• Statele Unite discută cu aliații Iranului pentru a limita răspunsul acestuia.
  • Biden și Blinken au efectuat apeluri diplomatice cu lideri din Qatar, Iordania și G7.
  • SUA caută canale indirecte pentru a comunica cu Iranul, având în vedere lipsa relațiilor directe.

UPDATE ORA 21:00 – Houthi din Yemen revendică atacuri asupra unor nave în Marea Roșie

Gruparea Houthi din Yemen afirmă că a țintit cu rachete balistice o navă identificată drept Contship Ono în Marea Roșie, precum și două distrugătoare americane care se îndreptau spre nord în această cale navigabilă.

Grupul Houthi lansează din noiembrie atacuri cu drone și rachete asupra navelor din Marea Roșie și Golful Aden, în sprijinul palestinienilor atacați de Israel în Gaza.

Gruparea susținută de Iran, care este în război cu o coaliție condusă de Arabia Saudită, controlează capitala Yemenului, Sanaa, și cele mai populate zone ale țării.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 19:00 – Încă un palestinian ucis în sudul Gazei

Primim informații conform cărora încă un palestinian a fost ucis în sudul Gazei de atacurile israeliene, numărul victimelor de astăzi ajungând la 15.

Ultima crimă a avut loc în urma unui bombardament israelian care a vizat o casă din orașul Bani Suheila, la est de Khan Younis.

UPDATE ORA 18:00 – Turcia afirmă că toată comunitatea internațională trebuie să își facă partea pentru a opri genocidul

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat că comunitatea internațională „trebuie să facă partea sa pentru a opri genocidul” din Gaza, după ce Ankara a depus o cerere oficială de a participa la procesul intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție.

„Încurajat de impunitatea crimelor sale, Israelul ucide în fiecare zi tot mai mulți palestinieni nevinovați”, a declarat Fidan pe X. „Comunitatea internațională trebuie să își facă partea pentru a opri genocidul; trebuie să exercite presiunea necesară asupra Israelului și a susținătorilor săi”.

El a adăugat că Turcia „va depune toate eforturile în acest sens”.

UPDATE ORA 17:00 – Cererea de aderare a Turciei este de așteptat să consolideze cazul de genocid al CIJ

Turcia și-a depus astăzi cererea de a face parte din cazul de genocid lansat de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga.

Atunci când mai multe părți se alătură unui caz, acuzația împotriva infractorului devine mai puternică, iar acest lucru este ceea ce se așteaptă să se întâmple. Cererea va trebui acum să fie aprobată de CIJ.

Cereri oficiale au fost înaintate și de șase țări, și anume Columbia, Nicaragua, Spania, Libia, Palestina și Mexic.

UPDATE ORA 16:00 – Doi morți în urma atacului unei drone israeliene asupra unei motociclete în sudul Libanului

Armata israeliană a ucis două persoane în Joya, în sudul Libanului, când una dintre dronele sale a atacat o motocicletă, relatează Agenția Națională de Știri libaneză de stat, citând Ministerul Sănătății Publice al țării.

Șase persoane au fost rănite în atac, a adăugat agenția.

De obicei, atacurile individuale asupra autovehiculelor din sudul Libanului vizează conducerea militară la nivel de teren a Hezbollah-ului libanez, însă gruparea nu a anunțat încă decesul vreunuia dintre luptătorii săi astăzi.

UPDATE ORA 15:00 – Șase morți într-o serie de atacuri în Khan Younis

Primul este un raid aerian care a ucis două persoane lângă o moschee din zona de vest a orașului, potrivit rapoartelor lor.

Aceasta a fost urmată de mai multe lovituri care au lovit o casă și o piață populară din aceeași zonă, ucigând alte patru persoane, adaugă ei.

În plus, o altă lovitură aeriană a lovit orașul Abasan, la est de Khan Younis, provocând un număr nespecificat de victime, raportează ei.

UPDATE ORA 14:00 – Compania aeriană Lufthansa anunță că va evita spațiul aerian al Iranului și Irakului până la 13 august

Gigantul aerian german Lufthansa a anunțat că va evita utilizarea spațiului aerian iranian și irakian până pe 13 august, din cauza tensiunilor în creștere din regiune.

De asemenea, grupul a prelungit suspendarea serviciilor către Tel Aviv, Teheran, Beirut, Amman și Erbil până la aceeași dată, se arată într-un comunicat.

UPDATE ORA 13:00 – Germania le cere cetățenilor să nu aștepte evacuarea din Liban

Zvonurile cu privire la o posibilă operațiune de evacuare din Liban au dat cetățenilor germani de acolo un fals sentiment de securitate, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, îndemnându-i să părăsească țara imediat.

„Acum a sosit momentul să părăsim Libanul”, a declarat purtătorul de cuvânt, făcând apel la cetățeni să își organizeze propria ieșire, chiar dacă acest lucru înseamnă să călătorească prin Turcia sau să plătească prețuri ridicate pentru zboruri.

