• Un purtător de cuvânt al armatei din Israel a declarat că Israelul ia în serios amenințările Iranului.
  • Se estimează că Iranul și Hezbollah vor răspunde asasinării lui Ismail Haniyeh din Hamas și a comandantului Hezbollah Fuad Shukr.
  • Șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut reluarea negocierilor pentru un acord de încetare a focului în Gaza.

UPDATE ORA 19:00 – Turcia condamnă asaltul israelienilor asupra Moscheii Al-Aqsa

Turcia a devenit cea mai recentă țară din regiune care a condamnat luarea cu asalt a Moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat de către mulțimi de israelieni, inclusiv doi miniștri de extremă dreapta.

Într-o declarație preluată de agenția de presă Anadolu, Turcia a declarat că marșul asupra moscheii – unul dintre cele mai sfinte locuri ale islamului – este o „provocare care va escalada și mai mult tensiunile”.

UPDATE ORA 18:00 – Două persoane au fost ucise în urma unui atac israelian în sudul Libanului

Potrivit Ministerului libanez al Sănătății, două persoane au fost ucise atunci când o dronă israeliană a lovit o mașină în Baraachit, în districtul Bint Jbeil din sudul Libanului.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

UPDATE ORA 17:00 – Luptătorii Hamas afirmă că un tanc israelian a fost lovit în sudul Gazei

Brigăzile Qassam, aripa armată a grupării palestiniene, afirmă că au vizat un tanc Merkava cu un dispozitiv exploziv, mai exact o bombă cu butoi, în zona al-Zana, în partea de est a Khan Younis.

Armata israeliană a început o nouă ofensivă în estul Khan Younis săptămâna trecută, strămutând aproape 70.000 de locuitori din casele lor, potrivit ONU.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană spune că a distrus casele prizonierilor din Ramallah

Armata a confirmat că a distrus casele a doi prizonieri palestinieni, care au participat la un atac care a ucis două persoane.

Soldații au distrus casele din Ramallah, spunând că proprietarii au efectuat atacul din 7 ianuarie la intersecția Poliției Britanice din Cisiordania, se arată într-un comunicat al armatei.

În plus, trupele au arestat 10 suspecți căutați și au interogat zeci.

Agenția de presă palestiniană Wafa a raportat mai devreme că forțele israeliene au atacat două clădiri rezidențiale din orașele Ramallah și el-Bireh, înainte de a le arunca în aer.

UPDATE ORA 14:00 – Lapid din Israel îl atacă pe Ben-Gvir pentru marșul la Moscheea Al-Aqsa

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, l-a condamnat pe Ben-Gvir pentru că s-a alăturat activiștilor israelieni de extremă dreapta la complexul Moscheea Al-Aqsa.

Într-o postare pe X, Lapid a spus că Ben-Gvir pune în pericol siguranța cetățenilor israelieni și a forțelor de securitate prin „campania” sa al Moscheea Al-Aqsa.

„Acest grup de extremiști iresponsabili din guvern încearcă în mod activ să tragă Israelul într-un război regional pe scară largă”, a spus Lapid. „Acești oameni sunt incapabili să guverneze o țară.”

UPDATE ORA 13:00 – Hezbollah spune că a lovit forțele israeliene în nordul Israelului

Gruparea libaneză spune pe Telegram că a lovit un grup de trupe în jurul unui sit militar israelian din apropierea așezării Matat.

Acesta a susținut că atacul cu rachetă efectuat mai devreme în acea zi a lovit „direct” soldații.

Tensiunile sunt mari la granița dintre Liban și Israel, acesta din urmă așteaptă un răspuns promis din partea Hezbollah pentru uciderea lui Fuad Shukr, comandantul militar superior al grupului, într-o lovitură asupra Beirutului la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 12:00 – Dronele au fost interceptate în apropierea nordului Israelului

Armata israeliană spune că apărarea sa antiaeriană a distrus două avioane fără pilot care au decolat din Liban.

