• Președintele SUA a lăudat răspunsul umanitar al Iordaniei în fața crizei din Gaza.
  • Organizația Națiunilor Unite a raportat că peste 180.000 de palestinieni au fost strămutați din cauza intensificării ostilităților în zona Khan Younis.
  • Armata israeliană a emis ordine de evacuare pentru anumite părți din sudul orașului Khan Younis.

UPDATE ORA 21:00 – Israelul afirmă că 9 persoane au fost ucise în urma unei lovituri asupra Majdal Shams

Armata israeliană a declarat că o rachetă care a lovit un teren de fotbal în Înălțimile Golan, pe care le ocupă, a ucis nouă persoane.

Israelul susține că Hezbollah se află în spatele atacului – ceea ce gruparea a negat.

UPDATE ORA 20:00 – Hezbollah neagă responsabilitatea pentru atacul din Înălțimile Golan

Un oficial de rang înalt al grupării libaneze Hezbollah, Mohammad Afif, a declarat pentru Reuters că gruparea nu este responsabilă pentru atacul de la Majdal Shams din Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Anterior, am raportat că mai multe persoane au fost rănite într-un atac despre care armata israeliană a afirmat că a provenit din Liban.

UPDATE ORA 19:00 – Un atac israelian a provocat incendii în sudul Libanului

Un atac cu dronă a provocat izbucnirea unui incendiu în satul de frontieră Adaisseh, în sudul Libanului, a raportat agenția de presă de stat NNA.

Bombardamentele de artilerie asupra orașului Meiss el-Jabal au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu de proporții, a raportat agenția, adăugând că echipe de apărare civilă au fost trimise în zonă.

Avioane de luptă israeliene au efectuat, de asemenea, atacuri simulate asupra orașului Tyre, al patrulea ca mărime din Liban, rupând sunetul și declanșând explozii puternice în aer.

UPDATE ORA 18:00 – Brigăzile Al-Quds afirmă că au capturat o dronă israeliană

Aripa armată a Jihadului Islamic palestinian afirmă că a preluat controlul unei drone israeliene Evo Max în timp ce aceasta efectua misiuni de informații în estul orașului Khan Younis, în sudul Gazei.

O declarație pe Telegram mai spune că, împreună cu Brigăzile Qassam ale Hamas, luptătorii al-Quds au distrus cu obuze de mortieră grele un cartier general al armatei israeliene în zona Bani Suhaila din estul Khan Younis.

UPDATE ORA 17:00 – Hezbollah revendică atacul asupra soldaților israelieni din Yiftah

Gruparea armată Hezbollah din Liban a susținut că luptătorii săi au efectuat un atac aerian împotriva unei poziții a armatei israeliene în așezarea Yiftah, pe partea de est a frontierei dintre Liban și Israel.

Grupul a afirmat într-o declarație pe Telegram că un roi de drone a lovit corturile soldaților israelieni, „provocând victime confirmate”.

Atacurile transfrontaliere au devenit o obișnuință zilnică la granița dintre Liban și Israel de când războiul Israelului împotriva Gaza a început la 7 octombrie anul trecut.

Hezbollah a declarat că își va opri atacurile asupra nordului Israelului numai atunci când va exista o încetare permanentă a focului în Gaza.

UPDATE ORA 16:00 – Brigăzile Qassam raportează ciocniri violente în orașul Gaza

Aripa armată a Hamas spune că luptătorii săi au lovit un transportor de trupe israelian înconjurat de soldați cu o rachetă al-Yassin 105 în cartierul Tal al-Hawa, la sud de orașul Gaza.

Mai mulți soldați au fost uciși sau răniți în atac, potrivit declarației grupării pe Telegram.

Într-un incident separat, gruparea a declarat că a distrus forțele israeliene care pătrundeau în același cartier cu obuze de mortieră.

UPDATE ORA 15.00 – Cel puțin 39.258 de palestinieni au fost uciși din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza

Cel puțin 39 258 de palestinieni au fost uciși și 90 589 au fost răniți în ofensiva militară a Israelului asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat sâmbătă Ministerul Sănătății din Gaza.

Ministerul Sănătății din Gaza nu face distincție între combatanți și civili.

