• Israelul afirmă că a ucis un oficial Hamas în Sidon, în sudul Libanului, în timp ce îngrijorările cu privire la o escaladare regională mai amplă continuă să crească.
  • Mii de palestinieni sunt nevoiți să fugă din Khan Younis, în sudul Gazei, în timp ce forțele israeliene lansează atacuri asupra a aproximativ 30 de locuri și emit noi ordine de evacuare.
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA consideră că un acord este posibil.

UPDATE ORA 22:00 – Palestinieni strămuți forțați să trăiască în celulele închisorii

Videoclipul postat de un jurnalist palestinian pe Instagram și verificat arată închisoarea Asdaa din Khan Younis, unde familiile ale căror case au fost distruse în atacurile israeliene și-au stabilit reședința.

Am raportat despre cel mai recent atac al Israelului asupra orașului din sudul Gazei, care a strămutat 60.000 până la 70.000 de palestinieni, conform unui număr ONU.

UPDATE ORA 21:00 – Palestinienii au fost împușcați și răniți în apropiere de Hebron

Agenția de presă palestiniană Wafa relatează că trei palestinieni au fost împușcați și răniți de forțele israeliene astăzi în guvernoratul Hebron, situat în sudul Cisiordaniei.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Agenția de știri, citând surse de securitate palestiniene și locale, a declarat că „persoanele au suferit răni la membrele inferioare din cauza focurilor armatei israeliene în apropiere de satul Beit Marsam, situat la vest de orașul Dura”.

Wafa a raportat că rănile au fost „moderate”, iar persoanele au fost transportate la spitale din orașul Hebron din apropiere de către Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS).

UPDATE ORA 20:00 – „Lumea arabă, islamică trebuie să se unească împotriva Israelului”, îndeamnă un oficial de vârf al Hamas

Șeful adjunct al Hamas în Gaza, Khalil al-Haya, a vorbit cu Al Jazeera în arabă după atacul Israelului asupra școlii al-Tabin din orașul Gaza, care a ucis peste 100 de persoane.

În timpul interviului, al-Haya a acuzat armata israeliană că a „masacrat” femei și copii în bombardament, despre care a spus că este o dovadă a încercării de a șterge palestinienii din enclavă.

El a spus că atacul a meritat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și a cerut țărilor arabe și musulmane să se unească împotriva Israelului, inclusiv prin închiderea ambasadelor lor în țară.

În cele din urmă, al-Haya a spus că Hamas va continua să-și îndeplinească „datoria” de a apăra poporul palestinian, despre care a susținut că sunt uniți în jurul grupului.

Armata israeliană a susținut că a bombardat școala al-Tabin, care găzduia persoane strămutate, deoarece era folosită ca „compus activ” pentru Hamas și Jihadul Islamic Palestinian.

Într-o declarație Hamas a respins acuzațiile ca fiind false și „scuze pentru a viza civili”.

UPDATE ORA 19:00 – Mii de oameni au primit ordin să părăsească partea de est a lui Khan Younis pe fondul atacului israelian

Pe măsură ce am raportat toată ziua despre bombardarea israeliană asupra unei școli din orașul Gaza, în care au fost ucise peste 100 de persoane, atacul Israelului asupra lui Khan Younis continuă.

ONU estimează că între 60.000 și 70.000 de persoane au fost forțate să fugă în temeiul noilor ordine de evacuare israeliene care acoperă partea de est a orașului.

UPDATE ORA 18:00 – Israelul a comis o „nouă crimă împotriva umanității” în atacul școlii- susține Turcia

Ministerul turc de Externe a lansat o declarație prin care condamnă atacul Israelului asupra unei săli de rugăciune de la școala al-Tabin din orașul Gaza, care adăpostește sute de palestinieni strămutați.

Se spune că Israelul este responsabil pentru „masacrul” a peste 100 de civili care s-au refugiat în școală.

„Acest atac demonstrează încă o dată că guvernul Netanyahu intenționează să saboteze negocierile pentru o încetare permanentă a focului”, continuă declarația.

„Actorii internaționali care nu iau măsuri pentru a opri Israelul sunt complici la crimele Israelului”.

UPDATE ORA 17:00 – Borrell din UE „îngrozit” de imaginile de la școala bombardată din orașul Gaza

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, se declară „îngrozit” de imaginile care ies din școala al-Tabin din orașul Gaza, unde peste 100 de persoane au fost ucise într-un atac israelian.

Scriind la X, Borrell a remarcat că atacul este al 10-lea care a lovit școlile din Gaza în ultimele săptămâni, provocând „masacre” pentru care „nu există nicio justificare”.

Borrell și-a folosit postarea pentru a-l critica pe ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, pentru că s-a opus unui acord de încetare a focului, spunând că este singura modalitate de a „opri uciderea civililor” și de a asigura eliberarea captivilor israelieni.

UPDATE ORA 16:00 – Israelienii atacă vehicule palestiniene în Cisiordania

Platformele locale de media palestiniene au publicat imagini verificate de Al Jazeera care documentează momentul în care israelieniiii au atacat vehicule palestiniene la nord-est de Ramallah, în Cisiordania.

Unii dintre coloniști par a fi mascați, deoarece par să alerge peste un mic deal și să țină ambuscadă vehicule la o cotitură a drumului. Apoi au aruncat cu pietre și vehiculele înainte de a se retrage.

Coloniștii au atacat, de asemenea, terenuri agricole dintre două sate din aceeași zonă la nord-est de Ramallah Allah și au declanșat incendii.

