• Yair Lapid l-a îndemnat pe premierul Benjamin Netanyahu să acorde prioritate întoarcerii prizonierilor din Gaza prin încheierea personală a unui acord mediat în Egipt.
  • O delegație Hamas, condusă de un oficial de rang înalt, Khalil al-Hayya, a sosit la Cairo în contextul reluării negocierilor pentru încetarea focului în Gaza.
  • Lapid l-a acuzat în repetate rânduri pe Netanyahu că este un obstacol în calea negocierilor pentru armistițiu.

UPDATE ORA 19:00 – Soldați israelieni împușcă palestinieni în Cisiordania ocupată

Soldații israelieni au împușcat doi palestinieni în apropierea unui avanpost al armatei în Cisiordania ocupată, cel puțin unul fiind confirmat de armată ca fiind ucis, iar celălalt rănit.

Armata israeliană a afirmat că palestinienii încercau să lovească cu un vehicul avanposturile armatei din apropierea așezării ilegale Ariel, fără a oferi alte detalii.

UPDATE ORA 18:00 – Jihadul Islamic Palestinian laudă atacul Hezbollah

Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) a lăudat Hezbollah pentru că „a reușit să lanseze atacuri curajoase și îndrăznețe” asupra Israelului „care confirmă aderarea sa la pozițiile sale declarate și îndeplinirea promisiunilor sale”.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI

„Aceste atacuri au confirmat că inamicul înțelege doar limbajul puterii și nu poate fi descurajat decât de rezistență și de luptătorii săi”, a afirmat PIJ într-o declarație pe canalul său Telegram.

UPDATE ORA 17:00 – British Airways și Wizz Air suspendă zborurile între Marea Britanie și Tel Aviv

Zborurile între Marea Britanie și Tel Aviv au fost anulate după o escaladare a ostilităților peste noapte.

British Airways și-a întrerupt zborurile între aeroporturile Heathrow din Londra și Ben Gurion din Tel Aviv de duminică până miercuri, a declarat compania aeriană.

De asemenea, Wizz Air a declarat că „suspendă temporar” zborurile spre și dinspre Israel „din cauza escaladării situației din regiune”.

UPDATE ORA 16:00 – Trei membri ai unei familii palestiniene uciși în nordul Gazei

Apărarea civilă palestiniană din Gaza raportează că echipele sale de intervenție de urgență au recuperat corpurile a trei membri ai familiei al-Saloul care au fost uciși de forțele israeliene în nordul Gaza.

UPDATE ORA 15:00 – Spitalul European din Gaza își reia activitatea după 50 de zile

Ministerul Sănătății din Gaza raportează că Spitalul European din Khan Younis a reînceput să trateze pacienții la peste două luni după ce a fost scos din funcțiune ca urmare a atacurilor militare israeliene.

Dr. Mohammed Zaqout, directorul general al spitalelor din cadrul ministerului, a condus o delegație care a examinat gradul de pregătire al departamentelor de urgență, radiologie, farmacie, cateterizare, cardiologie, pediatrie și administrație.

UPDATE ORA 14:00 – Numărul morților din Gaza crește

Cel puțin 40.405 persoane au fost ucise și 93.468 au fost rănite în urma atacurilor israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie.

Dintre acestea, 71 de palestinieni au fost uciși și 112 au fost răniți în ultimele 24 de ore, a declarat Ministerul Sănătății.

UPDATE ORA 13:00 – Libanul depune eforturi pentru a reduce tensiunile: Premierul Mikati

În urma unei reuniuni ministeriale, premierul libanez afirmă că se fac eforturi pentru a „opri escaladarea”, adăugând că „ceea ce este necesar este să se oprească mai întâi agresiunea israeliană”.

Mikati a făcut această declarație după reuniunea de urmărire a evoluțiilor din sudul țării, după ce Hezbollah și armata israeliană au schimbat noi atacuri.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană afirmă că a lovit mai multe ținte ale Hezbollah

Armata israeliană a declarat că a efectuat noi atacuri împotriva lansatoarelor de rachete Hezbollah în sudul Libanului, la câteva ore după ce a anunțat un atac preventiv împotriva grupării libaneze.

Într-o declarație, armata a afirmat că a lovit lansatoare în mai multe zone pentru a „elimina amenințările”.

UPDATE ORA 11:00 – Saar critică guvernul israelian pentru gestionarea Hezbollah

Președintele partidului de dreapta Noua Speranță îndeamnă guvernul să facă mai mult pentru a reduce capacitățile grupului libanez.

„Confruntat cu decizia Hezbollah de a lansa mii de rachete și rachete – încă o dată guvernul a ales alternativa strategică mai puțin corectă”, a declarat Gideon Saar pe X.

