• Brigăzile Qassam afirmă că luptătorii săi au lansat o rachetă M90 asupra orașului de coastă israelian.
  • Ultimul atac al Hezbollah asupra Israelului a fost finalizat, dar alte atacuri ar putea fi efectuate în viitor, a declarat liderul grupării, Hassan Nasrallah.
  • Ministrul iranian de externe: Răspunsul nostru la atacul terorist israelian de la Teheran va fi decisiv și bine calculat

UPDATE ORA 21:00 – UKMTO raportează al doilea incident de securitate în largul Yemenului

Agenția britanică de securitate maritimă UKMTO raportează un incident separat în apropierea Yemenului.

Agenția nu a numit nava și nu a discutat despre natura evenimentului, spunând că incidentul a avut loc la aproximativ 61 de mile marine (113 km) în largul coastei Mocha (Mukha).

După cum am raportat mai devreme, un alt incident a avut loc în largul Adenului, implicând o barcă rapidă, o metodă comună pe care Houthii au folosit-o pentru a viza navele.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

UPDATE ORA 20:00 – Primul lot de vaccinuri împotriva poliomielitei ajunge în Gaza

Primul lot de vaccinuri antipolio a sosit în Fâșia Gaza, la câteva săptămâni după ce s-au ridicat alarmele cu privire la primul caz confirmat de boală în enclavă din ultimii 25 de ani.

Peste 640.000 de copii palestinieni au nevoie de vaccin, potrivit ONU, care a spus că încetarea focului ar fi cea mai eficientă modalitate de combatere a virusului poliomielitei, care poate provoca paralizie sau chiar moartea copiilor.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană lansează lovituri aeriene în sudul Libanului

Armata israeliană a publicat imagini aeriene ale loviturilor aeriene din sudul Libanului, spunând că a vizat „cladiri militare” operate de Hezbollah în Kfar Kila și Tayr Harfa.

Ea a adăugat că forțele sale au lansat și lovituri de artilerie asupra Shebaa și Aita al-Shaab.

Agenția Națională de Știri din Liban a citat corespondentul său din Tir că periferiile orașelor Chamaa și Naqoura au fost supuse bombardamentelor de artilerie inamice.

UPDATE ORA 18:00 – Iranul sprijină orice acord cu Gaza aprobat de Hamas

Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi l-a primit pe prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, la Teheran, unde cei doi lideri au discutat despre discuţiile de încetare a focului din Gaza.

Iranul a salutat eforturile Qatarului de a stabili o încetare a focului și „va sprijini orice acord pe care îl aprobă prietenii noștri din rezistența palestiniană și Hamas”, a spus Araghchi, potrivit Ministerului de Externe iranian.

Prim-ministrul Qatar a prezentat un raport cu cele mai recente evoluții și eforturi pentru a ajunge la un acord și a asigura stabilitatea regională. El este programat să se întâlnească în curând cu președintele iranian Masoud Pezeshkian.

UPDATE ORA 17:00 – Netanyahu vrea să „tragă americanii direct” în caz de conflict regional

Israelul vrea să recupereze unele dintre elementele de descurajare pe care le-a pierdut și să recalibreze schimbarea echilibrului de putere din regiune înapoi spre ea însăși, potrivit lui Daniel Levy, președintele Proiectului SUA/Orientul Mijlociu.

„Dacă poate face acest lucru fără un război în întregime, aceasta ar fi preferința, deoarece pentru Netanyahu, pericolele războiului în întregime sunt semnificative, inclusiv faptul că se pot transforma într-un impuls real pentru a detensiona și a duce la o încetare a focului în timp ce Netanyahu vrea un război deschis, mai ales în Gaza”.

Potrivit lui Levy, dacă există o escaladare majoră, atunci cheia pentru premierul israelian ar fi „să-i atragă pe americani direct”.

Levy a spus că „axa de rezistență” condusă de Iran încearcă să nu „cadă în această capcană”, menținându-și credibilitatea, folosind „răspunsuri relativ calibrate”. El a spus că acest lucru a fost evident în accentul pus de șeful Hezbollah Hassan Nasrallah că grupul vizează instalații militare chiar dacă Israelul ucide civili în Liban și Gaza.

