• Ministrul de stat pentru cooperare internațională al Emiratelor Arabe Unite, Reem al-Hashimy, a declarat că misiunea ar trebui să contribuie la consolidarea păcii.
  • Această propunere vine în contextul intensificării conflictului din Gaza.
  • De asemenea a fost menționată implicarea Emiratelor Arabe Unite în problemele de securitate și umanității din Orientul Mijlociu.

UPDATE ORA 21:00 – Ambasadorul israelian la ONU afirmă că Israelul se va apăra de cei „care încearcă să ne anihileze”

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, și-a început discursul în fața Consiliului de Securitate al ONU relatând povestea exterminării familiei sale în mâinile naziștilor.

„La acest timp de ură insondabilă, ne referim ca „niciodată din nou””, a spus el. „Cu toate acestea, niciodată nu s-a întâmplat din nou”.

Erdan a spus că, de data aceasta, autorii atacurilor din 7 octombrie au fost „naziștii Hamas” care au ca obiectiv exterminarea evreilor. El a învinuit Iranul pentru fomentarea urii și a susținut că dacă Hitler ar fi putut avea un profil pe X, acesta ar fi arătat ca cel al liderului suprem Ali Khamenei.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Ne vom apăra de cei care încearcă să ne anihileze”, a spus el.

UPDATE ORA 20:00 – Netanyahu se întâlnește cu Trump la Mar-a-Lago

Premierul israelian a împărtășit fotografii și un scurt videoclip de la sosirea sa la proprietatea fostului președinte american din Florida.

În înregistrarea video, Netanyahu îi înmânează lui Trump o fotografie înrămată a unui copil israelian despre care a spus că a fost reținut în Gaza.

„Ne vom ocupa de asta”, a răspuns Trump, care candidează din nou la Casa Albă în alegerile americane din noiembrie.

UPDATE ORA 19:00 – O femeie palestiniană descrie strămutarea „traumatică și tragică”

Rihab Kanaan, o femeie palestiniană care a fost forțată să fugă din zonele estice ale Khan Younis din sudul Gazei, a fost strămutată de șapte ori de la începutul războiului.

„În timp ce încercam să evacuăm din zona de est, erau mulți copii care își cărau puținele [bunuri], iar femeile cărau apă… încercând să [aducă] cât mai mult”, a declarat Kanaan. „A fost o scenă traumatizantă și tragică”, a spus ea.

Kanaan a mai spus că a fost separată de fiul ei, care a fost și el strămutat. „Nu știu unde este, așa că încerc să îl caut”, a spus ea, îndemnând la încetarea războiului.

UPDATE ORA 18:00 – Oameni blocați în Khan Younis fără apă și mâncare de șase zile

Situația din Khan Younis se agravează de la un minut la altul. Pericolul nu este reprezentat doar de raidurile aeriene, ci și de faptul că oamenii sunt blocați de șase zile fără hrană, apă sau o cale de ieșire.

Dacă sunt răniți, nu se poate ajunge la ei. Acest lucru se datorează faptului că armata israeliană nu le-a dat timp să evacueze după ce a ordonat evacuarea. Oamenii care au reușit să se evacueze sunt pe străzi, nu au avut timp să își strângă lucrurile.

Ei suferă din cauza căldurii, a bolilor care se răspândesc și a condițiilor de igienă precare, care provoacă erupții cutanate și alte probleme.

UPDATE ORA 17:00 – Trei morți în atacurile israeliene asupra orașului Gaza: Raport

Două dintre morți și mai mulți răniți au avut loc în apropierea hotelului Al Amal din partea de vest a orașului Gaza, potrivit agenției de știri Wafa.

Surse locale au declarat agenției că atacul israelian a vizat un grup de civili adunați în zonă.

De asemenea, o persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite într-un atac cu dronă în apropierea străzii Abu Hasira, în partea de vest a orașului Gaza, a raportat agenția.