„Alegerea de a contracara atacul doar după zece luni și jumătate de atacuri ale Hezbollah asupra Israelului este continuarea politicii de izolare. Această decizie are un singur sens: doar dușmanii noștri determină momentul și nivelul escaladării.

„Această oportunitate ar fi trebuit să conducă la o decizie privind un atac preventiv global pentru a schimba realitatea din nord. Oricine fuge de război – războiul îl va urmări”.

UPDATE ORA 10:00 – Hezbollah respinge afirmațiile Israelului privind acțiunea preventivă ca fiind nefondate

Gruparea libaneză a declarat că „toate dronele ofensive au fost lansate la momente specifice din toate locațiile lor” și că acestea au trecut granița în Israel „spre țintele vizate de pe rute multiple”.

„Astfel, operațiunea noastră militară de astăzi a fost finalizată”, a declarat acesta.

Hezbollah a adăugat că afirmațiile Israelului privind „acțiunile sale preventive, țintele pe care le-ar fi lovit și presupusa perturbare a atacului Rezistenței sunt nefondate și contrazic faptele de pe teren”.

Gruparea libaneză a declarat că mai multe detalii vor fi furnizate într-un discurs al secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, în cursul zilei de astăzi.

UPDATE ORA 09:00 – O persoană a fost ucisă, Israelul lansând noi raiduri în sudul Libanului

Agenția Națională de Știri din Liban (NNA) raportează că o persoană a fost ucisă într-un raid israelian asupra unei mașini în orașul Khiam din sudul Libanului.

Atacul a făcut parte dintr-o serie de noi raiduri israeliene în sudul Libanului.

NNA și Al Mayadeen TV au raportat raiduri israeliene în mai multe locații, inclusiv Zebqin, Yater, Valea Shebaa, sate din Nabatieh, zona Bir Kalb, Kfar Kila, Alma ash-Shaab și Meiss el-Jabal.

UPDATE ORA 08:00 – Hezbollah într-un al doilea mesaj: prima fază a fost finalizată cu succes – au fost lovite 11 baze, au fost lansate peste 300 de rachete

Atacul dejucat: Hezbollah a plănuit să lanseze mii de rachete și drone către ținte din nordul și centrul țării. La atacuri au participat aproximativ 100 de avioane. Hezbollah plănuia să lovească ținte strategice în Tel Aviv, inclusiv aeroportul Ben Gurion, relatează portalul israelian Ynet.

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Aproximativ 100 de avioane de luptă ale Forțelor Aeriene, sub conducerea Comandamentului Nord și a Diviziei de Informații, au atacat și distrus mii de rampe de lansare ale organizației teroriste Hezbollah care au fost înființate și plantate în zona de sud a Libanului. Majoritatea erau îndreptate spre nord, iar unele spre centrul țării. De asemenea, peste 40 de locuri de lansare au fost atacate”.

UPDATE ORA 07:00 – Israelul a executat o lovitură preventivă împotriva Hezbolah din Liban

Israelul a executat o lovitură preventivă împotriva Hezbolah din Liban. Gruparea controlată de Iran a lansat 300 de rachete asupra nordului Israelului.

Potrivit New York Times, atacurile preventive ale Israelului din această dimineață asupra sudului Libanului au vizat lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune ale Hezbollah, care au fost programate să tragă asupra Tel Aviv la ora 5:00 dimineața, toate lansatoarele fiind distruse de atacuri aeriene.

Hezbollah susține că în prima etapă a represaliilor împotriva Israelului pentru asasinarea lui Fuad Shukr, a lansat 320 de rachete împotriva a 11 ținte din nordul Israelului.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vorbit în ultima oră cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, despre situația actuală din Nord. Șeful Statului Major General al Forțelor de Apărare Israeliene, generalul Herzi Halevi, conduce în prezent atât operațiunile defensive, cât și cele ofensive în nord de la sediul IDF de la Kirya din Tel Aviv.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, l-a îndemnat pe premierul Benjamin Netanyahu să acorde prioritate întoarcerii prizonierilor din Gaza prin încheierea personală a unui acord mediat în Egipt, scrie Al Jazeera.

„Domnule prim-ministru, mergeți personal la Cairo, nu trimiteți pe nimeni. Încheiați un acord acum”, a spus el în timpul unor ample demonstrații la Tel Aviv, publicând mesajul și pe contul său X, împreună cu imagini cu el întâlnindu-se cu membrii familiilor prizonierilor din Gaza.

O delegație Hamas, condusă de un oficial de rang înalt, Khalil al-Hayya, a sosit la Cairo în contextul reluării negocierilor pentru încetarea focului în Gaza.

Lapid l-a acuzat în repetate rânduri pe Netanyahu că este un obstacol în calea negocierilor pentru armistițiu, acuzându-l că prelungește războiul pentru a evita ruperea coaliției sale de guvernare de extremă dreapta.