• Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că dorește eliberarea unui număr maxim de prizonieri încă deținuți în Gaza.
  • Potrivit unui raport al ONU, mai mult de jumătate din cei 280 de lucrători umanitari uciși la nivel mondial în 2023 au murit în primele trei luni ale războiului.
  • Un purtător de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii a declarat că mai mulți factori pun în pericol lucrătorii umanitari la nivel global.

UPDATE ORA 21:00 – Doi morți în urma unui atac israelian asupra sudului Libanului

Ministerul libanez al Sănătății a declarat că cel puțin două persoane au fost ucise în satul Dheira.

Potrivit Agenției Naționale de Știri, avioanele israeliene au efectuat două atacuri aeriene asupra satului din sudul Libanului.

UPDATE ORA 20:00 – Israelienii organizează un miting pentru a cere încetarea războiului din Gaza

Peace Now, o organizație israeliană anti-ocupare, a postat imagini cu oameni care țin un miting în Tel Aviv, cerând guvernului israelian să oprească războiul din Gaza și să aducă înapoi prizonierii.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

UPDATE ORA 19:00 – Clădirea școlii Mustafa Hafez a fost „spulberată până la pământ”

Un copil care a reușit să se târască de sub dărâmăturile bombardamentului de la Școala Mustafa Hafez din orașul Gaza spune că trăiește în frică de luni de zile.

„În momentul în care am auzit explozia, am fugit să ne salvăm viața. Sora mea tot plângea. Nu știam ce să facem. Am văzut trupuri sfâșiate în bucăți”, a spus ea.

O femeie care se afla într-una dintre sălile de clasă a declarat că explozia a fost atât de puternică încât ea și alte persoane au căzut la pământ.

Un lucrător al Protecției Civile a declarat: „Clădirea școlii a fost dărâmată până la pământ” și este posibil ca unele dintre cadavre să nu poată fi recuperate „pur și simplu pentru că ne folosim mâinile goale în absența totală a echipamentelor și a altor resurse”.

UPDATE ORA 18:00 – Lapid cere un armistițiu în Gaza și un acord privind prizonierii „înainte să moară toți”

Liderul opoziției israeliene și-a reînnoit apelul pentru un acord pentru un armistițiu în Gaza și eliberarea prizonierilor din enclavă.

„Destul cu briefingurile, destul cu tweet-urile, destul cu rimele în fața camerelor”, a scris el pe X.

„Toate încercările lui Netanyahu de a sabota negocierile ar trebui să înceteze. Negociați acum, înainte să moară cu toții”, a adăugat Lapid.

UPDATE ORA 17:00 – Blinken părăsește Egiptul, îndreptându-se spre Qatar

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a părăsit Egiptul după ce a purtat discuții cu președintele Sisi, încercând să obțină progrese în vederea unei încetări a focului în Gaza.

Înaltul diplomat este așteptat să ajungă în Qatar pentru discuții suplimentare.

UPDATE ORA 16:00 – Armata israeliană afirmă că a ucis aproximativ 40 de luptători în Rafah

Potrivit unui comunicat militar, luptătorii au fost uciși în cursul zilei de ieri în confruntările și atacurile aeriene din cartierul Tal as-Sultan din sudul orașului Gaza.

În Khan Younis, un alt oraș din sudul enclavei, trupele au ucis, de asemenea, un număr de luptători și au distrus infrastructura grupurilor palestiniene armate, inclusiv posturile de lansare a rachetelor utilizate în atacurile asupra trupelor, se adaugă în comunicat.

În centrul Gazei, alți câțiva luptători au fost uciși de loviturile aeriene directe, a precizat armata.

Declarația a mai precizat că soldații au ucis doi bărbați înarmați care au ieșit dintr-un tunel și au încercat să planteze o bombă în apropierea lor, în centrul Gazei.

UPDATE ORA 15:00 – Netanyahu „nu este sigur” că va exista un acord

Premierul israelian Netanyahu le-a spus rudelor prizonierilor din Gaza că „nu este sigur” că va exista o încetare a focului, relatează site-ul israelian de știri Walla.

„Nu sunt sigur că va exista un acord, dar dacă va exista un acord – acordul va fi unul care va păstra … activele strategice ale Israelului”, le-a spus Netanyahu membrilor familiilor prizonierilor în cadrul unei întâlniri de astăzi.

În timpul întâlnirii, Netanyahu a reiterat, de asemenea, menținerea controlului asupra coridorului Philadelphi, care a devenit un punct de blocaj major în continuarea negocierilor de încetare a focului, a raportat Walla.

Israelul nu se va retrage din zonă „sub nicio formă”, a declarat Netanyahu, în ciuda presiunii „enorme”.

UPDATE ORA 14:00 – Hamas critică afirmațiile „înșelătoare” ale SUA cu privire la statutul de încetare a focului

Hamas a lansat o nouă declarație prin care respinge acuzațiile SUA că blochează un acord de încetare a focului.

În declarația sa, Hamas a spus că afirmația secretarului de stat american Antony Blinken că se retrage de la un acord este „înșelătoare”. Grupul a subliniat că este dornic să ajungă la un acord și rămâne angajat în cadrul de încetare a focului susținut de SUA și ONU, propus în iunie.

Cu toate acestea, grupul palestinian a spus că cea mai recentă propunere promovată de SUA și Israel include noi prevederi care contrazic acel cadru anterior.

Schimbând termenii, SUA arată „o părtinire oarbă” față de Israel și acceptă cererile sale, a spus Hamas, permițându-i să „comite mai multe crime împotriva civililor fără apărare, în urmărirea obiectivelor de exterminare și strămutare a poporului nostru”.

