• ONU a fost nevoită să evacueze centrul său de ajutor umanitar din Fâșia Gaza pentru a doua oară din cauza ordinelor armatei israeliene.
  • Evacuarea a fost provocată de bombardamentele israeliene, care au dus la distrugerea infrastructurii de gestionare a apelor uzate și a altor facilități esențiale.
  • Ordinul de evacuare a fost emis pentru 19 cartiere din nordul Fâșiei Gaza și Deir el-Balah.

UPDATE ORA 23:00 -Netanyahu spune că privește noile sancțiuni americane împotriva coloniștilor cu cea mai mare severitate

Prim-ministrul Israelului a reacționat la noile sancțiuni americane care vizează coloniștii israelieni din Cisiordania ocupată din cauza atacurilor violente împotriva palestinienilor, respingându-le și promițând o „discuție punctuală” cu oficialii americani cu privire la această decizie.

„Israelul privește cu cea mai mare severitate impunerea de sancțiuni asupra cetățenilor Israelului”, a declarat Netanyahu.

UPDATE ORA 22:00 – Israelul afirmă că „nu a reușit” să oprească atacul mortal al coloniștilor

Armata israeliană a declarat că „nu a reușit” să oprească un atac de amploare al coloniștilor israelieni în Cisiordania ocupată, care a ucis un bărbat palestinian la începutul acestei luni.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Generalul-maior Avi Bluth a declarat într-o declarație că forțele israeliene nu au răspuns în mod adecvat la un atac al coloniștilor care a vizat orașul palestinian Jit, unde locuitorii au declarat că un grup de aproximativ 100 de coloniști au coborât în oraș înarmați cu cuțite și arme de foc, incendiind mașini și case din sat.

UPDATE ORA 21:00 – Aproape 650 de pacienți forțați să plece din spitalul Al-Aqsa

Medici fără Frontiere, cunoscuți și sub acronimul francez MSF, afirmă că a înființat un spital de campanie în Deir el-Balah, în centrul Gazei, după ce ordinele israeliene de evacuare au forțat aproape 650 de pacienți să părăsească Spitalul Martirilor Al-Aqsa.

Înainte de ordinul de evacuare, un medic MSF a declarat că spitalul, acum aproape gol, era atât de plin încât unii pacienți trebuiau să primească tratament pe podea.

UPDATE ORA 20:00 – Iordania cere „o poziție americană mai eficientă” pentru a opri catastrofa

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a „avertizat cu privire la gravitatea evoluțiilor din Cisiordania” și a cerut o „poziție americană mai eficientă pentru a opri catastrofa umanitară” din Fâșia Gaza, a raportat agenția de știri Wafa.

El a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri cu o delegație a Congresului SUA la Palatul Al-Husseiniya din Amman, potrivit unei declarații a Curții Regale iordaniene.

UPDATE ORA 19:00 – Biroul ONU pentru drepturile omului afirmă că atacurile israeliene riscă să „adâncească grav” conflictul

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) afirmă că atacurile Israelului asupra Cisiordaniei ocupate riscă să „adâncească serios” o „situație catastrofală” deja existentă acolo.

Purtătorul de cuvânt al OHCHR, Ravina Shamdasani, a declarat într-o declarație că cei 637 de palestinieni uciși de forțele israeliene și de coloniști în Cisiordania începând cu 7 octombrie reprezintă cel mai mare număr de morți într-o perioadă comparabilă din ultimele două decenii, iar forțele israeliene au intensificat abuzurile deja endemice pentru ocupație.

UPDATE ORA 18:00 – SUA anunță noi sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni

SUA și-au intensificat eforturile de a viza coloniștii israelieni violenți, adăugând noi persoane și organizații pe o listă tot mai lungă de sancțiuni, în aceeași zi în care cel puțin 10 palestinieni au fost uciși în Cisiordania în raiduri militare și lovituri aeriene israeliene.

