LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 304. Atacurile asupra a 2 școli din Gaza au ucis 30 de persoane

UPDATE ORA 21:00 – Armata israeliană susține că atacurile asupra școlilor au ucis un comandant Hamas

Armata israeliană susține că a reușit să ucidă un comandant local al Hamas în timpul atacurilor sale aeriene de ieri asupra a două școli din nordul Fâșiei Gaza, în urma cărora au fost ucise cel puțin 30 de persoane.

Israelul afirmă că Jaber Aziz, care ar fi fost comandantul Batalionului Sheikh Radwan din orașul Gaza, a fost ucis împreună cu alți luptători palestinieni.

Aceasta susține că comandantul a jucat un „rol semnificativ” în planificarea atacurilor din 7 octombrie și că a participat personal la acestea.

UPDATE ORA 20:00 – Armata israeliană spune că comandantul CENTCOM a ajuns în Israel pentru pregătiri comune

Armata israeliană a declarat că comandantul CENTCOM al SUA, generalul Michael Erik Kurilla, a sosit astăzi în Israel pentru „pregătiri comune”, în timp ce țările se pregătesc pentru represalii din partea Iranului și Hezbollah.

Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) supraveghează activitățile militare ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

„Comandanții au organizat o evaluare situațională comună a problemelor de securitate și strategice, precum și pregătiri comune în regiune, ca parte a răspunsului la amenințările din Orientul Mijlociu”, a declarat armata israeliană într-o postare pe social media.

„[Armata israeliană] va continua să își aprofundeze relația cu forțele armate ale SUA, care decurge din angajamentul de a consolida stabilitatea regională și coordonarea dintre cele două armate”.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene fac raid în Jenin, în Cisiordania ocupată

Agenția de știri palestiniană Wafa raportează că forțele israeliene au luat cu asalt Jenin, în Cisiordania ocupată, și au jefuit un magazin de schimb valutar.

Raportul citează surse locale care afirmă că forțele israeliene „au intrat cu vehiculele lor militare în vehiculele rezidenților”. Două persoane au fost rănite în timpul raidului.

UPDATE ORA 18:00 – Cozi lungi la aeroportul din Beirut

Mai multe companii aeriene internaționale și-au suspendat temporar zborurile către Liban din cauza îngrijorărilor legate de o escaladare militară.

Mulți pasageri își așteaptă zborurile încă de la primele ore ale dimineții. Surse de la aeroport au declarat pentru agenția de presă dpa că cozile erau enorme, întârzierile ducând în unele cazuri la panică în rândul pasagerilor. Alții au fost frustrați pentru că au pierdut zborurile de legătură.

„Trebuia să zbor spre Germania via Istanbul în zori, dar zborul a tot fost amânat”, a declarat un pasager pe nume Ahmed pentru dpa.

Aeroportul din Beirut este singurul aeroport internațional din Liban.

UPDATE ORA 17:00 – Iranul acuză „inacțiunea” Consiliului de Securitate al ONU împotriva Israelului pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu

Eșecul Consiliului de Securitate al ONU de a reacționa la „crimele israeliene” este cea mai importantă cauză a instabilității din regiune, potrivit lui Ali Bagheri Kani, ministrul de externe interimar al Iranului.

Acesta a fost citat de agenția de presă iraniană de stat IRNA, afirmând că Iranul își va exercita „dreptul legitim și inerent de a preveni actul terorist comis de regimul [israelian] în scopul de a-și proteja securitatea națională”.

UPDATE ORA 16:00 – Lufthansa va evita spațiul aerian al Irakului și Iranului până la 7 august

Compania aeriană germană Lufthansa anunță că zborurile sale vor evita spațiul aerian irakian și iranian cel puțin până la 7 august, din cauza escaladării tensiunilor din regiune.

Într-o declarație, gigantul aviatic a mai precizat că zborurile sale către Amman (Iordania) și Erbil (Irak) vor fi suspendate până la acea dată, iar cele către Tel Aviv (Israel), Teheran (Iran) și Beirut (Liban) vor fi suspendate până la 12 august.

UPDATE ORA 15:00 – Organizația Mondială a Sănătății a livrat Libanului 32 de tone de rechizite medicale, în așteptarea unui potențial conflict la scară largă în Orientul Mijlociu

„Scopul este de a aduce aceste provizii și medicamente în diferite spitale și în sectorul sănătății din Liban, în special în locurile cele mai expuse [la ostilități], astfel încât să putem fi pregătiți să facem față oricărei urgențe”, a declarat ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad.

Săptămâna trecută, armata israeliană a ucis un comandant înalt al grupării militante libaneze Hezbollah, iar liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat la Teheran, stârnind temeri de un război regional mai larg.

Mii de oameni părăsesc Libanul, guvernul britanic sfătuind cetățenii săi să părăsească țara „în timp ce rutele comerciale sunt încă disponibile”.

UPDATE ORA 14:00 – Numărul morților din Gaza crește

Peste 39.623 de palestinieni au fost uciși și 91 469 au fost răniți în războiul Israelului împotriva Gazei, începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

UPDATE ORA 13:00 – Israelul confirmă uciderea unui oficial din Gaza

Abdul Fattah al-Zurai’i, subsecretar al Ministerului Economiei Naționale din Gaza, a fost ucis într-un atac aerian israelian, confirmă armata israeliană.

Acest lucru se întâmplă la o zi după ce decesul a fost anunțat de biroul media al guvernului din Gaza.

