LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 301. UNRWA lansează un program pentru a ajuta copiii traumatizați din Gaza

TOPSHOT - A Palestinian youth looks for salvageable items amid the rubbe of the Kuhail building which was destroyed in an early morning Israeli airstrike on Gaza City on May 18, 2021. The building had a printshop and university accessories and books storage facility for educational institutes in Gaza as well as a mosque. - The UN Security Council was due to hold an emergency meeting today amid a flurry of urgent diplomacy aimed at stemming Israel air strikes that have killed more than 200 Palestinians. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

UPDATE ORA 22:00 – Israelul îl critică pe președintele Erdogan al Turciei pentru sprijinul acordat grupării Hamas

Ministrul de Externe Israel Katz a scris o postare usturătoare pe X în care l-a acuzat pe președintele Recep Tayyip Erdogan că „a transformat Turcia într-o dictatură doar datorită sprijinului său pentru ucigașii și violatorii Hamas, împotriva poziției întregii lumi libere”.

Katz a spus că Erdogan „amenință să invadeze o țară democratică [Israelul] cu care Turcia nu are niciun conflict militar și că întrerupe relațiile comerciale, dăunând exportatorilor turci în valoare de 6 miliarde de dolari pe an”.

Erdogan a fost un critic vocal al atrocităților israeliene din Gaza, despre care mulți experți și grupuri de drepturi spun că constituie un genocid.

UPDATE ORA 21:00 – Armata israeliană spune că au fost lansate 10 rachete din Gaza

Armata israeliană a spus că unele dintre proiectile au fost interceptate, în timp ce altele au căzut în zone deschise, fără a provoca victime.

UPDATE ORA 20:00 – Hezbollah spune că a vizat echipamentele de supraveghere de la baza israeliană

Grupul spune că a efectuat o lovitură „directă” asupra avanpostului militar al-Raheb al Israelului, lângă granița cu Liban. Regiunea se pregătește pentru posibilele represalii ale Hezbollah pentru uciderea comandantului său Fuad Shukr la Beirut.

Între timp, grupul libanez a continuat ostilitățile sale aproape zilnice la nivel scăzut cu Israelul.

UPDATE ORA 19:00 – Itamar Ben-Gvir spune că imamul al-Aqsa a fost reținut

Ministrul Securității Naționale al Israelului a declarat că imamul Ekrima Sabri a fost reținut după acuzațiile că ar fi rostit o predică în care lăudau liderul Hamas ucis Haniyeh.

„Politica mea față de instigatori este clară – toleranță zero”, a spus Ben-Gvir într-o postare pe rețelele sociale.

UPDATE ORA 18:00 – Oficialul Hezbollah promite un răspuns „de impact” la uciderea comandantului

Șeicul Naim Qassem, șeful adjunct al grupului libanez, spune că Hezbollah și aliații săi sunt destinați să învingă împotriva forțelor „malefice” cu care se confruntă.

Vorbind la Al-Manar TV, Qassem a promis un răspuns „prezent, important și de impact” la uciderea comandantului Fuad Shukr, care a fost asasinat într-un raid aerian israelian de marți.

UPDATE ORA 17:00 – Hezbollah revendică atacul cu rachete asupra poziției militare israeliene

Pe Telegram, partidul politic și grupul paramilitar libanez spune că luptătorii săi au atacat situl al-Marj al armatei israeliene, lovindu-l direct.

Ieri, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a anunțat că Israelul ar trebui să se aștepte la un răspuns militar amplu pentru atacul său de marți din Beirut, care a ucis personalul militar Fouad Shukr.

UPDATE ORA 16:00 – Mesaj de la Khalil al-Hayya de la Hamas: Sângele lui Haniyeh va „aduce victoria”

Khalil al-Hayya, șeful adjunct al Hamas în Gaza, se numără printre înalții oficiali ai grupului care participă la înmormântarea lui Ismail Haniyeh la Doha.