„Acest lucru transmite în continuare mesajul către restul regiunii că Israelul este gata să distrugă totul”, a spus el, adăugând că axa îi permite Israelului – ca putere militară superioară – să facă greșeli și să sufere, de asemenea, un impact economic. recesiune.

UPDATE ORA 16:00 – Represaliile împotriva Israelului sunt inevitabile, spune șeful de stat major al forțelor armate iraniene

Asasinarea șefului Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, nu este ceva ce Iranul poate uita pur și simplu, potrivit șefului de stat major al forțelor armate din țară.

„A te răzbuna pentru acest act criminal, fie de către axa rezistenței, fie de către Republica Islamică Iran, este sigur”, a spus generalul-maior Mohammad Bagheri în timpul unui discurs.

El a adăugat că Teheranul nu va cădea pradă „jocurilor media și provocărilor” și va selecta cu atenție metoda și momentul răzbunării.

„Membrii axei rezistenței, fiecare pe baza capacităților și considerațiilor lor, își vor duce la îndeplinire răzbunarea, la care am fost martori ieri”, a spus Bagheri despre atacurile Hezbollah asupra Israelului.

UPDATE ORA 15:00 – Iranul laudă atacul Hezbollah asupra Israelului

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a lăudat atacul cu drone și rachete al grupului Hezbollah din Liban asupra Israelului.

„Regimul sionist poate să ascundă, să distorsioneze sau să cenzureze unele fapte referitoare la operațiunile Hezbollah libanez, dar știe foarte bine că realitatea nu se va schimba”, a postat el pe X.

Kanani a menționat că atacul Hezbollah „s-a extins adânc în teritoriile ocupate” și a spus că „echilibrul strategic a suferit modificări fundamentale” în detrimentul Israelului.

El a criticat, de asemenea, SUA pentru sprijinul „cuprinzător” pentru Israel, care nu a reușit să „prevadă timpul și locul” acțiunilor lui Hezbollah.

UPDATE ORA 14:00 – Cinci morți într-un bombardament israelian în orașul Gaza: Apărarea civilă

Purtătorul de cuvânt al serviciului spune pe Telegram că alte câteva persoane au fost, de asemenea, rănite într-un bombardament israelian asupra unui grup de palestinieni în orașul Gaza.

UPDATE ORA 13:00 – Cel puțin 15 palestinieni arestați în Cisiordania ocupată

Forțele israeliene au arestat cel puțin 15 palestinieni, inclusiv foști deținuți, în Cisiordania ocupată, în timpul raidurilor efectuate începând de duminică seara.

Societatea prizonierilor palestinieni și Comisia pentru afaceri cu deținuți și foști deținuți au declarat că reținerile au avut loc în Nablus, Qalqilya, Hebron, Bethlehem și Ierusalim, potrivit agenției oficiale de presă palestiniene Wafa.

Organizațiile au subliniat faptul că forțele israeliene vizează în primul rând foștii deținuți, după cum reiese din arestarea unui bărbat în Nablus, care fusese eliberat la 30 iulie după ce petrecuse nouă luni în așa-numita detenție administrativă.

UPDATE ORA 12:00 – Lapid din Israel îl critică pe Netanyahu pentru tolerarea lui Ben-Gvir

Ministrul securității naționale din Israel, Itamar Ben-Gvir, a fost criticat pentru recentele sale remarci referitoare la Moscheea Al-Aqsa.

Liderul opoziției, Yair Lapid, l-a condamnat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu pentru menținerea politicianului de extremă dreapta în guvern. „Întreaga regiune vede slăbiciunea lui Netanyahu față de Ben-Gvir”, a declarat Lapid pe X.

„El nu poate controla guvernul nici măcar atunci când vine vorba de o încercare clară de destabilizare a securității noastre naționale. Nu există nicio politică, nicio strategie, niciun guvern cu adevărat”, a spus el.

Ben-Gvir a declarat mai devreme astăzi că evreii se pot ruga în Al-Aqsa și că ar construi o sinagogă în incinta acesteia, potrivit presei israeliene.