Armata israeliană susține că al-Zurai’i a fost un „agent-cheie” în aripa militară a Hamas, unde ar fi fost responsabil de departamentul de producție, care „operează pentru a spori capacitățile de armament ale Hamas”, inclusiv prin colaborarea cu alte organizații din Orientul Mijlociu.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele israeliene demolează 2 case la nord-est de Jenin, Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au demolat două case în satul al-Jalameh, la nord-est de Jenin, în Cisiordania ocupată, potrivit agenției de presă Wafa.

Șeful consiliului satului, Radwan Shaaban, a spus lui Wafa că forțele israeliene au luat cu asalt satul însoțite de trei buldozere și au demolat cele două case.

Una dintre case, cu o suprafață de 170 de metri pătrați, a aparținut lui Jamal Abu Farha, iar a doua, cu o suprafață de 220 de metri pătrați, a aparținut lui Hashem Mahmoud Abu Farha.

UPDATE ORA 11:00 – Cel puțin 25 de palestinieni au fost arestați în Cisiordania ocupată

Doi copii se numără printre cei cel puțin 25 de palestinieni care au fost arestați de forțele israeliene în Cisiordania ocupată de ieri seară până în această dimineață.

Asta se arată într-o declarație comună a Societății Prizonierilor Palestinieni și a Comisiei pentru Afacerile Prizonierilor și Prizonierii Eliberați.

Se spune că arestările au fost făcute în guvernoratele Hebron, Ramallah, Nablus, Betleem și Jenin.

UPDATE ORA 10:00 – Hezbollah susține că a lovit un amplasament militar israelian de lângă Malkia

Gruparea libaneză afirmă că atacul său cu dronă asupra unui sit militar israelian din apropierea așezării Malkia din nordul Israelului și-a atins „țintele cu precizie”.

Anterior, armata israeliană a declarat că a interceptat o „țintă aeriană suspectă” care a trecut din Liban în zona Galileii de Vest. Declarația a precizat că UAV-ul a căzut în zona Malkia, fără a fi raportate răniri.

UPDATE ORA 09:00 – Israelul afirmă că o țintă suspectă a fost doborâtă după ce a traversat dinspre Liban

Armata israeliană a declarat că o țintă aeriană suspectă” care a traversat din Liban a fost interceptată în zona de vest a Galileii.

Sirenele de rachete și rachete au fost declanșate din cauza pericolului de cădere a șrapnelului din interceptor”, a declarat armata pe Telegram.

Aceasta a adăugat că un „UAV [Unmaned Aeriel Vehicle] exploziv ostil” a căzut în zona Malkia, dar nu au fost raportate răniți.

UPDATE ORA 08:00 – O femeie moare după o arestare israeliană în Cisiordania ocupată

O femeie în vârstă de 50 de ani a murit în urma rănilor suferite în Cisiordania ocupată, după ce a fost arestată de forțele israeliene la domiciliul său în urmă cu două luni.

UPDATE ORA 03:00 – Doi civili uciși în bombardamentul israelian asupra casei din Deir el-Balah

Primim rapoarte că atacurile israeliene care vizează o casă din Deir el-Balah din centrul Gazei au ucis doi palestinieni. Agenția de presă Wafa, citând martori, a raportat că unele persoane au fost, de asemenea, rănite după ce armata israeliană a lovit o casă din centrul orașului Deir el-Balah.

UPDATE ORA 02:00 – Papa Francisc spune că asasinatele „nu sunt niciodată o soluție”

Papa Francisc a făcut din nou apel la toate părțile să reia negocierile pentru a obține o „încetare imediată a focului în Gaza și pe toate fronturile”. Papa a denunțat, de asemenea, „atacuri, chiar și cele vizate și crime” într-o adresă adresată a mii de pelerini și turiști în Piața Sf. Petru.

Astfel de atacuri „nu pot fi niciodată o soluție”, a spus el, adăugând că „nu ne ajută să mergem pe calea dreptății, pe calea păcii, ci generează și mai multă ură și răzbunare”.

UPDATE ORA 01:00 – Hezbollah confirmă că doi luptători au fost uciși

Într-o declarație pe canalul său Telegram, Hezbollah spune că doi dintre luptătorii săi, identificați ca Muhammad Hassan Farhat și Ali Mustafa Amr, au fost uciși.

Armata israeliană a susținut astăzi mai devreme că a ucis doi agenți Hezbollah în lovituri separate.

Știre inițială

Cel puțin 30 de persoane au fost ucise duminică în urma atacurilor israeliene asupra a două școli din orașul Gaza, potrivit organizației de căutare și salvare Gaza Civil Defense.

Forțele de apărare israeliene au confirmat duminică că Forțele aeriene israeliene au executat un „atac bazat pe informații” asupra centrelor de comandă și control ale Hamas, care ar fi fost amplasate în școlile Hassan Salame și Nasser din orașul Gaza.

Numărul martirilor în masacrul atentatului de la școlile Hassan Salameh și Al-Nasr a crescut la 30. De asemenea, zeci de persoane au fost rănite”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al apărării civile, Mahmud Bassal.

Bassal a declarat că majoritatea morților și răniților erau femei și copii. El a declarat că școlile adăposteau palestinieni strămutați din casele lor în războiul în curs dintre Israel și militanții Hamas.

Armata israeliană a confirmat atacul care a vizat cele două școli.

Școlile erau folosite de Batalionul Al-Furqan al Hamas ca ascunzătoare pentru agenții săi teroriști și ca centre de comandă”, a declarat armata într-o declarație.

Sâmbătă, un atac israelian similar a lovit un alt complex școlar din orașul Gaza, omorând cel puțin 17 persoane, potrivit agenției de apărare civilă.

Exit mobile version