UPDATE ORA 15:00 – Israelul spune că a ucis un membru de rang înalt al Hamas

Armata israeliană susține că a ucis un oficial de înalt nivel din forțele generale de securitate ale Hamas într-un atac aerian de vineri.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Israelului în limba arabă, Avichay Adraee, l-a numit pe oficialul Hamas Walid al-Sousi, despre care el a susținut că conducea un departament în sudul Gazei și a jucat un rol semnificativ în operațiunile de informații.

Vineri, armata israeliană a numit un alt oficial Hamas – Samer al-Hajj – care a spus că a ucis într-o lovitură în Sidonul din Liban.

UPDATE ORA 14:00 – Lovitură cu dronă ucide o persoană în apropiere de Deir el-Balah

Armata israeliană a efectuat un alt atac în centrul Gazei, de data aceasta un atac aerian la casa unei familii de lângă Deir el-Balah, potrivit agenției de presă Wafa.

Atacul cu dronă a ucis cel puțin o persoană și a rănit alții în zona Baraka, chiar la sud de Deir el-Balah, a spus Wafa.

Vine după o grevă anterioară în tabăra din apropiere de Nuseirat, care a ucis trei persoane.

UPDATE ORA 13:00 – O grevă lângă moscheea Nuseirat a ucis trei persoane

Armata israeliană a efectuat un atac în apropierea uneia dintre moscheile lagărului, ucigând cel puțin trei persoane. Urmează un alt atac israelian asupra unei case de familie la vest de lagăr, vineri, care a ucis patru persoane, potrivit Apărării Civile din Gaza.

UPDATE ORA 12:00 – O caasă a fost atacată în tabăra Jabalia

Un alt atac israelian a avaut loc în nordul Gazei, de data aceasta vizând o casă din tabăra de refugiați Jabalia. Atacul a ucis și rănit numeroși palestinieni, relatează colegii noștri de la sol.

UPDATE ORA 11:00 – Șapte oameni au fost uciși lângă Khan Younis

În timp ce orașul Gaza se trage după atacul mortal asupra școlii al-Tabin, forțele israeliene au continuat să efectueze lovituri în altă parte a fâșiei. Cel mai recent este un atac aerian în zona Mann, la est de Khan Younis, care a ucis șapte persoane, potrivit agenției de presă Wafa.

UPDATE ORA 10:00 – Nuseirat rămâne sub un atac intens israelian

În timp ce orașul Gaza, din nordul Fâșiei, se năvăli de atacul Israelului de dimineață asupra școlii al-Tabin din cartierul Daraj, corespondenții noștri raportează că tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei este puternic atacată de armata israeliană.

UPDATE ORA 09:00 – Spitalul Al-Ahli nu poate face față rănilor provenite din atacul școlii din Gaza

Există un aflux uriaș de oameni care vin în spital după atacul asupra școlii al-Tabin din orașul Gaza. Mulți dintre cei care sosesc sunt în stare critică.

Dar [Spitalul al-Ahli] îi lipsește suficient personal și medicamente, așa că nu poate oferi îngrijiri medicale adecvate. Este în pragul colapsului. Printre cei care sosesc se numără copii și femei. Mulți sosesc fie îmbibați în sânge, fie deja pronunțați morți.

Sunt peste 100 de morți și numărul continuă să crească.

Între timp, paramedicii și voluntarii continuă să lucreze pentru a scoate cadavrele din locul bombardat. Ei se luptă, deoarece bombele care au fost aruncate asupra școlii au incendiat și unitatea.

Astfel de bombe sunt pline de cuie și schije. Când explodează, nu numai că provoacă izbucnirea unui incendiu, dar bucățile lor zburătoare taie carnea.

Imaginile atacului pe care le-am văzut au arătat oameni ridicați de la sol în bucăți.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană efectuează atacuri mortale în Fâșia Gaza

Armata israeliană a efectuat peste noapte mai multe atacuri mortale în Fâșia Gaza. Acestea includ:

  • Cel puțin 100 de persoane au fost ucise și zeci au fost rănite într-un atac asupra unei școli care găzduiește persoane strămutate în cartierul Daraj din orașul Gaza. Un incendiu continuă să ardă în școală, iar oamenii rămân prinși, potrivit rapoartelor presei locale.
  • Cel puțin șase persoane au murit și 15 au fost rănite după ce avioanele de luptă israeliene au bombardat casa familiei Abu Khalifa din zona Jabalia din nordul Gazei.
  • Patru persoane au fost ucise, inclusiv trei copii, după ce armata israeliană a bombardat un cort în apropierea școlii al-Mazra’a, la est de Deir el-Balah, în centrul Gazei.
  • Cel puțin patru persoane au fost ucise în urma unui atac israelian asupra casei familiei Hamada din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei.

Știre inițială

Agenția oficială de presă libaneză, NNA, și Reuters raportează că atacul din sudul Libanului l-a ucis pe oficialul Hamas Samer al-Hajj.

Al-Hajj se afla în tabăra de refugiați palestinieni Ain al-Hilweh, în apropierea orașului libanez de coastă. Atacul a rănit, de asemenea, doi civili, a raportat NNA.

Proteste improvizate au izbucnit în Sidon pentru a denunța uciderea.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA consideră că un acord este posibil.

„Dar va fi nevoie de o anumită conducere din partea tuturor părților și de unele compromisuri”, a declarat Kirby reporterilor.

Aceasta este o schimbare de retorică din partea administrației Biden, care, timp de luni de zile, a dat vina exclusiv pe Hamas pentru eșecul de a obține o încetare a focului în Fâșia Gaza, în ciuda faptului că observatorii spuneau că Netanyahu din Israel sabota un acord.

Experții spun că insistența reînnoită a lui Biden pentru o încetare a focului este legată de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, care urmează să opună în noiembrie candidata Partidului Democrat, Kamala Harris, fostului președinte republican Donald Trump.

Citește și