• Biroul a condamnat atacurile Hezbollah și Hamas împotriva Israelului și s-a concentrat pe siguranța cetățenilor din Liban, pe care îi îndeamnă să părăsească țara.
  • Proteste au avut loc în Ramallah și în întreaga Cisiordanie în urma asasinării lui Ismail Haniyeh.
  • „În această situație tensionată, orice decizie poate fie să atenueze tensiunile, fie să escaladeze conflictul”.

UPDATE ORA 21:00 – Bărbat palestinian împușcat de forțele israeliene în Hebron

Postul palestinian de știri Wafa a declarat că un bărbat palestinian aflat pe o motocicletă a fost împușcat și rănit de forțele israeliene la sud de Hebron, în Cisiordania ocupată, citând un corespondent care a declarat că bărbatul a fost împușcat în spate.

Raportul precizează că bărbatul a fost dus la spitalul guvernamental al-Muhtasib și se spune că este în stare stabilă.

UPDATE ORA 19:00 – Bilanțul atacului israelian asupra unei școli de refugiu se ridică la 15 morți

Agenția de știri palestiniană Wafa raportează că cel puțin 15 persoane au fost ucise și multe rănite într-un atac israelian asupra unei școli din cartierul Shujayea din orașul Gaza, unde se refugiau familii strămutate.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Raportul, care citează surse locale, afirmă că trei rachete au fost trase asupra școlii Dalal Mughrabi. Persoanele rănite au fost duse la spitalul arab al-Ahli pentru tratament.

Forțele israeliene au țintit în mod constant facilități care adăpostesc persoane strămutate pe parcursul războiului, inclusiv o școală ONU din tabăra de refugiați de la Nuseirat, unde se adăposteau mii de persoane, care a ucis cel puțin 25 de persoane în iulie.

UPDATE ORA 18:00 – Cel puțin 10 morți în urma unui raid aerian israelian asupra estului Gaza

Echipa palestiniană de urgență spune că atacul a lovit o școală la est de cartierul Shujayea din estul Gaza.

Cel puțin 10 persoane ar fi fost ucise.

UPDATE ORA 17:00 – Guterres face apel la „acțiuni diplomatice cuprinzătoare” în Orientul Mijlociu

Șeful ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la comunitatea internațională să „lucreze împreună pentru a preveni urgent orice acțiuni care ar putea împinge întregul Orient Mijlociu în prăpastie, cu un impact devastator asupra civililor”.

El a declarat că atacurile recente din Înălțimile Golan ocupate de Israel, Beirut și Teheran reprezintă „o escaladare periculoasă”.

„Am făcut apel în mod constant la reținere maximă din partea tuturor. Cu toate acestea, este din ce în ce mai clar că numai reținerea este insuficientă în acest moment extrem de sensibil. Îi îndemn pe toți să depună eforturi susținute pentru dezescaladarea regională în interesul păcii și stabilității pe termen lung pentru toți”, a declarat Guterres.

Singura modalitate de a realiza acest lucru este „prin avansarea unei acțiuni diplomatice cuprinzătoare”, a adăugat el.

UPDATE 15:00 – Un avion spion american a fost observat în largul Siriei, Libanului, Israelului

Serviciul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 a documentat un avion de recunoaștere al Marinei SUA care zboară în largul coastelor Siriei, Libanului și Israelului timp de mai bine de patru ore după ce atacul israelian de la Beirut și asasinarea de la Teheran au escaladat tensiunile în regiune.

Datele de navigație verificate de agenția de verificare a faptelor Al Jazeera, Sanad, au arătat că EP-3E Aries II Orion sosește pe coasta Israelului la aproximativ 10:00 (07:00 GMT) de pe aeroportul Chania de pe insula grecească Creta.

Aeronava adună informații tactice și o pune la dispoziția comandanților aproape instantaneu.

UPDATE 14:00 – Postarea unui membru Hamas despre revendicarea israeliană privind uciderea lui Deif

Într-o postare pe rețeaua de socializare pe Telegram, membrul Hamas Izzat al-Rashq spune că nu există încă nicio confirmare cu privire la afirmația israeliană că armata sa și-a ucis comandantul militar, Mohammed Deif, luna trecută.

„Confirmarea sau negarea martiriului oricăruia dintre liderii Qassam este o chestiune pentru conducerea Brigăzilor Qassam și conducerea mișcării”, se spune în postare.

„Cu excepția cazului în care vreunul dintre ei a anunțat, niciuna dintre știrile publicate în mass-media sau de către orice altă parte nu poate fi confirmată.”

UPDATE 13:00 – Uciderea Haniyeh riscă să tragă SUA în război pe care spune că nu le dorește

SUA își afirmă public că obiectivele sunt încetarea focului în Gaza și detensionarea regională, chiar dacă au trimis forțe în Orientul Mijlociu după atacul din 7 octombrie asupra Israelului și începutul războiului din Gaza, într-o demonstrație de sprijin pentru Tel Aviv.

