• Hamas a denunțat atacurile Israelului asupra a două școli din Gaza, care adăposteau familii palestiniene.
  • Hamas a cerut Organizației Națiunilor Unite și instanțelor internaționale să intervină și să tragă la răspundere Israelul.
  • Rapoartele mass-media locale din Siria sugerează că exploziile auzite în apropierea bazei aeriene Shayrat din Homs au fost cauzate de raiduri aeriene israeliene.

UPDATE ORA 22:00 – Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA consideră că un acord este posibil

„Dar va fi nevoie de o anumită conducere din partea tuturor părților și de unele compromisuri”, a declarat Kirby reporterilor.

Aceasta este o schimbare de retorică din partea administrației Biden, care, timp de luni de zile, a dat vina exclusiv pe Hamas pentru eșecul de a obține o încetare a focului în Fâșia Gaza, în ciuda faptului că observatorii spuneau că Netanyahu din Israel sabota un acord.

Experții spun că insistența reînnoită a lui Biden pentru o încetare a focului este legată de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, care urmează să opună în noiembrie candidata Partidului Democrat, Kamala Harris, fostului președinte republican Donald Trump.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

UPDATE ORA 21:00 – Israelul confirmă că a ucis un membru Hamas în Sidon din Liban

Armata israeliană spune că l-a vizat pe al-Hajj, despre care am relatat anterior că a fost ucis în atacul din orașul de coastă din sudul Libanului.

Armata l-a acuzat pe al-Hajj că este „responsabil pentru recrutarea și instruirea teroriștilor pentru a ataca statul Israel”.

UPDATE ORA 20:00 – Până la 70 000 de palestinieni au fost strămutați din Khan Younis: UNRWA

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) spune că aproximativ 60 000 până la 70 000 de persoane au fost forțate să părăsească sudul orașului Gaza spre al-Mawasi începând de ieri.

„Deplasarea continuă pentru mii de familii din întreaga Gaza”, a declarat UNRWA într-o postare pe X.

UPDATE ORA 19:00 – Șeful Forței Quds a Gardienilor Revoluției iraniene, Ismail Qaani, afirmă într-o scrisoare adresată noului lider al Hamas că Teheranul va răzbuna uciderea predecesorului său

Șeful Forței Quds a Gardienilor Revoluției iraniene, Ismail Qaani, afirmă într-o scrisoare adresată noului lider al Hamas că Teheranul va răzbuna uciderea predecesorului său, care a fost ucis în capitala iraniană săptămâna trecută, relatează Associated Press.

Scrisoarea, a cărei copie a fost văzută de AP, a fost trimisă la câteva zile după ce conducerea Hamas l-a ales pe Yahya Sinwar drept noul său lider în locul regretatului Ismail Haniyeh, care a fost ucis în timpul unei vizite în Iran.

De când Haniyeh a fost ucis într-o explozie în timpul unei vizite în Iran, tensiunea a crescut în regiune, Teheranul învinuind Israelul pentru moartea sa și promițând să se răzbune.

„Ne pregătim să răzbunăm sângele său, un incident dureros și dificil care s-a întâmplat în Republica Islamică Iran. Aceasta este datoria noastră”, a declarat Qaani pentru Sinwar despre Haniyeh. El nu a detaliat cum va răzbuna Teheranul moartea lui Haniyeh.

UPDATE ORA 18:00 – Emiratele Arabe Unite au îndemnat Israelul și Hamas să accepte invitația mediatorilor Qatar, Egipt și SUA de a relua negocierile

Emiratele Arabe Unite au îndemnat Israelul și Hamas să accepte invitația mediatorilor Qatar, Egipt și SUA de a relua negocierile pentru încetarea focului în Gaza la 15 august, relatează Reuters, citând o declarație a Ministerului de Externe.

UPDATE ORA 17:00 – Doi activiști străini au fost răniți în timpul confruntărilor din Cisiordania

Societatea Semiluna Roșie Palestiniană raportează că un activist american în vârstă de 40 de ani a fost împușcat cu gloanțe reale în timpul confruntărilor dintre palestinienii locali și forțele de securitate israeliene în orașul Beita, lângă Nablus, în Cisiordania ocupată.

De asemenea, Semiluna Roșie a raportat că palestinienii au fost răniți de utilizarea gazelor lacrimogene de către soldații israelieni în timpul acestor confruntări.

În altă parte în Cisiordania, un alt activist străin a fost rănit într-un atac al coloniștilor israelieni asupra ciobanilor palestinieni de lângă Juba, în nordul Văii Iordanului.

UPDATE ORA 16:00 – Oman sprijină noi negocieri de încetare a focului pentru a atenua suferința palestinienilor

Oman este cea mai recentă țară care și-a exprimat sprijinul pentru reluarea negocierilor de încetare a focului în Gaza.

Într-o postare pe X, Ministerul de Externe al Omanului a declarat că salută eforturile mediatorilor Qatar, Egipt și SUA de a relansa discuțiile la 15 august, fie la Doha, fie la Cairo, și i-a îndemnat să ajungă la un acord cât mai repede posibil pentru a „ușura suferința poporului palestinian”.

UPDATE ORA 15:00 – Hamas vizează forțele israeliene în Rafah

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, afirmă într-o declarație că luptătorii săi au atacat o clădire din cartierul Tal as-Sultan din vestul orașului Rafah, unde se ascundea un grup de soldați ai armatei israeliene.

