LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 314. Un grup pentru drepturile palestinienilor solicită închiderea „lagărelor de tortură din Israel”

UPDATE ORA 22:00 – Guvernul israelian intenționează să legalizeze 35 % din avanposturile din Cisiordania: Raport

Potrivit unui nou raport publicat de organizația israeliană pentru drepturile omului Bimkom, guvernul israelian lucrează la avansarea unui plan de legalizare a 35 la sută din avanposturile israeliene din zona C din Cisiordania ocupată.

Ministrul israelian de extremă-dreapta al finanțelor, Bezalel Smotrich, a fost vârful de lance al planului încă din februarie, care presupune regularizarea a 70 din cele 200 de avanposturi ilegale din zona C controlată în totalitate de Israel, a declarat organizația într-o declarație.

„Ca parte a acestui proces, Israelul se străduiește să conecteze imediat aceste avanposturi la infrastructura de apă și electricitate, să construiască în ele clădiri publice și să oprească procedurile de executare împotriva lor”, a precizat organizația.

UPDATE ORA 21:00 – Coloniștii atacă un sat ocupat din Cisiordania

Coloniștii israelieni dau foc unui vehicul în timpul unui atac asupra satului Jit, la est de orașul Qalqilya din Cisiordania ocupată.

Între timp, potrivit radioului israelian GLZ, care citează o sursă de securitate, aproximativ 100 de israelieni au intrat în Jit, incendiind case și vehicule, aruncând în același timp cu pietre și cocteiluri Molotov.

UPDATE ORA 20:00 – „Sângele este pe mâinile noastre”, afirmă organizația americană pentru pace, în timp ce Gaza marchează 40.000 de morți

Organizația pentru pace Fellowship of Reconciliation, cu sediul în SUA, a criticat administrația Biden pentru faptul că a „vorbit din gură” despre negocierile de încetare a focului, la câteva zile după ce a aprobat vânzări suplimentare de arme în valoare de 20 de miliarde de dolari către Israel, în timp ce Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că peste 40.000 de palestinieni au fost uciși în teritoriul palestinian asediat.

„Sângele este pe mâinile noastre în întreaga lume, dar mai ales pe ale noastre aici, în SUA, unde furnizăm instrumente de distrugere și moarte”, a declarat directorul executiv Ariel Gold pentru Al Jazeera din New Jersey.

UPDATE ORA 19:00 – Ministrul britanic de externe va călători în Israel pentru a ajuta la prevenirea unui „război total”, relatează Sky

Ministrul de externe al Regatului Unit, David Lammy, urmează să călătorească în Israel în încercarea de a preveni un război total în Orientul Mijlociu, a relatat Sky News, citând o sursă diplomatică.

Ministerul britanic de Externe nu a confirmat niciun plan de călătorie pentru Lammy, dar a furnizat o declarație a acestuia pentru agenția de știri Reuters în care a afirmat că Marea Britanie îndeamnă partenerii din Orientul Mijlociu să „aleagă pacea”.

UPDATE ORA 18:00 – Foc, fără victime după ce Hezbollah a lansat o dronă și mai mult de 25 de rachete

Armata israeliană spune că cel puțin 25 de rachete și o dronă au intrat de pe teritoriul libanez, afectând atât Galileea Superioară, cât și Înălțimile Golan ocupate.

Se spune că 20 de rachete au fost lansate în Galileea Superioară, cinci în zona Shamir, drona vizând teritoriul ocupat. Se afirmă că majoritatea rachetelor și dronă au fost interceptate și că nu au existat victime.

UPDATE ORA 17:00 – Ministrul israelian al apărării impune sancțiuni asupra a 18 petroliere pentru legături cu Iranul

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a impus sancțiuni asupra a 18 nave care ar fi implicate în transportul de petrol aparținând Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC), despre care a mai spus că beneficiază Hezbollah și Hamas.

Biroul național pentru combaterea finanțării terorismului (NBCTF) din cadrul ministerului israelian a anunțat că aceasta face parte din „campania economică condusă de instituția apărării”.

UPDATE ORA 16:00 – Șeful Fatah își exprimă speranța pentru ultima rundă de negocieri privind încetarea focului

Secretarul general al Comitetului Central al Fatah, Jibril Rajoub, a declarat că grupul palestinian speră „ca discuțiile de la Doha să servească drept un început real pentru a pune capăt războiului din Gaza și un prim pas în eliminarea amenințărilor iminente la adresa stabilității regionale”. Rajoub a fost convocat pentru interogatoriu de către forțele de securitate israeliene și trebuia să se predea la baza militară Ofer.

UPDATE ORA 15:00 – SUA încă se așteaptă ca Iranul să atace Israelul: Purtătorul de cuvânt al securității naționale

Purtătorul de cuvânt al securității naționale a SUA, John Kirby, a declarat pentru CNN că Iranul nu a renunțat la amenințarea sa de a ataca Israelul.

SUA urmăresc îndeaproape situația și sunt pregătite, deși „sperăm să nu se ajungă la așa ceva”, a spus Kirby.