Statele Unite sunt, de asemenea, una dintre țările care mediază un potențial încetare a focului în Gaza, dar aliatul său Israel face această negociere dificilă, mai ales după asasinarea nespusă a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran și a comandantului superior Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut.

UPDATE 12:00 – Patru palestinieni uciși în Nuseirat

Un atac militar israelian a ucis cel puțin patru palestinieni în tabăra centrală Nuseirat din Gaza, relatează Al Jazeera Arabic.

Urmează o lovitură anterioară asupra unei case din lagăr, care a ucis alte trei persoane.

UPDATE 11:00 – Ce înseamnă asasinatul Ismail Haniyeh pentru discuțiile de încetare a focului din Gaza

Asasinarea șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri, riscă ca regiunea să intre într-un conflict mai larg și ar putea ajuta sau afecta perspectivele unui acord de încetare a focului care să pună capăt războiului Israelului asupra Gaza, au declarat mai mulți analiști pentru Al Jazeera.

Mairav ​​Zonszein, expert în Israel-Palestina pentru International Crisis Group, consideră că Netanyahu ar putea încerca să prezinte asasinarea lui Haniyeh drept o „victorie” a Israelului, făcându-i mai fezabil din punct de vedere politic să accepte o încetare a focului.

UPDATE 10:00 – Israelul spune că avioanele au atacat 35 de locații din Gaza, iar lansatoarele de rachete au fost distruse

Armata israeliană a declarat miercuri că avioane de luptă și alte avioane au atacat 35 de ținte din Fâșia Gaza, inclusiv clădiri, grupuri de „terorişti” și alte infrastructuri. Forțele terestre israeliene care operează în zona Tal as-Sultan din orașul Rafah din sudul Gazei au distrus și o clădire folosită de luptătorii Hamas, iar atacurile aeriene și artileria israeliană au vizat lansatoare de rachete în Khan Younis din apropiere, a spus armata într-o postare pe rețelele de socializare.

UPDATE 09:00 – Haniyeh a primit „același tratament” la înmormântare ca defunctul președinte iranian

Faptul că liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat în Iran a făcut ca moartea sa să fie cu atât mai dureroasă pentru națiunea gazdă și probabil o va împinge să ofere un răspuns mai feroce, a declarat Foad Izadi, profesor asociat de studii mondiale la Universitatea din Teheran.

„Când ai un oficial de rang înalt asasinat în capitală, acesta este un șoc”, a spus Izadi pentru Al Jazeera.

Pentru a onora viața lui Haniyeh, Iranul îi oferă „același tratament ca Ebrahim Raisi”, regretatul președinte iranian care a murit într-un accident de avion în mai. „Acesta este ceva pentru cărțile de istorie”, a spus el.

UPDATE 08:00 – Înmormântarea lui Ismail Haniyeh începe la Teheran

Serviciile funerare pentru liderul politic Hamas, Ismail Haniyeh, au început la Universitatea din Teheran, Iran, cu o adresă a președintelui parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf.

„Martirul Ismail Haniyeh a fost vocea poporului palestinian din întreaga lume”, a spus Ghalibaf.

„Nu a fost doar un lider. El era omul înțelept.”

Ghalibaf a adăugat că asasinarea lui Haniyeh, la Teheran, miercuri, nu va rămâne fără răspuns. „Răspunsul nostru va fi acolo. La momentul potrivit și la locul potrivit. Este dificil pentru noi să avem oaspetele nostru vizat și asasinat pe pământul nostru”, a spus el.

UPDATE 3:15

Ministrul de externe al Iranului, Bagheri, într-un mesaj către Qatar: Orice țară arabă care oferă spațiul aerian regimului sionist pentru a ataca Iranul va fi o țintă legitimă de atac.

UPDATE 2:55

Oficialii americani spun că atacul iranian va avea loc în termen de 72 de ore.

UPDATE 1:30

N12: „Israelul a trimis mesaje prin canale diplomatice Libanului și Iranului, spunând că este pregătit pentru un război total dacă Hezbollah și Iranul răspund într-un mod care va afecta grav Israelul”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul german de Externe a făcut apel la reținere, îndemnând toate părțile și „în special Iranul” să „dezescaladeze pentru binele oamenilor din regiune”. „În această situație tensionată, orice decizie poate fie să atenueze tensiunile, fie să escaladeze conflictul”, a afirmat acesta într-o declarație la X.

Deși a condamnat atacurile comise de Hezbollah din Liban și de „organizația teroristă Hamas”, care „desfășoară nenumărate atacuri crude împotriva Israelului”, biroul nu a făcut nicio referire la războiul în curs al Israelului în Gaza sau la negocierile pentru o încetare a focului.

De asemenea, biroul a precizat că, „date fiind circumstanțele”, face din nou apel la toți cetățenii săi să părăsească Libanul „atât timp cât mai este posibil”.

În centrul orașului Ramallah a avut loc un protest de condamnare a asasinării lui Ismail Haniyeh, iar demonstrații similare au avut loc în întreaga Cisiordania, oprind viața în mijlocul unei greve generale.

Citește și