UPDATE ORA 12:00 – Israelul lansează mai multe atacuri în nordul și centrul Gazei

În plus față de bombardarea mortală a unui apartament din orașul Gaza, armata israeliană a desfășurat mai multe atacuri în întreaga enclavă, potrivit Wafa. Acestea includ:

  • deschiderea focului asupra locuințelor din tabăra Bureij, rănind numeroși civili
  • bombardarea unei case la intrarea în tabăra Nuseirat
  • tiruri de artilerie către cartierele Tal al-Hawa și Zeitoun din orașul Gaza
  • bombardarea unei zone din apropierea podului Wadi Gaza, la nord-vest de tabăra Nuseirat

UPDATE ORA 11:00 – Israelul acuză Hamas de lansarea de rachete de la depozitele de ajutoare

Armata israeliană a acuzat Hamas că a tras „zeci de proiectile” spre sudul Israelului de la lansatoare „din apropierea a două depozite de ajutor umanitar și de distribuție gestionate de organizații internaționale” în ultima săptămână.

Armata a susținut că depozitele umanitare erau administrate de organizații internaționale, inclusiv de agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA.

UPDATE ORA 10:00 – Turcia va depune o cerere de intervenție în cazul de genocid al Africii de Sud la CIJ: raport

Reuters raportează că Turcia va depune astăzi o declarație de intervenție în cazul de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga.

O sursă diplomatică a declarat pentru agenția de știri că declarația va fi depusă la ora 13:30 GMT și urmează unui anunț făcut recent de ministrul turc de externe, Hakan Fidan, cu privire la intenția țării sale de a se alătura cazului Africii de Sud împotriva Israelului.

UPDATE ORA 09:00 – Regele Abdullah al Iordaniei are convorbiri telefonice cu el-Sisi, Macron, Meloni și Trudeau

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a vorbit marți la telefon cu liderii Egiptului, Franței, Canadei și Italiei, solicitând intensificarea eforturilor pentru „protejarea securității și stabilității” în Orientul Mijlociu, potrivit declarațiilor Curții Regale Hașemite.

Convorbirile au avut loc în timp ce tensiunile cresc în Orientul Mijlociu, Iranul insistând că se va răzbuna pe Israel pentru asasinarea lui Haniyeh al Hamas la Teheran și a lui Shukr al Hezbollah la Beirut.

În timpul convorbirii lor, regele iordanian și președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi „au reiterat importanța ajungerii la o încetare imediată și permanentă a focului și a încetării catastrofei umanitare din Fâșia Gaza”, a declarat Curtea.

UPDATE ORA 08:00 – Majoritatea americanilor sunt în favoarea participării SUA la forța de menținere a păcii din Israel și Palestina: Sondaj

Mai multe informații din sondajul realizat de Chicago Council on Global Affairs:

Sondajul a arătat că, în timp ce majoritatea publicului american se opune trimiterii de trupe americane pentru apărarea Israelului, majoritatea acestora sunt în favoarea participării soldaților la o forță de menținere a păcii în Israel și Palestina.

UPDATE ORA 05:00 – Șeful Pentagonului dă vina pe milițiile susținute de Iran pentru atacul asupra bazei din Irak

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor că Washingtonul „nu va tolera atacurile asupra personalului nostru” în Orientul Mijlociu, după ce un atac cu rachetă a rănit mai mulți americani la baza Ain al-Assad din Irak.

„În ceea ce privește cine s-a aflat în spatele atacului asupra Al-Assad, suntem siguri că a fost o miliție șiită susținută de Iran”, a spus el, dar ancheta este încă în desfășurare.

Incidentul a avut loc când milițiile irakiene susținute de Iran au reluat atacurile asupra bazelor care găzduiau forțele americane în Irak și Siria, după o pauză de câteva luni. Grupurile armate spun că atacurile lor sunt o răzbunare pentru sprijinul acordat de SUA Israelului în războiul său împotriva Gaza.

UPDATE ORA 04:00 – Canada va evacua familiile personalului diplomatic din Israel

Știrile israeliene Ynet raportează că familiile diplomaților canadieni din Israel vor fi evacuate în Iordania, „din cauza înrăutățirii situației de securitate” și a posibilității unui atac iranian.

Canada a informat miercuri Ministerul de Externe israelian asupra deciziei.

UPDATE ORA 02:00 – Armata israeliană cere mai multe evacuari

Armata israeliană a cerut oamenilor din cartierele Beit Hanoon, al-Manshiyeh și Sheikh Zeid din Gaza să plece imediat, în pregătirea unui atac militar, după ce au fost lansate rachete către Ashkelon.

UPDATE ORA 01:00 – Hezbollah spune că selecția Sinwar arată eșecul politicii Israelului de asasinare

Hezbollah a felicitat Hamas pentru numirea lui Sinwar, prezentând înălțarea sa ca o dovadă a eșecului politicii Israelului de asasinare a liderilor Hamas.

Grupul din Liban a spus că selecția lui Sinwar „confirmă obiectivele pe care inamicul [Israelul] le urmărește prin uciderea liderilor și oficialităților nu au reușit să-și obțină rezultatul”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Convorbirea telefonică între Biden și emirul Qatarului a fost parte a unui proiect mai amplu, scrie Al Jazeera. Biden a avut o serie de apeluri împreună cu Blinken timp de mai multe zile, într-un val de diplomație, încercând să limiteze răspunsul Iranului.

Chiar cu o zi în urmă, Biden a vorbit cu regele Iordaniei și, în weekend, Blinken a discutat cu liderii G7, precum și cu cei din Marea Britanie, Franța și Irak.

Există un efort combinat al SUA de a discuta cu aliații Iranului – având în vedere că SUA nu au relații directe cu Iranul – căutând acele canale prin care să comunice Iranului să nu atace sau să limiteze atacul.”

Citește și