Unul dintre ei a fost doborât în ​​timp ce zbura în spațiul aerian libanez, în timp ce celălalt a fost interceptat deasupra teritoriului israelian mai devreme în cursul zilei, potrivit unui comunicat al armatei.

Acesta a adăugat că nu au existat cauze.

Lucrurile rămân tensionate în partea de nord a țării, deoarece Israelul încă se pregătește pentru un răspuns promis din partea Hezbollah-ului libanez, care a spus că va pedepsi Israelul pentru asasinarea lui Fuad Shukr, comandantul militar superior al grupului, într-o lovitură asupra Beirutului la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 11:00 – Mulțimile de israelieni asaltează curtea Moscheei Al-Aqsa

Sute de activiști israelieni au luat cu asalt în curțile Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim și au făcut acolo ritualuri talmudice, relatează agenția de presă Wafa și alte mass-media palestiniene.

Imaginile distribuite pe conturile de socializare israeliene, verificate de agenția de verificare a faptelor Sanad de la Al Jazeera, arată mulțimi de israelieni, urmăriți de ofițerii de securitate, mărșăluind spre moschee.

Marșul are loc în ziua sfântă a evreilor Tisha B’Av, care comemorează distrugerea vechilor temple.

Departamentul Islamic Endowments al Iordaniei, sau Waqf, administrează complexul Al-Aqsa, în timp ce Israelul menține controlul securității. Ca parte a acestui aranjament, evreilor le este interzis să se roage în complexul moscheii. Cu toate acestea, unii israelieni evrei de dreapta cred că ar trebui să li se permită să se roage, într-un efort de a răsturna status quo-ul delicat.

UPDATE ORA 10:00 – Atacurile mortale israeliene continuă în Fâșia Gaza

În ultimele ore, armata israeliană a lovit tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei de cel puțin două ori, în blocurile cinci și nouă ale taberei.

În Block Nine, agenția de presă Wafa relatează că doi palestinieni, un tată și fiul său, au fost uciși. În Blocul cinci, un număr de oameni au fost uciși și răniți când bombele israeliene au lovit o casă rezidențială.

Tot în centrul Gazei, trupul unei persoane ucise într-un atac israelian, împreună cu mai multe persoane rănite, au fost recuperate din Deir el-Balah.

În sudul Fâșiei Gaza, apărarea civilă a anunțat transferul cadavrelor a două persoane la Spitalul Nasser din Khan Younis după ce au fost recuperate de la Rafah.

UPDATE ORA 09:00 – Iranul respinge apelul european de reținere asupra Israelului

Ministerul de Externe al Iranului spune că apelul de detensionare din Franța, Germania și Regatul Unit „nu are o logica politică și contrazice principiile dreptului internațional”.

Într-o declarație comună, cele trei puteri europene au cerut Teheranului și aliaților săi să se abțină de la atacuri împotriva Israelului care ar escalada și mai mult tensiunile și ar periclita șansele unui armistițiu de încetare a focului în Gaza.

Iranul și aliații săi vor răspunde militar Israelului după uciderea consecutivă a unor membri de rang înalt ai Hezbollah și Hamas în Liban și Iran.

UPDATE ORA 08:00 – Iranul se gândește la costul represaliilor împotriva Israelului

Liderii Iranului s-au angajat să pedepsească Israelul după asasinarea șefului poliției Hamas Ismail Haniyeh la Teheran.

Dar SUA au declarat, la rândul lor, să apere Israelul, iar Iranul nu caută o confruntare directă cu Washingtonul.

Toate acestea – potrivit lui Trita Parsi, cofondatorul Quincy Institute for Responsible Statecraft – sugerează că Iranul ar putea fi reticent să riposteze.

Iranul se confruntă cu una dintre „cele mai fragile” situații din ultimii ani, pe fondul presiunii de a dezamorsa situația.

UPDATE ORA 07:00 – Un palestinian moare din cauza rănilor în urma raidului militar din Cisiordania

Un tânăr palestinian a murit după ce a fost împușcat de forțele israeliene în timpul raidurilor în orașele ocupate din Cisiordania Ramallah și el-Bireh.

