LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 313. Armata israeliană emite mai multe ordine de evacuare pentru Khan Younis

UPDATE ORA 21:00 – Victime raportate în urma unui atac israelian în sudul Libanului

Ministerul Sănătății din Liban declară că o persoană a fost ucisă și una rănită în urma unui atac israelian asupra orașului Blida.

Hezbollah a lovit zona Kiryat Shmona din Israel după ce armata sa a bombardat o zonă aglomerată în al-Abbassieh din Liban, vizând o motocicletă.

UPDATE ORA 19:00 – Norvegia îndeamnă statele să aprobe declarația privind protecția elevilor și a școlilor în război

În cadrul unei discuții care a avut loc ieri în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Norvegia a menționat că, în 2021, Consiliul a adoptat în unanimitate Rezoluția 2601, care a condamnat atacurile și amenințările cu atacul împotriva școlilor, a facilităților educaționale și a civililor care au legătură cu școlile.

„Declarația privind școlile sigure este susținută de 120 de state”, a declarat Norvegia, îndemnând toate statele să o aprobe.

Declarația este un angajament politic interguvernamental care permite statelor să sprijine protejarea elevilor, profesorilor, școlilor și universităților împotriva atacurilor în timpul conflictelor armate.

UPDATE ORA 17:00 – Brigăzile Qassam raportează un luptător ucis în Tubas

Aripa armată a Hamas afirmă că unul dintre luptătorii săi, Fayez Fawaz Draghmeh, se numără printre palestinienii care au fost uciși în raidul israelian asupra orașului Tubas în cursul zilei de astăzi.

Acesta a fost ucis după o „ciocnire violentă cu forțele sioniste perfide care l-au asediat timp de mai multe ore în casa sa” din orașul ocupat din Cisiordania, au declarat Brigăzile Qassam.

UPDATE ORA 16:00 – Doi palestinieni uciși și mai mulți răniți în loviturile israeliene din Gaza

Apărarea civilă palestiniană din Gaza afirmă că paramedicii săi din Khan Younis au recuperat corpul unui palestinian care a fost ucis și al altor doi care au fost răniți.

Aceștia au fost loviți de un atac israelian asupra unui apartament rezidențial din zona Batn as-Sameen, la sud de Fâșia Gaza.

Societatea palestiniană a Semilunii Roșii a difuzat, de asemenea, o înregistrare video care arată paramedicii săi transportând corpul unui palestinian ucis într-un atac cu dronă în Beit Hanoon din nordul Fâșiei Gaza.

UPDATE 14:00

IDF confirmă că rachete au fost lansate dinspre Liban, dar spune că acestea au căzut în zone deschise și că nu au existat victime.

De asemenea, a difuzat imagini aeriene care arată că a direcționat un alt atac aerian împotriva unei „structuri militare” utilizate de Hezbollah în zona Aita al-Shaab din sudul Libanului.

UPDATE 13:00

Americanii i-au informat pe israelieni că a sosit timpul pentru un acord pentru a preveni un război regional

O sursă israeliană confirmă pentru CNN că oficialii americani „și-au informat omologii israelieni că a sosit momentul să ajungă la un acord pentru a preveni izbucnirea unui război regional” și subliniază că „nimeni nu știe ce vrea Netanyahu”.

UPDATE 12:00

Monitorul Euro-Mediteranean al Drepturilor Omului raportează că din cei aproape 17 000 de copii palestinieni uciși de Israel în Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie, aproximativ 2 100 erau copii sub vârsta de doi ani.

UPDATE 11:00

Agenția de știri Wafa anunță acum că loviturile Israelului din Gaza de la primele ore ale dimineții au ucis cel puțin 20 de persoane.

Agenția de presă Wafa, citând surse de securitate, informează că trei tineri au fost uciși astăzi când o dronă israeliană a bombardat un grup de persoane în orașul Tammun din Cisiordania.

Orașul se află la sud-est de Tubas, unde are loc un raid israelian intens în timpul căruia cel puțin un palestinian a fost deja ucis.

Sursele Wafa spun că forțele israeliene rețin cadavrele tinerilor, iar Semiluna Roșie Palestiniană spune că soldații au împiedicat echipajele sale să ajungă la locul bombardamentului.

UPDATE 10:00

Organizația palestiniană de salvare afirmă într-un comunicat că echipajele sale au recuperat cadavrele a patru persoane.