Liderul suprem al Iranului a amenințat că va riposta dur împotriva Israelului în urma asasinării lui Ismail Haniyeh din Hamas la Teheran, la 31 iulie.

UPDATE ORA 14:00 – Atacurile din Marea Roșie contribuie la scăderea profiturilor operatorului portuar din Dubai

Operatorul portuar DP World, cu sediul în Dubai, raportează că profiturile sale semestriale au scăzut cu aproape 60%, în parte din cauza atacurilor continue ale Houthis din Yemen cu privire la războiul din Gaza, care au afectat transportul maritim prin Marea Roșie.

DP World a raportat profituri de 265 de milioane de dolari în acest an, în scădere de la 651 de milioane de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Președintele și directorul general al DP World Group, Sultan Ahmed bin Sulayem, a recunoscut că întreruperile din Marea Roșie au afectat veniturile firmei.

„Anul 2024 a fost marcat de o deteriorare a mediului geopolitic și de perturbări ale lanțurilor globale de aprovizionare din cauza crizei din Marea Roșie”, a declarat acesta într-o declarație, potrivit agenției de presă AP.

„În timp ce perspectivele comerciale pe termen scurt rămân incerte din cauza vânturilor frontale macroeconomice și geopolitice, performanța financiară rezistentă din primul semestru … ne poziționează bine pentru a oferi profituri stabile ajustate pentru întregul an”, a declarat șeful transportatorului deținut de guvern, fără a comenta vreun atac specific al houthi.

UPDATE ORA 13:00 – Ministerul palestinian de Externe solicită acțiuni „urgente” pentru a contracara acaparările israeliene de terenuri

Ministerul palestinian de Externe afirmă că extinderea confiscărilor ilegale de terenuri de către autoritățile israeliene pentru a construi noi colonii și a le extinde pe cele deja existente în Cisiordania ocupată necesită o acțiune internațională „urgentă”.

Acesta a avertizat într-o declarație că Israelul încearcă să separe și să izoleze terenurile palestiniene unele de altele, în special Ierusalimul de alte zone, pentru a-și continua planul de „curățare etnică” a palestinienilor.

Ministerul a îndemnat organizațiile internaționale să transforme declarațiile de respingere și condamnare în acțiuni și să exercite presiuni asupra Israelului pentru a trece la punerea în aplicare a soluției celor două state.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană emite noi ordine de evacuare în Fâșia Gaza

Purtătorul de cuvânt al armatei în limba arabă a ordonat „tuturor locuitorilor din blocurile 38, 39, 41, 42 din cartierele Al-Qarara 3 și Al-Sathar” din sud-estul Fâșiei Gaza să își părăsească locuințele și adăposturile.

„În contextul tirului continuu de rachete de către Hamas și organizațiile teroriste din zonele dumneavoastră, [armata israeliană] va acționa în forță împotriva acestor elemente teroriste imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt pe X.

Israelul a emis numeroase ordine de evacuare pentru zonele din Khan Younis și din împrejurimi în ultimele săptămâni. Acesta le spune locuitorilor palestinieni să se mute în zone „umanitare”, însă aceste zone sunt frecvent atacate.

UPDATE ORA 10:00 – Palestinienii din Gaza nu mai speră la negocieri pentru încetarea focului

În ultimele luni, de fiecare dată când au avut loc discuții despre un posibil acord de încetare a focului, nu s-a întâmplat nimic. Acest lucru a creat multe îndoieli pentru oameni cu privire la seriozitatea ultimelor discuții. Toată lumea este foarte precaută. Nu își mai pot pune nicio speranță.

Singura prioritate a oamenilor acum este să oprească vărsarea de sânge. Nu contează ce fel de acord, atâta timp cât acesta duce la încetarea uciderii în masă a civililor de către Israel.

UPDATE ORA 09:00 – Campania militară a Israelului nu poate elimina Hamas: Oficiali americani

În 10 luni de război în Gaza, armata israeliană a slăbit considerabil Hamas, dar bombardamentele continue dau acum rezultate din ce în ce mai slabe și exacerbează suferința civililor, potrivit unor înalți oficiali americani citați de New York Times.

„Hamas este în mare măsură epuizat, dar nu anihilat, iar israelienii nu vor reuși niciodată să anihileze total Hamas”, a declarat Ralph Goff, un fost oficial CIA care a lucrat în Orientul Mijlociu, pentru ziarul american.

Joseph L Votel, care a condus anterior Comandamentul central al armatei SUA, a declarat că, deși Israelul a reușit să „perturbe” Hamas și să elimine mulți dintre liderii săi, numai negocierile ar putea duce la eliberarea prizonierilor israelieni aflați încă în enclavă.

UPDATE ORA 08:00 – Israelul confirmă 2 morți într-un atac aerian în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a declarat că forțele sale aeriene au „atacat și eliminat” doi luptători palestinieni în timpul unei operațiuni în zona Nablus.

Uciderile au avut loc în timp ce soldații israelieni și „forțele speciale” escortau și „asigurau intrarea credincioșilor la Mormântul lui Iosif din Nablus în această seară”.