Patru persoane au fost împușcate, iar o a cincea a fost lovită de un vehicul militar israelian în timpul raidurilor, care au fost efectuate în timp ce forțele israeliene au luat cu asalt cartierele din orașele din apropiere pentru a localiza și demola casele prizonierilor palestinieni.

Agenția de presă Wafa a identificat victima ca fiind Moataz Sarsour, un rezident al taberei de refugiați Am’ari, care se află în zonele Ramallah și el-Bireh. Împușcat în piept, Sarsour a murit din cauza rănilor sale la Complexul Medical Palestina, relatează Wafa.

Wafa nu a oferit detalii suplimentare cu privire la starea celorlalte trei victime împușcate sau a tânărului lovit de vehiculul armatei israeliene.

UPDATE ORA 06:00 – Situația din nordul Gazei este „incredibil de precară”

Un angajat palestinian de la American Near East Refugee Aid (ANERA) a descris „o situație incredibil de precară” în nordul Gazei, pe fondul atacurilor israeliene și a unei agravări a crizei alimentare și a apei.

„Astăzi, am experimentat pericolul direct când am rămas blocat la punctul de trecere dintre nord și sud timp de peste două ore”, a scris Sami Matar.

„În jurul meu au izbucnit explozii și m-am trezit în imediata apropiere a trei tancuri. A fost o experiență chinuitoare și subliniază cât de volatile au devenit lucrurile.

„De fiecare dată când trec în nord, observ mai multe distrugeri. În timpul acestei vizite, am văzut că 20 de clădiri care stăteau pe strada Salah al-Din, artera principală, sunt acum aplatizate – au dispărut în doar câteva săptămâni de la ultima mea vizită. În drum spre biroul nostru din orașul Gaza, am trecut pe lângă o piață aproape goală, cu doar câteva conserve rămase pe rafturi.”

Matar a spus că doar ajutorul umanitar este permis în nord, unde rămân aproximativ 250.000 până la 300.000 de oameni, iar articolele esențiale precum legumele, carnea, laptele și medicamentele sunt rare.

Marea majoritate a oamenilor nu au avut acces la electricitate din octombrie, dar unii se descurcă cu energie solară și generatoare, a scris el.

„Situația necesită eforturi urgente și susținute pentru a se asigura că cei mai vulnerabili pot supraviețui și se pot reconstrui”, a adăugat el.

UPDATE 23:30

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut trimiterea unui submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu și a cerut grupului de atac al portavionului USS Abraham Lincoln să meargă în zonă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Israelul ia „în serios” comentariile Iranului cu privire la o posibilă lovitură, dar armata nu și-a schimbat instrucțiunile de precauție pentru public.

Daniel Hagari a declarat că armata israeliană este în „alertă maximă” în legătură cu o posibilă lovitură.

Se așteaptă ca Iranul și gruparea libaneză Hezbollah să riposteze la asasinarea de către Israel a lui Ismail Haniyeh din Hamas, care a fost ucis la Teheran luna trecută, și a comandantului Hezbollah Fuad Shukr, care a fost asasinat la Beirut.

În același timp, Șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut părților implicate în război să reia negocierile și să încheie un acord de încetare a focului în Gaza și de eliberare a prizonierilor și a persoanelor captive, a declarat un purtător de cuvânt.

Guterres, a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt adjunct al ONU, a condamnat pierderea continuă de vieți omenești în Gaza, inclusiv uciderea a aproximativ 100 de persoane într-un atac israelian asupra școlii al-Tabin din orașul Gaza.

Șeful ONU și-a reiterat apelul pentru o încetare imediată a focului în enclava de coastă asediată, a declarat Haq. De asemenea, Guterres „subliniază din nou necesitatea de a asigura protecția civililor și accesul umanitar neîngrădit și sigur în și prin Gaza”, a adăugat el.

Citește și