UPDATE ORA 13:00 – Brigada Qassam revendică atacuri asupra forțelor israeliene din Rafah

Aripa armată a Hamas spune pe Telegram că luptătorii săi au lovit un tanc israelian Merkava cu o rachetă Yassin-105 lângă Universitatea Deschisă al-Quds din cartierul Tal as-Sultan.

De asemenea, a vizat trupele din interiorul unei case cu o rachetă termobarică (TBG), se arată în comunicat.

Separat, grupul a atacat trupele într-o casă de lângă școala al-Qadisiya cu aceeași armă, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 12:00 – Zece arestați în ultimele raiduri în Cisiordania

Forțele israeliene au adunat 10 persoane, inclusiv o femeie, în Cisiordania de aseară, potrivit Societății Prizonierilor Palestinieni.

Arestările au avut loc în guvernoratele Hebron, Betleem, Tubas și Nablus, a spus grupul.

Din 7 octombrie, forțele israeliene au efectuat aproximativ 10.200 de arestări în Cisiordania în timpul raidurilor zilnice în teritoriu.

UPDATE ORA 11:00 – Armata israeliană bombardează școala din orașul Gaza

Avioanele de război israeliene au atacat școala Mustafa Hafez, care adăpostește persoanele strămutate în vestul orașului Gaza.

Apărarea Civilă Palestiniană din Gaza spune că își trimite echipele la locația școlii după ce a primit rapoarte despre bombardarea acesteia.

UPDATE ORA 10:00 – „Timpul se scurge” pentru captivi, avertizează fostul șef militar al Israelului

Gadi Eisenkot a răspuns la vestea că trupurile a șase captivi au fost recuperate din Gaza, declarând că subliniază necesitatea urgentă ca Israelul să încheie un acord și să-i aducă acasă pe cei rămași captivi.

„Acesta este un memento pentru prim-ministru – în Gaza sunt alți 109 răpiți, timpul lor se scurge”, a declarat Eisenkot, fostul șef militar al Israelului, pentru ziarul local Maariv. „Ei mor în captivitate, iar el [prim-ministrul] trebuie să acționeze cât mai curând posibil pentru a-i returna.

„În caz contrar, nu va mai fi nimeni care să se întoarcă”.

UPDATE ORA 09:00 – Cadavrele a trei prizonieri au fost găsite în Gaza

Armata israeliană a recuperat cadavrele a trei prizonieri uciși în Gaza, potrivit Radioului Armatei Israelului.

Unul dintre prizonieri a fost Avraham Munder, în vârstă de 79 de ani, care a fost luat din Kibbutz Nir Oz pe 7 octombrie și găsit în Khan Younis, potrivit Radio Armatei.

Nepotul lui Munder, Eyal Mor, a declarat pentru The Times of Israel că unchiul său a fost găsit într-un tunel din sudul orașului Gaza și că se crede că a murit în martie.

Ceilalți doi prizonieri, numiți de Radioul Armatei drept Nadav Popplewell și Yagev Buchshtav, erau de asemenea ținuți din 7 octombrie.

Raportul vine la aproximativ o lună după ce armata israeliană a anunțat că a recuperat cadavrele altor cinci prizonieri, tot în zona Khan Younis.

UPDATE ORA 08:00 – Yahya Sinwar de la Hamas, implicat în discuțiile din Gaza, spune oficialul

Osama Hamdan, purtătorul de cuvânt al Hamas, a declarat pentru Reuters că noul șef al grupului a făcut întotdeauna parte din procesul de luare a deciziilor în discuțiile de încetare a focului din Gaza.

„Din cauza condițiilor de securitate, comunicarea cu Sinwar este dificilă, dar funcționează fără probleme”, a spus Hamdan.

UPDATE ORA 07:00 – ONU spune că livrarea de combustibil în Gaza este „departe de a fi suficientă”

Un convoi ONU a ajuns în orașul Gaza, livrând „combustibil critic pentru a ajuta la menținerea în funcțiune a serviciilor esențiale, cum ar fi brutăriile și unitățile de sănătate”, a spus ONU într-o postare pe X.

Dar postarea a continuat spunând că livrarea a fost „departe de a fi suficientă” și că „este nevoie de o încetare a focului și de acces umanitar constant pentru a salva vieți”.

ONU a împărtășit, de asemenea, fotografii care arată clădiri distruse și grămezi de deșeuri în orașul din nordul Fâșiei Gaza, care s-a confruntat cu un intens bombardament israelian din octombrie anul trecut.

Serviciile critice din Gaza au fost nevoite să se bazeze pe combustibil pentru a pune în funcțiune generatoarele, după ce Israelul a întrerupt toată energia electrică a Fâșiei Gaza în octombrie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că a urmărit să elibereze un „număr maxim” de prizonieri încă deținuți în Gaza în prima etapă a unui posibil acord de încetare a focului cu Hamas.

„Aș dori să subliniez eforturile de a elibera un număr maxim de ostatici în viață – deja în prima etapă a acordului”, a spus Netanyahu într-o declarație video postată pe X după întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite, mai mult de jumătate din cei 280 de lucrători umanitari uciși la nivel mondial în 2023 au murit în primele trei luni ale războiului Israelului împotriva Gazei.

Alyona Synenko, un purtător de cuvânt regional al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), spune că mai mulți factori „pun în pericol” lucrătorii umanitari la nivel mondial.

„Am văzut o creștere a numărului de conflicte armate în întreaga lume în ultimele decenii. Dacă facem o comparație cu momentul actual, observăm un număr de conflicte armate de trei ori mai mare decât la începutul acestui mileniu”, a declarat ea. Synenko a spus că ceea ce este și mai „îngrijorător și periculos” este politizarea ajutorului umanitar.

„Uneori este vorba de negarea totală a acestor principii de bază ale dreptului umanitar internațional care protejează civilii și lucrătorii umanitari”.

Citește și