Organizația susține că a țintit nouă soldați cu două obuze TBG, omorându-i sau rănindu-i.

Declarația a susținut, de asemenea, că luptătorii au observat elicoptere ale armatei israeliene aterizând în apropiere pentru a evacua morții și răniții.

UPDATE ORA 14:00 – Cel mai înalt diplomat al UE se alătură apelurilor pentru o nouă încetare a focului

„UE se alătură Egiptului, Qatarului și SUA în apelul lor pentru încheierea, fără întârziere, a acordului privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor”, scrie Josep Borrell pe X.

Comentariul său a venit după ce trei națiuni mediatoare au cerut joi Israelului și Hamas să reia discuțiile pentru a ajunge la o încetare a focului în Fâșia Gaza, în timp ce războiul continuu al Israelului în teritoriu a ucis aproape 40.000 de palestinieni și a stârnit temeri privind o nouă escaladare regională.

„Ne reiterăm sprijinul deplin pentru medierea lor pentru a pune capăt ciclului insuportabil de suferință Acordul va deschide, de asemenea, calea pentru dezescaladarea regională”, a postat Borrell.

UPDATE ORA 13:00 – Șeful CENTCOM al SUA se întâlnește cu șeful armatei israeliene

Michael Kurilla, șeful Comandamentului central al armatei americane, s-a întors în Israel pentru a doua oară în această săptămână.

Kurilla, care a aterizat ieri în Israel, s-a întâlnit cu Herzi Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, pentru o „evaluare a situației” privind securitatea regională, precum și cu Tomer Bar, comandant al forțelor aeriene israeliene, a precizat armata israeliană într-o postare pe X.

Armata israeliană va „continua să își aprofundeze relația cu forțele armate ale SUA din angajamentul de a consolida stabilitatea regională și coordonarea dintre cele două armate”, a adăugat postul.

UPDATE ORA 12:00 – Air India suspendă zborurile spre Israel până la sfârșitul lunii octombrie

Air India a început să emită notificări privind amânarea zborurilor către Israel până la sfârșitul lunii octombrie, informează site-ul israelian de știri Arutz Sheva.

Compania aeriană anunțase la începutul acestei luni că anulează zborurile spre și dinspre Tel Aviv până la 8 august.

Air India se numără printre cele peste o duzină de companii aeriene internaționale care au întrerupt zborurile către Israel în această lună, în contextul în care tensiunile regionale cresc și Israelul se pregătește pentru atacurile așteptate din partea Iranului și a aliaților săi.

UPDATE ORA 11:00 – Copil ucis lângă Khan Younis

Două persoane, inclusiv un copil, au fost găsite ucise în orașul Abasan, la est de Khan Younis.

Abasan este una dintre zonele de lângă Khan Younis pe care Israelul le-a cerut ieri locuitorilor să le evacueze, avertizând că forțele sale vor începe în curând operațiuni militare „în forță”. Părțile estice ale Khan Younis au fost de atunci bombardate în masă.

UPDATE ORA 10:00 – Cel puțin 18 persoane rănite în tabăra Jabalia

Forțele israeliene au lovit o casă din apropierea taberei Jabalia din nordul Gaza, rănind 18 persoane, transmit colegii noștri de la fața locului.

Atacul vine după ce forțele israeliene au bombardat ieri dimineață o altă casă din tabără, omorând cel puțin o persoană.

UPDATE ORA 09:00 – Atacul din zori asupra Nuseirat ucide patru palestinieni

Israelul a bombardat o casă la primele ore ale acestei dimineți în partea de est a taberei de refugiați Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al apărării civile.

O înregistrare video arată trupurile celor uciși și ale altor câtorva răniți ajungând la spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah. Înainte de acest atentat, atacurile israeliene de peste noapte au ucis cel puțin opt palestinieni.

UPDATE ORA 08:00 – Rachetă lansată din Gaza, interceptată de apărarea aeriană israeliană

Armata israeliană a declarat că racheta a fost interceptată cu succes după ce a trecut din Gaza în teritoriul israelian în regiunea orașului israelian Ashkelon și în zona Zikim, situată la nord de teritoriul palestinian.

Armata israeliană a emis săptămâna aceasta noi ordine de evacuare în masă pentru zonele din nordul Fâșiei Gaza, ca răspuns la barajele continue de rachete lansate de luptătorii palestinieni din enclava devastată de război către orașele israeliene și comunitățile din apropiere.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Hamas a denunțat ultimele atacuri ale Israelului asupra a două școli care adăposteau familii palestiniene strămutate în orașul Gaza, ucigând 15 persoane și rănind alte zeci.

Atacurile fac parte dintr-o „serie de crime” și „genocid” comise de forțele israeliene împotriva palestinienilor, a declarat grupul.

Acesta a făcut apel la ONU și la instanțele internaționale să „se ridice împotriva acestor crime” și să tragă la răspundere Israelul.

De asemenea, rapoartele mass-media locale din Siria indică faptul că exploziile auzite în apropierea bazei aeriene Shayrat din Homs au fost cauzate de raiduri aeriene israeliene.

Armata israeliană nu a comentat știrea, care a fost citată și de presa de stat iraniană.

Citește și