• SUA au adăugat miercuri noi persoane și organizații pe o listă tot mai lungă de sancțiuni care vizează coloniștii israelieni violenți.
  • Cel puțin 34 de palestinieni au fost uciși miercuri, când forțele israeliene au trimis tancuri mai adânc în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, și au lansat atacuri.
  • Directorul adjunct al CIA a declarat că soarta unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas este „în mare parte o întrebare la care va răspunde” liderul grupului militant palestinian.

UPDATE 23:00 – Forțele israeliene par să se retragă din Tulkarm, Cisiordania

Rapoartele inițiale sugerează că forțele israeliene se retrag din Tulkarm, Cisiordania, la aproape 45 de ore după începerea operațiunii.

UPDATE ORA 22:30 – Duminică începe campania de vaccinare în Gaza

Campania de vaccinare a copiilor din Gaza împotriva virusului poliomielitei va începe duminică și va dura trei zile, anunță UNICEF.

UPDATE ORA 22:00 – MSF distribuie unități sanitare în Gaza

Medicii fără frontiere (MSF) distribuie unități sanitare de urgență în Fâșia Gaza, pe fondul unei situații care se deteriorează pentru aproximativ 90% din populația enclavei, strămutată forțat din cauza atacurilor israeliene.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 20:00 – Situația din Cisiordania devine îngrijorătoare

Germania spune că este „foarte îngrijorată” de situația din Cisiordania ocupată, de când Israelul și-a intensificat atacul.

„Suntem îngrijorați de creșterea violenței, de numărul mare de civili uciși și de amploarea încălcărilor drepturilor omului”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului german de Externe, într-o declarație video.

UPDATE ORA 18:00 – UK impune interdicții de călătorie

Guvernul britanic spune că a impus interdicții de călătorie pentru două persoane care ar avea legături cu războiul din Gaza.

„Interdicțiile de călătorie fac parte din eforturile continue de a proteja integritatea economică a Marii Britanii de amenințările terorismului”, a spus guvernul.

UPDATE ORA 16:00 – Pentagon: Iranul poate ataca în 24h

Pentagonul avetizează că Israelul se confruntă cu o amenințare crescută din partea Iranului și a grupurilor sale de sprijin, iar un atac iranian ar putea avea loc în „următoarele 24 de ore”.

UPDATE ORA 14:00 – Copii, femei răniți în atacul din Khan Younis

Un atac militar israelian a lovit un grup de persoane strămutate în cartierul Al-Amal din Khan Younis, omorând sau rănind mai mult de o duzină dintre acestea, informează Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS).

Doi dintre cei uciși și zece dintre cei răniți au fost transportați la spitalul Al-Amal, în timp ce alți câțiva răniți au fost duși la spitalul de campanie din Kuweit, a declarat PRCS.

Majoritatea victimelor sunt femei și copii, potrivit grupului umanitar.

UPDATE ORA 13:00 – Irlanda se alătură apelurilor de sancționare a miniștrilor israelieni de extremă dreaptă

Irlanda a sprijinit demersul lui Borrell de a sancționa miniștrii israelieni acuzați că răspândesc „mesaje de ură” împotriva palestinienilor și nu respectă dreptul internațional.

Vorbind cu reporterii înaintea unei reuniuni la Bruxelles, ministrul irlandez de externe Michael Martin a declarat: „Vom sprijini recomandarea lui Josep Borrell privind sancționarea organizațiilor de coloniști din Cisiordania care facilitează extinderea coloniilor, precum și a miniștrilor israelieni”.

Sancțiunile propuse sunt probabil orientate către miniștrii israelieni de extremă dreapta Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich, care au cerut public Israelului să extindă coloniile ilegale din Cisiordania ocupată și să scoată mai mulți palestinieni din Gaza.

Irlanda, unul dintre cei mai vocali susținători ai Palestinei din UE, s-a alăturat Norvegiei și Spaniei în recunoașterea statalității palestiniene în luna mai.

