LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 317. Un ofițer de rezervă israelian a fost ucis

UPDATE ORA 21:00 – Israelul confirmă extinderea invaziei terestre în centrul și sudul Gazei

Armata israeliană a confirmat că Divizia sa 98 luptă din nou în zona Hamad din sudul Khan Younis și că soldații operează în zona centrală Deir el-Balah, care a fost în mare parte ferită de luptele la sol.

Acesta a susținut că luptătorii palestinieni au organizat noi operațiuni în așa-numita zonă „umanitară”, ceea ce a determinat noi ordine de evacuare care cuprind acum 89% din Gaza, potrivit ONU.

Armata israeliană a anunțat, de asemenea, că un luptător cu una dintre brigăzile sale de parașute a fost grav rănit astăzi mai devreme într-o bătălie din partea de sud a enclavei.

UPDATE ORA 20:00 – Israelul spune că o investigație este în curs de desfășurare în cazul abuzurilor asupra prizonierilor palestinieni

Israelul desfășoară o „investigație robustă” asupra suspecților acuzați că au abuzat sexual un prizonier palestinian, a susținut Ministerul de Externe.

Raportoarea specială a ONU pentru tortură a condamnat anterior ceea ce ea a numit un caz „deosebit de groaznic” al presupusului abuz sexual asupra unui prizonier palestinian de către soldații israelieni și a spus că autorii trebuie să fie trași la răspundere.

„Israelul rămâne ferm în angajamentul său față de statul de drept și tratamentul uman al tuturor deținuților, toate acuzațiile de violență de orice fel fiind investigate metodic de autoritățile israeliene”, a spus ministerul.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că a primit mai multe rapoarte de presupuse torturi împotriva palestinienilor deținuți din 7 octombrie 2023.

În cazul unui atac asupra unui convoi World Central Kitchen care a ucis șase lucrători străini și șoferul lor palestinian, armata israeliană a recunoscut comportamentul greșit al forțelor sale și a concediat doar doi soldați. Dar alte investigații rămân deschise, iar recunoașterea vinovăției este rară .

Avocatul general militar al Israelului, generalul-maior Yifat Tomer-Yerushalmi, a declarat în iunie că armata investighează aproximativ 70 de cazuri de presupuse infracțiuni.

UPDATE ORA 19:00 – Brigăzile Qassam revendică o ambuscadă explozivă asupra forțelor israeliene

Aripa armată a Hamas spune că luptătorii săi au reușit să detoneze două dispozitive explozive improvizate și să provoace victime soldaților israelieni din sudul Gazei.

Un butoi exploziv și un dispozitiv exploziv cu șoc au fost aruncați în aer „în timp ce forțele inamice descălecau din vehicule” în apropierea zonei al-Hawouz, la vest de orașul Hamad asediat, la nord de Khan Younis, au spus Brigăzile Qassam, lansând și un videoclip al ambuscadă.

De asemenea, a raportat că luptătorii palestinieni au vizat un grup de 10 soldați israelieni cu un obuz antipersonal în vecinătatea unei clădiri universitare din cartierul Tal al-Hawa, la sud de orașul Gaza, în partea de nord a enclavei.

UPDATE ORA 18:00 – Serviciile Semilunii Roșii din nordul Gazei riscă să fie oprite

Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS) a declarat că ar putea fi nevoită să-și oprească serviciile în orașul Gaza din cauza lipsei de combustibil necesar pentru operarea ambulanțelor, clinicilor medicale de urgență și serviciilor de ajutor.

„Această situație împiedică grav capacitatea echipelor de a furniza servicii și agravează criza de sănătate în aceste guvernorate”, a adăugat acesta.

„Epuizarea combustibilului va determina, de asemenea, oprirea generatoarelor de electricitate din clinici și puncte medicale – nouă în total în cele două guvernorate. Acest lucru va duce la deteriorarea medicamentelor, oprirea echipamentului de laborator și oprirea completă a serviciilor la clinicile care deservesc mii de cetățeni.”

