• Casa Albă a declarat vineri că discuțiile de încetare a focului de la Cairo au fost constructive și vor continua în weekend.
  • Kirby nu a dat mai multe detalii, dar a insistat asupra faptului că există un impuls în discuțiile dintre mediatorii din SUA, Israel și interlocutorii Hamas, Egiptul și Qatar.
  • Directorul CIA William Burns și Brett McGurk, consilier principal pentru Orientul Mijlociu al președintelui Joe Biden, conduc partea americană a negocierilor care au început joi.

UPDATE ORA 21:00 – Zeci de palestinieni mor în sudul Gazei

Societatea Semilunii Roșii din Palestina spune că medicii săi au transferat cadavrele a cel puțin 14 palestinieni la Complexul Medical Nasser din orașul Khan Younis.

Anterior, mai multe atacuri în jurul Khan Younis au dus la moartea a cel puțin 20 de persoane, inclusiv a femeilor și a copiilor.

UPDATE ORA 20:00 – Armata israeliană spune că trei ofițeri au fost uciși în luptele din Gaza

Armata israeliană a confirmat că trei dintre soldații săi au fost uciși în două incidente separate în Fâșia Gaza.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Doi rezerviști care au fost grav răniți vineri după ce luptătorii palestinieni au detonat un dispozitiv exploziv plantat în fața unei clădiri din cartierul Zeitoun din orașul Gaza s-au numărat printre cei uciși.

Un al treilea soldat a fost ucis într-o ciocnire armată în apropiere de Coridorul Netzarim pe care armata israeliană l-a construit pentru a separa părțile de sud și de nord ale enclavei.

Anunțul armatei israeliene aduce la trei numărul total al morților din ambuscadă din cartierul Zeitoun, deoarece un alt soldat murise vineri. Alți patru soldați au fost, de asemenea, răniți grav, alți trei răniți moderat.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene susțin că au „demontat” ruta tunelului PIJ

În cea mai recentă actualizare de război, armata israeliană susține că soldații săi din unitatea Yahalom și Batalionul 82 „au localizat și demontat” un tunel subteran al Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) care avea o lungime de aproximativ 500 de metri și localizat la periferia Deir el-Balah.

Am raportat mai devreme că Hamas a susținut că a provocat victime trupelor israeliene într-o explozie de tunel la est de Deir el-Balah.

UPDATE ORA 18:00 – Israelienii asaltează un alt oraș din Cisiordania

Anterior, am raportat că coloniștii israelieni au atacat satul Sarra, lângă Nablus, potrivit unui raport al agenției de presă Wafa.

UPDATE ORA 17:00 – Brigăzile Qassam susțin că au provocat victime în explozia tunelului din Gaza

o grupare parteneră Hamas susține că luptătorii săi au reușit să atragă forțele israeliene dintr-o unitate de inginerie de luptă într-un tunel cu capcane, ucigându-i pe unii și rănindu-i pe alții.

Brigăzile Qassam au spus că tunelul a fost situat în zona siturilor militare israeliene la est de Deir el-Balah, în centrul Gazei.

De asemenea, a mai spus că luptătorii palestinieni s-au implicat în „confruntări aprige” cu forțele israeliene extinzând o invazie terestră în al-Jafarawi, tot la est de Deir el-Balah, provocând victime care au fost ulterior evacuate de un elicopter militar.

Brigăzile Qassam au spus că un tanc Merkava a fost lovit cu un obuz Yassin-105 și în zonă.

UPDATE ORA 16.00 – Palestinienii din Deir el-Balah spun că sunt fără adăpost și nu au unde să meargă

Oamenii sunt împrăștiați pe străzi și trotuare, neștiind încotro să meargă.

Unii s-au dus pe terenuri agricole unde aveau loc, alții au montat corturi pe plajă, dar majoritatea nu au unde să meargă.

Oamenii au fost în mișcare în ultimele trei zile; au primit diferite ordine de evacuare din zona de mijloc și din Khan Younis.

Au primit recent un nou ordin de evacuare pentru zona de mijloc, al doilea ordin pe care l-a primit Deir el-Balah în ultimele două zile.

Vorbim despre peste 100.000 de palestinieni strămutați; aceste ordine nu sunt doar pentru Deir el-Balah, ci și pentru 19 zone din Khan Younis și alte părți ale Fâșiei Gaza.

Acum, oamenii sunt prinși în doar 14 km.

UPDATE ORA 15.00 – În discuțiile de încetare a focului, „nu prea multe motive pentru optimism”

Gershon Baskin, un fost negociator israelian, spune că Netanyahu este motivul pentru care discuțiile de pace din Gaza de la Cairo nu avansează și că Hamas ar putea avea nevoie să găsească o nouă strategie.