Aceasta a declarat că acestea au fost ucise atunci când apartamentul în care se aflau, deținut de familia al-Tawil, a fost bombardat de armata israeliană în orașul Khan Younis.

Israelul a lansat o nouă ofensivă săptămâna trecută, evacuând aproape 70 000 de locuitori, potrivit ONU.

UPDATE 9:00

Israelul afirmă că forțele sale aeriene au lovit ieri mai multe situri militare ale Hezbollah, inclusiv un loc de lansare a rachetelor, în sudul Libanului.

Unul dintre siturile vizate a fost în apropierea satului Kfar Kila din sud, în timp ce celălalt a fost în apropierea satului at-Tiri, a precizat acesta.

Noaptea trecută, Hezbollah a lansat trei runde de rachete asupra Israelului, fără victime.

Armata israeliană afirmă că trupele sale, sprijinite de forțele aeriene, au ucis numeroși luptători și au distrus infrastructura militară a Hamas în sudul și centrul Gazei în decursul ultimei zile.

Printre locurile vizate se numără posturi de lunetiști și locuri de lansare a rachetelor, a declarat armata, adăugând că avioanele sale de război au lovit 40 de ținte.

Atacurile israeliene din Gaza au ucis, de asemenea, numeroși civili decursul ultimei zile, inclusiv mai mulți copii într-un apartament din Deir el-Balah.

UPDATE 08:00

Gemeni nou-născuți au fost uciși într-un raid aerian israelian în Gaza, în timp ce tatăl lor se afla la un birou guvernamental local pentru a le înregistra nașterea.
Asser și Ayssel aveau doar patru zile când tatăl lor, Mohammed Abu al-Qumsan, s-a dus să le ridice certificatele de naștere.
În timp ce el era plecat, vecinii l-au sunat să le spună că locuința lor din Deir al Balah a fost bombardată.
Lovitura a ucis-o și pe soția sa și pe bunica gemenilor.

UPDATE 07:00

UPDATE 02:00 – Opt soldați americani au fost răniți în atacul cu dronă de săptămâna trecută în Siria

Atacul cu dronă asupra unei baze militare din Siria, săptămâna trecută, a rănit opt ​​soldați americani, potrivit Pentagonului. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, generalul-maior Patrick Ryder a declarat reporterilor că cei opt soldați au fost tratați pentru leziuni cerebrale traumatice și inhalare de fum, adăugând că trei membri ai personalului s-au întors deja la serviciu.

În prezent, aproximativ 900 de militari americani operează în Siria și încă aproximativ 2.500 staționează în Irak. SUA se confruntă cu respingerea prezenței sale militare în ambele țări. Misiunea declarată a soldaților este de a lupta împotriva ISIL (ISIS) și a „extremismului”.

UPDATE 01:00 – Israelul închide ruta de ajutor Rafah după presupusul atac al Hamas

Israelul închide ruta de ajutor Rafah după presupusul atac al Hamas
Armata israeliană spune că a închis temporar o rută în Rafah, care este folosită pentru a furniza ajutor umanitar, după ce a susținut că luptătorii Hamas au deschis focul în zonă.

Acesta a spus că zona „a devenit o zonă de luptă activă”, dar nu a oferit alte detalii.

Acest lucru vine după ce Hamas a tras două rachete spre Tel Aviv, armata israeliană spunând că una a căzut în mare în largul orașului central, iar cealaltă nu a ajuns în Israel.

ONU și organizațiile internaționale de ajutor continuă să raporteze că armata israeliană împiedică în mod regulat și semnificativ fluxul de ajutor umanitar către Gaza și că ajutorul care a venit prin Rafah, la granița cu Egiptul, a fost mult mai mic decât nevoile în enclavă.

Știre inițială

Armata din Israel a ordonat palestinienilor care locuiesc în mai multe zone din Khan Younis din sudul Gazei să evacueze imediat, deoarece se pregătește să „acționeze în forță”.

Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al armatei din Israel în limba arabă, a publicat o versiune actualizată a hărții cu coduri de culori din Gaza care ordonă evacuarea mai multor „blocuri” desemnate de armata israeliană.

Mai multe noi ordine de evacuare au fost emise în această săptămână, pe fondul extinderii invaziei terestre în zonă, care a provocat strămutarea a cel puțin 75.000 de palestinieni în ultimele zile, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) raportează că ordinele israeliene de evacuare acoperă aproximativ 85% sau 305 kilometri pătrați (117 mile pătrate) din Fâșia Gaza.

Exit mobile version