• Shukr este descris de SUA ca fiind consilier superior pe probleme militare al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.
  • A avut un rol central în atacul din 1983 asupra unei cazărmi a corpului de pușcași marini al SUA din Beirut.
  • Surse Hezbollah afirmă că Shukr a supraviețuit atacului israelian.

UPDATE ORA 21:00 – Un înalt oficial Hamas afirmă că Haniyeh a fost lovit „direct” de rachetă

Am raportat anterior că oficialul Hamas Khalil al-Hayya l-a lăudat pe Ismail Haniyeh, care a fost ucis în Iran, „și-a dat viața pentru religie și țară”.

Al-Hayya a mai spus că racheta care l-a ucis pe Haniyeh l-a lovit „direct”. În urma impactului cu racheta, ferestrele, ușile și pereții din camera sa au fost distruse.

Vorbind la o conferință de presă la Teheran, el a declarat că Libanul și Iranul „nu vor lăsa niciodată acest lucru fără răspuns”. El a afirmat că Israelul încearcă să „ardă întreaga regiune… pentru că nu au reușit să își atingă obiectivele”.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

„Israelienii nu vor o înțelegere, vor doar să își continue agresiunea în ciuda tuturor eșecurilor”, a adăugat al-Hayya.

UPDATE ORA 20:00 – Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență după uciderea șefului Hamas

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență în cursul zilei de astăzi, după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis de un atac aerian asupra capitalei Iranului, a declarat președinția rusă a Consiliului.

Reuniunea, solicitată de Iran și susținută de reprezentanți ai Rusiei, Chinei și Algeriei, este programată pentru ora 20:00 GMT, a declarat un purtător de cuvânt al președinției ruse, care deține conducerea rotativă a Consiliului.

UPDATE ORA 19:00 – Houthis: Israelul se confruntă cu un „val de represalii” după asasinarea șefului Hamas

Israelul trebuie să se aștepte la un „val de represalii” în urma asasinării șefului Hamas, Ismail Haniyeh, afirmă un oficial houthi.

„[Israelul] a depășit linii roșii foarte mari în mijlocul unei bătălii crâncene și în mijlocul negocierilor”, a declarat vicepreședintele autorității media houthi, Nasr al-Din Amer.

Haniyeh a fost asasinat la primele ore ale dimineții în Iran, stârnind temeri privind o escaladare mai amplă într-o regiune zguduită de războiul sângeros al Israelului în Gaza și de agravarea conflictului din Liban.

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a confirmat moartea lui Haniyeh, survenită la câteva ore după ce acesta a participat la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al țării, și a declarat că efectuează o anchetă. Houthis au lansat rachete și drone către Israel și au perturbat violent comerțul mondial prin Marea Roșie, ca răspuns la războiul Israelului împotriva Gazei.

UPDATE ORA 17:00 – Israelul închide spațiul aerian în nord din cauza situației de securitate

Autoritățile israeliene au anunțat miercuri că spațiul aerian de la nord de Hadera a fost închis timp de 24 de ore din cauza situației de securitate.

Decizia nu afectează Aeroportul Internațional Ben-Gurion sau Aeroportul Internațional Ramon și nu afectează zborurile interne sau internaționale. Cu toate acestea, avioanele ușoare și avioanele mici sunt afectate de închidere.

Peste 63.000 de pasageri sunt așteptați să treacă miercuri pe aeroportul Ben-Gurion cu 373 de zboruri internaționale, inclusiv peste 31.000 de pasageri care sosesc.

Autoritatea Aeroporturilor din Israel a sfătuit pasagerii să viziteze site-ul web al IAA și să vadă dacă zborurile lor sunt la timp.

UPDATE ORA 16:00 – Șeful apărării din SUA reafirmă angajamentul față de securitatea Israelului în cadrul unei convorbiri cu Gallant

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, despre un atac mortal cu rachete asupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel la sfârșitul săptămânii, potrivit unui rezumat al unei convorbiri între cei doi, furnizat de Pentagon.

Ei au discutat despre „răspunsul Israelului la atacul Hezbollah-ului libanez din 27 iulie asupra Israelului”, precum și despre „eforturile în curs de desfășurare pentru a ajunge la o soluție diplomatică care să permită cetățenilor de pe ambele părți ale frontierei dintre Israel și Liban să se întoarcă în siguranță la casele lor”, a precizat Departamentul american al Apărării.

De asemenea, Austin „și-a reafirmat angajamentul neclintit față de securitatea și dreptul Israelului la autoapărare”, potrivit documentului.

Mai devreme în cursul zilei, Austin a declarat reporterilor că, în ciuda tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu, nu crede că un „război mai amplu este inevitabil”.

UPDATE 15:00 – Iran: SUA poartă „responsabilitatea” ca susținător al Israelului

Iranul afirmă că Statele Unite sunt responsabile pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran din cauza sprijinului acordat Israelului. Anterior, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis „pedeapsă aspră” pentru Israel, ca răzbunare pentru asasinat. El a spus că Iranul are datoria să răzbune asasinarea lui Haniyeh, care a fost în capitala iraniană pentru învestirea președintelui Masoud Pezeshkian.