UPDATE ORA 17:00 – Blinken sosește în Israel ca parte a unei alte vizite regionale

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat la Tel Aviv pentru o vizită menită să intensifice presiunea politică pentru a se îndrepta către un acord de încetare a focului din Gaza și un schimb de prizonieri captivi după mai bine de 10 luni de lovituri mortale în enclavă.

În cea de-a zecea călătorie în regiune de la începutul războiului în octombrie anul trecut, diplomatul american de vârf se va întâlni mâine cu oficiali israelieni, inclusiv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

După Israel, Blinken va continua spre Egipt, unde negocierile mediate sunt în desfășurare în capitala, Cairo.

UPDATE ORA 16:00 – Israelul face apel la mediatori să facă presiuni asupra Hamas pentru un acord

Premierul israelian a fost destul de ferm în convingerile sale, arătând cu degetul către Hamas, spunând că acestea sunt motivul pentru care aceste discuții de încetare a focului pentru eliberarea captivilor nu au avut succes. Dar Hamas a arătat cu degetul spre Israel pe parcursul întregii luni de negocieri din această vară.

De fapt, Netanyahu a adăugat câteva condiții „nenegociabile” pe care le-a numit „linii roșii” în iulie, când aceste discuții au început să reînceapă. Israelienii spun că poziția lor este cunoscută de mediatori și că aceiași mediatori ar trebui să facă presiuni asupra Hamas.

Au existat surse anonime care au vorbit cu presa israeliană, spunând că, deși s-au înregistrat progrese și există acest sentiment de optimism prudent, ei doresc să reducă așteptările pentru că nu știu exact ce se va întâmpla.

După cum am auzit de la prim-ministrul israelian, Israelul are linii roșii și dure – unele pe care poate Hamas nu le va accepta. O delegație israeliană se află la Cairo, întâlnindu-se cu mediatorii în speranța că discuțiile vor continua, astfel încât să poată exista un acord de încetare a focului.

UPDATE ORA 15:00 – Oficialul Hamas spune că Netanyahu principalul obstacol în calea încheierii focului

Osama Hamdan a spus că „toată lumea îl înțelege” pe Netanyahu, iar guvernul său nu este dispus să ajungă la un acord de încetare a focului.

„Israelienii, în cadrul negocierilor de două zile, au respins documentul, introdus de americani pe 24 iunie pe baza inițiativei lui Biden, rezoluției Consiliului de Securitate și, de asemenea, responsabil pentru punctele israeliene”, a spus oficialul Hamas.

Hamdan a adăugat că israelienii au declarat în cea mai recentă rundă de discuţii din Qatar că doresc dreptul de a reveni la luptă, o condiţie despre care a spus că este inacceptabilă pentru palestinieni.

UPDATE ORA 14:00 – Nu mai există spațiu în Gaza în care să ne adăpostim: UNRWA

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni și-a reiterat apelul pentru încetarea focului în Gaza.

Într-o postare pe X, aceasta a declarat că familiile au fost forțate să fugă din Maghazi după ce autoritățile israeliene au emis sâmbătă un nou ordin de evacuare.

„Mii de oameni din Gaza continuă să se confrunte cu strămutarea, neavând unde să meargă în siguranță. Nu mai există spațiu în care să se adăpostească. Gaza are nevoie acum de o încetare a focului”, a declarat acesta.

UPDATE ORA 13:00 – Ministrul israelian spune că armata nu va părăsi Gaza până când nu vor fi eliberați toți prizonierii

Radioul armatei israeliene raportează că ministrul israelian al energiei, Eli Cohen, a declarat că Israelul va deține „controlul de securitate” asupra Gaza, adăugând că armata sa va avea „capacitatea de a veni și de a efectua o operațiune în orice moment, oriunde”.