UPDATE ORA 16:00 – Franța îi urează bun venit Președintelui israelian, în ciuda criticilor, cu ocazia începerii Jocurilor Olimpice

Președintele israelian Isaac Herzog i-a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron pentru „primirea călduroasă” la Paris, în contextul în care Jocurile Olimpice încep astăzi cu ceremonia de deschidere, pe fondul măsurilor de securitate sporite pentru oficialii și sportivii israelieni.

Participarea țării la jocuri în contextul războiului său brutal din Gaza a provocat critici din partea organizatorilor Jocurilor Olimpice, care au o lungă istorie în interzicerea națiunilor considerate a fi comis acte care contravin spiritului jocurilor.

Rusia și Belarus vor fi absente din competiție ca urmare a războiului continuu din Ucraina.

„Statul Israel este mândru să participe la Jocurile Olimpice și să își ridice steagul pe această importantă scenă mondială”, a declarat Herzog pe X, mulțumind Franței pentru contribuția la asigurarea participării Israelului.

UPDATE ORA 15:00 – PAM a fost forțat să reducă rațiile de alimente în Gaza

Programul Alimentar Mondial spune că a fost forțat să reducă rațiile de alimente în Gaza „pentru a asigura o acoperire mai largă pentru noile strămutate”.

Într-o postare despre X, a adăugat că livrările sunt limitate în centrul și sudul Gazei, deoarece nu intră aproape nicio prevedere comercială.

Un grup de experți ONU a acuzat Israelul pentru apariția foametei în Gaza, acuzându-l că a desfășurat o „campanie de foamete direcționată”, în mare parte prin împiedicarea furnizării de ajutor, precum și prin bombardarea necruțătoare a Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 14:00 – Forțele israeliene rănesc un adorator care încearcă să ajungă la Moscheea Al-Aqsa

Forțele israeliene au atacat credincioșii care participau la rugăciunile de vineri la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul ocupat, rănind un palestinian, potrivit agenției de presă Wafa.

Surse locale au declarat pentru Wafa că forțele israeliene au folosit bastoane pentru a ataca credincioșii din apropierea zonei Bab al-Asbat în timp ce încercau să ajungă la moschee.

UPDATE ORA 13:00 – „Nouă din 10” persoane strămutate în Gaza: UNRWA

Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) spune că nouă din 10 persoane din Fâșia Gaza au fost „strămutate forțat” în timpul războiului.

„Familiile caută adăpost acolo unde pot: școli supraaglomerate, clădiri distruse, corturi improvizate pe nisip sau printre mormane de gunoi. Niciunul dintre aceste locuri nu este sigur. Oamenii nu au unde să meargă”, se spunea pe X.

UPDATE ORA 12:00 – Israelul a înființat 25 de avanposturi ilegale în Cisiordania începând cu 7 octombrie: Raport

Peace Now Israel, un grup care susține o soluție cu două state, spune că de când a început războiul din Gaza, Israelul a înființat cel puțin „25 de avanposturi, cele mai multe dintre ele avanposturi agricole” în Cisiordania ocupată.

„Cabinetul a aprobat înființarea a cinci noi așezări: Evyatar, Givat Assaf, Sde Ephraim, Adorayim și Nachal Haletz, toate avanposturi ilegale destinate să devină așezări oficiale”, se arată în raport.

Acesta a constatat că Securitatea Națională de extremă-dreapta Bezalel Smotrich a instruit ministerele și autoritățile să înceapă finanțarea „70 de avanposturi ilegale, să înființeze clădiri publice și să le conecteze la apă, electricitate și alte infrastructuri”.

UPDATE ORA 11:00 – Iranul își exprimă sprijinul pentru acordul de la Beijing al grupurilor palestiniene

Guvernul iranian spune că recenta întâlnire a Hamas și Fatah din capitala chineză este un pas valoros în direcția reconcilierii naționale pentru Palestina.

Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat la X că guvernul iranian sprijină grupurile palestiniene „în confruntarea cu ocuparea regimului de apartheid al Israelului și mișcarea lor colectivă în direcția exercitării dreptului fundamental la autodeterminare”.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană spune că „100 de teroriști” au fost uciși în Khan Younis

Armata israeliană a declarat că „aproximativ 100 de teroriști” au fost „eliminați” ca urmare a ofensivei sale terestre în orașul din sudul Gaza.