„Înțeleg din surse egiptene că există o șansă foarte mică ca Hamas să fie de acord cu planul de securitate israelian, care se concentrează în principal pe Coridorul Philadelphi, drumul de graniță de 14 kilometri dintre Gaza și Egipt”, a spus el pentru Al Jazeera din Ierusalimul de Vest. .

„Trebuie să existe un control palestinian acceptabil asupra trecerii Rafah cu supraveghere internațională”, a spus el, adăugând că „nu par să existe o mulțime de motive pentru optimism”.

Baskin a mai spus că armata și serviciile de informații spun că Israelul se poate retrage din Gaza și poate pune capăt războiului.

UPDATE ORA 14.00 – Gaza rămâne fără provizii medicale vitale: Ministerul Sănătății

Spitalele și centrele de sănătate din enclavă au o lipsă severă de medicamente și materiale medicale, deoarece armata israeliană continuă să le țintească, afirmă ministerul într-o declarație.

Șaizeci la sută din medicamentele esențiale și 83 la sută din materialele medicale s-au epuizat în depozitele ministerului, a precizat acesta pe Telegram.

Ministerul a subliniat că situația va duce la oprirea completă a serviciilor medicale, în special a serviciilor de urgență, a operațiilor, a îngrijirii intensive, a serviciilor de dializă renală, a asistenței medicale primare și a sănătății mintale.

UPDATE ORA 13.00 – Khalil al-Hayya de la Hamas va conduce delegația de la Cairo

Hamas a confirmat că va trimite astăzi o delegație la Cairo. Într-o declarație a biroului său de presă, Hamas a afirmat că delegația va fi condusă de înaltul oficial Khalil al-Hayya.

UPDATE ORA 12.00 – Salvatorii găsesc morți și răniți în Nuseirat

Medicii Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) au recuperat cadavrele a cinci persoane ucise și au salvat o persoană rănită de un atac israelian în tabăra Nuseirat din nord.

Imaginile postate de grup arată medicii săi ridicând morții și răniții și ducându-i la o unitate medicală din apropiere, în ceea ce a numit o „misiune periculoasă”.

UPDATE ORA 11.00 – Un milion de persoane ar putea să nu primească ajutor alimentar pe fondul deplasărilor și al luptelor din sudul și centrul Gazei: ONU

Peste un milion de persoane din sudul și centrul Fâșiei Gaza ar putea să nu primească rațiile de ajutor alimentar umanitar pentru luna august, raportează ONU, pe fondul ordinelor repetate de evacuare date de armata israeliană și al lipsei grave de gaz de gătit, care perturbă funcționarea bucătăriilor și a brutăriilor de ajutor alimentar.

Avertismentul grav vine în contextul în care ONU raportează că cantitatea de ajutor alimentar umanitar care a reușit să intre în sudul Gazei în luna iulie a fost printre cele mai scăzute înregistrate de la începutul războiului Israelului asupra teritoriului în octombrie.

UPDATE ORA 10.00 – Campania lui Trump o acuză pe Harris că nu a abordat antisemitismul pentru a liniști alegătorii

O declarație emisă de campania candidatului republican la președinție Donald Trump a acuzat-o pe vicepreședinta Kamala Harris că nu a condamnat antisemitismul pentru a liniști alegătorii „de extremă stânga” din partidul său.

„Kamala nu a menționat antisemitismul, care a atins niveluri de criză și a zguduit campusurile universitare, în timp ce ea încearcă să își liniștească baza de vot de extremă-stânga”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 09.00 – Patru copii și femei confirmați printre morții din atacul din Khan Younis

Patru copii și patru femei au fost confirmați ca fiind printre persoanele ucise într-un atac israelian asupra unei case din Khan Younis, informează agenția de știri Wafa.

Anterior, am raportat că armata israeliană a bombardat casa aparținând familiei Kalakh din cartierul al-Amal al orașului din sudul Gaza, omorând cel puțin 11 persoane și rănind alte 15.

UPDATE ORA 08.00 – Forțele israeliene iau cu asalt satul Tal din Cisiordania ocupată

Surse palestiniene din Cisiordania ocupată raportează un raid în curs în satul Tal, la sud de Nablus.

Forțele israeliene au desfășurat gaze lacrimogene în sat, iar soldații rămân acolo după ce au intrat peste noapte.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Casa Albă a declarat vineri că discuțiile de încetare a focului de la Cairo au fost constructive și vor continua în weekend, scrie AP.

Directorul CIA William Burns și Brett McGurk, consilier principal pentru Orientul Mijlociu al președintelui Joe Biden, conduc partea americană a negocierilor care au început joi.

„S-au făcut progrese”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, «Acum trebuie ca ambele părți să se reunească și să lucreze la punerea în aplicare».

Kirby nu a dat mai multe detalii, dar a insistat asupra faptului că există un impuls în discuțiile dintre mediatorii din SUA, Israel și interlocutorii Hamas, Egiptul și Qatar.