De asemenea, acesta a declarat că Israelul ar trebui să păstreze controlul asupra coridorului Philadelphi, cunoscut și sub numele de ruta Philadelphi, o fâșie de teren lungă de 14 km (8,7 mile) care reprezintă întreaga zonă de frontieră dintre Gaza și Egipt.

UPDATE ORA 12:00 – Un mort în urma unui atac israelian cu dronă în sudul Libanului

Agenția Națională de Știri din Liban raportează că o dronă israeliană a vizat și a ucis un individ aflat pe o motocicletă la periferia orașului Shebaa.

UPDATE ORA 10:00 – Katz promite să acționeze împotriva celor care se opun Israelului

Ministrul israelian de externe a declarat că guvernul său va continua să mențină „statutul și onoarea națională” a Israelului, după ce Norvegia și-a închis biroul diplomatic pentru Autoritatea Palestiniană.

Biroul din Cisiordania palestiniană ocupată a fost închis în urma deciziei Israelului de a revoca acreditarea diplomaților norvegieni care lucrau acolo.

Katz a scris pe X că Israelul a făcut acest lucru „din cauza recunoașterii de către Norvegia a unui stat palestinian-Hamas după masacrul din 7 octombrie și a sprijinului său pentru emiterea de mandate de arestare împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu și a oficialilor israelieni”.

UPDATE ORA 09:00 – Un apel telefonic l-a atras pe Shukr al Hezbollah la locul uciderii: Raportul WSJ

Comandantul militar senior Fuad Shukr a primit un apel telefonic pentru a merge la etajul șapte al clădirii sale rezidențiale din Beirut înainte de a fi asasinat într-un atac aerian israelian, afirmă Wall Street Journal într-un raport, citând un oficial anonim al Hezbollah.

„Apelul de a-l atrage pe Shukr la etajul șapte, unde ar fi fost mai ușor de țintit printre clădirile din jur, a venit probabil de la cineva care a pătruns în rețeaua internă de comunicații a Hezbollah”, a declarat oficialul pentru ziar.

Raportul l-a citat pe oficial spunând că Hezbollah și Iranul continuă să investigheze eșecul informațiilor, dar cred că Israelul a învins sistemul de supraveghere al grupului. Shukr a fost ucis la 31 iulie, provocând promisiuni de represalii din partea mișcării libaneze.

UPDATE ORA 08:00 – IRC avertizează asupra unui „decalaj alarmant” în îngrijirea copiilor neînsoțiți din Gaza

Comitetul Internațional de Salvare trage un semnal de alarmă cu privire la riscul creșterii numărului de separări familiale în Fâșia Gaza, în timp ce forțele israeliene ordonă mai multe evacuări în masă și intensifică atacurile mortale și arestările în enclava palestiniană.

Grupul cu sediul în SUA a declarat că evaluările sale indică faptul că numărul copiilor neînsoțiți din Gaza este mult mai mare decât estimările UNICEF de 17.000 și a declarat că medicii raportează că au găsit copii fără membri de familie supraviețuitori care trăiesc în spitale din cauza lipsei unor modalități alternative de îngrijire.

„Situația copiilor din Gaza este extrem de gravă”, a declarat Ulrike Julia Wendt, coordonatorul pentru protecția copilului în situații de urgență al IRC.

Ea a spus că, deși copiii sunt rezistenți și își pot reveni, au nevoie urgentă de condiții de sprijin și de un mediu protector pentru a face acest lucru.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un ofițer de rezervă israelian a fost ucis astăzi în centrul Fâșiei Gaza, a spus armata, scrie Al Jazeera.

Maiorul Yotam Itzhak Peled, în vârstă de 34 de ani, a fost ucis de bombele de pe marginea drumului instalate de Hamas în zona Coridorului Netzarim, a adăugat armata.

Uciderea lui aduce numărul morților din 7 octombrie la 691 și la 333 în invazia terestră.

Exit mobile version