UPDATE ORA 11:00 – Coloniștii israelieni iau cu asalt complexul Moscheii Al-Aqsa

Agenția de presă palestiniană Wafa raportează că coloniștii israelieni au luat cu asalt al treilea cel mai sfânt sit al islamului, sub protecția ofițerilor de poliție israelieni.

Luarea cu asalt a complexului este un eveniment obișnuit, chiar dacă intrarea în orice parte a acestuia este interzisă evreilor din cauza naturii sacre a sitului, în conformitate cu legea evreiască.

De asemenea, începând cu 7 octombrie, autoritățile israeliene au interzis în mod repetat accesul palestinienilor în sit pentru rugăciunile de vineri, forțându-i pe mulți să se roage pe străzile din apropierea Orașului Vechi. Forțele israeliene au atacat, de asemenea, credincioșii palestinieni din interiorul moscheii.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele israeliene atacă o școală din Gaza care adăpostește palestinieni strămutați

Mai multe persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unei școli care adăpostea palestinieni strămutați la nord de tabăra de refugiați Nuseirat.

Agenția de știri Wafa a raportat, de asemenea, despre atac, afirmând că printre morți și răniți se numără femei și copii. Aceasta a identificat clădirea ca fiind Școala Al-Ezz Bin Abdul Salam.

UPDATE ORA 09:00 – Iranul afirmă că represaliile sale împotriva Israelului vor fi precise și calculate

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a promis din nou că țara sa va reacționa la asasinarea șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

„Reacția Iranului la atacul terorist israelian din Teheran este definitivă și va fi măsurată și bine calculată”, a scris Araghchi pe X. «Nu ne temem de escaladare, dar nici nu o căutăm – spre deosebire de Israel».

Ministrul a declarat că a făcut această remarcă în cadrul unei conversații telefonice cu ministrul italian de externe Antonio Tajani.

UPDATE ORA 08:00 – Sirenele de raid aerian răsună în Înălțimile Golan ocupate

Armata israeliană a dat undă verde după ce sirenele care avertizează asupra unui atac cu drone au răsunat în Înălțimile Golan ocupate și în apropierea Mării Galileii, potrivit The Times of Israel.

„Incidentul s-a încheiat”, a declarat armata citată.

UPDATE ORA 07:00 – Trimisul SUA solicită Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacul Houthi asupra unui petrolier

Linda Thomas-Greenfield spune că atacurile „nerușinate” ale Houthi au lăsat un petrolier sub pavilion grecesc în flăcări în Marea Roșie, amenințând „să creeze un dezastru ecologic cu consecințe devastatoare”.

Ea a făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU, care a cerut anterior houthi să-și oprească atacurile, să condamne noul atac.

Cei 25 de membri ai echipajului navei Sounion au fost salvați de o navă de război a UE joi, la o zi după ce atacul Houthi a incendiat petrolierul. Se pare că nava transporta 150 000 de tone metrice de țiței.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Brigăzile Qassam afirmă că luptătorii săi au lansat o rachetă M90 asupra orașului de coastă israelian, scrie Al Jazeera. „Acesta este un răspuns la masacrele comise împotriva civililor și la strămutarea forțată a poporului nostru”.

Ultimul atac al Hezbollah asupra Israelului a fost finalizat, dar alte atacuri ar putea fi efectuate în viitor, a declarat liderul grupării, Hassan Nasrallah, într-un discurs televizat duminică seara.

Hezbollah a lansat atacul ca represalii pentru asasinarea de către Israel a celui mai înalt oficial militar al său, Fu’ad Shukr, la sfârșitul lunii iulie.

Nasrallah a declarat că gruparea militantă și-a amânat răspunsul până duminică pentru a oferi „o oportunitate” negocierilor pentru încetarea focului în Gaza, pentru a impune o mai mare „presiune mentală și financiară” în Israel și pentru a asigura succesul atacului.

„Am fost pregătiți. Am întârziat pentru că amploarea alertei de securitate israeliană și americană pe cale aeriană, terestră și maritimă era mare, astfel încât grăbirea ar fi putut duce la eșec”, a declarat Nasrallah.

Citește și