• OCI a declarat că Israel este „puterea ocupantă ilegală” și este pe deplin responsabil pentru acest „atac odios” asupra lui Haniyeh.
  • OCI, un bloc de 57 de membri, a ținut o reuniune extraordinară la Jeddah, Arabia Saudită.
  • Uciderea lui Haniyeh a stârnit promisiunea de represalii din partea Hamas și a aliaților săi.
  • Israelul revendică uciderea unui luptător de top al Hamas în Gaza.
  • Șase morți în centrul Fâșiei Gaza în urma unui atac israelian.

UPDATE ORA 19:00 – Israel și Liban fac schimb de atacuri

Radioul armatei israeliene raportează că 15 rachete lansate din sudul Libanului au lovit zonele Shlomi și al-Kabri din vestul Galileii.

Între timp, mass-media libaneză a raportat că avioanele de război israeliene au lansat raiduri asupra orașelor Rashaf, Hadada și at-Tiri din sudul Libanului.

Raportul a afirmat că artileria israeliană a vizat, de asemenea, periferia orașului Aita al-Shaab din sudul Libanului.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 18:00 – Mesajul armatei israeliene este că nu există niciun loc sigur în Gaza

Mahmoud Basal, purtător de cuvânt al apărării civile din Gaza, a declarat că, prin țintirea școlilor care adăpostesc persoane strămutate, forțele israeliene doresc să transmită mesajul că nu există niciun loc sigur în Gaza.

El a spus că toți cei uciși în aceste școli erau copii și femei și că nu existau bărbați înarmați sau luptători, așa cum susține armata israeliană.

UPDATE ORA 17:00 – Acțiunea Israelului împotriva misiunii norvegiene „are dimensiuni periculoase”: OEP

Ministerul de Externe al Israelului a revocat acreditarea diplomatică a opt diplomați norvegieni stabiliți la Tel Aviv care au avut relații cu Autoritatea Palestiniană.

Hussein al-Sheikh, secretarul general al comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a declarat că mișcarea „poartă dimensiuni periculoase și are repercusiuni majore”.

„Țările lumii, în special țările europene, trebuie să răspundă cu aceeași monedă la această măsură, deoarece ea constituie o încălcare și o încălcare a normelor și legilor internaționale”, a declarat el într-o declarație pe X.

UPDATE ORA 16:00 – Israelul bombardează două școli, omorând 12 palestinieni

Apărarea civilă din Gaza raportează că un bombardament israelian a lovit Școala al-Zahraa și Școala Abdel Fattah Hamoud, ambele în zona de est a orașului Gaza din nordul Fâșiei Gaza.

Organizația de salvare afirmă că șapte persoane au fost ucise în școala al-Zahraa și cinci în școala Hamoud, ceea ce ridică la 12 numărul morților în ambele atacuri.

UPDATE 15:00 – Crește numărul morților în urma atacului de la Bureij

Un total de 10 persoane au fost confirmate ca fiind ucise în urma atacului aerian al Israelului asupra unei case din tabăra de refugiați Bureij, transmit colegii noștri de la fața locului.

UPDATE 14:00 – 39.699 de morți în Gaza de la 7 octombrie

Atacurile militare israeliene au ucis 22 de persoane și au rănit alte 77 în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Aceasta ridică bilanțul victimelor din enclavă, de la 7 octombrie, la 39 699 de morți și 91 722 de răniți.

UPDATE 13:00 – Ryanair anulează toate zborurile către Israel până la 23 august

Acest lucru este conform ziarului local Israel Hayom. Compania aeriană low-cost irlandeză a notificat deja pasagerii israelieni cu privire la anularea zborurilor, dar nu a existat nicio informație cu privire la durata măsurii.

UPDATE 12:00 – Șase morți în centrul Fâșiei Gaza în urma unui atac israelian

Corespondentul Al Jazeera în Fâșia Gaza și agenția de știri Wafa raportează că trei persoane au fost ucise și altele au fost rănite într-un atac aerian israelian care a vizat o casă din tabăra de refugiați Bureij.

Atacurile asupra zonei centrale a Fâșiei Gaza au fost constante în ultima zi, a raportat anterior Hani Mahmoud de la Al Jazeera.

UPDATE 11:00 – „Copiii au dreptul de a fi protejați de violență”: UNICEF

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) a îndemnat la „dezescaladare imediată” în Orientul Mijlociu de dragul copiilor din regiune.

Într-o declarație, agenția a afirmat că fiecare atac din timpul războiului din Gaza a adus „vești despre copii printre cei uciși”.

„În mai puțin de un an, mii de copii au fost uciși în Statul Palestina, Israel, Liban și Înălțimile Golan ocupate”, a declarat aceasta.

„Dincolo de aceste decese tragice, există mult mai mulți băieți și fete care suferă de răni care le-au marcat pentru totdeauna corpurile și au cauzat daune incomensurabile sănătății lor mintale”.