Al-Hayya, văzut ca un posibil succesor al lui Haniyeh, a transmis un mesaj mai multor rude ai lui Haniyeh la ceremonie: „Suntem siguri că sângele lui [Haniyeh] va scoate la iveală victoria, demnitatea și eliberarea”, a spus el.

Al-Hayya a subliniat, de asemenea, că Haniyeh nu este „nici mai bun sau mai drag” decât miile de copii uciși în Gaza în timpul războiului, a raportat agenția de presă Associated Press. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, aproximativ 39.480 de palestinieni au fost uciși, dintre care peste 16.000 copii.

UPDATE ORA 15.00 – Israelienii sunt îndemnați să „își curețe și să își pregătească adăposturile antiatomice”, pe fondul tensiunilor regionale crescute

Pe fondul intensificării tensiunilor regionale, israelienii au primit îndrumări cu privire la ce trebuie să facă în cazul unor atacuri asupra țării, în timp ce supermarketurile raportează o creștere a vânzărilor de produse de bază.

Lanțul de supermarketuri Victory din Israel a declarat că vânzările unor bunuri au crescut cu 30%, comparativ cu vânzările obișnuite. Acesta a declarat pentru CNN că oamenii cumpără în principal conserve, cereale, paste făinoase, hârtie igienică, carne congelată, apă îmbuteliată și șervețele igienice.

Municipalitatea din Ierusalim a emis instrucțiuni pentru oameni cu privire la ce trebuie să facă în cazul în care orașul va fi atacat, distribuind un dosar cu o listă a parcărilor care vor fi folosite ca adăposturi și o listă a adăposturilor antiatomice. Se precizează că locuitorii trebuie să poată ajunge la adăposturile antiatomice în 90 de secunde.

UPDATE ORA 14.00 – Un atac israelian a ucis patru rude ale unor personalități ale rețelelor de socializare, potrivit Apărării Civile din Gaza

O lovitură aeriană israeliană a ucis patru rude ale personalităților social media Awad și Hayma Barbakh, potrivit Apărării civile din Gaza.

Awad și Hayma Barbakh au devenit cunoscuți pe YouTube și TikTok în timpul războiului din Gaza pentru că au realizat videoclipuri amuzante despre situația lor, inclusiv țipătul caracteristic al lui Awad, care au atras milioane de vizualizări.

Ei și-au folosit veniturile pentru a înființa o bucătărie stradală și pentru a oferi bani familiilor strămutate.

Lovitura de vineri din Khan Younis, în sudul Gazei, a ucis patru dintre verii lor.

UPDATE ORA 13.00 – Ben Gvir critică personalul ambasadei turce pentru coborârea drapelului la jumătate de catarg

Ambasada Turciei la Tel Aviv și-a coborât drapelul la jumătate de catarg în onoarea șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost asasinat miercuri.

Ministrul israelian de extremă-dreapta al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, a reacționat pe X la această mișcare, spunând: „Reprezentanții Ambasadei Turciei în Israel sunt invitați să coboare complet steagul și să se întoarcă acasă. rușinos”.

UPDATE ORA 12.00 – 85% din școlile din Gaza au fost lovite sau deteriorate în timpul războiului

De la izbucnirea războiului din Gaza, atacurile israeliene au „lovit sau deteriorat direct” aproape 85% din școlile din Gaza, afirmă agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), citând evaluări prin satelit ale Global Education Cluster.

„Războiul distruge prezentul și viitorul copiilor palestinieni”, a declarat agenția ONU într-o postare pe X.

UPDATE ORA 11.00 – Armata israeliană susține că a ucis un membru important al Jihadului Islamic Palestinian

Forțele israeliene afirmă că Mohammed al-Jabari era șeful adjunct al fabricării de arme pentru Jihadul Islamic Palestinian.

