în acele raiduri, asasinate și în acele detenții.

UPDATE 11:00 – Situația din Khan Younis este devastatoare, numărul deceselor provocate de atacurile israeliene este așteptat să crească

Unii oameni sunt blocați fără apă și mâncare în Khan Younis. Nimeni nu a putut ajunge la ei, nimeni nu i-a putut evacua; sunt oameni care nu au avut timp să se evacueze.

Forțele israeliene au aruncat pliante în părțile estice ale Khan Younis și apoi au început să bombardeze într-un mod foarte nebunesc toate părțile orașului.

Palestinienii nu au unde să meargă și s-au mutat dintr-un loc în altul în căutarea unui adăpost, dar toate străzile sunt pline de oameni, în special în zona al-Mawasi, care a fost, de asemenea, atacată de câteva ori de forțele israeliene.

În Khan Younis funcționează un singur spital, Spitalul Nasser, care a solicitat unități de sânge pentru a trata toate rănile care sunt primite în fiecare minut.

De trei zile, există zone în care paramedicii nu au putut ajunge în Khan Younis. De aceea, ne așteptăm ca numărul morților și al răniților să crească.

Situația din Khan Younis este devastatoare. Bombardamentele și loviturile aeriene continuă și fiecare palestinian care încearcă să se mute într-o zonă mai sigură, departe de loviturile aeriene, este țintit de quadcopterele israeliene.

UPDATE 10:00 – Armata israeliană spune că a lovit ținte ale Hezbollah în sudul Libanului

Armata spune că a lovit infrastructura din zona Chihine de unde au fost trase rachete marți.

De asemenea, armata a vizat un depozit militar în satul Kfarhamam din sud, unde grupul armat probabil depozita arme.

Schimburile de focuri dintre Hezbollah și Israel au devenit aproape zilnice de la începutul războiului din Gaza.

Deși acestea au rămas în mare parte limitate la regiunile de frontieră ale celor două țări, intensitatea lor a crescut, stârnind teama unui conflict mai amplu.

Liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, a declarat că atacurile grupării sunt în sprijinul Hamas din Gaza și că vor înceta de îndată ce Israelul își va opri războiul asupra Fâșiei.

UPDATE 09:00 – Poliția americană arestează 200 de persoane care protestau împotriva lui Netanyahu

După cum am raportat anterior, mai multe persoane au fost arestate într-o clădire a Congresului SUA pentru că protestau împotriva discursului premierului israelian Benjamin Netanyahu, programat miercuri în fața parlamentarilor.

Poliția Capitoliului SUA spune acum că numărul manifestanților reținuți este de 200.

„Manifestarea în interiorul clădirii Congresului este împotriva legii”, se arată într-o declarație.

UPDATE 08:00 – Trump se va întâlni vineri cu Netanyahu în Florida

Trump, scriind pe platforma sa de social media, Truth Social, a declarat că „așteaptă cu nerăbdare” întâlnirea cu Netanyahu de vineri și „chiar mai nerăbdător să obțină Pacea în Orientul Mijlociu!”

Candidatul republican la președinție a declarat că îl va găzdui pe liderul israelian în stațiunea sa din Palm Beach, Florida. El a atașat, de asemenea, o copie a unei scrisori din partea președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, dar nu l-a menționat în postare.

În scrisoare, Abbas și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la tentativa de asasinat împotriva lui Trump.

Relația dintre Trump și Abbas s-a deteriorat după ce fostul președinte american a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului și a prezentat un „plan pentru Orientul Mijlociu” pe care liderul palestinian l-a descris drept o „rușine”.

Știre inițială

Thomas Bach a declarat că nu va fi atras în discuții politice.

„Poziția [Comitetului Internațional Olimpic] este foarte clară. Avem două comitete olimpice naționale (NOC). Ambele au trăit în coexistență pașnică. Jocurile Olimpice sunt o competiție nu între țări, ci între sportivi.”

„Dacă am intra în discuții politice cu privire la războaie și conflicte, la ceremonia de deschidere de vineri am putea fi în final cu 100 de CNO-uri și nu cu 206 CNO-uri, dacă ne-am încălca neutralitatea politică.”

Comitetul Olimpic Palestinian i-a trimis o scrisoare lui Bach pentru ca Israelul să fie exclus de la Jocuri.

În scrisoare, acesta a acuzat Israelul că a încălcat armistițiul olimpic tradițional, care ar trebui să dureze de la 19 iulie până după Jocurile Paralimpice de la mijlocul lunii septembrie, prin războiul său din Gaza.

Citește și