UPDATE 10:00 – Martorii povestesc despre atacul israelian asupra „zonei sigure” Deir el-Balah

Martorii au declarat pentru Al Jazeera, în cadrul unor mărturii video, că atacul cu rachete de miercuri a venit fără niciun avertisment și a „sfâșiat” trupurile victimelor.

„Forțele israeliene au chemat câțiva locuitori și ne-au ordonat să plecăm”, a declarat un bărbat. „Au tras o rachetă de avertizare și am fugit să ne salvăm viețile. Trei rachete au fost trase asupra acestei zone în câteva minute.” Martorii povestesc despre atacul israelian asupra „zonei sigure” Deir el-Balah
Am relatat despre un atac israelian la Deir el-Balah care a ucis cel puțin trei palestinieni și a rănit alte zeci.

Martorii au declarat pentru Al Jazeera, în mărturii video, că atacul cu rachete de miercuri a avut loc fără niciun avertisment și a „sfâșiat” trupurile victimelor.

„Forțele israeliene au chemat câțiva locuitori și ne-au ordonat să plecăm”, a declarat un bărbat. „Au tras o rachetă de avertizare și am fugit să ne salvăm viețile. Trei rachete au fost trase asupra acestei zone în câteva minute”.

UPDATE 09:00 – Israelul revendică uciderea unui luptător de top al Hamas în Gaza

Armata israeliană și agenția sa de spionaj Shin Bet au anunțat asasinarea luptătorului Hamas Nael Sakhl în Fâșia Gaza.

Sakhl a fost ucis într-un atac la 24 iulie, a declarat armata israeliană pe X.

Aceasta a declarat că Sakhl a dirijat atacuri împotriva israelienilor din Cisiordania ocupată.

UPDATE 08:00 – Continuarea atacurilor cu rachete asupra Israelului determină ultimul ordin de evacuare pentru nordul Gaza

Cele mai recente ordine militare israeliene de evacuare pentru Beit Hanoon din nordul Gazei au fost date la doar câteva ore după ce luptătorii Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) au lansat trei rachete din zonă către orașele israeliene Ashkelon și Sderot, raportează observatorii de război.

Armata israeliană a declarat că va răspunde „în forță și imediat” la tirul de rachete de marți al PIJ, care a vizat, de asemenea, zona Nir Am din Israel, potrivit think tank-urilor Institute for the Study of War (ISW) și Critical Threats Project (CTP) cu sediul în SUA.

UPDATE 03:02

Lansarea exercițiului comun al armatei și al Gărzii Revoluționare are loc în regiunile de vest și central ale Republicii Islamice Iran.

UPDATE 02:55

Hezbollah ar putea lovi Israelul în zilele următoare, indiferent de intențiile Iranului, a raportat CNN, citând surse familiare cu serviciile de informații

UPDATE 02:36

Israelul a informat Statele Unite că, dacă Hezbollah face rău civililor israelieni ca parte a represaliilor pentru asasinarea comandantului său militar superior, răspunsul IDF va fi disproporționat.

UPDATE 02:01

O sursă israeliană spune că exerciții militare au loc astăzi și mâine, posibil testând rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune între orele 4:30 și 7:30, ora Teheranului.

UPDATE 01:18

Politico, citând comandantul Flotei a cincea SUA: Houthiii sunt bine înarmați și au linii puternice de aprovizionare cu Iranul.

UPDATE 01:17

Republica Islamică își va desfășura manevrele în vestul țării de la 4:00 până la 7:00, ora Teheranului. Există rapoarte despre începerea pregătirilor.

UPDATE 00:47

CNN: Un oficial militar american spune că Iranul a făcut niște pregătiri și mișcări militare pe care SUA se așteaptă să le vadă înainte de un atac major asupra Israelului.

Știre inițială

Arabia Saudită a condamnat uciderea de săptămâna trecută la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, drept o „încălcare flagrantă” a suveranității Iranului, în primul său comentariu cu privire la atac.

Uciderea lui Haniyeh „este o încălcare flagrantă a suveranității, integrității teritoriale și securității naționale a Republicii Islamice Iran… și constituie o amenințare la adresa păcii și securității regionale”, a declarat viceministrul saudit de externe Waleed bin Abdulkarim El-Khereiji la o reuniune a Organizației Cooperării Islamice, potrivit unui comunicat.

De asemenea, și Organizația Cooperării Islamice (OCI) a acuzat Israelul pentru atacul care l-a ucis pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, săptămâna trecută, în Iran, care a promis să riposteze.

O declarație emisă după o reuniune extraordinară a blocului de 57 de membri în orașul de coastă saudit Jeddah a declarat: „Israelul este puterea ocupantă ilegală, pe deplin responsabil pentru acest atac odios”.

Citește și