UPDATE ORA 14.00 – Cel puțin 30 de palestinieni ar fi murit în urma unui atac israelian asupra unei școli, spun oficialii din domeniul sănătății

Cel puțin 30 de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra unei școli din Deir al Balah, în centrul Gazei, au declarat oficiali palestinieni din domeniul sănătății, relatează Reuters. Armata israeliană a declarat că a lovit un centru de comandă al Hamas.

Potrivit agenției de presă Reuters, Ministerul Sănătății din Gaza și biroul de presă al guvernului condus de Hamas au prezentat bilanțul persoanelor ucise în atacul asupra școlii din Deir Al-Balah, una dintre zonele cele mai populate cu familii strămutate, și au declarat că alte peste 100 de persoane au fost rănite.

Armata israeliană a afirmat într-o declarație că a vizat un „centru de comandă și control al Hamas în incinta școlii Khadija din centrul Gazei”. Declarația a precizat că școala era folosită pentru lansarea de atacuri împotriva trupelor și ca depozit de arme și că a avertizat civilii înainte de atac.

Reuters raportează că la spitalul Al-Aqsa din Deir Al-Balah, ambulanțele au adus palestinienii răniți în unitatea medicală. Unii dintre răniți au ajuns și pe jos, cu hainele pătate de sânge.

UPDATE ORA 13.00 – Israelul ordonă evacuarea unei zone desemnate ca zonă umanitară în Gaza

Armata israeliană a ordonat sâmbătă evacuarea unei zone aglomerate din Gaza desemnată drept zonă umanitară, afirmând că plănuiește o operațiune împotriva militanților Hamas din Khan Younis, inclusiv părți din Muwasi, o tabără de corturi improvizată în care mii de oameni își caută refugiu.

Potrivit Associated Press (AP), ordinul vine ca răspuns la tirurile de rachete care, potrivit Israelului, provin din zonă. Este a doua evacuare emisă într-o săptămână într-o zonă destinată palestinienilor care fug din alte părți ale Gazei. Mulți palestinieni au fost dezrădăcinați de mai multe ori în căutare de siguranță în timpul campaniei aeriene și terestre a Israelului.

Luni, după ordinul de evacuare, mai multe raiduri aeriene israeliene au lovit în jurul Khan Younis, ucigând cel puțin 70 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care a citat cifre de la spitalul Nasser.

UPDATE ORA 12.00 – Ordinele de evacuare și „ostilitățile intensificate” au „destabilizat semnificativ operațiunile de ajutor”, afirmă ONU

Ordinele de evacuare din Khan Younis și „intensificarea ostilităților” au „destabilizat în mod semnificativ operațiunile de ajutor”, a declarat ONU, care a raportat „condiții groaznice de apă, igienă și salubritate” în teritoriul palestinian.

Agenția France-Presse (AFP) relatează că, după ce Israelul a avertizat că forțele sale vor „opera în forță” în regiunea Khan Younis, inclusiv într-o zonă declarată anterior zonă umanitară sigură, Ministerul Sănătății din Gaza condusă de Hamas a declarat luni că o operațiune israeliană în Khan Younis a ucis 70 de persoane și a rănit mai mult de 200.

Armata a declarat la momentul respectiv că va acționa pentru a opri tirurile de rachete care vin spre Israel din zonă.

Miercuri, armata a declarat că forțele au efectuat o operațiune de salvare în Khan Younis și au recuperat cadavrele a cinci israelieni. Aceștia au fost uciși în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului de către militanții Hamas, iar trupurile lor au fost duse înapoi în Gaza, a declarat armata.

UPDATE ORA 11.00 – Membri ai guvernului de dreapta al Israelului au ripostat la cererile lui Kamala Harris privind încetarea imediată a focului în Gaza

Membri ai guvernului de dreapta al Israelului au ripostat la cererile lui Kamala Harris privind încetarea imediată a focului în Gaza, după ce aceasta s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu în timpul vizitei sale în SUA.

