• OCI a condamnat escaladarea violenței.
  • Un copil de șase ani a fost împușcat și ucis de un quadricopter israelian în Khan Younis.
  • OIC a spus că privesc aceste atacuri ca fiind „parte a agresiunii israeliene”.

UPDATE ORA 21:00 – Focarul de poliomielită arată nevoia de încetare a focului în Gaza

Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR), cea mai mare organizație musulmană pentru drepturile civile și advocacy din SUA, a cerut administrației Biden să forțeze Israelul să pună capăt războiului din Gaza pentru a permite desfășurarea unei campanii de vaccinare împotriva poliomielitei.

CAIR a cerut anterior administrației Biden să ia măsuri pentru a preveni răspândirea poliomielitei în Gaza, după ce virusul a fost detectat în apele uzate, precum și primul caz al acestei boli care a fost detectat la un copil palestinian.

Boala a apărut din cauza distrugerii sistematice de către Israel a infrastructurii civile și medicale din Gaza, a declarat CAIR într-un comunicat.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT

Israelul a lansat o campanie de vaccinare pentru propriul personal militar.

„Permiterea de către președintele Biden a distrugerii sistematice a aproape întregii infrastructuri civile din Gaza a dus la reapariția unei boli care ar putea fi devastatoare pentru copiii palestinieni”, a spus directorul de comunicații al grupului, Ibrahim Hooper.

UPDATE ORA 20:00 – Israelul lovește „structurile Hezbollah” din sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că astăzi, mai devreme, avioanele de luptă au lovit clădiri despre care se pretindea că au fost folosite de Hezbollah în Markaba, Ramyah și Kfar Hamam, în sudul Libanului.

Forțele israeliene au bombardat și la Tiri, Yater, Hanine și Labbouneh cu artilerie

UPDATE ORA 19:00 – Israelienii protestează la Tel Aviv, cer un acord pentru aducerea captivilor înapoi

Demonstranții israelieni s-au legat lângă casa președintelui din Tel Aviv pentru a cere un acord pentru returnarea captivilor ținuți în Gaza, arată imaginile distribuite online.

Verificate de agenția de verificare a faptelor de la Al Jazeera, Sanad, videoclipurile arată protestatarii legându-se de copaci și stâlpi de electricitate.

Manifestanţii au cerut de luni de zile guvernului să obţină imediat un acord de încetare a focului în Gaza pentru a permite întoarcerea captivilor luaţi de Hamas din Israel .

UPDATE ORA 18:00 – Pompierii israelieni și avioanele încearcă să stopeze incendiile cauzate de atacurile Hezbollah

Ziarul israelian Haaretz relatează că paisprezece echipe de pompieri și șase avioane au lucrat pentru „stingerea mai multor incendii care au izbucnit în zone deschise în urma focului Hezbollah către regiunea Galileea Superioară din nordul Israelului”.

Ziarul a spus că majoritatea incendiilor din zonă au fost acum ținute sub control.

UPDATE ORA 17:00 – Autoritățile israeliene emit 28 de ordine de detenție administrativă

Comisia pentru afacerile deținuților și a foștilor deținuți și Societatea prizonierilor palestinieni au declarat că această ultimă serie de ordine de detenție administrativă a ridicat bilanțul total la 3.432.

Un deținut administrativ este o persoană ținută în închisoare fără acuzații sau proces.

Nici deținuților administrativi, care includ femeile și copiii, nici avocații lor nu li se permite să vadă „dovezile secrete” despre care forțele israeliene spun că stau la baza arestărilor lor.

Aceste persoane au fost arestate de armată pentru perioade de timp nedeterminate, ceea ce înseamnă că durata arestării ar putea dura mulți ani.

UPDATE ORA 16:00 – Forțele israeliene „vizează în mod sistematic familiile”

După miezul nopții, forțele israeliene au vizat un depozit în care stătea o familie palestiniană strămutată.

Cel puțin 16 palestinieni din aceeași familie au fost uciși, iar unii dintre cei răniți au fost transferați la Spitalul Al-Aqsa.

Familiile strămutate au fost evacuate în az-Zawayda pentru că este una dintre „zonele sigure”, așa cum pretindeau forțele israeliene.

Acum, în ultimele două zile, forțele israeliene au vizat în mod sistematic familiile și le-au șters din registrul civil. Aceste familii nu mai au acum niciun membru în viață.

Oamenii din az-Zawayda nu au unde să meargă. Ei sunt acolo pentru că cred că nu există loc în care să poată merge și oriunde ar merge, vor fi în continuare vizați.

UPDATE ORA 15:00 – Biden dorește o încetare a focului, dar Netanyahu „încearcă să extindă conflictul”

Sultan Barakat, profesor de politici publice la Universitatea Hamad Bin Khalifa, spune că mediatorii implicați în discuțiile de armistițiu aflate în desfășurare susțin că „reduceau” golurile din propunerea de încetare a focului, ceea ce indică faptul că niciuna dintre părți nu și-a acceptat cadrul inițial.

El a declarat că cel mai important aspect al discuțiilor actuale este potențialul de a „dezamorsa represaliile din partea Iranului” după asasinarea, luna trecută, a șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, în schimbul încetării focului în Gaza.

Un aspect suplimentar care ar fi îngrijorător pentru Israel este potențialul persoanele captive din Gaza să fie ucise nu doar de propriile lor campanii de bombardare, ci și de gărzile Hamas , așa cum s-a întâmplat la începutul săptămânii.