Printre cele mai recente ținte ale sancțiunilor se numără Hashomer Yosh, un grup israelian care a sprijinit avanpostul neautorizat al coloniștilor Meitarim Farm din sudul Dealurilor Hebron.

UPDATE ORA 17:00 – Directorul adjunct al CIA a declarat că soarta unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas este „în mare parte o întrebare la care va răspunde” liderul grupului militant palestinian

Directorul adjunct al CIA a declarat că soarta unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas este „în mare parte o întrebare la care va răspunde” liderul grupului militant palestinian.

David Cohen, în cadrul unui summit privind serviciile de informații și securitatea națională la Washington, relatat de Reuters, nu s-a referit la liderul Hamas, Yahya Sinwar, pe nume. Cohen a adăugat că israelienii dau dovadă de seriozitate în negocieri.

După cum am relatat anterior, negociatorii israelieni, americani, egipteni și qatarioți s-au întâlnit miercuri la Doha pentru discuții „la nivel tehnic/de lucru” privind o încetare a focului în Gaza.

UPDATE ORA 16:00 – Borrell lansează un avertisment cu privire la încălcările israeliene ale status quo-ului locurilor sfinte

Cel mai înalt diplomat al UE a avertizat că „stabilitatea regională este în joc” în contextul încălcărilor repetate ale Moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat de către israelieni, inclusiv de către ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir.

Borrell a reiterat apelul ministrului iordanian de externe, Ayman Safadi, adresat comunității internaționale „de a lua măsuri eficiente pentru a stopa măsurile ilegale ale Israelului care încalcă statu-quo-ul istoric și legal la locurile sfinte din Ierusalimul ocupat”.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană afirmă că a ucis un membru Hezbollah la frontiera siriano-libaneză

Forțele israeliene au declarat pe X că l-au ucis pe Faras Qassem, membru Hezbollah, într-un atac la frontiera siriano-libaneză.

Anterior, Hezbollah a afirmat într-o declarație că deplânge un luptător ucis într-un bombardament israelian în zona rurală a Damascului, în zona Zabadani.

UPDATE ORA 14:00 – Forțele israeliene iau cu asalt tabăra Shu’fat din Ierusalim

Forțele israeliene au luat cu asalt tabăra Shu’fat din nordul Ierusalimului din mai multe puncte cu mai mult de 150 de soldați și i-au închis intrările.

Mai devreme astăzi, forțele israeliene au efectuat raiduri în taberele de refugiați din Jenin, Tulkarem și Tubas, ucigând cel puțin nouă palestinieni.

UPDATE ORA 12:00 – Un atac israelian lovește un camion cu rachete Hezbollah

O sursă de securitate libaneză a declarat pentru AFP că un atac aerian israelian a lovit în cursul nopții un camion încărcat cu rachete Hezbollah.

„Forțele aeriene israeliene au vizat două camioane Hezbollah” la aproximativ 10 km de Baalbek, un bastion al grupării aliniate Iranului în estul Libanului, a declarat sursa sub rezerva anonimatului.

„Unul dintre vehicule a fost lovit și o serie de explozii au fost auzite în zonă”.

O persoană a fost rănită în atac, a declarat Ministerul Sănătății. O sursă apropiată Hezbollah a confirmat lovitura și a declarat că „munițiile care se aflau în camion au luat foc”.

UPDATE ORA 10:00 – Încă un jurnalist palestinian ucis în Gaza

Fotojurnalistul Mohammed Abd Rabbo a fost ucis într-un atac aerian israelian care a lovit casa surorii sale din tabăra de refugiați Nuseirat, în această dimineață.

Sora lui Rabbo a fost de asemenea ucisă în atac.

Sindicatul jurnaliștilor palestinieni a declarat că, din 7 octombrie, forțele israeliene au ucis 161 de lucrători media și au rănit alți 186 în Gaza și Cisiordania ocupată. Alte 51 de persoane au fost arestate.