Într-o actualizare situațională pe Telegram, armata a mai spus că „șapte celule teroriste” au fost eliminate de avioanele israeliene și că trupele au localizat puțuri de tunel și arme în cartierul Tel al-Sultan al lui Rafah.

În ziua precedentă, avioanele de luptă israeliene, elicopterele de atac și alte avioane militare au efectuat aproximativ 45 de atacuri asupra țintei din Gaza, a spus armata.

UPDATE ORA 09:00 – Șapte palestinieni reținuți în raid la Nablus: raport

Forțele israeliene au reținut șapte palestinieni în timpul unui raid în zona de est a Nablus, la nord de Cisiordania ocupată, a informat Wafa.

Securitatea palestiniană și surse locale au declarat pentru Wafa că mai multe vehicule militare israeliene au luat cu asalt zona cu gaze lacrimogene și grenade asomatoare în apropierea taberei de refugiați Askar.

Cel puțin șapte persoane au fost reținute în timpul raidului, inclusiv șase din familia Hebron, și au fost duse la o destinație necunoscută.

UPDATE ORA 08:00 – Australia, Canada, Noua Zeelandă îndeamnă Israelul să protejeze civilii din Gaza

Cele trei guverne au emis o declarație privind necesitatea unei încetări urgente a focului în Gaza.

Declarația spunea: „Situația din Gaza este catastrofală. Suferința umană este inacceptabilă. Nu poate continua.”

„Rămânem fără echivoc în condamnarea noastră asupra Hamas pentru atrocitățile din 7 octombrie și actele de teroare în curs”, a spus grupul, îndemnând grupul să depună armele și să elibereze toți captivii israelieni.

Cu toate acestea, declarația a cerut Israelului să „asculte preocupările comunității internaționale”.

UPDATE ORA 03:00 – Armata israeliană arestează 10 persoane, inclusiv femei și copii, în raiduri în Cisiordania

Armata israeliană a luat cu asalt orașul Qalqilya din Cisiordania ocupată și orașul Azzun, la est de oraș, și a arestat cel puțin 10 persoane, relatează agenția de știri Wafa.

Printre cei reținuți se numără femei și copii, majoritatea fiind rude ale unor persoane căutate de forțele israeliene, potrivit Wafa.

Soldații israelieni au luat cu asalt orașul Qalqilya și au efectuat raiduri în numeroase cartiere, au percheziționat locuințe și au agresat locuitori, înainte de a aresta cinci persoane.

Forțele israeliene au arestat, de asemenea, cel puțin cinci persoane în orașul Azzun, inclusiv fratele și sora mai tineri ai unui om căutat, Muawiya Riyashi, pentru a-l presa să se predea, relatează Wafa.

UPDATE ORA 02:00 – Zeci de morți în urma unei serii de atacuri israeliene în sudul Gazei

Armata israeliană a efectuat o serie de atacuri în și în jurul orașelor Khan Younis și Rafah din sudul Gazei în ultimele ore, relatează agenția de știri Wafa.

În total, surse medicale au declarat că trupurile a 32 de persoane au ajuns la Complexul Medical Nasser din Khan Younis începând de joi dimineață, relatează Wafa.

Știre inițială

Emiratele Arabe Unite au subliniat necesitatea unei „misiuni internaționale temporare” care să poată începe să abordeze enormele consecințe umanitare ale războiului din Gaza după ce luptele se vor încheia.

„Consolidarea păcii și securității și încetarea suferinței umanitare ar trebui să înceapă prin desfășurarea unei misiuni internaționale temporare în Gaza, cu o invitație oficială din partea guvernului palestinian”, a declarat ministrul de stat pentru cooperare internațională al Emiratelor Arabe Unite, Reem al-Hashimy, pentru agenția de presă oficială WAM.

Ea a adăugat că misiunea trebuie să pună fâșia pe calea unei eventuale reunificări cu Cisiordania ocupată sub conducerea Autorității Palestiniene.

Citește și