Președintele american Joe Biden dorește o încetare a focului pentru a-i permite lui Kamala Harris „să recâștige o parte din voturile musulmanilor și arabilor”.

În contrast, premierul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să continue războiul, a spus el, adăugând că strategia lui este intensificarea atacurilor asupra Gazei de fiecare dată când există discuții despre armistițiu, ceea ce face foarte dificil pentru palestinieni „chiar să accepte sau să ia în considerare un sfârşitul acestui război”.

UPDATE ORA 14.00 – 40.074 de morți în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie

Atacurile militare israeliene au ucis 69 de persoane și au rănit alte 136 în ultimele 48 de ore, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Acest lucru aduce numărul victimelor din enclavă din 7 octombrie la 40.074 de morți și 92.537 de răniți, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 13.00 – Armata israeliană spune că a ucis zeci de luptători în Gaza

O declarație militară spune că forțele israeliene și-au extins activitatea în orașul sudic Khan Younis în ultimele 24 de ore.

Pe lângă uciderea luptătorilor în operațiunile lor în oraș, trupele au localizat și distrus și zeci de infrastructuri folosite de aceștia, potrivit comunicatului.

Soldații au îndreptat un atac aerian asupra și au ucis un grup care a tras cu rachete în comunitatea de graniță Nirim vineri, potrivit armatei.

UPDATE ORA 12.00 – Gaza se pregătește pentru „cel mai rău scenariu” după confirmarea cazului de poliomielita

Asistența medicală se pregătește pentru un potențial focar de poliomielita în Gaza, unde primul caz a fost confirmat în 25 de ani și s-au găsit ape uzate cu urme ale virusului.

„Ne anticipăm și ne pregătim pentru cel mai defavorabil scenariu al unui focar de poliomielită în următoarele săptămâni sau luni”, a declarat pentru AP Francis Hughes, directorul CARE International de răspuns la Gaza.

„Nu suntem optimiști pentru că știm că și medicii ar putea lipsi semnele de avertizare”, a spus el.

UPDATE ORA 11.00 – O nouă așezare israeliană ilegală amenință situl din patrimoniul mondial UNESCO

Guvernul israelian a publicat planurile de înființare a unei noi colonii israeliene ilegale în Cisiordania ocupată. Aceasta este una dintre cele cinci așezări ilegale pe care autoritățile israeliene au promis să le oficializeze în iunie.

Guvernul afirmă că această măsură este un răspuns la recunoașterea de către mai multe țări europene a unui stat palestinian independent în ultimele luni.

UPDATE ORA 10.00 – Ordinele israeliene de evacuare nu mai prefațează operațiunile terestre

Ordinele Israelului de evacuare în masă a unor zone din Fâșia Gaza „nu mai sunt un indicator fiabil” al iminenței unei operațiuni terestre israeliene, raportează observatorii de război.

Referindu-se la cele mai recente ordine de evacuare a populației din orașul Beit Hanoon din nordul Fâșiei Gaza, grupurile de reflecție cu sediul în SUA Institute for the Study of War (ISW) și Critical Threats Project (CTP) au declarat că forțele israeliene au emis deja ordine de evacuare a zonei la 7 august.

Însă forțele terestre israeliene nu au avansat în Beit Hanoon, în ciuda ordinului anterior de evacuare a populației, și „nu au desfășurat operațiuni de curățare în toate zonele de evacuare recente”, conform ultimului raport comun ISW-CTP.

UPDATE ORA 09.00 – Un copil de șase ani a fost împușcat și ucis de un quadricopter israelian în Khan Younis

Un quadcopter israelian a împușcat un băiețel de șase ani în cap, ucigându-l în timp ce dormea ​​într-un cort în orașul Hamad, la vest de Khan Younis, în sudul Gazei, potrivit rapoartelor presei locale.

UPDATE ORA 08.00 – Numărul morților crește din nou în atacul az-Zawayda

Cel puțin 15 persoane sunt acum confirmate decedate în urma unui atac israelian în zona az-Zawayda din centrul Gazei, potrivit rapoartelor presei locale.

UPDATE ORA 07.00 – Armata israeliană bombardează o căruță în Khan Younis, ucigând 2 persoane

O rachetă israeliană a lovit o căruță trasă de cai în orașul Khan Younis din sudul Gazei, ucigând cel puțin două persoane, potrivit rapoartelor presei locale. Corpurile lor au fost transferate la Spitalul Nasser.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Organizația pentru Cooperare Islamică (OCI) a condamnat escaladarea violenței și a crimelor comise de israelieni împotriva palestinienilor și a proprietăților acestora din Cisiordania, scrie Al Jazeera.

Într-o declarație, OCI „a condamnat ferm terorismul organizat și crimele zilnice comise de bandele de extremiști, sub protecția forțelor de ocupație israeliene”.

Joi seară, israelienii au ucis un cetățean palestinian, l-au rănit grav pe altul și au incendiat patru case și șase vehicule deținute de palestinieni în timpul unei incursiuni în satul Jit.

OIC a spus că privesc aceste atacuri ca fiind „parte a agresiunii israeliene în curs împotriva poporului palestinian, a pământului său și a locurilor sale sfinte, în încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar”.

OCI a considerat Israelul „pe deplin responsabil pentru consecințele comiterii continue a acestor crime odioase”.