UPDATE ORA 09:00 – Luptătorii palestinieni continuă să atace Israelul cu rachete

La mai mult de 10 luni de la războiul Israelului împotriva Gazei și de la invazia completă a acesteia de către forțele terestre, observatorii de război raportează că luptătorii palestinieni continuă să lanseze rachete de pe teritoriul devastat către obiective militare din Israel.

În cea mai recentă actualizare a câmpului de luptă din partea grupurilor de reflecție din domeniul apărării cu sediul în SUA – Institute for the Study of War (ISW) și Critical Threats Project – marți au fost raportate lansări de rachete atât din partea Hamas, cât și a Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa.

Potrivit raportului comun ISW-CTP, rachetele au vizat trei situri militare israeliene situate în interiorul teritoriului israelian, la est de Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza.

Nu au fost raportate decese sau răniți în urma lansării rachetelor neghidate.

UPDATE ORA 08:00 – MSF afirmă că Israelul blochează intrarea kiturilor de igienă în Gaza

Medici fără Frontiere, cunoscut sub acronimul său francez, MSF, a declarat că a încercat să importe 4.000 de truse de igienă în Fâșia Gaza în ultimele trei luni.

Kiturile conțin articole de bază de zi cu zi, cum ar fi săpun, periuțe de dinți, șampon și pudră de rufe, se arată într-o declarație.

Dar „timp de trei luni, importul acestor truse a fost blocat de autoritățile israeliene”.

UPDATE ORA 07:00 – Luptătorii palestinieni revendică atacul cu bombă asupra unui buldozer israelian în Cisiordania

Batalionul Tulkarem a declarat că luptătorii săi au aruncat în aer un buldozer militar israelian în tabăra de refugiați Nur Shams prin detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat.

Rețeaua de știri Quds a postat o înregistrare video care, potrivit acesteia, descrie momentul atacului. Imaginile arată o minge mare de foc urmată de nori de fum care se ridică deasupra zonei dens populate.

Agenția de știri Wafa a raportat că Israelul a desfășurat patru buldozere, însoțite de vehicule militare, în Tulkarem și că forțele israeliene au folosit utilajele pentru a demola un garaj, drumuri și rețele de apă în oraș.

UPDATE 01:30

Armata israeliană a anunțat că a început o mare operațiune militară de combatere a terorismului, care vizează militanții din Jenin și Tulkarm din Cisiordania.

Potrivit radioului oficial din Israel, operațiunea inițiată de armată în nordul Cisiordaniei se desfășoară cu participarea Forțelor Aeriene și este cea mai mare de la Operațiunea Scut Defensiv din 2002.

ȘTIRE INIȚIALĂ

ONU a trebuit să evacueze centrul său de ajutor umanitar din Fâșia Gaza pentru a doua oară de la începutul războiului, la ordinul armatei israeliene, potrivit unui oficial.

Centrul, care cuprinde depozite și spații de cazare pentru personal, fusese deja mutat anterior din cauza invaziei terestre israeliene din Rafah, în sudul Gazei, la începutul lunii mai.

Noul centru cu spații de cazare, birouri și depozite pentru bunuri umanitare a fost înființat în Deir el-Balah, mai departe în partea centrală a enclavei, dar un ordin de evacuare a inclus duminică și noul sediu.

Un purtător de cuvânt al organizației ONU pentru ajutor de urgență OCHA a declarat la Geneva că, începând de vineri, au fost emise ordine de evacuare pentru 19 cartiere din nordul Fâșiei Gaza și din Deir el-Balah, fiind afectate 15 spații în care locuiau personalul ONU și al ONG-urilor, precum și familiile acestora.

De asemenea, au fost afectate patru depozite ONU pentru materiale de ajutor, un rezervor de apă, o instalație de desalinizare, trei fântâni, două unități sanitare mai mici și un spital. În aceste zone existau 29 de adăposturi de urgență pentru persoanele strămutate.

Citește și