UPDATE ORA 12:00 – Mediatorii au în vedere un nou plan de soluționare a disputei privind coridoarele Philadelphi și Netzarim

Mediatorii din cadrul negocierilor privind încetarea focului în Gaza sunt așteptați să prezinte un nou plan în zilele următoare pentru a soluționa disputele privind viitorul control de securitate al coridoarelor Philadelphi și Netzarim din Gaza, relatează ziarul israelian Haaretz.

Cu toate acestea, un diplomat străin citat de ziar a declarat că nu este clar dacă acest lucru ar însemna un „progres semnificativ” către un acord de încetare a focului, deoarece există în continuare diferențe majore între Israel și Hamas.

Israelul a trimis ieri în Qatar oficiali din armată, din agenția de informații Mossad și din serviciul de securitate Shin Bet pentru mai multe negocieri privind încetarea focului.

Negocierile au fost blocate recent de statutul coridoarelor Philadelphi și Netzarim din Gaza, guvernul israelian făcând presiuni pentru continuarea controlului de securitate, iar Hamas insistând asupra retragerii complete a Israelului.

UPDATE ORA 11:00 – Bilanțul raidurilor din Cisiordania se ridică la 18 morți

Ultimele victime din Tulkarem și Nur Shams au ridicat la cel puțin 18 numărul morților în urma operațiunii militare de două zile a Israelului în Cisiordania ocupată.

Printre cei uciși se numără opt persoane în guvernoratul Jenin, șase în guvernoratul Tulkarem și patru în guvernoratul Tubas.

Alte zeci de persoane au fost rănite în raiduri, potrivit agenției de știri Wafa.

UPDATE ORA 10:00 – Rachete din Gaza au lovit sudul Israelului: Raport

The Times of Israel raportează că cele două rachete au aterizat în zone deschise din comunitatea Kissufim, în apropierea gardului perimetral din Gaza, și nu au provocat răniți.

Atacul a declanșat sirenele în zonă, adaugă acesta.

UPDATE ORA 09:00 – Cincisprezece soldați israelieni au fost uciși în august

Cincisprezece soldați israelieni au murit în luptă în luna august, potrivit armatei israeliene, într-una dintre cele mai mortale perioade ale războiului de 11 luni din Fâșia Gaza.

Ultimul care a fost ucis a fost sergentul Yochai Hai Glam, membru al Brigăzii Ierusalim. El a fost ucis de un lunetist în centrul Fâșiei Gaza pe 28 august, a declarat armata.

Moartea sa ridică numărul total de soldați israelieni uciși de la 7 octombrie la 704, potrivit bilanțului armatei.

UPDATE ORA 08:00 – Israelul susține că a ucis un luptător palestinian de top într-un schimb de focuri în Cisiordania

Armata israeliană a declarat că forțele sale l-au ucis pe comandantul Batalionului Tulkarem, Mohamed Jaber, cunoscut și ca Abu Shuja’a, și pe alți patru luptători palestinieni într-un schimb de focuri în tabăra de refugiați Nur Shams din Cisiordania ocupată.

Aceasta a declarat că luptătorii se ascundeau într-o moschee.

Aceasta a susținut că Abu Shuja’a a ordonat împușcarea și uciderea unui israelian în Qalqilya în iunie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Zece militanți palestinieni au fost uciși în timpul unei operațiuni militare israeliene de amploare în Cisiordania ocupată, au anunțat miercuri autoritățile, trupele izolând orașul Jenin – mult timp un bastion al militanților.

Forțele israeliene operau, de asemenea, în Tulkarem și în tabăra de refugiați Al-Faraa. Toate aceste locații se află în nordul Cisiordaniei. Hamas a declarat că 10 dintre luptătorii săi au fost uciși în Cisiordania.

Cel puțin 652 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de focurile israeliene de când a început războiul din Gaza, în urmă cu aproape 11 luni, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății. Majoritatea deceselor au avut loc în timpul raidurilor care, potrivit Israelului, vizează militanți.

Citește și