„Considerăm că este de datoria noastră să-i răzbunăm sângele în acest incident amar și dificil care a avut loc pe teritoriul Republicii Islamice”, a spus Khamenei.

UPDATE 14:00 – Navele israeliene din apele regionale pot fi ținte

Întrebat dacă Iranul va viza interesele israeliene, Omar Hawwash de la Al Jazeera, raportând de la Teheran, spune că se știe că Israelul are nave în apropiere de Golf, Marea Oman și Marea Arabiei.

„Acestea sunt toate zonele pe care Iranul le poate pune mâna în cazul în care Iranul decide să vizeze direct Israelul ca răspuns la asasinarea lui Ismail Haniyeh”, a spus Hawwash. El a spus că este așteptat un răspuns iranian în următoarele zile sau săptămâni.

„Masoud Pezeshkian a afirmat, de asemenea, că Iranul își va apăra onoarea, demnitatea și autoritatea națională. Se poate citi că aceasta face parte din viitorul răspuns iranian la asasinat, mai ales că liderul suprem a menționat un răspuns direct”, a spus el.

UPDATE 13:00 – Egiptul spune că escaladarea israeliană indică nicio voință politică pentru încetarea focului

O declarație a Ministerului egiptean de Externe a spus că uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh, împreună cu lipsa de progres în discuțiile de încetare a focului, complică situația.

UPDATE 12:00 – Cadavrul lui Haniyeh va fi transferat în Qatar după înmormântarea din Iran

În urma ceremoniei de înmormântare de la Teheran, cadavrul liderului Hamas Ismail Haniyeh va fi transferat mâine la Doha, a declarat grupul într-un comunicat pe canalul său Telegram.

UPDATE 11:00 – Fiul lui Haniyeh promite să continue lupta pentru libertate

Abdul Salam Haniyeh a declarat că uciderea tatălui său nu va pune capăt rezistenței palestinienilor împotriva Israelului.

„Tatăl meu a supraviețuit la patru tentative de asasinat în timpul călătoriei sale patriotice, iar astăzi Allah i-a acordat martiriul pe care și l-a dorit întotdeauna”, a declarat tânărul Haniyeh.

„A fost foarte interesat de stabilirea unității naționale și a luptat pentru unitatea tuturor facțiunilor palestiniene și afirmăm că acest asasinat nu va descuraja rezistența, care va lupta până la obținerea libertății”.

UPDATE 10:00 – Forțele israeliene bombardează al-Mawasi, orașul Gaza, Jabalia

Armata israeliană și-a continuat atacurile neîncetate în Fâșia Gaza în cursul nopții, bombardând și bombardând al-Mawasi și Abasan al-Kabira în sud și Gaza City și Jabalia în nord, a raportat agenția de știri Wafa.

Un număr de palestinieni au fost uciși și răniți în atacuri, a declarat agenția, fără a preciza bilanțul exact.

Forțele israeliene au ucis cel puțin 39 400 de palestinieni în Gaza începând cu 7 octombrie.

UPDATE 09:00 – Ministerul iranian de Externe afirmă că „sângele lui Haniyeh nu va fi niciodată irosit

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că „sângele lui Ismael Haniyeh nu va fi niciodată irosit”, după ce liderul Hamas a fost asasinat la Teheran.

„Martiriul lui Haniyeh la Teheran va consolida legătura profundă și de nezdruncinat dintre Teheran, Palestina și rezistență”, a declarat Nasser Kanaani, potrivit presei de stat iraniene.

UPDATE 08:00 – Grevă generală declarată în orașele din Cisiordania

Grupurile de rezistență palestiniene au făcut apel la o „grevă generală” și la demonstrații în masă în diferite orașe din Cisiordania ocupată pentru a protesta împotriva asasinării lui Haniyeh, potrivit rapoartelor mass-media locale.

Au fost declanșate greve în orașe precum Ramallah și Nablus, unde Universitatea An-Najah a publicat, de asemenea, o declarație prin care solicită „suspendarea orelor de lucru pentru a-l plânge” pe Haniyeh.

UPDATE 6:35 – Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, afirmă Hamas și presa iraniană

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, a scris miercuri presa de stat iraniană Press TV, citând Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).

Într-o declarație, Hamas a afirmat că Haniyeh a fost ucis alături de garda sa de corp în ceea ce a afirmat că a fost un raid israelian asupra reședinței sale după ce a participat la inaugurarea președintelui iranian.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Departamentul de Stat al SUA a oferit 5 milioane de dolari pentru informații despre Muhsin Shukr, cunoscut și ca Fuad Shukr, înainte de atacul israelian de astăzi.

Surse Hezbollah spun că Shukr a supraviețuit atacului, deși soarta sa rămâne neclară.

Statele Unite ale Americii, într-o listă care explică recompensa, l-au descris pe Shukr drept consilier superior pe probleme militare al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

De asemenea, a afirmat că acesta „a jucat un rol central” în bombardarea în 1983 a unei cazărmi a corpului de pușcași marini al SUA din Beirut, care a ucis 241 de soldați americani.

Citește și