Se spune că acesta era responsabil de „finanțarea infrastructurii de fabricare a armelor” pentru grup în nordul Gazei, de distribuirea salariilor și a fondurilor, „și făcea parte din încercările de a restabili capacitățile și infrastructura de fabricare a rachetelor a Jihadului Islamic”.

UPDATE ORA 10.00 – Qatar va organiza funeraliile liderului politic Hamas ucis, în timp ce tensiunile regionale sunt în toi

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, va fi înmormântat astăzi în Qatar, în timp ce asasinarea sa stârnește temeri că războiul dintre Israel și grupul militant palestinian din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict cu drepturi depline în Orientul Mijlociu.

Președintele american Joe Biden a declarat că asasinarea „nu a ajutat” șansele unui acord de încetare a focului și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea tensiunilor din regiune, după ce Iranul a promis represalii pentru uciderea lui Haniyeh pe teritoriul său.

Biden cântărește, de asemenea, mai multe mijloace de apărare americane în Orientul Mijlociu, în timp ce SUA se pregătesc pentru o ripostă iraniană împotriva Israelului care, potrivit oficialilor, ar putea include un atac asupra forțelor americane.

Haniyeh a fost asasinat în Teheran folosind un dispozitiv exploziv ascuns, a declarat o sursă pentru CNN, devenind a treia figură de profil înalt din cadrul grupurilor militante susținute de Iran care este ucisă în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 09.00 – Hamas face apel la o zi a „furiei puternice” pentru a-l onora pe Haniyeh

Gruparea a cerut oamenilor să îl onoreze pe șeful său politic, Ismail Haniyeh, care a fost asasinat miercuri la Teheran.

Într-o declarație, Hamas a cerut oamenilor să se roage pentru Haniyeh „după rugăciunea de vineri în toate moscheile, în semn de loialitate față de el, de mesajul său și de sângele martirilor”.

Declarația Hamas a făcut apel, de asemenea, la oameni „să lanseze marșuri de furie răsunătoare din fiecare moschee, denunțând crima lașă a asasinatului și condamnând continuarea războiului, genocidul împotriva poporului nostru din Fâșia Gaza, în apărarea pământului nostru, a sfințeniei noastre și a binecuvântatei Moschei Al-Aqsa”.

UPDATE ORA 08.00 – Turcia restricționează Instagram după „cenzurarea” postărilor lui Haniyeh

Turcia a blocat accesul la Instagram, potrivit autorității sale naționale de comunicații, după ce un înalt oficial guvernamental a criticat platforma de socializare pentru „cenzurarea” conținutului legat de Hamas.

Autoritatea pentru comunicații a declarat într-o postare pe site-ul său că „instagram.com a fost blocat printr-o decizie la data de 02/08/2024”, fără a oferi un motiv pentru blocare.

Miercuri, directorul de comunicare al președinției turce, Fahrettin Altun, a acuzat Instagram că a blocat postările de condoleanțe privind asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) afirmă că un nou program va crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile munițiilor neexplodate, care pot fi deosebit de periculoase pentru copii, și va extinde accesul la activități sociale.

„Acest prim pas într-un drum mult mai lung se concentrează pe activități care vor oferi copiilor un refugiu de la ororile pe care continuă să le trăiască”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, adăugând „copiii din Gaza trăiesc în șoc și traumă după mai mult de 300 de zile de război”.

Programul „Înapoi la învățătură” va include, de asemenea, lecții informale pe teme precum cititul, scrisul și matematica.

De asemenea, scandând sloganuri și fluturând steaguri, sute de israelieni au mărșăluit în Tel Aviv pentru a cere guvernului să aducă înapoi prizonierii din Gaza. „Nu există victorie până când ostaticii nu se întorc”, au scandat manifestanții, mulți purtând tricouri cu inscripția „300 de zile”, în apropierea Ministerului Apărării.

Forumul a solicitat guvernului Netanyahu să semneze un acord de armistițiu care să asigure eliberarea prizonierilor.

Exit mobile version