Am raportat anterior că doi bărbați palestinieni au fost uciși într-un atac cu dronă israelian în tabăra de refugiați Balata – situată lângă satul Balata, la periferia orașului Nablus – care a rănit, de asemenea, alte patru persoane, inclusiv o femeie și un copil.

UPDATE ORA 04:00 – Președintele Universității Columbia a demisionat în urma tulburărilor din campus din cauza războiului din Gaza

Minouche Shafik a spus că și-a dat demisia imediat, o decizie care vine la aproape patru luni după ce a supravegheat gestionarea mult criticată de către universitate a protestelor studenților împotriva războiului Israelului din Gaza. Shafik a recunoscut protestele din Gaza în declarația sa de demisie care a fost trimisă prin e-mail personalului și studenților miercuri seara.

„A fost, de asemenea, o perioadă de tulburări în care a fost dificil să depășim opiniile divergente în comunitatea noastră. Această perioadă a avut un impact considerabil asupra familiei mele, la fel ca și pentru alții din comunitatea noastră”, a spus Shafik.

„În timpul verii, am reușit să reflectez și am decis că trecerea mea mai departe în acest moment ar permite cel mai bine Columbia să treacă peste provocările viitoare”, a spus ea.

Shafik, care a fost numită președinte al universității anul trecut și a fost prima femeie care a preluat acest rol, a declarat că se va întoarce în Marea Britanie pentru a conduce un efort al biroului secretarului de externe de a revizui abordarea guvernului față de dezvoltarea internațională și a modului de îmbunătățire. capacitatea.

UPDATE ORA 03:00 – Ciocniri, arestări în timp ce forțele israeliene atacă Nablus, Hebron

Mai multe despre raidurile în curs de desfășurare ale Israelului în Cisiordania ocupată:

Al Jazeera Arabic raportează ciocniri și victime în orașul Nablus din nordul Cisiordaniei, după ce forțele israeliene au atacat zona pentru a escorta vizitatorii evrei la altarul punct de aprindere al Mormântului lui Iosif.

Agenția de presă Wafa a declarat că cel puțin trei tineri palestinieni au fost răniți. Citând medici, agenția a spus că una dintre victime a fost lovită de schije, iar alta a fost lovită de un jeep militar israelian.

Reporterii Al Jazeera au mai spus că forțele israeliene fac raid în orașul Hebron din sudul Cisiordaniei și desfășoară o „campanie de arestări la scară largă” acolo.

Anterior, Al Jazeeta a raportat moartea a doi palestinieni care au fost uciși într-un atac israelian asupra taberei de refugiați Balata, situată în apropierea orașului Nablus.

UPDATE ORA 02:00 – Hamas critică SUA pentru un nou pachet de arme de 20 de miliarde de dolari către Israel

După cum am raportat, SUA au aprobat încă 20 de miliarde de dolari în transferuri de arme către Israel, în ciuda temerilor că forțele israeliene încalcă în mod obișnuit dreptul internațional în Gaza și Cisiordania ocupată. Într-o declarație, grupul palestinian a spus că mișcarea „se încadrează în cadrul sprijinului nelimitat al [SUA] și al adoptării depline a comportamentului agresiv agresiv al acestei entități necinstite [Israelului] din reglementările și legile internaționale”.

„Continuarea sprijinului financiar și militar al administrației americane pentru entitatea sionistă confirmă încă o dată că aceasta este un partener deplin în războiul de genocid, epurare etnică și masacre brutale împotriva poporului nostru palestinian”, a adăugat Hamas.

UPDATE ORA 01:00 – Oficialii palestinieni spun că Israelul intensifică eforturile de spionaj

Un oficial al Ministerului de Interne palestinian din Gaza a vorbit cu Al Jazeera despre eforturile de spionaj ale forțelor israeliene în enclava de coastă.

Știre inițială

Centrul Al Mezan pentru Drepturile Omului a cerut să se răspundă pentru abuzurile făcute de Israel împotriva deținuților palestinieni, afirmând că mărturiile și dovezile recente din centrele de detenție israeliene „dezvăluie un nivel de violență care rezonează cu atrocitățile documentate în Guantanamo și Abu Ghraib”.

Citând avocați, Al Mezan a declarat că prizonierii și deținuții palestinieni sunt supuși unor torturi fizice și psihologice grave în centrele israeliene.

Printre acestea se numără „atârnarea în poziții de stres, bătaia cu ciocanul, scoaterea unghiilor cu un clește de tăiat sârmă, atacul câinilor și bătaia cu pumnii, picioarele și fundurile puștilor soldaților”, a declarat Al Mezan.

Tortura a dus la mai multe decese, dar nu există o evidență definitivă a numărului total de palestinieni care au murit în custodia israeliană, a spus Al Mezan.

Clubul prizonierilor palestinieni a dezvăluit identitatea completă a 22 de palestinieni care au murit ca urmare a torturii sau a neglijenței medicale începând cu 7 octombrie, în timp ce grupul israelian pentru drepturile omului B’Tselem a declarat că cel puțin 60 de palestinieni, dintre care 48 din Fâșia Gaza, au murit după gratii de la începutul războiului.

Exit mobile version