• Asociația Băncilor din Palestina a anunțat suspendarea operațiunilor băncilor din Gaza.
  • Persoanele strămutate din Gaza se confruntă cu dificultăți în accesarea produselor de primă necesitate.
  • Violentele continuă și în Cisiordania ocupată, unde mai mult de 600 de palestinieni au fost uciși din octombrie.

UPDATE ORA 19:00 – Delegația israeliană sosește la Cairo pentru discuții privind încetarea focului

Acest lucru este conform Israeli Broadcasting Corporation.

Secretarul de stat american confirmase că discuțiile vor fi reluate astăzi, după ce o „propunere de tranziție” a SUA ar fi fost acceptată de Israel la discuțiile de la Doha de săptămâna trecută.

Hamas nu a participat direct la discuții și a solicitat adoptarea unei propuneri anterioare de încetare a focului, anunțată de președintele american Joe Biden la sfârșitul lunii mai. Gruparea palestiniană a declarat că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu nu este serios în ceea ce privește încetarea războiului și eliberarea prizonierilor din Gaza.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 18:00 – Două persoane ucise în atacul israelian asupra unei școli din Deir el-Balah

Doi palestinieni au fost uciși de o dronă israeliană care a vizat o școală care adăpostește persoane strămutate lângă Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah.

UPDATE ORA 17:00 – Blinken îl sună pe emirul Qatarului pentru a discuta despre negocierile privind încetarea focului

Potrivit unui apel telefonic furnizat de Departamentul de Stat al SUA, secretarul de stat Antony Blinken a vorbit astăzi cu emirul Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

Cei doi au discutat despre „eforturile în curs de desfășurare pentru negocierea unui acord de încetare a focului care să ușureze suferința poporului palestinian și să asigure eliberarea ostaticilor pentru a se întoarce la familiile lor”, potrivit textului, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

„Ei au afirmat că nicio parte din regiune nu ar trebui să ia măsuri pentru a submina eforturile de a ajunge la un acord și au salutat următoarea rundă de discuții de la Cairo”, continuă comunicatul, adăugând că Blinken i-a mulțumit emirului Qatarului pentru rolul său de până acum în medierea dintre Hamas și Israel.

Actuala rundă de negocieri se află pe un teren șubred după ce Hamas a acuzat ieri Statele Unite că „nu fac decât să cumpere timp pentru ca Israelul să își continue genocidul”, propunând un acord modificat care nu pune capăt definitiv războiului din Gaza.

UPDATE ORA 16:00 – Multe dintre puțurile de apă din Gaza se află în zonele recent evacuate: UNRWA

Potrivit agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), multe dintre fântânile de apă și instalațiile sanitare funcționale rămase în Gaza se află acum în zone nou evacuate, ceea ce face ca accesul la apă curată să fie și mai dificil.

„Cu supraaglomerarea, lipsa igienei și căldura insuportabilă, accesul la apă curată continuă să fie o luptă”, a declarat agenția ONU într-o postare pe X.

Ieri, Israelul a emis noi ordine de evacuare pentru părți din Deir el-Balah, forțând mii de civili să se mute din nou.

UPDATE 14:00

Cel puțin 40 265 de persoane au fost ucise și 93 144 au fost rănite în urma atacurilor militare israeliene asupra Gazei începând cu 7 octombrie, anunță Ministerul Sănătății din enclavă.

Dintre acestea, 42 de palestinieni au fost uciși și 163 răniți în ultima perioadă de raportare de 24 de ore, a adăugat ministerul.

UPDATE 13:00

Yedioth Ahronoth, potrivit unui oficial israelian: Reuniunea la nivel înalt de la Cairo privind negocierile va avea loc sâmbătă sau duminică. Yedioth Ahronoth, conform unui oficial israelian: Echipa de negocieri lucrează non-stop pentru a reduce decalajul, inclusiv în jurul Philadelphiei, cu Egiptul.

UPDATE 12:00

China și-a îndemnat cetățenii din Liban să plece „cât mai curând posibil”, după ce un atac israelian a ucis miercuri dimineață un înalt lider al grupării palestiniene Fatah în orașul Sidon.

„Recent, situația de la frontiera libanezo-israeliană a continuat să fie tensionată, iar circumstanțele de securitate din Liban sunt grave și complexe”, a declarat ambasada Chinei la Beirut.

UPDATE 11:00

Trei palestinieni au fost uciși de un atac israelian asupra unei case din tabăra de refugiați Tulkarem din Cisiordania ocupată de Israel, a anunțat Ministerul Sănătății palestinian într-un comunicat.

UPDATE 10:00

Hezbollah a revendicat un nou atac asupra nordului Israelului, de data aceasta vizând Biranit, aflată la doar 1 km de granița cu Libanul.

Hezbollah a afirmat că a tras obuze de artilerie.

Această declarație vine la câteva ore după ce Hezbollah a lansat salve de rachete asupra mai multor alte situri militare din nordul Israelului și de pe Înălțimile Golan.

UPDATE 9:00

Grupul de atac al portavionului USS Abraham Lincoln a sosit în Orientul Mijlociu, în contextul în care Washingtonul încearcă să descurajeze orice atacuri împotriva Israelului din partea Iranului și a grupurilor aliate, în urma asasinării liderilor Hamas și Hezbollah.

UPDATE 8:00

Secretarul de stat al SUA a propus Egiptului să participe la forțele internaționale de menținere a păcii pe coridorul Philadelphia pentru a face presiuni asupra Israelului să se retragă de pe ruta de frontieră Egipt-Gaza în schimbul unui acord de încetare a focului și de luare de ostatici, scrie postul de știri qatarian Al-Araby Al-Jadeed.

Citând informații pe care le-a primit cu privire la discuții, raportul spune că propunerea lui Blinken către Cairo de marți include un rol de supraveghere pentru Israel asupra forței de menținere a păcii.

Coridorul Philadelphi se întinde de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt, unde Hamas a introdus ani de zile arme și componente de arme. Netanyahu a insistat că Israelul nu se va retrage de pe această rută pentru a împiedica Hamas să se reînarmeze.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Asociația Băncilor din Palestina, un grup care reprezintă băncile din Cisiordania ocupată și Gaza, a declarat că băncile din Gaza au suspendat operațiunile.

Vestea vine pe fondul deteriorării condițiilor din Gaza, un rezultat al campaniei distructive a Israelului care a distrus cartiere întregi, a strămutat aproape întreaga populație și a vizat infrastructura civilă cheie.

Associated Press a raportat că Bashar Yasin, directorul general al asociației, a confirmat închiderile.

Persoanele strămutate din Gaza, a căror economie a fost devastată de război, s-au străduit să aibă acces la produse de primă necesitate, cum ar fi alimente și apă, pe fondul respingerii pe scară largă de către Israel a asistenței umanitare în Fâșie.

Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU, spune că, în timp ce războiul din Gaza continuă, violențele continuă și în Cisiordania ocupată.

„Mai mult de 600 de palestinieni au fost uciși din octombrie, marea majoritate de către forțele israeliene și cel puțin 11 de către coloniștii israelieni”, a declarat el reporterilor în cadrul unei conferințe de presă.

„Cel puțin 1.270 de atacuri au fost comise de coloniștii israelieni împotriva palestinienilor în ultimele zece luni, provocând morți, răniți și pagube materiale”.

Citește și