După o scurtă întâlnire cu prim-ministrul israelian, pe care Harris a descris-o ca fiind „sinceră și constructivă”, vicepreședintele și candidatul la președinție al SUA a declarat că este „timpul ca acest război să se încheie și să se încheie într-un mod în care Israelul este în siguranță, toți ostaticii sunt eliberați, suferința palestinienilor din Gaza ia sfârșit, iar poporul palestinian își poate exercita dreptul la libertate, demnitate și autodeterminare”.

Un oficial israelian anonim a acuzat-o pe Harris că pune în pericol un potențial acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni și a celor cu dublă cetățenie din Gaza. „Să sperăm că remarcile făcute de Harris în conferința sa de presă nu vor fi interpretate de Hamas ca o lumină de zi între SUA și Israel, îngreunând astfel obținerea unui acord”, a declarat oficialul citat de presa israeliană.

UPDATE ORA 10.00 – Palestinian rănit grav de forțele israeliene în Ierusalimul de Est

Forțele israeliene au rănit grav un palestinian în orașul Issawiya, Ierusalimul de Est ocupat, potrivit agenției de presă Wafa.

Surse locale au declarat pentru Wafa că soldații israelieni l-au reținut pe bărbatul în vârstă de 30 de ani după ce l-au rănit în timp ce își conducea vehiculul în oraș.

Separat, șase persoane, inclusiv un copil de 12 ani și o femeie de 76 de ani, au fost rănite în cursul nopții după ce au fost ținta forțelor israeliene.

UPDATE ORA 09.00 – Forțe israeliene desfășurate în Nablus după ce s-a tras asupra punctului de control

Acestea au fost desfășurate în forță în jurul punctului de control Beit Furik, în orașul Salem, și în regiunea estică a orașului Nablus din Cisiordania ocupată, după ce au fost trase focuri de armă asupra punctului de control militar, relatează mass-media palestiniene.

Canalele palestiniene de pe Telegram au postat, de asemenea, videoclipuri care arată o incursiune a forțelor israeliene noaptea trecută în cartierul Ras Khamis din Ierusalimul de Est ocupat.

UPDATE ORA 08.00 – O nouă evacuare: Israelul afirmă că va „acționa ferm” în sudul orașului Khan Younis

Armata israeliană a declarat că a anunțat cea mai recentă evacuare în masă pentru zonele de sud ale orașului Khan Younis prin SMS-uri, apeluri telefonice, mesaje audio înregistrate și emisiuni media în limba arabă.

Ordinul de evacuare se adaugă evacuării de săptămâna trecută a zonelor estice ale orașului sudic devastat de război, care a forțat aproximativ 180 000 de palestinieni să fugă în patru zile și cu puține apartenențe.

În ultimul său ordin, armata israeliană a declarat că va „acționa ferm împotriva organizației teroriste” din Khan Younis și a acuzat Hamas că folosește „locuitorii din Gaza drept scuturi umane”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele SUA a salutat „răspunsul umanitar extraordinar” al Iordaniei la situația din Gaza, potrivit unei lecturi a Casei Albe privind convorbirea dintre cei doi lideri.

Această asistență „a fost esențială în abordarea crizei umanitare din nordul Gaza”, a declarat Casa Albă.

„Președintele l-a informat pe regele Abdullah cu privire la eforturile sale continue de a obține o eliberare a ostaticilor și un acord de încetare a focului, precum și cu privire la pregătirile pentru o creștere a asistenței umanitare în timpul unei perioade de încetare a focului”, a continuat raportul.

Peste 180.000 de palestinieni au fugit de bombardamentele din jurul orașului Khan Younis din sudul Gazei în patru zile, a declarat Organizația Națiunilor Unite.

Recenta „intensificare a ostilităților” în zona Khan Younis, după mai mult de nouă luni de război israelian, a alimentat „noi valuri de deplasări interne în Gaza”, a declarat agenția umanitară a ONU OCHA. Aceasta a declarat că „aproximativ 182.000 de persoane” au fost strămutate din centrul și estul Khan Younis între luni și joi, în timp ce „sute de alte persoane rămân blocate în estul Khan Younis”.

Armata israeliană a emis luni ordine de evacuare pentru anumite părți din sudul orașului, anunțând că forțele sale vor „opera în forță” acolo, inclusiv într-o zonă declarată anterior zonă umanitară sigură.

Citește și